با تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی آشنا هستید؟ بسیاری از افراد این دو مقوله را با هم یکی میدانند، اما تفاوت گرایش روانشناسی بالینی و عمومی زیاد است. آیا به راستی فکر میکنید روانشناس بالینی و عمومی یکسان هستند یا تفاوتهایی با هم دارند؟ روانشناسی بالینی و عمومی دو حوزه متفاوت در روانشناسی هستند. برای مقایسه روانشناسی بالینی و عمومی با سایت سماتک همراه باشید.
اگرچه روانشناسی بالینی و عمومی با یکدیگر متفاوت هستند، اما هر دو درک و شناخت انسان و رفتار او را تقویت میکنند و میتوانند بهبودی در کیفیت زندگی افراد ایجاد کنند. اما افرادی که قصد خرید مشاوره روانشناسی بالینی آنلاین با کیفیت را دارند باید بدانند فرق روانشناسی عمومی و بالینی چیست؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به تفاوتهای این دو بپردازیم.
اگر بدانیم تعریف روانشناسی چیست دید بهتری درباره فرق روانشناسی بالینی و عمومی پیدا می کنیم. تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی نشان دهنده تفاوت در رویکرد و روشهای کاربردی آنها است. این دو حوزه تفاوتهای بسیاری دارند. هر دو حوزه روانشناسی بالینی و عمومی به ارتقای کیفیت زندگی افراد کمک میکنند و درک و شناخت بهتری از انسان و رفتار او را به همراه دارند.
همچنین، ترکیب و بهره برداری از این دو حوزه میتواند سبب بهبود درمان و بهره وری بیشتر شود. در ادامه، به بررسی این تفاوتها و اهمیت و کاربرد هر یک از این حوزهها در روانشناسی میپردازیم:
تفاوت در محیط کار بین روانشناسان عمومی و روانشناسان بالینی بستگی به نوع کاری دارد که هر یک انجام میدهند. روانشناسان عمومی بیشتر در زمینه بهبود زندگی بیماران مشغول هستند و از مشاوره، آزمایش روانشناسی و طراحی برنامههای تحقیقاتی استفاده میکنند اما روانشناسان بالینی در محیط هایی همچون کلینیک ها و بیمارستان ها یا دانشگاه ها فعالیت می کنند.
تفاوت بسیار چشمگیری بین روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی (General psychology) در حوزههای تحقیقاتی وجود دارد. روانشناسی بالینی (Clinical psychology) بیشتر در زمینه بررسی بیماریها و اختلالات روانی فعالیت میکند.
روانشناسان بالینی در این زمینه به دنبال شناخت علل و عوامل ایجاد بیماریها هستند و سپس روشهای درمانی را توصیه و آزمایش میکنند. از سوی دیگر، روانشناسی عمومی به بررسی رفتارها و عملکردهای ذهنی افراد پرداخته و به بررسی عواملی میپردازد که بر روی رفتارها و عملکردها تأثیر میگذارند.
این رشته به بررسی رفتارها و تجربیات انسانها در مواجهه با مسائل روزمره میپردازد و تلاش میکند تا عوامل مختلفی که بر رفتارها و عملکردها اثر میگذارند را بشناسد و تحلیل کند. به همین خاطر فرق روانشناسی عمومی و بالینی بیشتر بر مسائل تحقیقاتی مربوط میشود.
تفاوت بین روانشناسی بالینی و عمومی در تحصیلات و درسهای دانشگاهی است. روانشناسی عمومی بیشتر در تربیت پژوهشگران در حوزه روانشناسی تمرکز دارد و این دسته از روانشناسان میتوانند در مطب خود مشاوره ارائه دهند.
دروس مهمی مانند آسیبشناسی، فیزیولوژی و مبانی رشد برای تحقیق در روانشناسی عمومی باید توسط روانشناسان عمومی یاد گرفته شوند. از سوی دیگر، روانشناسی بالینی بیشتر تمرکز خود را بر درمان قرار میدهد و دروس مهم این رشته برای افزایش مهارتهای تشخیص و درمان مشکلات روانی افراد است.
تفاوت در تواناییهای شغلی در روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی وجود دارد. فارغالتحصیلان روانشناسی بالینی در حوزه درمان تخصص دارند و میتوانند در مراکز روان درمانی، بیمارستانها و مراکز مشاوره روانشناسی فعالیت کنند. این دیگر فرق روانشناس بالینی و عمومی در زمینه شغلی است.
در مقابل، روانشناسان عمومی بیشتر به عنوان پژوهشگران فعالیت دارند. آنها در مراکز پژوهشی، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مشغول به کار میشوند و به بررسی بیماری های روانی و انجام پژوهش در این زمینه میپردازند. همچنین، روانشناسان عمومی میتوانند در صورت تمایل، مطب روانشناسی راه اندازی کنند و به کار مشاوره بپردازند.
روانشناسی عمومی، به عنوان پایه و اساس علم روانشناسی، به بررسی مباحث مقدماتی و بنیادی این علم می پردازد. در این شاخه، مفاهیمی مانند:
• یادگیری
• هوش
• حافظه
• احساسات
• و ادراک
در این حوزه بررسی می شوند. روانشناسان عمومی، با استفاده از روشهای مختلف تحقیق و آزمایش، سعی دارند تا ابعاد مختلف روان انسان را کشف کنند.
هدف اصلی این شاخه از علم روانشناسی، درک بهتر از روان انسان و علل و عوامل بیمار شدن روانی او است. با تحلیل و بررسی عملکرد روانی انسان، روانشناسان عمومی سعی میکنند تا به راهکارهایی برای بهبود روانی افراد برسند.
در نهایت تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی این است که روانشناسی عمومی بهبود کیفیت زندگی افراد را هدف قرار میدهد. با شناخت بهتر از ابعاد زندگی و تأثیرات آن بر روان انسان، افراد میتوانند راهکارهایی برای بهبود زندگی خود پیدا کنند.
در روانشناسی بالینی به عنوان یک شاخه از علوم روانشناسی به مطالعه و درمان اختلالات روانی و بیماری های روان تنی میپردازند. این علم بر اساس تمرکز بر تشخیص، تحلیل و درمان اختلالات روانی در افراد استوار است.
روانشناسان بالینی تمام نکات از جمله تاریخچه زندگی فرد، شرایط خانوادگی، عوامل محیطی و همچنین عوامل بیوشیمیایی را در نظر میگیرند که در تشخیص و درمان اختلالات روانی مفید هستند. این رویکرد گسترده و جامع به درمان اختلالات روانی، منجر به بهبود کیفیت زندگی افراد شده و باعث افزایش سطح رضایت و روان آنها میشود.
دیگر تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی این است که روانشناسی بالینی کمک میکند تا افراد بتوانند با مشکلات روانی خود بهتر مقابله کرده و راههای مؤثری برای مدیریت آنها پیدا کنند.
برای درک بهتر تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی باید گفت، مشاورههای روانشناسی بالینی به افرادی کمک میکند که با مشکلات روحی، فکری و روانی دست و پنجه نرم میکنند. در ادامه به این افراد اشاره میکنیم:
1- یکی از دسته افرادی که به خرید مشاوره روانشناسی بالینی نیاز دارند، افرادی هستند که مدام در حالت نگرانی، ترس و اضطراب هستند. اضطراب و نگرانی در حد معمول و به میزانی که در زندگی روزمره اتفاق میافتد، معمولاً طبیعی است. اما اگر این حالت به روتین زندگی یک فرد تبدیل شود و او را دچار مشکل کند، حتماً نیاز به مشاوره روانشناسی دارد.
2- افرادی که دچار افسردگی هستند، نیاز به مشاوره روانشناسی بالینی دارند.
3- برخی افراد نهتنها به خود، بلکه به دیگران نیز آسیب میزنند. افرادی که مدام در فکر آسیبزدن به دیگران هستند و باید درمان شوند.
4- افرادی که از کمخوابی و بیخوابی رنج میبرند، نیز با تراپی درمان میشوند.
5- همچنین، افرادی که انرژی آنها بیش از حد معمول است، نیازمند مراجعه به درمانگر هستند. انرژی اگر از حد نرمال بالاتر یا پایینتر باشد، احتمالاً اختلالی در فرد وجود دارد که با مشاوره روانشناسی بالینی میتواند مدیریت شود.
6- افرادی که دچار اختلالات وسواسی فکری و عملی هستند توسط روانشناس بالینی درمان میشوند. این اصلی ترین فرق روانشناسی عمومی و بالینی است.
7- افرادی که به الکل و مواد مخدر اعتیاد دارند.
8- کمبود توجه و بیشفعالی همچنین مشکلاتی هستند که برخی از افراد با آنها روبهرو هستند. این افراد نیازمند مشاوره روانشناسی بالینی هستند تا بتوانند این اختلالات را مدیریت کنند. در این زمینه به تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی پی میبریم.
9- افرادی که به بیماریهای مانند اوتیسم، ناتوانی ذهنی یا اختلالات یادگیری مبتلا هستند، به مشاوره روانشناسی نیاز دارند.
10- نوجوانان نیز گاهی با اختلالات رفتاری، اضطراب، افسردگی و نارضایتی از ظاهر مواجه میشوند. مشاوره روانشناسی بالینی میتواند در جلوگیری از تشدید این اختلالات به نوجوانان کمک کند.
تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی در رویکرد و روشهای کاربردی است. هر دو این حوزهها به ارتقای کیفیت زندگی و درک بهتر از انسان و رفتار او کمک میکنند، اما در تحصیلات دانشگاهی، محیط کار، توانایی شغلی و حوزههای تحقیقاتی دارای تفاوتهای بسیاری هستند.
حالا که میدانیم فرق روانشناس بالینی و عمومی چیست جهت مشاوره در این زمینهها میتوانید با سایت های مشاوره روانشناسی آنلاین مانند ویکی روان در ارتباط باشید.