چرا 11 اردیبهشت روز کارگر است
چرا 11 اردیبهشت روز کارگر است؟ اولین روز ماه May که در تقویم ایران مصادف با 11 اردیبهشت است به عنوان روز جهانی کارگر شناخته میشود؛ اما ریشههای آن به جنبش جهانی کارگری و روز جهانی کارگر در اول ماه مه برمیگردد.
چرا 11 اردیبهشت روز کارگر است
روز جهانی کارگر در همه کشورهای دنیا از جمله ایران، برای حمایت از کارگر زحمتکش، نامگذاری شده است. در سال 1886، کارگران در سراسر ایالات متحده برای کاهش ساعات کار روزانه از 10 به 8 ساعت دست به اعتصاب زدند. این اعتراضات که به عنوان “جنبش هشت ساعته” شناخته میشد، در 1 مه به اوج خود رسید و در شهر شیکاگو به خشونت کشیده شد. در درگیری بین پلیس و معترضان، تعدادی کشته و زخمی شدند.
در سال 1889، به یادبود کارگرانی که در این واقعه از بین رفتند و به منظور گرامیداشت تلاشهای کارگران در سراسر جهان، کنگره جهانی کارگری در پاریس، اول ماه مه را به عنوان روز جهانی کارگر تعیین کرد.
دلیل نامگذاری روز کارگر در ایران
دلیل نامگذاری روز کارگر در ایران برای تجلیل از زحمات کارگران و همچنین برای ترویج حقوق و رفاه آنان میباشد. از سالها قبل، 11 اردیبهشت ماه (1May) هر ساله در ایران و جهان به عنوان روز کارگر گرامی داشته میشود.
در این روز، مراسمی برای قدردانی از کارگر زحمتکش در سراسر کشور برگزار میشود و مقامات دولتی و تشکلهای کارگری به سخنرانی و بحث در مورد مسائل مربوط به کارگران میپردازند.
قبل از پیروزی شکوهمند جمهوری اسلامی در ایران، هیچ حمایتی از صنف کارگری نمیشد و تمام حقوق و مزایای ملت ایران از جمله کارگران، صرف عیاشیها و خوشگذرانیهای شاه و دار و دستهاش میشد.
در دوران سلطنت احمدشاه، رضاخان و پسرش محمدرضا، کارگران بارها نسبت به حقوق، دستمزد پایین و ناچیز، بیعدالتی مسئولین و وزرای رژیم پهلوی اعتراض کردند و همواره از نظام منحوس شاهنشاهی، گله و شکایت داشتند.
از سال ۱۳۵۷ تا به امروز از جامعه کارگری و افراد ضعیف حمایتهای خوبی شده است و امروز کارگران در ایران حقوق ثابت و مشخصی دارند و از بن کارگری، یارانه بیشتر و سایر حمایتهای دولت و کارفرمایان بهرمند میشوند.
به طور خلاصه، 11 اردیبهشت در ایران به عنوان روز کارگر شناخته میشود زیرا:
• همزمان با روز جهانی کارگر (اول ماه مه) است که به یادبود شهدای جنبش کارگری در شیکاگو در سال 1886 تعیین شده است.
• فرصتی برای تجلیل از زحمات کارگران و همچنین برای ترویج حقوق و رفاه آنان میباشد.