رحلت پیامبر ۱۴۰۴ چه روزی است
سی و یکم مرداد روز رحلت پیامبر ۱۴۰۴ برابر ۲۸ صفر یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخ اسلام است که هر ساله توسط مسلمانان جهان به عزاداری و سوگواری پرداخته می شود. تاریخ وفات پیامبر (ص) بر اساس تقویم های هجری قمری و شمسی متفاوت است.
رحلت پیامبر ۱۴۰۴
تاریخ دقیق رحلت پیامبر ۱۴۰۴ در تقویم شمسی برابر با جمعه ۳۱ مرداد و متغیر است.
تاریخ دقیق رحلت پیامبر ۱۴۰۴ در تقویم قمری برابر با ۲۸ صفر ۱۴۴۷ و ثابت است.
تاریخ دقیق رحلت پیامبر ۱۴۰۴ در تقویم میلادی برابر با ۲۲ آگوست ۲۰۲۵ و متغیر است.
روز وفات پیامبر چند شنبه است
روز رحلت پیامبر در سال ۱۴۰۴ جمعه است و مصادف با روز شهادت امام حسن مجتبی (ع) می باشد. روز وفات پیامبر (ص) در تقویم ایران، تعطیل رسمی اعلام شده است.
تاریخ وفات پیامبر اهل سنت
بین شیعیان و اهل سنت درباره تاریخ دقیق رحلت پیامبر (ص) اختلاف نظر وجود دارد. در حالی که شیعیان جهان بنابر اسناد محکم روز ۲۸ صفر را به عنوان تاریخ وفات پیامبر می شناسند، برخی از اهل سنت معتقدند که این واقعه در ماه ربیع الاول رخ داده است. نظریات مختلف تاریخ وفات پیامبر اهل سنت به شرح زیر است:
- دوازدهم ربیع الاول: مشهورترین و پذیرفته ترین نظر بین علمای اهل سنت این است که تاریخ وفات پیامبر اکرم (ص) روز دوازدهم ماه ربیع الاول رخ داده است. بسیاری از مورخان و علمای بزرگ اهل سنت مانند ابن اسحاق، واقدی، ابن خیاط و مسعودی این تاریخ را تأیید کرده اند.
- اول ربیع الاول: برخی از منابع اهل سنت روز اول ربیع الاول را به عنوان تاریخ رحلت پیامبر (ص) ذکر کرده اند. این نظریه کمتر از نظریه دوازدهم ربیع الاول مورد پذیرش اهل سنت قرار گرفته است.
- دوم ربیع الاول: عده ای دیگر از علمای اهل سنت نیز روز دوم ربیع الاول را به عنوان تاریخ وفات پیامبر (ص) معرفی کرده اند. این نظریه نیز همچون نظریه اول ربیع الاول، کمتر مورد قبول واقع شده است.
پیامبر در چه سالی و در کجا رحلت یافتند
پیامبر اسلام، حضرت محمد صلی الله علیه و آله وسلم، در سال ۱۱ هجری قمری، برابر با سال ۶۳۲ میلادی، در شهر مدینه منوره رحلت یافتند. این رویداد مهم در تاریخ اسلامی، که به “وفات پیامبر” یا “رحلت پیامبر” شناخته می شود، یکی از عمیق ترین و تاثیر گذارترین لحظات در تاریخ اسلام به شمار می رود. در آغاز سال یازدهم هجری قمری، حضرت محمد (ص) به بیماری سخت دچار شدند و پس از یک دوره بیماری کوتاه، در سن ۶۳ سالگی دار فانی را وداع گفتند و در همان شهر مدینه به خاک سپرده شدند.
رحلت یا شهادت پیامبر
موضوع رحلت یا شهادت پیامبر اسلام (ص) یکی از مباحث مورد بحث در میان مسلمانان است. در منابع شیعه و سنی، روایات متعددی وجود دارد که نشان می دهند پیامبر (ص) در جریان جنگ خیبر به وسیله یک زن یهودی مسموم شده اند. اما درباره ی علت وفات پیامبر اسلام (ص)، ابهاماتی وجود دارد، و به صورت قطعی نمی توان گفت که مسمومیت چه میزان در رحلت ایشان موثر بوده است. همچنین از آنجایی که جایز نیست مسائلی که دارای شبهه و ابهام است را به رسول خدا نسبت داد، از واژه رحلت به شهادت برای ایشان استفاده می شود.
پیامدهای رحلت پیامبر
رحلت پیامبر اسلام (ص) پیامدهای عمیق و مهمی بر جامعه اسلامی داشت که تا به امروز ادامه دارد. بلافاصله پس از رحلت پیامبر، مسئله جانشینی به موضوعی حیاتی بدل شد و اختلافات میان مسلمانان را شکل داد. در سقیفه بنی ساعده، ابوبکر به عنوان اولین خلیفه انتخاب شد که این امر به اختلافاتی منجر شد و بر تشکیل دو مذهب بزرگ شیعه و اهل سنت تأثیر گذاشت. همچنین، رحلت پیامبر (ص) موجب شد که برخی از دستورات و سفارش های ایشان در مورد جانشینی و مسائل دیگر به دقت پیگیری نشوند، که این خود باعث بروز تنش ها و مشکلات بیشتر در جامعه مسلمانان شد.
شب وفات پیامبر
در شب ۲۸ صفر که با رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) همزمان است، مؤمنان اعمال مستحبی خاصی را انجام می دهند. این اعمال شامل غسل، خواندن دعاها و زیارت نامه های خاص، روزه گرفتن و صدقه دادن است. همچنین، مستحب است که زیارت پیامبر اکرم (ص) را از راه دور برای گرفتن شفاعت پیامبر (ص) در روز قیامت بخوانند. این زیارت نامه شامل سلام و صلوات به پیامبر اکرم (ص) و درود بر او به عنوان خاتم پیامبران و تأکید بر وفاداری و پیروی از سنت های ایشان است.
منابع و کتب مرتبط
برای عمیق تر شدن در درک رویدادهای مرتبط با رحلت پیامبر اکرم (ص)، چندین کتاب وجود دارد که بینش های جامعی را در این دوره تاریخی مهم ارائه می دهند:
- تاریخ اسلام (از جاهلیت تا رحلت پیامبر) از مهدی پیشوایی
- تاریخ تحلیلی اسلام از سید جعفر شهیدی
نتیجه گیری
رحلت پیامبر ۱۴۰۴ یکی از رویدادهای مهم و تاثیرگذار در تاریخ اسلام است که هر ساله مسلمانان جهان با برگزاری مراسم سوگواری در تاریخ وفات حضرت محمد (ص) ارادت خود را به رسول خدا ابراز می دارند.