بیوگرافی محمدرضا شجریان + جزئیات زندگی شخصی و علت مرگ
بیوگرافی محمدرضا شجریان
محمدرضا شجریان موسیقی دان معروف کشورمان که از دقایقی قبل خبر فوت ایشان در برخی از شبکه های اجتماعی درج شده بود متولد 1 مهر 1319 بوده در شهر مشهد مقدس به دنیا آمده است که بیوگرافی محمدرضا شجریان و همسرش را در ادامه مرور خواهیم کرد. وی یکی از بهترین خواننده های ایرانی و همچنین قاری قرآن بوده است و موسس گروه موسیقی شهناز می باشد. ایشان در سن 80 سالگی به سر می برد و این هنرمند خوش صدا تاکنون 2 بار ازدواج کرده است. وی در طول دوره زندگی اش شاگردان بسیاری را در عرصه موسیقی پرورش داد که از جمله آنها می توان به ایرج بسطامی و حسام الدین سراج اشاره کرد.
خانواده
پدرش قاری قرآن بوده است و به همین دلیل این استاد فرهیخته از کودکی تحت تعلیم پدر قرار گرفت و در سن 12 سالگی از رادیو خراسان قرآن تلاوت می کرد. استاد شجریان در سن 19 سالگی وارد عرصه موسیقی شد و پدرش برای وی یک مربی موسیقی اصیل ایرانی را فرا خواند. وی در آنتوان جوانی به دلیل صدای خوبی که داشت مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفت و در حدود سی سال ربنای ماه رمضان را می خواند. وی یک سال پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به تدریس قرآن مشغول شد و سرانجام پس از 30 سال ممنوع الصدا شد. وی پس از اتمام دوره تحصیل به مدت 15 سال معلم شد و تا سال 1347 دبیر آموزش و پرورش شهرستان رادکان در استان خراسان رضوی بود.
تحصیلات
استاد محمدرضا شجریان فارغ التحصیل دیپلم دانشسرای عالی (تربیت معلم مشهد) می باشد و در کنار خواندن درس به قرائت قرآن هم مشغول بوده است. او در سن بیست و هفت سالگی با یکی از بهترین نوازندگان سه تار آشنا گردید و که ایشان اسماعیل مهرتاش نام داشتند و محمدرضا تصمیم گرفت در کلاس های این استاد ساز سه تار شرکت کند. وی در سال 1347 و در سن 28 سالگی در کنار موسیقی، خوشنویسی را زیر نظر حسن میرخانی شروع کرد و به دلیل هوش سرشاری که داشت بعد از 2 سال موفق به اخذ درجه ممتازی شد. او در دوره تحصیل به دلیل خط خوشی که داشت همواره مورد حمایت اساتید بزرگ قرار می گرفت و بعد از فارغ التحصیلی از دانشسرای عالی با ساز سنتور آشنا و شروع به یادگیری این ساز نزد استاد جلال اخباری کرد. در سال 1350 و در سن 31 سالگی زیر نظر فرامرز پایور استاد موسیقی شروع به یادگیری سنتور و ردیف های آوازی کرد و همزمان زیر نظر چند تن دیگر از اساتید شیوه های تصنیف خوانی را فرا گرفت.
ازدواج و همسران محمدرضا شجریان
ازدواج اول محمدرضا شجریان در سال 1340 و در سن 21 سالگی رخ داده است و فرخنده گل افشان همسر اول او شد که از این پیوند زناشویی یک پسر به اسم همایون و سه دختر دارد. استاد در نخستین تابستان سال 1370 بعد از سی سال زندگی مشترک از همسر اولش طلاق گرفت. کتایون خوانساری همسر دوم وی است که هم اکنون با او زندگی می کند. این زوج در سال 1370 با وجود اختلاف سنی که داشتند زندگی شان بادوام تر بوده است. ازدواج استاد شجریان در سن 53 سالگی رخ داده است و یک همسر جوان 26 ساله را اختیار کرد. حاصل ازدواج دوم استاد یک پسر به اسم رایان است که در سال 76 در کشور کانادا به دنیا آمد.
ورود به عرصه خوانندگی
استاد شجریان با اسم مستعار سیاوش بیدگانی، خوانندگی را آغاز کرد و در ابتدا در شبکه های رادیویی آواز می خواند. او از همان دوران جوانی عاشق خوانندگی بود. ایشان استاد بی بدیل آواز ایران است که طی نیم قرن، جاوادانههای بزرگی در موسیقی ایران خلق کرده است. طبق آنچه اساتید و کارشناسان موسیقی باور دارند، او صدای بی همتای یک قرن گذشته موسیقی ایران بودهاست. او کار حرفه ای اش را با تلاوت قرآن و در دهه 30 شمسی آغاز کرد. در دهه 40 شمسی به تهران آمد و موسیقی را نزد اساتیدی چون احمد عبادی و اسماعیل مهرتاش فراگرفت. در دهه 50 شمسی سنتور نوازی و ردیف آوازی ایران را نزد استاد فرامز پایور آموخت و در مکتب اساتیدی چون نورعلیخان برومند با شیوه آوازی سید حسین طاهرزاده آشنا شد. او همچنین ردیف آوازی را در مکتب استاد عبدالله دوامی نیز آموخته است.
آهنگ های محمدرضا شجریان
او به احترام پدرش که از قاریان معروف مشهد بودند، و میخواستند خاندان شجریان با خواندن قرآن شهرت داشته باشند، با نام سیاوش بیدگانی آثارش را ارائه میکرد اما در دهه 50 با اجازه پدر نام شجریان در آواز ایرانی شنیده شد. او بعدها و در اواخر دهه 50 به گروه چاووش پیوست که قطعه مشهور سپیده (ایران ای سرای امید) برای همان دوران است. محمدرضا شجریان پس از انقلاب هم به فعالیتاش در زمینه آواز ایرانی ادامه که عمده فعالیتهای او به همراه پرویز مشکاتیان، آهنگساز صاحب سبک و نوازنده چیره دست سنتور بود.
کنسرت های جهانی
محمدرضا شجریان از سال 1370 با همکاری مرتضی عیان و پیرنیاکان کنسرت های جهانی اش را کلید زد. وی در کنسرت های خارج از کشور آلبوم های معروفی چون، دل مجنون و پیام نسیم را اجرا کرد و در آنجا هم بسیار خوب و موفق عمل کرد.
اوج شهرت
در سال 1354 و در سن 35 سالگی در جشن هنر شیراز شرکت کرد و به همراه یک اکیپ موسیقی اجرای زنده داشت و در سال 54 در سن 37 سالگی در تلاوت قرآن کشوری اول شد و به شهرت رسید. از شروع دهه 70 شهرت جهانی استاد نیز شروع شد. وی به دلیل صدای خوشی که داشت در سال 78 موفق به دریافت جایزه پیکاسو سازمان یونسکو شد و از سال 1379 همکاری با حسین علیزاده و کیهان کلهر را آغاز کرد و سرانجام در دهه 1380 از او بعنوان افسانه موسیقی شرق جهان یاد شد.
ممنوع الصدا شدن
شجریان در دهه 80 به همراه استاد حسین علیزاده و استاد کیهان کلهر و پسرش همایون شجریان تور کنسرتی را در اروپا و آمریکا برگزار میکند که حاصل آن چندین آلبوم موسیقی شد. در اواخر دهه 80 شمسی محمدرضا شجریان به دلایلی پخش آثارش را از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ممنوع کرد و از آن تاریخ دیگر موفق به برگزاری کنسرت در ایران نشد. اما فعالیتهای او در نقاط مختلف جهان ادامه داشت. در دهه 90 دچار بیماری سختی شد که برای درمان به آمریکا رفت و مدتی آنجا بود و سپس در حالی که گفته میشد حال جسمانی او بهتر شده به ایران بازگشت.
بیماری
سال 95 با پیامهای تبریک فراوانی از سوی دولتمردان و چهرههای شاخص فرهنگی و هنری کشور همراه بود و در میان تمام این تبریکهای ریز و درشت، یک تبریک از همه بارزتر بود، تبریکی که یک شوک بزرگ به جامعه موسیقی و طرفداران موسیقی سنتی کشور وارد کرد و موجی از نگرانی در میان طرفداران محمدرضا شجریان به راه انداخت. استاد آواز ایران، در پیام نوروزیاش اعلام کرد که، حدود 15 سالی میشود که با مهمانی در وجودش خو گرفته است، مهمانی که بعدها از سوی نزدیکان استاد و برخی از خبرگزاریها اعلام شد که سرطان کلیه بوده و دوستی دیرینه استاد با این بیماری، باعث شده است که او موهای سرش را برای ادامه مسیر درمانهایش بتراشد.
از سوی دیگر، دکتر حسن هاشمی، وزیر بهداشت، هم در اینستاگرامش از گفتگوی تلفنیاش با استاد خبر داد و نوشت که خوشبختانه در حال حاضر وضعیت ایشان خوب است و روند درمانیشان به خوبی صورت میگیرد و ایشان احتمالا طی دو تا سه ماه آینده به ایران بازمیگردد، تا روند درمانی خود را در کشور ادامه دهد. به همین بهانه، در گفتوگویی با دکتر سروش راد، فوقتخصص هماتولوژی و انکولوژی، سعی کردهایم، اطلاعات بیشتری درباره علل، علایم و درمانهای سرطان کلیه و وضعیت فعلی استاد به دست آوریم.
علت مرگ
ساعتی پیش اخبار موثق از درگذشت استاد محمدرضا شجریان، در بیمارستان جم تهران خبر داد این خبر اکنون توسط همایون شجریان تکذیب شد. استاد شب گذشته و بر اثر وخامت بیماری به بیمارستان جم در تهران منتقل شد. از شب گذشته خبرهایی درباره درگذشت ایشان منتشر شده بود که امروز تمامی این خبرها از سوی تیم پزشکی بیمارستان تکذیب شد.
محمدرضا شجریان درگذشت
ساعتی پیش طی یک خبر موثق به خبرنگار عصر ایران، خبر فوت محمدرضا شجریان تایید شده است. با این حال لحظاتی پیش همایون شجریان این خبر را تکذیب کرد. علت مرگ او سرطان است و خوشبختانه خبر درگذشت ایشان درست نبود و ما برای استاد بیهمتای آواز ایران آرزوی طول عمر داریم و از همه مردم ایران بهخصوص خانواده ایشان عذرخواهی میکنیم.
پیج اینستاگرام
همایون شجریان پسر استاد شجریان در پیج اینستاگرام officialshajarian نوشت:
عزیزان خواهشمندم به شایعات توجه نفرمایید و به آن ها دامن نزنید. پدر به خاطر مشکلات ریوی که ناشی از بیماری قبلیشون هست و در دو هفته اخیر کمی ادامه دار شده است تحت مراقبت و رسیدگی های ویژه هستند و وضعیتشان از دیروز بهتر شده است. خواهشمندم خبر صحیح را فقط و فقط و فقط و فقط و فقط از طریق صفحه اینجانب دنبال کنید.
بیوگرافی محمدرضا شجریان و همسرش را در این مقاله از سایت سماتک خواندید و امیدواریم از این نوشتار راضی بوده باشید.