HPV

چرا ماهی ها در آب گرم میمیرند؟

آیا دوران کودکی خود را به خاطر دارید؟ زمانی که برای عید نوروز ماهی های قرمز خریداری می کردید اما قرار بود برای تعطیلات به مسافرت بروید و ترس مردن ماهی را در سر داشتید؟ در آن زمان والدینمان در نقش همه چیز دان و نجات بودند و برای هرچیزی راه حل داشتند. بخاطر دارم که پدرم پیشنهاد داد ماهی را در یخچال قرار دهیم تا زنده بماند؛ چراکه ماهی ها در آب گرم میمیرند اما آیا دلیل این اتفاق را می دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشیم تا بدانیم چرا ماهی ها در آب گرم میمیرند.

 

مرگ ماهی در آب گرم؟!!!

مرگ ماهی ها در آب گرم یک باور رایجی است که بسیاری از افراد آن را می دانند اما پیش از هرچیزی باید بدانید که پوشش بدنی ها مانند پرندگان پر ندارد و به طور مستقیم تحت تاثیر محیط اطراف خود قرار می گیرند. ماهی ها موجوداتی خونسرد هستند و هیچ مکانیزمی در بدن آن ها وجود ندارد تا بتواند به گرم یا خنک شدنشان کمک کند.

 

ماهی هایی که در دریاها و اقیانوس زندگی می کنند تا تغییر فصل مهاجرت می کنند تا بتوانند محیط مناسبی را برای خودشان پیدا کنند اما ماهی های درون آکواریوم چنین قابلیتی را ندارند و صاحب این حیوانات باید مسئولیت این موارد ر به عهده بگیرد.

 

لازم به ذکر است که ماهی ها درون دریاها و اقیانوس ها همیشه یک دمای ثابت را تجربه نمی کنند. پر واضح است که آب دریاها در روز گرم تر و شب ها سردتر می شود؛ بنابراین ماهی ها توانایی تحمل مقداری تغییر دمایی را دارند و اگر برای مدت کمی آب گرمتر شود مشکلی برای ماهیان پیش نخواهد آمد.

 

علائم نشان دهنده دمای بالا برای ماهیان

چرا ماهی ها در آب گرم میمیرند؟

در مواجهه با دمای بالای آب، ماهی ها ممکن است علائم مختلفی را از خود نشان دهند که از جمله مهم ترین این علائم می توان موارد زیر را نام برد:

 

· تنفس سریع

ماهی ها برای زنده ماندن از اکسیژن موجود در آب استفاده می کنند و زمانی که آب گرم تر می شود سرعت تنفس آن ها افزایش پیدا می کند تا بتوانند میزان بیشتری اکسیژن را از آب جدا کرده و تنفس کنند.

 

· رفتارهای غیر عادی

ماهی ها هنگام قرار گرفتن در آب با دمای بالا گاها به صورت غیر عادی رفتار می کنند، به عنوان مثال برای تنفس و استراحت به سطح آب می آیند و یا در یک نقطه خاص بدون حرکت باقی می مانند.

 

· اختلالات تغذیه

گرما و افزایش دمای آب می تواند تغذیه ماهیان را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث کاهش اشتها و رشد آن ها شود.

 

· تغییر رنگ

این نشانه جزو علائم نادر است اما در برخی از ماهیان مشاهده شده است با افزایش دما، پوست آن ها چند درجه تغییر رنگ داده است.

 

دلایل مرگ ماهیان در آب گرم

بالاتر در مورد نشانه ها و علائم ماهیان هنگام دمای بالا را ذکر کردیم اما اگر این وضعیت تداوم پیدا کند می تواند منجر به مرگ ماهیان شود که از جمله دلایل این مرگ می توان موارد زیر را نام برد:

 

1. کمبود اکسیژن، دلیلی برای مرگ ماهیان

بدون شک می دانید که آب گرم نسبت به آب سرد اکسیژن کمتری در خود دارد. علاوه بر این متابولیسم ماهی ها در آب گرم افزایش می یابد و فعالیت بیشتری خواهند داشت. همچنین برای تامین اکسیژن بیشتر تنفس بیشتری خواهند داشت. لازم به ذکر است که ماهی ها در دمای بالاتر از 32 درجه سانتی گراد آسیب می بینند و در خطر جانی هستند. ناتوانی ماهی ها در دریافت اکسیژن داخل آب گرم باعث خفگی آن ها خواهد شد.

 

2. از بین رفتن باکتری های در آب گرم

درون آکواریوم در کنار آب و ماهی ها باکتری ها مفیدی وجود دارند که از آمونیاک تغذیه کرده و آن ها را تجزیه می کنند. متاسفانه با افزایش دمای آب و کمبود، این باکتری ها نیز از بین می روند و آمونیاک تا حد زیادی تجمع پیدا می کند که همین مورد باعث تلف شدن ماهی ها می شود.

 

3. استرس حرارتی در ماهی

زمانی ها ماهی ها در محیط گرمی قرار می گیرند، به لحاظ فیزیولوژیکی دچار استرس حرارتی می شوند. استرس حرارتی در ماهی ها سبب آسیب به سیستم ایمنی آن ها می شود و این موجودات را در برابر انواع بیماری ها، باکتری ها، میکروب ها و انگل ها آسیب پذیرتر می کند.

 

چگونه از گرم شدن آب داخل آکواریوم جلوگیری کنیم؟

چرا ماهی ها در آب گرم میمیرند؟

تا به اینجای کار درباره علائم گرم شدن آب آکواریوم و علل مرگ ماهیان صحبت کردیم. حال باید بدانیم که چگونه میتوانیم از وقوع این مشکلات جلوگیری کنیم. معمولا چندین روش وجود دارد که به کمک آن ها می توانید ماهیان خود را از خطر افزایش دما و گرم شدن آب دور نگه دارید. این راهکارها شامل:

 

• هنگامی که قصد تعویض آب آکواریوم را دارید سعی کنید آب خنک تری نسبت قبل درون آکواریوم بریزید و این کار را به آرامی انجام دهید.

 

• لامپ هایی که برای روشنایی آکواریوم استفاده می کنید معمولا سبب گرم شدن آب داخل آکواریوم می شوند، برای حل این مشکل پیشنهاد می کنیم در طول روز ساعاتی این لامپ ها خاموش کنید همچنین فراموش نکنید به جهت راحتی ماهیان و استراحت در طول شب، لامپ ها را خاموش کنید.

 

• محل مناسبی برای آکواریوم در نظر بگیرید. توجه داشته باشید این مکان باید دور از شومینه و وسایل گرمایشی باشد و در عین حال مقابل تابش نور خورشید نباشد.

 

• از یک دماسنج مناسب برای بررسی دمای آکواریو م استفاده کنید. این کار را 2 مرتبه در طول روز انجام دهید زمانی که به ماهیان غذا می دهید انجام دهید تا احتمال بروز مشکلات را به صفر برسانید.

 

• در شرایط اضطراری که دمای آب بالا بود می توانید تکه هایی از یخ را داخل کیسه قرار دهید و در آکواریوم بیاندازید تا دمای آکواریوم را چند درجه کاهش دهد.

 

نتیجه گیری

به طورخلاصه، ماهی ها در آب گرم ممکن است به دلیل تغییرات دمایی با مشکلاتی مانند استرس حرارتی، کاهش میزان اکسیژن و اختلالات تنفسی موجه شوند که منجر به مرگ و میر ماهی ها می شود؛ بنابراین باید بدانید که حفظ دمای مناسب آب و پیشگیری از تغییرات ناگهانی دما می تواند از مهم ترین اقدامات برای حفظ سلامت و بقای ماهیان باشد.

دکمه بازگشت به بالا