میخ کوبی میلگرد در خاک چیست؟
در ساخت اغلب سازههای لازم است خاک برای ثابت نگهداشتن این میلگردها مسلح شود تا در اجرای پی ساختمان مشکلی بروز نکند. به فرآیند مسلحکردن خاک برای قرارگرفتن میلگرد در آن، میخکوبی میلگرد در خاک گفته میشود. عملیات میخکوبی بهعنوان یکی از مهمترین مراحل گودبرداری ساختمان بهحساب میآید و قبل از آن امکان پیریزی وجود ندارد.
تعریف نیلینگ یا میخ کوبی میلگرد در خاک
میخکوبی میلگرد در خاک بهعنوان فرآیندی تعریف میشود که برای تثبیت شیبهای طبیعی یا خاکبرداریشده و ساخت دیوارهای حائل در ساختوساز، یک سازه پیشتیبان ایجاد میکند. در واقع، وظیفه این عملیات جلوگیری از ریزش دیوارهای گودبرداریشده و ریزش دیوارهای خاکی است.
همچنین بخوانید تاثیر قیمت روز میلگرد در میخ کوبی
زیرا در اطراف فونداسیون هر ساختمان، خاک وجود دارد و سستی و رانش خاک احتمال دارد منجر به صدمهزدن به فونداسیون شود. البته فرآیند میخکوبی نهتنها در ساخت سازههای جدید، بلکه برای جلوگیری از تخریب سازههای قدیمی نیز کاربرد دارد.
عملیات نیلینگ نسبت به روشهایی همچون انکراژ و احداث دیوارههای وزنی بتنی با هزینه و تجهیزات کمتری قابل اجرا است. با قراردادن میلگرد در خاک، استحکام کششی و ثبات آن افزایش پیدا میکند. بههمین دلیل عملیات نیلینگ یکی از مهمترین مراحل گودبرداری بهحساب میآید و در ساخت ساختمانهای جدید این عملیات باید قبل از پیریزی انجام شود. میخکوبی میلگرد در خاک کاربردهای دیگری نیز دارد که شامل موارد زیر هستند:
1. انجام عملیات نیلینگ از تحلیلرفتن خاک مجاور ساختمانها جلوگیری خواهد کرد.
2. این عملیات خاک اطراف ساختمانها را در برابر زلزله مقاوم میسازد.
3. این عملیات برشهای خاک را در مجاورت بزرگراهها و راهآهنها را مقاوم میکند.
4. نیلینگ باعث پایدار شدن خاک اطراف تونلها در مکانهایی با شیب تند میشود.
5. این عملیات سازههای نگهبان و تاسیسات زیرزمینی را استحکام میبخشد.
نحوه اجرای میخ کوبی میلگرد در خاک
در اجرای عملیات میخکوبی میلگرد در خاک لازم است اصول کارگذاری میلگرد خاک رعایت شود تا از بروز حوادث ناگوار در آینده جلوگیری کند. با توجه به نوع خاک و مشخصات مکانیکی آن تا عمق 1 الی 2.5 متر خاکبرداری صورت میگیرد. عرض این خاکبرداری نیز بسته به اندازه ماشینآلات و دستگاههای حفاری نیلینگ مشخص میشود.
پس از تعیین نوع و مشخصات خاک و اندازهگیری عمق و عرض خاکبرداری، کارگران با استفاده از دستگاههای حفاری در فواصل معین چاهکهای افقی یا مایل با زاویه 15 درجه به سمت پایین حفر میکنند. اندازه دقیق قطر و عمق چاهکها بر اساس مشخصات مکانیکی خاک تعیین میشوند. بهطور تقریبی اندازه این چاهکها چیزی حدود 76 تا 150 میلیمتر و عمق آنها حدودا 5 تا 10 متر در نظر گرفته میشود.
در عملیات میخکوبی میلگرد در خاک معمولا از میلگردهایی با گرید A3 و قطر 20 تا 40 میلیمتر استفاده میشود. بههمین دلیل با توجه به قیمت میلگرد، هزینه این عملیات تغییر میکند. پس از قراردادن میلگرد در حفره، باید اطراف آن با دوغاب پر شود.
پس از دوغابریزی اطراف میلگرد، باید سطح دیواره با استفاده از یک لایه مش، بتنپاشی شود تا از فرسایش خاک کند و یکپارچگی میلگردهای انتهایی حفظ شود.
عملیات میخکوبی میلگرد در خاک روشی محسوب میشود که بهمنظور افزایش مقاومت کششی خاک اطراف سازهها و جلوگیری از ریزش دیوارهای خاکی اطراف فونداسیون و جلوگیری از رانش آنها صورت میگیرد. در اجرای این عملیات رعایت اصول و نیروی ماهر و متخصص ضروری است. بهمنظور افزایش کارایی این عملیات ابتدا باید نوع و مشخصات مکانیکی آن مشخص شود. زیرا امکان اجرای نیلینگ در هر نوع خاکی وجود ندارد. عملیات میخکوبی مهمترین بخش از گودبرداری بهحساب میآید و باید قبل از پیریزی انجام شود.