ناصر ممدوح دوبلور و بازیگر سینمای ایران است که مدتی قبل همسرش فوت کرده است. بیوگرافی ناصر ممدوح دوبلور و بازیگر متولد سال 1321 و زاده تهران است وی از کودکی علاقه شدید به دوبلوری و بازیگری داشته است و اکنون در سن 77 سالگی به سر می برد. تاریخ تولد ناصر ممدوح 26 بهمن ماه سال 1321 است. او از نوزده سالگی به فعالیت در رادیو روی آورد و پس از آن به عنوان دوبلور در بسیاری از فیلمها و سریالها هنرنمایی کرده است. او هم اکنون رئیس انجمن گویندگان و سرپرستان «گفتار فیلم» است و بیشتر در زمینه دوبله فیلمهای مستند چه مستند علمی و چه سایر آثار مستند فعالیت میکند و در این زمینه از پرسابقهترین گویندگان محسوب میشود. بیوگرافی ناصر ممدوح دوبلور تمامی آثار خارجی جشنوراه رشد را نیز برعهده داشته است و به عنوان مدیر دوبلاژ بعضی از آثار جداگانه نیز فعالیت کرده است. همچنین او در پنجمین جشنواره تلویزیونی جام جم، عضو هیات داوران مسابقات تلویزیونی بوده است.
ناصر ممدوح که از سن کم به رادیو و کارهای نمایشی بسیار علاقهمند بود در سال ۱۳۴۰ از طریق زنده یاد علاءالدین کاملی (از بزرگان دوبله) به رادیو معرفی شد و از همان سال هنگامی که نوزده سال داشت مشغول فعالیت های هنری خود در این عرصه شد. ماجرا از این قرار است که ممدوح در سال ۱۳۴۰ برای ارائه طرح یک فیلمنامه به استودیوی مهدی میثاقیه تهیه کننده قدیمی سینما می رود، میثاقیه به او می گوید صدای خوبی دارد و از عطالله کاملی می خواهد که از او برای صداپیشگی تست بگیرد. اما کاملی وقتی صدای ناصر ممدوح را میشنود آنقدر خوشش میآید که میگوید او احتیاجی به تست ندارد و برای دوبله خوب است.در دوران کودکی و نوجوانی صدایش بیشتر دخترانه بود اما بعد از 15 سالگی و رسیدن به دوران بلوغ صدایش پخته تر و خاص تر شد و حالا استاد بنام عرصه دوبلاژ می باشد.
از آثار مهمی که ناصر ممدوح تا کنون دوبله کرده است میتوان به فیلم محمدرسول ا… (صدای نقش خالد)، سریال جنگجویان کوهستان یا لیان شان پو (راوی)، سریال افسانه شجاعان و هملت اشاره کرد. او همچنین مدیر دوبلاژ کارتونهای مارکوپولو، سندباد، معاون کلانتر و شش نشان رها شده بوده است.
ناصر ممدوح را همۀ ما با صدای زیبایش به عنوان راوی سریال ها و کارتونهای مشهوری همچون جنگجویان کوهستان، مارکوپولو و سندباد میشناسیم و در ذهنما خاطرات فراوانی از این صدا به یادگار مانده است. اما صداپیشگی تنها هنر ناصر ممدوح نیست. او را به عنوان بازیگر در سریالی چون اغما به کارگردانی سیروس مقدم و به عنوان مجری در مسابقات تلویزیونی جذابی چون ۱۰۱ نیز دیدهایم. ناصر ممدوح همیشه لبخند به لب دارد و به این خاطر به او «مرد لبخند» لقب دادهاند.
بعد از دیپلم به عشق بازیگری شروع به نوشتن کرد اما صدای خاصی که داشت باعث شد مسیر زندگیش تغییر کند حالا سه فرزند دارد و همسرش فوت کرده است. هر چند ناصر ممدوح، حداقل تا سال های اخیر، به دلیل صدای متمایز و پیش کسوتی اش در دوبله مشهور بوده است اما او به بازیگری هم اشتغال دارد و در سال های اخیر در این زمینه نیز سرشناس شده اند.
ناصر ممدوح که پیش از انقلاب نیز سابقه بازیگری داشته و سال ۱۳۵۶ در فیلم سینمایی در امتداد شب در نقش همسر گوگوش ایفای نقش کرده بود؛ پس از انقلاب در سال ۱۳۸۵ در سریال «راه شب» به کارگردانی داریوش فرهنگ؛ مجددا به بازیگری پرداخت و در نقش پژمان گوینده رادیو نقشآفرینی کرد. پس از آن در سریال اغماء به کارگردانی سیروس مقدم در سال ۱۳۸۶ در نقش دکتر نائینی ظاهر شد.
او در مصاحبهای درباره تفاوت عرصه بازیگری و دوبله اظهار کرده است:
«هر کدام از دو عرصه دوبله و بازیگری سختی خود را دارد و نمیشود گفت: یکی بر دیگری برتری دارد، اما فکر میکنم بازیگری نسبتا راحتتر از دوبله است به دلیل این که وقتی دوبلور قرار است به جای یک نقش صحبت کند نفس کشیدنش هم دست خودش نیست، باید همزمان با شخصیت فیلم نفس بکشد، کلمات را ادا کند، فریاد بزند، بخندد و گریه کند. هم دوبله و هم بازیگری عرصههای سختی هستند، اما دوبله سنگینتر است.»
ناصر ممدوح در جوانی و در سن 23 سالگی با دختری در محله شان آشنا میشود و پس از چهار سال آشنایی ازدواج میکنند. حاصل این ازدواج سه فرزند به نامهای آرش، آبتین و فرناز است. پسر بزرگ او مهندس ساختمان است و پسر کوچکتر یعنی آبتین ممدوح که دکترای دامپزشکی دارد نیز همچون پدر در زمینه دوبله فعالیت میکند.
پس از اینکه ناصر ممدوح و شیوا خنیاگر (بازیگر) در سریال اغما سال ۱۳۸۶ با هم همبازی بودند؛ شایعهای مبنی بر ازدواج این دو منتشر شد. این در حالی بود که هر دو این هنرمندان همسر و زندگی خانوادگی خود را داشتند. تا مدت ها شایعه بود همسرش شیوا خنیاگر بازیگر است که صحت نداشت، همسر ناصر ممدوح در سال 96 بعد از سپری کردن دوران بیماری دار فانی را وداع گفت پس از مدتی ناصر ممدوح و شیوا خنیاگر این شایعه را تکذیب کردند.
ناصر ممدوح در اواخر سال ۱۳۹۶ همسر خود را از دست داد و به سوگ او نشست. او دلیل کم کاری اخیر خود در تلویزیون را بر اساس همین موضوع اینگونه شرح داده است:
مدتی به دلیل این که همسرم بیمار بود و وضعیت وی برایم در اولویت قرار داشت در کاری بازی نکرده و پیشنهادات دوبله را نیز رد کردم. کیانوش عیاری نقش خوبی به من پیشنهاد داد، اما نمیتوانستم همسرم را با وجود این که پرستار داشت تنها بگذارم، چون خودم قرصهایش را میدادم. فوت همسر ناصر ممدوح او را بسیار غمگین کرده است و از همسر ناصر ممدوح عکسی منتشر نشده است.
شبکه مستند سیما، پس از تولید مستندهایی چون «آقا جلال و مستر رابرت» پرتره جلال مقامی (دوبلور) و مستند «زاده مهر» پرتره ایرج رضایی (دوبلور)، تصمیم گرفت مستند پرتره ناصر ممدوح با نام «مرد لبخند» را به کارگردانی ابوالفضل توکلی تولید کند. این مستند در آذرماه ۱۳۹۵ به روی آنتن رفت. پس از پخش این مستند؛ سیدسلیم غفوری مدیر شبکه مستند، در نشستی از ناصر ممدوح به پاس سالها فعالیت در عرصه دوبله تقدیر کرد.
به نظر شما در دوبله بازیگر بودن مهمتر است یا صدای خاص و خوب داشتن؟
از نظر من صدا و بازی مکمل هم هستند و زمانی که بازیگر صدای خوبی داشته باشد آن نقش بیشتر به دل ها می نشیند.
لطفاً اولویت اول را بگویید.
اولویت با صداست.
مگر قرار نیست که دوبلور به جای شخصیت های معمولی یک فیلم حرف بزند؟ مثلاً یک راننده تاکسی لزوماً نباید صدای منحصر به فردی داشته باشد.
ما به دنبال صداهای معمولی نیستیم. ما به دنبال صداهایی هستیم که نقش های مطرح و کلیدی فیلم ها را صحبت کنند. صداهایی که مخاطبان را جذب کند.
بعد از اغما آیا به زودی شما را در نقش های دیگری هم خواهیم دید؟
اگر نقش مناسبی باشد برای تنوع در کار بد نیست.
از تجربه کار با سیروس مقدم و امین تارخ بگویید.
در کنار آقای سیروس مقدم آموختنی بسیار بود. به خصوص اینکه به خاطر سوژه ماورایی، فیلمنامه قسمت به قسمت به دست ایشان می رسید و با صبر و حوصله سکانس ها را یکی پس از دیگری با نکته بینی و ظرافت خاصی به تصویر می کشیدند.
مطلب مهم دیگر اینکه نه تنها هنرمند گرامی آقای امین تارخ بلکه تمامی بازیگران مجموعه اغما هنرمندانی باتجربه و محبوب هستند و کار کردن با این عزیزان برای من تجربه خوبی بود.
کارتون مارکوپولو
کارتون سندباد
کارتون معاون کلانتر
فرشته سیرتان (مایکل کورتیز)
شش نشان رها شده
دوبلهٔ کلیه آثار خارجی جشنواره رشد
نقش هرکول- بازیگر استیو ریوز- فیلم هرکول و خدایان
خالد – مایکل فارست – رسالت (محمد رسول الله)
پرنس آناتول – ویتوریو گاسمن – جنگ و صلح
آدم – مایکل پارکس – کتاب آفرینش
جولیوس سزار – جان گوین – اسپارتاکوس
دوک آلبانی – دوناتاس بانیونیس – شاه لیر
هانس – رابرت رایان – حرفهایها
برانت – جین هاکمن – شکارچی انسان
بازرس کندی – داگلاس کندی – گذرگاه تاریک
گودی – بروس بنت – گنج های سیه را مادره
در نقش دونالد ساترلند – عقاب فرود آمد
پیک – دربار ال سید
کاپیتان – فیلم درسو اوزالا
سرگرد – اد هریس – دشمن پشت دروازه ها
دکتر داونپورت – دنزل واشنگتن – آنتوان فیشر
سریال لئوناردو داوینچی (لودویکو) – مدیر دوبلاژ: فهیمه راستکار
سریال جنگجویان کوهستان، صورت آبی
سریال افسانه شجاعان، یو تانخای
هملت، کارگردان کنت برانا، چارلتون هستون (شاه)
راوی ماجراهای مارکوپولو
راوی ماجراهای سندباد – مدیر دوبلاژ: ناصر ممدوح
هانس (راهنمای کوهستان) / گوینده تیتراژ سفر به مرکز زمین – مدیر دوبلاژ: ناصر ممدوح
لیلیان جزیره اسرارآمیز – مدیر دوبلاژ: ناصر ممدوح
۱۳۵۶ (در امتداد شب) در نقش کاوه همسر سابق گوگوش بازیگر نقش خواننده فیلم ناصر ممدوح در فیلم سینمایی امتداد شب ایفای نقش کرده است که یکی از مهمترین کارها در کارنامه اش است.
۱۳۸۵ سریال راه شب، در نقش پژمان گویندهٔ رادیو، داریوش فرهنگ
۱۳۸۶ سریال اغما در نقش دکتر نائینی، (سیروس مقدم)
۱۳۸۸ سریال فاکتور هشت (رضا کریمی)
۱۳۸۹ سریال آسمان همیشه ابری نیست، در نقش آقای پویا، (سعید عالمزاده)
۱۳۹۱ سریال رویای گنجشکها (راما قویدل)
۱۳۶۲ مجری «مسابقه حدس بزنید»
۱۳۷۱ مجری «مسابقه دانش و فرهنگ»
۱۳۸۷ مجری «مسابقه ۱۰۱»
بیوگرافی ناصر ممدوح دوبلور 77 ساله ایرانی را در سایت سماتک خواندید وی یکی از مردان نیک و خوش اخلاق عرصه سینما و تلویزیون است که با صدا پیشگی در ایران معروف شد و با بازیگری به اوج شهرت رسید.