4 راه کاربردی برای بهبود مدیریت زندگی و ارتقای سبک زندگی
برای مدیریت بهتر زندگی باید تمام تواناییهایمان را برای داشتن یک زندگی با رضایت کامل بهکار بگیریم. بهتر است فهرستی از کارهایی برای مدیریت زندگی خود تهیه کنید. با ما در ادامه همراه باشید تا چهار رکن اصلی در مورد مدیریت زندگی را برای شما توضیح دهیم.
1. در ابتدا خود و توانایی های خود را بشناسیم
در مرحله اول برای مدیریت مدیریت زندگی لازم است خود و تواناییهای خودمان را بشناسید. بهترین راهی که میتوانید خود را بشناسید مراجعه به یک روانکاو است. ایشان شخصیت شما را مورد مطالعه قرار داده و لایههای مختلف شخصیت خود را بررسی خواهد کرد.
البته میتوانید بدون مراجعه به روانکاو با استفاده از هشت گام روان شناسی خود را بشناسید.
1. چند دقیقه از روز را به آرام کردن ذهن خود در مکانی آرام اختصاص دهید
2. مواردی که در طی روز باعث آزار یا خوشحالی با علت آن را در دفتری بنویسید
3. در دفتر اهداف، آرزوها و استعدادهای خود را بنویسید
4. بدون کموکاستی نقاط ضعف خود را نیز یادداشت کنید
5. روزانه دفتر خودشناسی را بررسی کنید
6. کتابهای مفیدی در مورد خودشناسی مطالعه کنید
7. با نزدیکان خود گفتوگو کرده و از آنها بخواهید رفتارها و افکارتان را برای شما بازگو کنند
پس از خودشناسی نوبت به شناسایی تواناییها و استعدادهای خودتان است. در همان دفتر خودشناسی قسمتی را برای تواناییهای خود در نظر بگیرید. با نوشتن تواناییها و استعدادهای خود میتوانید زندگی خود را مدیریت کنید. آشنایی با تواناییها و استعدادهای خود میتواند گام بزرگی درباره مدیریت زندگی داشته باشد.
2. شناسایی اهداف و آرمان ها
شناسایی هدفهای شما امری بسیار مهم است. شناسایی اهداف در مرحله دوم برای مدیریت زندگی قرار میگیرد. بهعنوانمثال شما باید شناسایی کنید چه هدفی شما را سرگرم کرده و احساس شادی را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
برای اینکه بتوانید در زندگی خود موفق شده و آن را به نحو احسن مدیریت کنید، لازم است هدفها و آرمانهای خود را از هدفهای کوچکتر جدا کنید. با شناخت کامل اهداف و آرمانها است که میتوانید زندگی خود را مدیریت کنید. اغلب اوقات اهدافی دارید که منجر به ایجاد لیست کارهای بیمعنی میشود و شما را از مسیر مدیریت بهتر زندگی دور میکند. بهطوریکه به جای اینکه اهداف بلند مدت و بالا مرتبه خود را دنبال کنید در پی انجام کارهای کوتاه مدت غرق میشوید. هرچه در مورد هدف خود شفافیت بیشتری داشته باشید دستیابی به آن را برای خود آسودهتر خواهید کرد.
دومین مرحله برای داشتن مدیریت بهتر زندگی این است که بدانید برای چه میخواهید در زندگی خود پیشرفت کنید. هدفهای شما میتوانند کوچک و بزرگ باشند. منظور ما این نیست که تمام اهداف کوچک را فراموش کرده و فقط به فکر رسیدن به اهداف بزرگ باشید. برای رسیدن به نقطه اوج در زندگی لازم است هم هدفهای کوتاه و هم هدفهای بلند را مدنظر بگیرید.
اهداف کوچک در پی رسیدن به اهداف بلند مدت مهم هستند. شما باید با بهکارگیری اهداف کوچک مسیر خود را برای رسیدن به آرمانها و اهداف بزرگتر هموار کنید. نه اینکه بخواهید فقط وقت خود را صرف رسیدن به اهداف کوچک کرده و هدفهای بلندمدت خود را فراموش کنید. بنابراین، لازم است در مرحله دوم برای مدیریت بهتر زندگی خود اهداف و آرمانهای موردنظر خود را شناسایی کنید.
3. برنامه ریزی های لازم
در مرحله سوم مدیریت بهتر زندگی لازم است برنامهریزیهای متعددی برای انجام کارهای خود انجام دهید. شما بدون برنامهریزی و اولویت بندی کارهای روزمره نمیدانید که کدام کار را در چه زمان و چه مکانی انجام دهید. بهعنوانمثال رسیدن به اهداف بزرگ میتواند در اولویتهای دوم و سوم قرار بگیرد. در برنامهریزی لازم است که در اولویتهای اول رسیدن به اهداف کوچک و کوتاه مدت را یادداشت کنید.
پس از آنکه به اهداف کوچک خود رسیدید میتوانید برای اهداف بزرگ برنامهریزیهای لازم را داشته باشید. شرط اصلی برای رسیدن به مدیریت بهتر زندگی این است که برنامهریزیهای لازم با اولویت بندیهای مناسب، زیر ذرهبین گذاشتن اهداف و کارهایی که شما را از مدیریت زندگی دور میکند را بنویسید.
انجام برنامهریزی مناسب چه کمک به مدیریت بهتر زندگی میکند؟
با شرکت در یک دوره برنامهریزی زندگی میتوانید به موارد فهرست زیر دست یابید:
• اولویت بندی مناسب اهداف و آرمانها
• دستیابی به اهداف بلندمدت
• دستیابی به اهداف کوچک مثل اهداف روزانه
• کسب بیشتر بهره وری در زندگی
• ایجاد عادتهای سالم در زندگی
• حفظ تعادل کار و زندگی
بهترین روش برنامه ریزی روزانه
با نوشتن پلنها و کارهای روزمره در دفتر برنامهریزی روزانه میتوانید یک برنامهریزی عالی برای خود داشته باشید:
1. تمام کارهایی که در یک روز انجام میدهید را یادداشت کنید
2. با استفاده از هایلایتر با رنگهای مختلف کارهای خود را اولویت بندی کنید
3. تعداد دفعاتی که هر کار را انجام میدهید را یادداشت کنید
4. کارهای مشابه را دستهبندی کنید تا پشت سر هم انجام داده و در زمان خود صرفهجویی کنید
5. هیچ وقت چند کار را به طور همزمان انجام ندهید
6. هر روز خود مدتزمانهایی برای تفریح و استراحت در نظر بگیرید
7. عواملی که باعث حواس پرتی شما برای انجام کارهای مهمتر میشود را یادداشت کنید
8. برای رسیدن به اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود برنامه هفتگی درست کنید
9. برای اینکه بتوانید کارهای خود را راحتتر انجام دهید آنها را ساده سازی یا بهینه کنید
10. برای برنامهریزی از بستههای زمانی صبح و ظهر و شب استفاده کرده و وظایف خود را مرتب سازی کنید
11. برنامههای روزهای اول و دوم خود را امتحان کرده و در صورت نیاز برای روزهای بعدی آنها را تغییر دهید
با داشتن این ۱۱ اصل برای برنامهریزی روزانه میتوانید در راه مدیریت بهتر زندگی گامهای بزرگی بردارید.
4. کسب مهارت های زندگی
تا اینجا فهمیدیم که تواناییهای خود را بشناسیم، اهداف بلندمدت و کوتاهمدت خود را مشخص کرده و برنامهریزیهای لازم برای هر کدام از اهدافها انجام دهیم. آخرین مرحله مدیریت زندگی کسب مهارتهای زندگی است. سازمان بهداشت جهانی مهارت زندگی را اینگونه تعریف میکند: مهارتهای روانی و اجتماعی که به ما کمک میکنند با نیازها و چالشهای زندگی روزمره خود روبرو شویم و با آنها کنار بیاییم.
با شرکت در دوره مهارت های زندگی میتوانید احتمال دستیابی به اهداف بلندمدت خود را افزایش دهید. بهگونهای که تمرکز خود را از بین اهداف کوچک به اهداف بزرگ تغییر دهید. مهارتهای زندگیای که لازم است در پی رسیدن به مدیریت بهتر زندگی آنها را کسب کنید در ادامه مطلب آورده شدهاست.
تصمیم گیری
مهارت تصمیم گیری کمک میکند انتخابهای بهتر و سازندهتری در مورد مدیریت زندگی خود انجام دهیم. اگر در تصمیم گیری مهارت بالایی داشته باشیم میتوانیم موارد زیر را در خود تقویت کنیم:
• نترسیدن و فرار نکردن از انتخاب خود
• ارزیابی بهتر گزینههای پیش رو
• پذیرش راحتتر مسئولیتها و عواقب انتخابها
• پاک کردن نقش فعال در ساخت مسیر زندگی مناسب
حل مسئله
مسائلی در زندگی وجود دارد که نمیتوانیم آن را حل کنیم یا آن را جدی نمیگیریم. داشتن مسائل حل نشده باعث میشود از آنها فرار کرده و نخواهیم که با آنها مواجه شویم. این ترس از حل مسئله منشا چالش، تنش، اضطراب و کاهش کیفیت زندگی را دارد. بههمینعلت سازمان بهداشت جهانی مهارت حل مسئله را در فهرست مهارتهای مهم زندگی قرار داده است.
تفکر نقادانه
مغز انسان بهگونهای طراحی شده که بهصورتمداوم دادههای جدید دریافت کند. بهخاطر علتهای زیادی ممکن است این ورودیها را به درستی ارزیابی نکنیم. گاهی دانش کافی نداریم و گاهی برای ضعف استدلال افکارهای دیگر را متوجه نمیشویم و گاهی اوقات منطق را با احساس و هیجان مخلوط کرده و نمیدانیم که چگونه باید به دادههای جدید پاسخگو باشیم. بنابراین، داشتن تفکر نقادانه یکی از مهارتهای مهم زندگی است تا زندگی خود را به نحو احسن مدیریت کنیم.
تفکر خلاق
در این دنیای پیچیده ممکن است هرروز با مسائل و چالشهای بسیاری روبرو شویم که آنها را تا آن زمان تجربه نکردهایم. اگر خلاقیت به خرج ندهیم و نتوانیم که متفاوت فکر کنیم نمیتوانیم از دست تلهها و حرکتهای گله آور نجات یابیم.
خلاقیت به ما میآموزد که به راه حلها و گزینههای بیشتری فکر کنیم. همچنین، بتوانیم در دادههای مغزی خود گزینههای بیشتری را برای رسیدن به اهداف بالاتر خلق کنیم.
خودآگاهی
موقعی که بتوانیم خود را بشناسیم میتوانیم افکار و احساسات خودمان را ارزیابی کنیم. با این مهارت میتوانیم بدانیم چه چیزهایی را دوست داریم و نقاط قوت و ضعف ما چیست؛ اما خودآگاهی را نمیتوان فقط به این چند مورد محدود کرد. خودآگاهی به ما کمک میکند هویت مستقل خود را گم نکنیم. ارتباط بهتری با جهان اطراف خود داشته باشیم. با داشتن خدا مهارت خودآگاهی میدانیم که چه هستیم، چه میخواهیم و چه رفتارهایی روی ما تاثیر خواهند گذاشت.
مهارت ارتباطی
اگر نتوانیم با بقیه ارتباط برقرار کنیم نمیتوانیم در زندگی خود موفق شویم. با نداشتن مهارت ارتباطی شما نمیتوانید هیچکدام یک از مهارتهای زندگی را بهکار ببرید. بههمینخاطر است که سازمان بهداشت جهانی مهارت ارتباطی را جز ۱۰ عنصر مهم مهارتهای اصلی زندگی میداند.
همدلی
همدلی مهارتی است که باعث میشود وضعیت سایر افراد را بدون آن.که تجربه مناسبی در خصوص زندگی آنان داشته باشیم درک کنیم. با این مهارت میتوایند از نظر او به جهان نگاه کنید. در مواردی که خودتان در آن موقعیت قرار میگیرم بدانیم چگونه باید با خطرات احتمالی مقابله کنیم. پس، همدلی هم برای خودمان و هم برای سایر افراد تاثیر گذار خواهد بود.
مدیریت عواطف و هیجانات
ما در زندگی در نقابل قضاوتها و تصمیمهای بسیار زیادی قرار می گیریم. به نحویکه ممکن است نتوانیم احساسات خود را کنترل کرده و اشتباهات جبران ناپذیری را برای خود ایجاد کنیم. با داشتن این مهارت به هدفهای زیر دست خواهیم یافت:
• امکان تشخیص درست و بهموقع احساسات و هیجان در هر زمان و مکان
• دانستن اینکه هر احساسی چه تاثیری بر ما خواهد گذاشت
• انتخاب مناسب ترین رفتار در موقعیتهای پرهیجان
مدیریت استرس
استرس ریشه مستقیم بسیاری از بیماری هاست و میتواند شدت برخی بیماریها را افزایش دهد.
درست است که در برخی از جوامع عوامل استرس زا تا حد زیادی کاهش یافته است؛ ولی عوامل بسیار زیادی وجود دارند که یک موقعیت استرس دائمی برای ما شده اند. بههمینعلت، اگر نتوانیم خود را در برابر عومل استرس زا مدیریت کنیم در زندگی خود موفق نشده و همیشه هراس انجام کارهای ریسکی خواهیم داشت.
مدیریت روابط
بخش مهمی از تنش، سختیو دردسرهایی که در زندگی تجربه می کنیم به نوع رابطهها و میزان ارتباط گیری ما با افراد بستگی دارد. برخی از ما در موقعیتهای مختلف با افرادی رابطه برقرار میکنیم که آسیب زیادی به روحیه ما خواهد زد. دوستی با برخی افراد که شناخت کافی از آنان نداریم باعث میشود از هدفها و مهارتهای خود باز بمانیم؛ یا به نوعی نمیتوانیم در رابطه برقرار کردن با برخی.ها به او اعتماد کرده و از او برای رسیدن به اهداف خود کمک بگیریم.
گاهی اوقات میتوان موارد گفته شده را به سه دسته فکری، فردی و بین فردی تبدیل کرد. البته فرقی ندارد مهارتها در چه دستهای قرار بگیرد. اگر می.خواهید در مدیریت زندگی خود موفق باشید لازم است برای رسیدن به اهداف مهارتهای لازم را مورد استفاده قرار داده و بهنحواحسن به مدیریت بهتر زندگی دست یابیم.
چرا مدیریت زندگی مهم است؟
مدیریت زندگی باعث میشود طرز تفکر خود را تغییر دهید. استرستان را کنترل کنید. بر احساسات خود مسلط شوید و کنترل زندگی را در دستان خود بگیرید. برای مدیریت زندگی لازم است عادتهای سالمی را در خود ایجاد کنید و از عادتهای ناسالم که موجب میشود در مدیریت زندگی خود دچار مشکل شوید دست بردارید. برای مدیریت زندگی باید با مدیریت زمان نیز رابطه داشته باشیم. با مدیریت بهتر زندگی شما بهرهوری بیشتری در زندگی خواهید داشت.
کارهایتان را با کمترین زمان انجام خواهید داد. هنگامیکه اصول اولیه را به.درستی انجام میدهید؛ یعنی تغذیه سالمی دارید، ورزش میکنید، از خود مراقبت میکنید میتوانید خود را برای سایرین به یک دوست عالی، شریک عالی یا یک والدین مناسب تبدیل کنید. مدیریت زندگی باعث میشود از پوچی و ناآرامی در بیاید و یک زندگی آرامبخش داشته و لذت واقعی را تجربه کنید.
کلام آخر؛ معرفی دوره برای مدیریت بهتر زندگی
با خواندن این مطلب دانستیم چگونه زندگی خود را مدیریت کنیم؟ و چه کارهایی برای داشتن زندگی بهتر انجام دهیم. برای داشتن زندگی بهتر میتوانید به قسمت دورههای مختلف هفتاد لایف مراجعه کرده و از دورههای مربوط به توسعه فردی و مدیریت زندگی بهرهمند شوید.