داروی هیوسین چیست؟ کاربرد و نحوه مصرف آن چگونه است؟
یکی از موثرترین داروهای ضداسپاسم معده، هیوسین است. این دارو در اشکال قرص هیوسین بوتیل بروماید و هیوسین هیدروبروماید موجود است. دکتر گوارش، برای درمان شرایطی همچون مسمومیت، رفلاکس معده و اختلالات گوارشی همچون یبوست قرص هیوسین را تجویز میکند. این قرص، علائمی همچون تهوع و استفراغ، درد معده، اسهال و کولیک روده را تسکین میدهد. از مهمترین عوارض هیوسین، باید به خشکی دهان، سرگیجه و احتباس ادرار اشاره کرد.
داروی هیوسین چیست؟
هیوسین یا اسکوپولامین، یک داروی آنتیکولینرژیک است که برای درمان و تسکین اسپاسمهایی مانند اسپاسمهای گوارشی همچون اسپاسم معده و اسپاسمهای همچون اسپاسم مثانه استفاده میشود. عملکرد اصلی قرص هیوسین، مسدود کردن اثر استیلکولین است. استیل کولین یک ماده شیمیایی طبیعی بوده و بهعنوان مسئول تحریک عضلات عمل میکند. قرص هیوسین بهویژه در کاهش علائم سندرم روده تحریکپذیر، کولیکهای کلیوی و صفراوی و برای پیشگیری از تهوع و استفراغ ناشی از حرکت هم مؤثر است.
هیوسین در چه اشکال و برندهایی وجود دارد؟
اشکال دارویی هیوسین شامل موارد زیر هستند:
• قرص هیوسین؛ برای استفاده خوراکی بهخصوص در درمان اسپاسمهای گوارشی و حالت تهوع
• آمپول هیوسین؛ به صورت تزریق داخل عضلانی، وریدی یا زیرپوستی برای درمان سریع اسپاسمها و کاهش ترشحات
• شیاف هیوسین؛ اغلب برای کاهش اسپاسم معده یا مثانه
• این دارو معمولا در فرمهای هیوسین بوتیلبروماید و هیوسین هیدروبروماید در دسترس است و بسته به کاربرد، یکی از این اشکال ترجیح داده میشود.
موارد مصرف داروی هیوسین چیست؟
قرص هیوسین برای درمان و مدیریت شرایط مختلف استفاده میشود. از مهمترین موارد مصرف داروی هیوسین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• تهوع و استفراغ ناشی از حرکت؛ جلوگیری از دریازدگی و بیماری حرکت برای مثال در مسافرتهای طولانی
• اسپاسمهای گوارشی و ادراری؛ برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسپاسمهای عضلات دستگاه گوارش مانند سندرم روده تحریکپذیر و سیستم ادراری همچون اسپاسم مثانه یا کلیهها
• کاهش ترشحات بزاقی و ریوی؛ مصرف قرص هیوسین برای کاهش ترشحات در طی عملهای جراحی یا برخی از شرایط تنفسی
• درمان علائم پارکینسون؛ گاهی برای کنترل علائم ناشی از بیماری پارکینسون
قرص هیوسین با هدف پیشدرمان جراحی برای آرامسازی بیمار و کاهش ترشحات قبل از عملهای جراحی استفاده میشود.
تزریق آمپول هیوسین برای چیست؟
آمپول هیوسین، بهطور عمده برای تسکین سریع اسپاسمهای عضلات دستگاه گوارش، دستگاه ادراری و مثانه به کار میرود. هنگام ابتلا به کولیکهای کلیوی و صفراوی همراه با درد شدید ناشی از اسپاسمهای عضلانی و همچنین معده درد، تزریق آمپول هیوسین بسیار موثر خواهد بود. آمپول هیوسین با مسدود کردن گیرندههای موسکارینی استیلکولین، باعث کاهش انقباضات غیرطبیعی و تسکین درد میشود. این آمپول، همچنین برای تسکین حالت تهوع و استفراغ پس از جراحی یا برای پیشگیری از بیماری حرکت در موارد خاص بسیار موثر عمل میکند.
تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی و اختلالات مرتبط با معده، کبد، پانکراس، روده کوچک و بزرگ، مجرای صفراوی و مری از وظایف متخصص گوارش و کبد است. این متخصص با استفاده از روشهای تشخیصی مانند کولونوسکوپی، آندوسکوپی معده، سونوگرافی و آزمایش خون، بیماریهایی مانند زخم معده، اسپاسم مری، رفلاکس معده، سندرم روده تحریکپذیر، ورم معده، کولیت روده، هپاتیت ویروسی، اسهال، سنگ کیسه صفرا، سیروز کبدی، سرطان کبد، کبد چرب و نارسایی کبدی را تشخیص داده و درمان میکند.
بیماریهایی مانند سرطان معده، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و عفونتهای گوارشی نیز از دیگر مواردی هستند که توسط دکتر گوارش و کبد بررسی و درمان میشوند. این متخصصان با دقت و تخصص خود به بررسی و مدیریت بیماریهای پیچیده گوارشی پرداخته و به بیماران خود کمک میکنند تا سلامت خود را بازیابند.
اگر با مشکلات گوارشی یا کبدی روبرو هستید، مراجعه به یک متخصص گوارش و کبد ضروری است. این پزشکان با تجربه و دانش خود به شما کمک میکنند تا بهترین روش درمان را انتخاب کنید و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. برای دریافت مشاوره و درمان از دکتر گوارش و کبد، میتوانید به راحتی از طریق سامانه نوبتدهی آنلاین دکتردکتر نوبت خود را رزرو کنید.
طریقه مصرف و دوزهای مصرف هیوسین چگونه است؟
مصرف داروی هیوسین، بسته به نوع مشکل و فرم دارویی مصرفی، انجام میشود. دکتر گوارش، دوز و تعداد دفعات مصرف این دارو را متناسب با سن فرد تعیین خواهد کرد. ولی بهطور کلی، در بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال، هنگام ابتلا به اختلالات گوارشی یا ادراری، قرص هیوسین 20 میلیگرمی، 3 تا 4 بار در روز توصیه شده است. در صورت ابتلای بزرگسالان به سندرم روده تحریکپذیر، قرص هیوسین 10 میلیگرم، 3 بار در روز مصرف شود. گاهی، در صورت نیاز به 20 میلیگرم و هر 6 ساعت افزایش پیدا میکند.
در شرایط اسپاسم حاد، برای تزریق عضلانی یا وریدی هیوسین بوتیل بروماید به بزرگسالان، تزریق حدود 20 میلیگرم و در صورت نیاز تکرار آن پس از 30 دقیقه توصیه شده است. حداکثر دوز مصرف این دارو در روز، 100 میلیگرم است.
عوارض داروی هیوسین چیست؟
قرص هیوسین، همچون سایر داروهای موجود، اثراتی بر بدن انسان باقی میگذارد. در ادامه، به عوارض جانبی قرص هیوسین اشاره کردهایم:
• خشکی دهان؛ به دلیل اثرات ضدموسکارینی دارو
• تاری دید؛ تغییرات در بینایی، مانند تاری دید یا مشکل در تنظیم دید
• خوابآلودگی؛ احساس خوابآلودگی یا خستگی، بهویژه هنگام مصرف به صورت قرص هیوسین یا تزریقی
• یبوست؛ به دلیل کاهش حرکات دستگاه گوارش
• سرگیجه؛ بهویژه در صورت تغییر ناگهانی وضعیت بدن
• احتباس ادرار؛ اختلال در تخلیه کامل مثانه به دلیل اثرات دارو بر روی عضلات صاف
گاهی عوارض نادرتر ولی مهمی همچون افزایش فشار داخل چشم بهویژه در افراد مبتلا به گلوکوم، افزایش ضربان قلب و واکنشهای آلرژیک هم در صورت مصرف قرص هیوسین ظاهر میشوند.
آیا قرص هیوسین برای درمان اسپاسمهای دستگاه گوارش بهترین انتخاب است؟
هیوسین، بهعنوان یکی از داروهای ضداسپاسم برای بهبود علائم شرایطی همچون مسمومیت، رفلاکس معده، کولیک روده و سایر اختلالات گوارشی مصرف میشود. دکتر گوارش برای تسکین انواع درد معده، تهوع و استفراغ، اسهال و گاهی دردهای قاعدگی قرص هیوسین را تجویز میکند.
این دارو در قالب فرمهای مختلف دارویی همچون آمپول، قرص و شیاف موجود است. از مهمترین عوارض هیوسین میتوان به تاری دید، سردرد و یبوست اشاره کرد. عوارض جانبی داروی هیوسین، اصولا نادر هستند.
متخصص گوارش و کبد پزشکی است که به بررسی مشکلات و بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش و کبد میپردازد. پزشکان متخصص در حیطه گوارش به مشکلات اندامهایی توجه دارند که در فرایند بلع و دفع کاربرد پیدا میکنند. سیستم صفراوی بدن هم که صفرا و آنزیمهای گوارشی را به رودهها میرساند، از سوی دکتر گوارش و کبد مورد مطالعه قرار میگیرد. پزشکان با تخصص در این زمینه، امکان استفاده از روشهای متنوعی مانند کولونوسکوپی جهت تشخیص وضعیت بیماران را پیدا میکنند. با آگاهی از اینکه تخصص گوارش چیست و چه حیطههایی را پوشش میدهد، در زمان بروز مشکلات مربوط به آن میتوانید بهموقع به متخصص مراجعه کنید.
به نقل از مجله سلامت دکتردکتر (https://drdr.ir/)