پرکاربرد ترین چسب های صنعتی

پرکاربرد ترین چسب های صنعتی

با گذشت سالیان زیادی از روی استفاده از چسب های اولیه، رفته رفته تغییراتی در آن ها ایجاد شد تا چسب قدرت و انعطاف پذیری بیشتری را به دست بیاورد و بتوانند پاسخگوی نیازهای مختلف زندگی بشر باشد. با ورود به عصر جدید و پس از انقلاب صنعتی، صنعت چسب به یکی از جدید ترین و پر رونق ترین صنایع در جهان تبدیل شد و با کشف فرمول های شیمیایی نوین دگرگونی های عظیمی بر روی چسب اتفاق افتاد. شرکت‌ های چسب سازی این بار چسب ها را بر حسب نیاز افراد و کاری که آن ها می‌خواهند از چسب در آن استفاده کنند تولید نمودند.

 

به این صورت که اگر شما می‌خواهید در ساختمان سازی از چسب استفاده کنید چسب مخصوص ساخت و ساز را عرضه کردند و اگر در صنایع چوب به چسب نیاز دارید، چسب مخصوص چوب را طراحی و به بازار عرضه نمودند. امروزه در این صنعت حدود ۷۵۰ شرکت کوچک و بزرگ در سطح جهان مشغول به فعالیت هستند که درصد بزرگی از این بازار بزرگ جهانی در دست تنها ۵۰ شرکت چسب سازی صاحب‌ نام می باشد. بر اساس رتبه بندی که طبق درآمد بالای ۱۰۰ میلیون دلار توسط نشریه آمریکایی Costings world هرساله صورت می‌گیرد اسامی حدود ۸۰ شرکت بزرگ و صاحب‌ نام بر حسب درآمد بالای ۱۰۰ میلیون دلار و میزان عرضه و تولید محصولات در آن آمده است‌ متاسفانه با توجه به ظرفیت هایی که در کشور ما ایران، در زمینه چسب سازی می‌توانست وجود داشته باشد نامی از ایران در این این فهرست به چشم نمی خورد. اما نام همسایگان ما مانند کشور ترکیه و امارات متحده عربی در این لیست دیده می شود.

 

از جمله کاربردهای چسب صنعتی:

1. ساخت و ساز.

2. بسته‌ بندی.

3. حمل و نقل.

4. اتصالات سخت.

5. اتصالات غیر سخت.

6. مصارف خانگی.

7. مصارف غیر خانگی و پیشرفته

 

مواد تشکیل دهنده چسب:

• مواد پلیمری: بسپار یا همان پلیمر به بزرگ مولکول هایی گفته می‌ شود که از تعدادی مولکول های کوچک تشکیل شده است. پلیمرها را می‌ توان به دو صورت مصنوعی و طبیعی پیدا نمود. به عنوان مثال پلیمرهای موجود در بدن و ژن های ما نوعی بیوپلیمر می باشند که زنجیره DNAاز آن تشکیل می‌شود.

 

 انواع پلیمر ها بر اساس منبع و شکل ساختاری زنجیره:

1. پلیمرهای های گیاهی: پلیمر های گیاهی به صورت گسترده در طبیعت یافت می شوند و از جمله آن ها می‌ توان به پروتئین، نشاسته و … اشاره نمود.

 

2. پلیمرهای نیمه سنتزی: این نوع پلیمر همان پلیمر طبیعی می باشد که تحت فرآوری های شیمیایی قرار می‌گیرد. مانند سلولز نیترات که بخشی از آن به دست انسان و بخشی دیگر به دست طبیعت ساخته شده است.

 

3. پلیمر های سنتزی: جریان ساخت پلیمرهای سنتزی کاملا مصنوعی بوده و توسط انسان صورت می گیرد. مثلا پلاستیک که از جمله پلیمر های پرکاربرد در جهان می باشد.

 

4. پلیمرهای خطی: پلیمر ها موادی هستند که از اتصال مونومرها و تشکیل زنجیره های طولانی به وجود می‌آیند. برخی از این زنجیرها ساختاری خطی، بلند و مستقیمی دارند که از جمله آن ها می‌توان به پلیمرهای pvc اشاره کرد، که در ساخت کابل های برق کاربرد فراوانی دارند.

 

5. پلیمرهای شاخه‌ ای: به پلیمرهای خطی که شاخدار می‌شوند پلیمر شاخه ای گفته می‌شود، که از جمله آن ها می‌توان به پلی اتیلن اشاره کرد.

 

6. پلیمرهای کراس لینک: در واقع از مونومرهای دو یا سه عاملی به وجود آمده اند و نسبت به سایر پلیمرها از قدرت کووالانسی بسیار بیشتری برخوردار هستند. از جمله پلیمرهای کراس لینک می‌ توان به ملامین اشاره نمود.

 

ورود مواد پلیمری به فرمول تولید چسب را میتوان به قرن بیستم نسبت داد.

 

• مواد پایدار کننده در چسب ها:پایدار کننده ها معمولاً موادی هستند که در مقداری جزئی در چسب ها به کار می روند و باعث افزایش عمر مواد، پایدار شدن و در نتیجه افزایش عمر چسب در برابر عوامل تخریب کننده ای همچون اکسیژن و مواد UVمی‌ شوند.

 

• مواد پرکننده در چسب ها: فیلرها یا مواد پرکننده در واقع نوعی مواد خنثی آلی و معدنی می باشند که موجب اصلاح خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها می شوند. در واقع به تعریف روان‌ تر می‌ توان پرکننده ها را مواردی دانست که با تغییر در ویژگی های مکانیکی چسب ها، موجب تغییر جریان روان کننده با کاهش مقدار انقباض ها در زمان سفت شدن می‌ شوند.

چسب صنعتی

به طور کلی می توان مواد پرکننده را به چهار دسته اصلی تقسیم نمود:

1. پرکننده های ذره ای:  پرکننده های ذره ای پرکننده هایی هستند که خود به دو دسته پرکننده های خنثی و پرکننده های تقویتی تقسیم می‌شوند. مانند کربنات کلسیم، خاک چینی، سولفات و …

 

2. پرکننده های لاستیکی: پرکننده های لاستیکی پرکننده هایی هستند که به دو دسته واکنش پذیر و غیر واکنش پذیر تقسیم می‌شوند. از نمونه‌ های آن می‌ توانیم به لاستیک‌ های پروپیلن اشاره کنیم.

 

3. پرکننده های پلاستیکی: پرکننده های پلاستیکی که به آن ها رزین نیز گفته می‌ شود باعث افزایش جریان فرآیند پذیری آمیزه های لاستیکی می‌شوند.

 

4. پرکننده های لیفی: پرکننده های لیفی را می توان نظیر خاک اره، خورده پنبه و الیاف مصنوعی کوتاه دانست که باعث بالا بردن استحکام ضربه ای می شوند.

 

• نرم کننده ها در چسب: در واقع نرم‌ کننده‌ها افزودنی‌ هایی می‌باشند که فراوردگی مواد پلاستیکی را تسهیل می کنند و در چسب ها باعث بالا بردن خاصیت انعطاف پذیری شده و دمای تبدیل شیشه ای را تا حد بسیار چشمگیری کم می نمایند. از جمله مواد نرم‌ کننده می‌ توان به فرآورده‌ های کاج، رزین و استر ها اشاره کرد.

 

• مواد جفت کننده در چسب ها: رزین ها و مواد پلیمری به دلیل میزان انرژی سطح کم و نداشتن عامل دوقطبی چسبندگی ضعیفی دارند و نمی‌ توانند پیوند لازم را با مواد معدنی ایجاد کنند. به همین منظور و برای افزایش قدرت چسبندگی مواد پلیمری با دیگر مواد، مواد جفت کننده به آن ها افزوده می شود. از جمله مواد جفت کننده می توان به سیلان ها، فلزات و … اشاره نمود.

 

پرکاربردترین بهترین چسب های صنعتی:

چسب های بسیار متنوعی امروز تولید شده است که در حوزه ی انواع تولیدات و صنایع، کاربرد فراوانی دارند. در اینجا به چند نمونه از این چسب های پرطرفدار، پرکاربرد و محبوب می پردازیم.

 

• چسب های کاغذی: چسب کاغذی از جمله چسب های کاربردی هستند که امروزه در اکثر صنایع به خصوص صنایع مرتبط با بسته‌ بندی مورد استفاده قرار می گیرند. انواع چسب کاغذی عبارت اند از: چسب کاغذی پلی اتیلن، چسب کاغذی پی وی سی، نوار چسب های انعطاف پذیر، نوار چسب های پلی استر، نوار چسب های مخصوص بسته بندی.

 

• چسب اپوکسی: چسب اپوکسی را می‌ توان در میان جدول پر طرفدار ترین و کاربردی ترین چسب ها در جهان جای داد که در صنایع بزرگی همچون صنعت کشتی‌ سازی، هواپیماسازی و حتی ساخت پل ها به علت چسبندگی بالا، کاربرد دارند. این چسب ۵۰ سال پیش با استفاده از ترکیباتی چون رزین اپوکسی، فلزات سرامیک و سایر ترکیبات ساخته شده و دو جز اصلی تشکیل دهنده آن را می‌ توان رزین و هاردنر دانست. در واقع ساختار چسب های اپوکسی را می‌ توانیم به دو اصل جدا تقسیم نماییم. اصل اول مربوط به قدرت چسبندگی و اصل  دوم کاتالیزور گر می باشد. هنگامی که این دو اصل با یکدیگر ترکیب می‌ شوند قدرت چسبندگی فوق العاده و همچنین مقاومت بالایی را به وجود می‌آورند. از دیگر مواردی که چسب اپوکسی در آن کاربرد فراوانی دارد می توان به صنعت شهرسازی و اجرای پروژه های شهری اشاره نمود.

 

ویژگی های چسب اپوکسی:

1. کم حجم شدن چسب پس از خشک شدن.

2. مقاومت قابل توجه در برابر فرسایش.

3. سرعت بالای استفاده از آن.

4. دارای ویژگی جذب ارتعاشات.

5. عدم استفاده از مواد سمی در فرآیند تولید چسب اپوکسی.

6. امکان استفاده از آن در بین فلزات.

7. عدم انتشار گاز در زمان خشک شدن چسب اپوکسی.

 

• چسب آکواریوم: چسب آکواریوم معمولاً در دو نوع ساده و ضد باکتری به تولید می رسند که طول عمر نوع دوم یعنی چسب آکواریوم ضد باکتری بیشتر است و دیرتر تغییر رنگ می دهد. چسب های آکواریوم معمولاً در سه رنگ سفید، شفاف و بی رنگ تولید می‌ شوند، که مدل بی رنگ آن بیشتر از سایر مدل های چسب آکواریوم مورد توجه و تقاضا می باشد.

 

• چسب رزین اپوکسی: چسب رزین اپوکسی در واقع زیرمجموعه ی چسب اپوکسی می باشد اما به گونه ای  طراحی و ساخته شده اند که برای قالب گیری قطعات و ساخت انواع ماکت ها مناسب باشند.

 

• چسب الاستومر: چسب الاستومر چسب صنعتی می باشد که از مخلوط بنزین و کائوچو به دست می‌آید. این چسب به طور معمول در صنایع بزرگی همچون صنعت کشتی سازی و خودرو سازی مورد استفاده می باشد و می‌تواند قطعات فلزی را نیز به یکدیگر بچسباند. در واقع چسب الاستومر به علت قدرت چسبندگی بالا برای هر سطحی بجز سطوح پلاستیکی قابل استفاده میباشد.

 

ویژگی‌های چسب الاستومر:

1. مقاومت بالا در برابر حرارت.

2. مناسب برای عایق کاری.

3. مقاومت بالا در برابر رطوبت.

4. تکمیل فرایند خشک شدن تنها در ۱۵ دقیقه.

5. طول عمر بیش از یکسال.

 

• چسب پلی یورتان (پلی اورتان): چسب پلی یورتان  polyurethane که به اختصار انگلیسی PU نمایش داده می شوند، توسط پژوهشگر آلمانی اتو بایر در سال ۱۹۷۳ میلادی برای نخستین بار کشف شد و به پلیمرهایی اطلاق می‌ شود که دارای پیوندهای یورتانی هستند. از چسب پلی اورتان که به نوعی چسب متشکل از مواد آلی پلیمری می باشد در صنایع مهمی چون خودروسازی و کشتی سازی استفاده می کنند. گفتنی است که چسب پلی اورتان دارای یک ماده تک جزئی با ترکیب ثابت نیست، بلکه پلیمری می باشد متشکل از زنجیره‌های واحد آلی و متصل به یورتان ها.

 

مزایای چسب پلی یورتان (پلی اورتان):

1. مناسب برای عایق بندی درب و پنجره ها.

2. مناسب برای عایق بندی نمای شیشه ها.

3. قابل استفاده برای عایق بندی شیشه های خودرو ها.

4. قابلیت برش بدون ایجاد رد.

5. قابلیت سمباده خوری و رنگ‌پذیری.

6. طول عمر بالا چسب پلی یورتان.

7. دارای خاصیت عدم وارفتگی در چسب.

8. عدم وجود خاصیت شکنندگی و انعطاف پذیری بالا.

9. مناسب برای استفاده در مخزن های ذخیره آب آشامیدنی و مقاوم در برابر آب های شور.

10. مقاومت چشمگیر در برابر نور، حرارت و رطوبت.

11. قدرت چسبندگی بالا در استفاده در مصالح ساختمانی.

12. فرسودگی بسیار پایین چسب پلی یورتان.

 

از جمله کاربرد و مزایای چسب سنگ :

1. چسباندن مدل های مختلف سنگ های مصنوعی و طبیعی به یکدیگر.

2. مقاومت بالا در برابر میانگین دمایی زیر صفر درجه تا مثبت ۶۰ درجه سانتیگراد.

3. مناسب برای پر کردن سطوح سیمانی و منافذ ساختمانی.

4. مناسب برای استفاده در مکان های در معرض رطوبت مانند حمام ها و سرویس های بهداشتی.

 

• چسب همه کاره: چسب همه کاره یا All purpose cementچسبی ساخته شده از مواد پلیمری می باشد که در استون حل شده و سپس با استفاده از حلال چسب از پلیمر جدا می‌شود و ماده سخت چسب همه کاره به دست می‌آید. نکته ی مهمی که باید به آن اشاره کرد، این است که از چسب های همه کاره به علت وجود مواد نفتی نمی‌ توان بر روی سطوح فومی استفاده نمود. توجه داشته باشید که اگر مدت زمان طولانی در معرض تماس با چسب همه کاری باشید امکان بروز اختلالات مغزی و تنفسی وجود دارد.

چسب اپوکسی

ویژگی های چسب سیانواکریلات:

1. قابلیت استفاده از این چسب بر روی تمامی سطوح فلزی و غیرفلزی و انواع صنایع.

2. استفاده آسان.

3. استحکام قابل توجه چسب سیانواکریلات.

4. ارزان بودن به نسبت سایر چسب های موجود در بازار.

5. اتصال سریع.

6. پوشش سطح وسیع ۲۵ میلی متر مربعی تنها با یک قطره.

 

سخن آخر:

در این مقاله سعی نموده ایم شما عزیزان را با کاربردی ترین چسب های صنعتی آشنا نماییم امیدوارم با آگاهی کامل و بر حسب نیازتان به چسب از این مقاله کمک بگیرید و بهترین چت را بر اساس کاربردی که برای آن تعریف نمودیم انتخاب کنید.

جدیدترین مطالب