عسل زولنگ یکی از بهترین عسل های طبیعی در ایران است که از گیاه زولنگ تهیه و تولید می شود خواص دارویی عسل زولنگ بسیار زیاد است و در ادامه شما را با خواص عسل زولنگ برای بدن آشنا خواهیم کرد. عسل زولنگ چیست و چه خواصی دارد؟ زولنگ از گیاهان بومی کشورمان به ویژه دراستانهای شمالی کشور مانند گیلان و مازندران است که در این مناطق با نامهای شش شاخ، چوچاق و ششاک نامیده میشود. همچنین در کتب طب سنتی به بسیاری از خارهای دارویی گیاه (که تعداد آنها از ده گونه بیشتر است)، قرصعنه میگویند. نام علمی این گیاه eryngium campestre و از تیره چتریان است.
عسل زولنگ گیاهی چند ساله، به رنگ آبی آسمانی و خاردار است. برگهای تازه این گیاه، نرم و لطیف و دارای بریدگیهاى عمیق است و بیشتر مصرف خوراکی دارد و در پخت غذا استفاده میشود. همچنین این گیاه مصارف متعدد دیگری همچون کاربردهای دارویی، سبزیکاری و گلکاری دارد. گلهای گیاه زولنگ دارای شهد فراوان هستند و زنبورداران از اوایل تابستان و با شروع ماه تیر، به جمعآوری عسل زولنگ اقدام میکنند. علاوه بر استانهای شمالی، مناطق مختلف دیگری مانند کرمانشاه، کردستان، زنجان و قزوین نیز این عسل تولید میشود.
عسل زولنگ از شهد گلهای زولنگ توسط زنبور عسل تهیه میشود. این گیاه طبع گرمی دارد. بنابراین عسل تهیه شده از آن نیز، طبع گرمی دارد. مهمترین خواص عسل زولنگ به شرح زیر است:
تسکین دردهای مفصلی
عسل زولنگ به بهبود دردهای مفصلی، بهبود کمر درد و کاهش درد رماتیسم کمک میکند. عسل زولنگ دارای خاصیت رفع التهاب است.
تصفیه کننده خون و درمان کمخونی
عسل زولنگ حاوی اسید فولیک فراوان است و از این رو برای تصفیه خون، پیشگیری و درمان کم خونی مفید است. تحقیقات اخیر پژوهشگران در مرکز تحقیقات علوم دارویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نشان داد، از گیاه زولنگ و فراوردههای تهیه شده از آن میتوان برای کاهش آهن خون در بیماران تالاسمی استفاده کرد.
تقویت دستگاه گوارش
عسل زولنگ تسکین دل درد و تقویت دستگاه گوارش از خواص عسل زولنگ است و مصرف آن به افزایش اشتها کمک میکند.
بهبود بواسیر
عسل زولنگ از خواص گیاه زولنگ و عسل آن، کمک به بهبود بیماری بواسیر است.
مقوی مغز و اعصاب
مصرف عسل زولنگ برای تقویت مغز و اعصاب مفید است و خاصیت آرامبخش دارد.
تقویت کننده و محرک قوای جنسی
تقویت نیروی جنسی و افزایش قوای جسمانی از دیگر خواص عسل زولنگ است.
خاصیت ضد میکروبی
عسل زولنگ نیز همانند تمامی عسلهای دیگر، دارای خواص ضدمیکروبی و مواد آنتیاکسیدان است و مصرف آن به تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع ضعف کمک خواهد کرد.
عسل زولنگ به رنگ عقیق روشن است. میزان ساکاروز آن نسبت به اغلب عسلها پایینتر است. عمده ترکیبات موجود در این گیاه شامل اسانسهای مختلفی مانند لیمونن، آلفا پینن و اسید فولیک میشود. به طورکلی هرچه میزان ساکاروز (قند مضر) عسلی پایینتر باشد، ارزش غذایی و خواص درمانی آن عسل بیشتر است. برای مصرف عسل زولنگ در درمان بیماریها، مخلوط کردن دو تا سه قاشق از آن با آب ولرم و سپس اضافه کردن آب یک لیموی ترش تازه توصیه میشود.
همانند سایر انواع عسل، مصرف عسل زولنگ نیز برای کودکان کمتر از یک سال به دلیل بروز مسمومیت بوتولیسم ممنوع است، همچنین زیادهروی در مصرف آن به دلیل داشتن مواد قندی بالا، برای بیمارن دیابتی بایستی با احتیاط صورت گیرد.
عسل زولنگ قیمت خیلی زیادی ندارد و مناسب برای هر قشری در جامعه است برای حفظ سلامت بدن تان توصیه می کنیم به طور مرتب از خواص دارویی عسل زولنگ بهرمند شوید.