رانندگی لودر از مهارتهای مهم و مورد نیاز در تمامی پروژههای عمرانی است. از آنجایی که لودر از رایجترین ماشینآلات مورد استفاده در انجام پروژههای ساختمانی است، استخدام افرادی که مهارت کار با این دستگاه را داشته باشند در هر پروژه عمرانی و ساختمانی یک ضرورت محسوب میشود. از این جهت، به دلیل مهارت و تخصص مورد نیاز و سختی کار، حقوق راننده لودر معمولا بالا است. در این مقاله به معرفی شغل راننده لودر، مهارتها، پیشنیازهای آن و میزان درآمد این شغل در ایران و سایر کشورها میپردازیم.
راننده لودرها وظیفه انتقال مواد و مصالح از مکانی به مکان دیگر را بر عهده دارند. آنها معمولا در سایتهای عمرانی یا سایر محیطهای صنعتی کار میکنند که در آن از لیفتراک، بیل مکانیکی، کامیون و سایر تجهیزات تخصصی برای جابجایی مقادیر زیادی بار استفاده میشود. برای مشاهده بیشتر فرصت های شغلی راننده لودر، مسئولیتها و مهارت های مورد نیاز و آگاهی از میزان حقوق راننده لودر، میتوانید آگهی های استخدام راننده لودر را مطالعه کنید.
یک راننده بیل مکانیکی و لودر باید توانایی بالایی در خواندن و پیروی از دستورالعمل های ناظران داشته تا مطمئن شود که وظایف خود را به درستی و در زمان مناسب به انجام می رساند. این فرد همچنین باید همیشه هوشیار بوده و از محیط اطراف خود آگاه باشد؛ چراکه کار با دستگاه سنگینی مثل ماشین لودر خطرات زیادی به همراه دارد.
مهمترین مسئولیتهای یک راننده لودر شامل موارد زیر میشود:
• نظارت بر عملکرد بیل مکانیکی و لودر برای اطمینان از ایمن بودن آن
• بارگیری و تخلیه مواد از کامیونها یا کشتیها در اسکله یا انبارها
• بازرسی تجهیزات از نظر نقص یا آسیب و انجام تعمیرات لازم
• جابجایی مواد در انبارها یا کارخانههای تولیدی
• انجام کارهای فیزیکی مانند بلند کردن اجسام سنگین
• انجام کارهای ساختمانی مانند حفر خندق یا جابجایی زمین با بیل مکانیکی
• تمیز نمودن و ایمن سازی محل کار
• انجام روزانه تعمیرات و نگهداری و بررسی ایمنی تجهیزات و ماشین آلات
• برقراری ارتباط با سایر همکاران جهت انجام فعالیتها
• گزارش حادثه و مشکلات موجود به کارفرما
رانندگان لودر معمولا بهصورت تمام وقت کار میکنند. در برخی از موارد، یک راننده لودر ممکن است بیش از 40 ساعت در هفته مشغول به کار باشد. رانندگان لودر در وضعیتهای آب و هوایی مختلف در محیط باز فعالیت داشته و در معرض سر و صدای ماشین آلات نیز هستند. برخی از لودرها، کابینی دارند که از رانندگان در برابر آب و هوا محافظت میکند، اما اغلب لودرها چنین امکانی ندارند. همچنین، به دلیل شرایط پر سر و صدا و پرریسک پروژه های عمرانی مثل عملیات استخراج معدن، معمولا رانندگان باید از محافظ شنوایی و سایر تجهیزات ایمنی استفاده کنند.
رانندگان لودر برای موفقیت در کار خود به مهارتهای زیر نیاز دارند:
رعایت اصول ایمنی یک مهارت مهم برای رانندگی لودر است. شما باید بتوانید خطرات احتمالی را تشخیص داده و اقدامات احتیاطی لازم را برای جلوگیری از حوادث انجام دهید. همچنین باید بتوانید به دیگران در مورد نحوه کارکرد ایمن ماشینآلات توضیح دهید.
داشتن مهارتهای ارتباطی برای تعامل مناسب با همکاران و سرپرستان در محیط کار ضروری است. به عنوان یک راننده لودر، ممکن است از شما خواسته شود که با سایر کارمندان برای اطمینان از عملکرد صحیح ماشینآلات و اطمینان از ایمنی اطرافیان خود ارتباط برقرار کنید. مهارتهای ارتباطی همچنین میتواند به شما در درک و تفسیر دستورالعملهای فنی کمک کند.
آمادگی جسمانی یکی دیگر از صلاحیتهای مهم برای راننده لودر است. از آنجایی که در این شغل گاهی نیاز به به بلند کردن و جابجایی مواد سنگین وجود دارد، داشتن قدرت بدنی بالا مهم است. تناسب اندام و آمادگی جسمانی میتواند به شما کمک کند وظایف شغلی خود را به نحو احسن انجام داده و خطر آسیب را کاهش دهید.
توانایی توجه به جزئیات یک مهارت مهم برای هر شغلی است. به عنوان یک راننده لودر، توجه به جزئیات میتواند به شما کمک کند تا مطمئن شوید که دستورالعملها را به صورت صحیح دنبال کرده و احتمال بروز مشکل و حادثه را کاهش دهید. همچنین میتواند به شما کمک کند تا هرگونه مشکل در ماشین آلات را شناسایی کرده و در سریعترین زمان برای رفع مشکل اقدام کنید.
به عنوان یک راننده لودر، ممکن است شما مسئول عیب یابی مشکلات ماشین باشید. این مورد نیاز به توانایی شناسایی مشکل و یافتن راه حل دارد.
از آنجایی که رانندگان لودر در محیطی با سرعت کار زیاد فعالیت کرده و کارفرما در تمام طول زمان انجام کار حضور ندارد، این افراد باید توانایی خوبی در مدیریت فردی و انجام کار مستقل بدون حضور سرپرست و یا تحت نظارت اندک را داشته باشند.
برای شروع فعالیت به عنوان یک راننده لودر، لازم است موارد زیر را داشته باشید:
• دیپلم دبیرستان یا معادل آن
• گواهینامه رانندگی پایه یک معتبر با سابقه رانندگی بدون جریمه
• استعداد مکانیکی و درک اولیه از نحوه کار ماشینالات
• توانایی بلند کردن وزن بالا، خم شدن و ایستادن برای مدت طولانی
• آشنایی با استانداردهای ایمنی رانندگی لودر
میزان دستمزد ساعتی و روزانه راننده لودر بسته به سطح تجربه، اندازه شرکت، نمونه قرارداد، ساعات کاری و موقعیت جغرافیایی میتواند متفاوت باشد. در ایران پایه حقوق راننده لودر طبق قانون کار در سال 1401، روزانه بین 250 تا 260 هزار تومان است. حقوق پرداختی به صورت ماهانه نیز متغیر و بین 5 تا 12 میلیون تومان است. معمولا فرصتهای استخدامی رانندگی لودر در شهرهای تهران، کرج و مشهد بیشتر است.
تقاضا برای استخدام راننده لودر در دیگر کشورها مثل کانادا و آمریکا و شهرهایی مثل دبی، ازمیر و… نیز بالا است و معمولا این دسته رانندگان درآمد خوبی دارند. حقوق راننده لودر در دیگر کشورها به شرح زیر است:
حقوق راننده لودر در کانادا: 39 تا 61 هزار دلار در سال
حقوق راننده لودر در آمریکا: 29 تا 45 هزار دلار در سال
حقوق راننده لودر در استرالیا: 62 تا 96 هزار دلار در سال
حقوق راننده لودر در آلمان: 27 تا 33 هزار یورو در سال
حقوق راننده لودر در ترکیه: 66 تا 82 هزار لیر در سال
استخدام راننده پایه یک (راننده لودر، جرثقیل، کامیون و…) مانند استخدام جوشکار، در هر پروژه عمرانی و ساختمانی یک ضرورت است. با در نظر داشتن نیاز بالایی که به رانندگان لودر وجود دارد، این افراد از فرصتهای شغلی خوبی برخوردار بوده و حقوق راننده لودر معمولا بالا است. در این مقاله نگاهی به شغل و مسئولیتهای راننده لودر داشته و مهارتها و پیشنیازهای مهم در آگهی استخدام این موقعیت شغلی به همراه میزان درآمد راننده لودر در ایران و چند کشور دیگر را بررسی کردیم.