مدیر کنترل کیفیت یکی از مشاغل پرتقاضا در بازار کار است. افرادی که در این موقعیت شغلی فعالیت میکنند، روی بهرهوری واحدهای تولیدی تأثیر گذاشته، سوددهی آنها را افزایش داده و از ایجاد هزینههای اضافی جلوگیری میکنند. در ادامه بیشتر با شرح وظایف مدیر کنترل کیفیت آشنا شده و به دلایل اهمیت استخدام یک فرد ماهر در این موقعیت شغلی، اشاره میکنیم.
مدیر کنترل کیفیت فردی است که بر عملکرد کارکنان و تمام مراحل مربوط به فرآیند تولید نظارت میکند. این فرد تضمین میکند که محصولات یک شرکت با استانداردها مطابقت دارند و برای فروش یا توزیع آماده هستند. مدیران کنترل کیفیت میتوانند در آزمایشگاه یا در حوزههای مختلفی از جمله داروسازی و صنایع غذایی فعالیت کنند.
فرصت های استخدام مدیر کنترل کیفیت: https://jobvision.ir/jobs/collection/quality-control-manager
مدیران کنترل کیفیت برای اینکه توسط اداره استاندارد تایید صلاحیت شوند، باید مدرک کارشناسی یا بالاتر داشته باشند، در دورههای آموزشی مرتبط مانند دورههای انجمن مدیران کنترل کیفیت شرکت کرده و همچنین آزمونهای مورد نیاز را پشت سر بگذارند. شرح وظایف مدیر کنترل کیفیت با توجه به صنعتی که در آن کار میکند، تا حدودی متفاوت خواهد بود. در ادامه به برخی از این وظایف اشاره شده است.
• استخدام و آموزش كارشناس كنترل کیفیت جدید
• نظارت بر عملکرد و راهنمایی تکنسینها، بازرسان کنترل کیفیت و سایر کارکنان
• شناخت استانداردها و جزئیات هر محصول و انتقال اطلاعات مربوطه به تیم تولید
• آشنایی با چارت کنترل
• ایجاد سیاستها و فرآیندهای کنترل کیفیت
• برنامه ریزی تولید
• نظارت بر تمام مراحل تولید محصولات برای اطمینان حاصل کردن از کیفیت آنها
• تعیین و نظارت بر رعایت استانداردهای کیفی مواد اولیه
• اطمینان حاصل کردن از کارآمد بودن خطوط تولید
• ارزیابی، پذیرش یا رد کردن محصول نهایی
• اطمینان حاصل کردن از اینکه فرآیند تولید محصول از مقررات قانونی و زیست محیطی پیروی میکند
• یافتن راههایی برای بهبود فرآیند تولید و استفاده حداکثری از منابع
• ثبت گزارشها و تغییرات صورت گرفته در فرآیندها
• ملاقات با سایر مدیران، بازرسها، حسابرسها، مشتریان و ذینفعان
مدیران کنترل کیفیت مهارتهای فنی و نرم مختلفی برای ارزیابی فرآیندهای تولید و رهبری تیم خود دارند. مهارتهایی که آنها برای موفقیت در این حرفه نیاز دارند را در ادامه مرور میکنیم.
مدیران کنترل کیفیت باید بتوانند هنگام توضیح استانداردهای کیفیت به مدیریت و کارکنان خط تولید، به طور واضح و مؤثر با آنها ارتباط برقرار کنند. آنها همچنین باید مهارتهای نوشتاری قوی برای مستندسازی فرآیندها و ثبت گزارشها داشته باشند.
هنگامی که مدیران کنترل کیفیت محصولی را پیدا میکنند که با استانداردهای شرکت یا مشتری مطابقت ندارد، باید راههایی برای بهبود سریع و کارآمد فرآیند تولید بیابند. آنها همچنین باید تعیین کنند که آیا این مشکل تنها یک مرتبه رخ داده یا نتیجهی مشکلی بزرگتر در فرآیند تولید است.
مدیران کنترل کیفیت باید هر گونه تفاوت محصول با استانداردهای تعیینشده را تشخیص دهند. توجه آنها به جزئيات، باعث میشود محصولات با کیفیت بالا تولید شوند.
مدیران کنترل کیفیت مسئولیت هدایت گروهی از کارکنان را بر عهده دارند. این مدیران باید بتوانند به کارمندان خود انگیزه دهند و در امور مختلف آنها را راهنمایی کنند. مهارت رهبری یک مدیر کنترل کیفیت روی فرآیند تولید تأثیر قابل توجهی دارد.
اکثر مدیران کنترل کیفیت باید امور مشخصی را در مهلتهای زمانی تعیینشده به اتمام برسانند. آنها باید زمان خود را به خوبی مدیریت کنند و تقسیم وظایف گروه خود را به شکلی انجام دهند که باعث به حداقل رسیدن هزینههای منابع انسانی شود.
برای اطمینان از اینکه محصولات با استانداردهای بالای شرکت مطابقت دارند، مدیران کنترل کیفیت باید اسناد فنی مانند مشخصات محصول، راهنماها و نقشهها را درک کنند.
حضور یک مدیر کنترل کیفیت ماهر در یک شرکت میتواند مزایای متعددی داشته باشد. در ادامه به برخی از دلایل اهمیت موقعیت شغلی مدیر کنترل کیفیت اشاره شده است.
مدیر کنترل کیفیت با ارزیابی دقیق فرآیندهای تولید، به شناسایی و حل مشکلات در زمان اجرای این فرآیندها کمک میکند. با استفاده از ابزارها و روشهای مدرن مانیتورینگ، این مدیر میتواند در زمان اجرای فرآیندهای تولید، مشکلهای موجود را بطور فوری شناسایی و برطرف کند. انجام این اقدامات باعث افزایش کیفیت محصولات و بهبود فرآیند تولید میشود.
تضمین کیفیت تولیدات تأثیر عمیقی بر اعتماد مشتریان دارد. وقوع خطا در فرآیندها میتواند به تولید محصولاتی با کیفیت کم منجر شده و باعث تضعیف اعتماد مشتریان شود. از سوی دیگر، وجود یک مدیر کنترل کیفیت که مسئول تضمین رعایت استانداردها است، به مشتریان اطمینان میدهد که محصولاتی با کیفیت و به روز را دریافت خواهند کرد.
این اعتماد باعث ارتقاء رابطه مشتری با برند میشود. مشتریانی که به کیفیت محصولات یک برند اعتماد دارند، به احتمال زیاد به مشتریهای دائمی آن تبدیل میشوند. این مسئله تأثیر مثبتی بر فروش و سودآوری شرکت خواهد داشت.
مدیر کنترل کیفیت با جلوگیری از وقوع خطا در مراحل ابتدایی تولید، تأثیر چشمگیری در کاهش هزینهها دارد. او با استفاده از سیستمهای کنترل کیفیت، موانع و خطاهای ممکن را شناسایی و برطرف میکند. با این کار، از ایجاد مشکلات بزرگتر و صرف هزینههای اضافی جلوگیری میشود. با کاهش تعداد خطاها، نیاز به تصحیح و اصلاح کاهش یافته و به تبع آن، در هزینههای مربوط به این فرآیندها نیز صرفهجویی میشود.
یک مدیر کنترل کیفیت ماهر میتواند ابزارها و روشهای لازم برای ارتقاء کیفیت فرآیندها و محصولات را به کارکنان تیم خود آموزش دهد. کارکنانی که با مفاهیم و تکنیکهای تضمین کیفیت آشنا هستند، توانایی شناسایی و رفع مشکلات را در خود تقویت کرده و با استفاده از رویکردهای مختلف، از وقوع خطا جلوگیری میکنند. فرآیندهای آموزشی به عنوان ابزارهایی قدرتمند، کارکنان را به تعامل در زمینه اقدامات مربوط به تضمین کیفیت ترغیب کرده و باعث بهبود کیفیت محصولات میشوند.
مدیر کنترل کیفیت نقش بسیار مهمی در اجرای استانداردهایی نظیر ISO 9001 بر عهده دارد. او باید از اجرای صحیح و موثر این استانداردها در تمام فرآیندها اطمینان حاصل کند. همچنین، یک مدیر کنترل کیفیت، همواره با آخرین بهروزرسانیهای صورت گرفته در رابطه با این استانداردها همگام بوده و در صورت نیاز، تغییراتی در فرآیندهای تولیدی ایجاد میکند.
در این مقاله با وظایف مدیر کنترل کیفیت آشنا شدیم و نقش این موقعیت شغلی مدیریتی در یک سازمان را مورد بررسی قرار دادیم. مدیران کنترل کیفیت در افزایش بهرهوری یک مجموعه و سوددهی آن نقش مهمی دارند. افرادی که سراغ این موقعیت شغلی میروند، باید توجه بالایی به جزئيات داشته و به مهارتهای مختلفی مسلط باشند.