مصرف سموم و یا حتی مصرف بیش از اندازه برخی مکمل های دارویی و غذایی باعث ایجاد انواع مسمومیت ها در طیور می شود و باعث بروز علائمی مانند اسهال، تهوع، استفراغ، درد و در نهایت مرگ می شود.
در سالن های مرغ داری جهت جلوگیری از نفوذ جوندگانی مانند موش، از سموم جونده کش در سالن استفاده می شود. مصرف این جونده کش ها توسط پرنده باعث مرگ حتمی در پرنده می شود.
یکی دیگر از مسمومیت های طیور وجود نمک زیاد در آب و غذای آنها می باشد. عطش و تشنگی بیش از حد از علائم بالینی مسمومیت با نمک می باشد.
یکی از مسمومیت های پرندگان مسمومیت با سرب می باشد و دارای علائمی مانند دشواری در حرکات، کاهش وزن، ضعف عضلانی و اسهال سبز می باشد.
استفاده از انواع حشره کش و سموم درختان باعث ایجاد مسمومیت در طیور شده و علائمی مانند عطش شدید، استفراغ، سیانوزه شدن، تشنج و در نهایت مرپ می باشد.
برای مشاهده دستگاه های جوجه کشی خانگی در ابعاد و ظرفیتهای مختلف به لینک زیر مراجعه کنید.
منبع
آسیب های کلیوی و نقرس احشایی از پیامدهای دریافت کلسیم مازاد در جوجه های گوشتی است و علائمی مانند تشنگی شدید، اسهال همراه با تشنج شدید و انقباض عضلات، کبودی تاج و ریش و لاغری دارد.
پرمنگنات به عنوان یک ضدعفونی کننده استفاده می شود و در صورت ترکیب با آب آشامیدنی طیور باعث ایجاد خونریزی و نکروز در چینه دان می شود. این مسمومیت هیچگونه علائم ظاهری ندارد و موجب مرگ خاموش طیور می شود.
قرار گرفتن طیور در معرض ضد عفونی کننده ها باعث مسمومیت در آنها می شود. کاهش تخم گذاری، بی اشتهایی، عطش شدید و تنگی نفس از علائم مسمویت با ضدعفونی کننده ها می باشد.
برای مشاهده دستگاه های جوجه کشی ایزی باتور در ابعاد و ظرفیتهای مختلف به لینک زیر مراجعه کنید.
https://chicken-hatch.com/easy-bator
فرمالدئید به عنوان یک ضدعفونی کننده در سالن های مرغ داری و دامداری استفاده میشود. برای ضد عفونی سالن ها، بعد از تخلیه طیور از سالن، فرمالدئید را آتش زده تا دود حاصل از آن سالن را ضد عفونی کند.
فرآیند پاکسازی و تخلیه کامل گاز فرمالدئید حداقل 48 ساعت زمان نیاز دارد. در صورتی که قبل از تخلیه گاز، طیور به سالن انتقال داده شوند دچار مسمومیت حاد و گاها تلف شدن پرندگان را در پی دارد.
عدم رعایت بهداشت محیطی در سالن های پرورش مرغ یکی از عوامل مهم انتشار گاز آمونیاک است. این گاز از فضولات طیور منتشر شده و باعث مسمومیت پرنده می گردد و علائمی مانند بی اشتهای و حالت سوختگی در چشم پرنده دارد.
از دیگر مسمومیت های طیور، مسمومیت با گاز متان می باشد. متان گازی بی رنگ و بوست که در اثر نشت از سیستم های حرارتی و یا خاموش شدن آنها در سالن ها متراکم شده و باعث تنگی نفس و حتی خفگی و مرگ طیور می شود.
یکی از مسمومیت های شایع بین پرندگان، استفاده از غذای ناسالم و فاسد به دلیل شرایط نامساعد نگهداری در انبار می باشد.
به دلیل دپوی طولانی مدت و یا رعایت نکردن اصول بهداشتی در نگهداری جیره پرندگان سمی با عنوان آفلاتوکسین در دانه ها تولید می شود.
از علائم استفاده از غذای فاسد حاوی آفلاتوکسین بی حالی و بی اشتهایی در پرندگان میباشد. پرندگانی همچون اردک و بوقلمون بیشترین حساسیت را به این سم دارند.
خوردن لاشه بی مهرگان و یا پرندگان تلف شده در آب راکد موجوب مسمومیت بوتولیسم در پرندگانی مانند اردک و گاز می شود.
از علائم تشخیص این مسمومیت فلجی در ماهیچه های گردن و آویزان ماندن آن میباشد.
برای مشاهده دستگاه های جوجه کشی هواباتور در ابعاد و ظرفیتهای مختلف به لینک زیر مراجعه کنید.
https://chicken-hatch.com/hovabator-egg-incubators
بسیاری از مسمومیت ها بدون علائم هستند و مرگ خاموشی برای طیور دارند و برخی نیز راه درمان خانگی ندارند و باید با دامپزشک تماس بگیرید.
برای برخی از مسمومیت ها مانند مسمویت غذایی که درصد پایینی دارد می توانید از سرکه سیب که خاصیت میکروب زدایی دارد استفاده نمایید. افزودن چند قطره به آب آشامیدنی طیور در طی سه تا چهار روز می تواند موثر باشد.
در صورت عدم بهبود در درمان خانگی سریعا باید از دامپزشک درخواست معاینه و ارائه دارو و راهکار نمایید.
استفاده از انواع سموم شیمیایی مختلف می تواند موجبات مسمومیت های خطرناک برای طیور را فراهم سازد. لذا در مصرف آنها باید با احتیاط بیشتری عمل شود. علاوه بر سموم استفاده بیش از اندازه انواع مکمل های غذایی و دارویی نیز می تواند زمینه ساز این مسمومیت ها باشد.
در پایان باید به این سوال پاسخ دهم که “آیا طیوری که به صورت طبیعی متولد شده اند مقاومت بیشتری در برابر مسمومیت ها نسبت به طیور متولد شده با دستگاه های جوجه کشی دارند؟”
در جواب باید بگویم خیر! از لحاظ سلامت و مقاومت در برابر بیماری ها، در هر دو نوع جوجه کشی ها یکسان است. برای اطمینان از این مورد می توانید به مقالات منتشر شده با موضوعات مختلف جوجه کشی در سایت های هواباتور و ایزی باتور مراجعه نمایید.