پریود در ماه اول بارداری ممکن است برای برخی از زنان باردار ترس و نگرانی ایجاد کند. اگر در نخستین ماه حاملگی پریود شده اید احتمال پریود شدن در ماه اول بارداری را در اینجا بررسی خواهیم کرد. همچنین مهمترین دلایل و علت پریود در ماه اول بارداری برای شما خانم های حامله بیان خواهیم کرد. آیا ممکن است در ماه اول بارداری پریود شویم؟ با سماتک همراه باشید تا پاسخ سوالات تان درباره احتمال پریود شدن در ماه اول بارداری و همچنین در دوران بارداری را توضیح دهیم.
پریود شدن در ماه اول بارداری و حاملگی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. متأسفانه پریود در ماه اول بارداری میتواند در اثر سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم ایجاد شده باشد؛ این نوع خونریزیها اغلب با درد و گرفتگی عضلات شکم همراه هستند. احتمال پریود شدن در ماه اول بارداری صفر است، اما بسیاری از زنان باردار علائم مشابهی از یک پریود در طول اولین سه ماهه اول بارداری خود را تجربه می کنند.
سقط جنین در ماه اول بارداری، در شرایطی رخ میدهد که رشد و نمو جنین به درستی صورت نگرفته باشد. خونریزی ناشی از سقط جنین، به مرور شدیدتر میشود. هرچند سقط جنین اتفاق غمانگیزی است؛ اما پدیده رایجی است. برخی از خانمها پیش از این که از بارداری خود آگاه شوند، دچار سقط جنین میشوند. این افراد هنگامی که دچار خونریزی ناشی از سقط جنین میشوند، گمان میکنند پریود شدهاند.
حاملگی خارج از رحم حالتی است که سلول تخم، خارج از رحم جایگزین شود. این نوع خونریزی ظاهری تیره و آبکی دارد و میتواند ادامه پیدا کند. حاملگی خارج از رحم ممکن است برای شخص بسیار سخت و دشوار باشد؛ به همین خاطر باید خیلی سریع رفع شود.
از آنجا که پریود شدن در ماه اول بارداری غیر طبیعی است، بایستی نسبت به هر نوع خونریزی که در طول این دوران اتفاق میافتد، حساس باشید. خونریزی و یا لکه بینی در سه ماهه اول بارداری معمولا نگران کننده نیست، اما اگر خونریزی با نشانههای دیگر همراه باشد، ممکن است نشانگر مساله جدیتری باشد و بایستی به سرعت به پزشک مراجعه کرد. این علائم عبارتند از:
گرفتگی، درد و انقباض
سرگیجه یا از هوش رفتن
خونریزی شدید و دفع لختههای خونی
درد شدید در ناحیه شکم و رحم
کمر درد
دل درد
از دست دادن هوشیاری یا ضعف
خستگی
تب
درد کتف و شانه
تغییر در ترشحات واژن
استفراغ و حالت تهوع غیر قابل تحمل
اگر خونریزی و پریود در ماه اول بارداری به رنگ قرمز روشن است و نیاز به استفاده از پد بهداشتی دارید، بایستی به پزشک مراجعه کنید. درد در ناحیه لگن و خونریزی واژینال در مراحل اولیه بارداری ممکن است نشانه حاملگی خارج رحمی باشد. در صورت مشاهده این نشانه ها، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در حالی که برخی از زنان ممکن است خونریزی واژینال را در حین بارداری تجربه کنند، اما پریود شدن در بارداری ممکن نیست! پریود تنها وقتی اتفاق میافتد که باردار نباشید.
خیر. امکان پریود شدن در ماه اول بارداری بسیار کم و صفر درصد است و از آنجا که زنان در دوران بارداری تخمک گذاری ندارند (تخمک آزاد نمیکنند)، در نتیجه پریود نمیشوند. هنگامی که در اثر بارداری، بدن شروع به تولید هورمون بارداری یعنی هورمون گونادوتروپین کوریون انسانی (hCG) میکند، پریود متوقف میشود. لکه بینی در دوران بارداری با پریود شدن فرق دارد اما یک اصطلاح رایج در بین خانم های باردار است و موضوعی متفاوت از دورههای معمولی پریود پیش از بارداری است. با این وجود، خانمها از آن بهعنوان پریود شدن در بارداری یاد میکنند. پریود شدن در ماه اول بارداری به معنای خونریزی واژینال خفیف بوده که رنگ لکه خونی بین قرمز تا قهوهای متغیر است. در هفته های اول بارداری، لکه بینی و پریود خفیف یک اتفاق رایج است. از هر پنج خانم باردار، یک نفر در سه ماهه اول بارداری پریود خفیف (لکه بینی) پیدا میکند. خانمهایی که با روش IVF (لقاح مصنوعی) یا سایر روشهای درمان ناباروری باردار شده باشند، بیشتر دچار لکه یبنی میشوند. اگر دو جنین در رحم جایگزین شوند، ممکن است رشد و نمو یکی از آنها متوقف شود. این موضوع میتواند منجر به پریود در ماه اول حاملگی شود.
پریود شدن در ماه اول بارداری که همان خونریزی خفیف و لکه بینی در ابتدای دوران بارداری است، اغلب بیخطر است اما باید به پزشک مراجعه کنید. این نوع خونریزیها بهطور معمول در همان روزهایی اتفاق میافتد که پیش از بارداری شخص پریود میشد. اگرچه زنان در دوران بارداری پریود نمیشوند، اما احتمال دارد که نوعی از خونریزی در ماه اول بارداری را تجربه کنند. این خونریزی لزوما نشان دهنده یک مشکل نیست، اما بایستی علت آن را پیدا کنید. مراجعه به پزشک در این شرایط راهگشاست. پریود شدن در ماه اول بارداری اغلب یک یا دو روز طول میکشد. پریود شدن در سه ماهه اول بارداری بیشتر از سه ماهه دوم یا سوم رخ میدهد. برآوردها حاکی از آن است که حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد زنان باردار در طول سه ماهه اول خود دچار لکه بینی یا پریود میشوند. علت پریود شدن در ماه اول بارداری به دلایل زیر است:
هورمونهای تنظیمکننده قاعدگی
جایگزین شدن سلول تخم بارور شده در دیواره رحم
التهاب دهانه رحم
فیبروئید
پولیپ دهانه رحم
عفونت دهانه رحم یا عفونت واژینال
بیماری ارثی فون ویلبراند
علت پریود شدن در ماه اول بارداری ممکن است لانه گزینی باشد. لانه گزینی خونریزی سبکی که حدود ۱۰ تا ۱۲ روز پس از تخمک گذاری رخ میدهد، در حدود زمانی که بایستی پریود میشدید، رخ میدهد را خونریزی لانه گزینی گویند. بسیاری از زنان در این زمان هنوز آزمایش حاملگی را انجام نداده اند، بنابراین ممکن است آن را با پریود اشتباه بگیرند. با این حال، این خونریزی از یک پریود عادی سبکتر است و فقط چند روز طول میکشد. این خونریزی به دلیل چسبیدن تخمک بارور به دیواره رحم که باعث آسیب دیدن برخی عروق میشود، رخ میدهد.
اگر لکه بینی که بلافاصله پس از بارداری، به ویژه پس از رابطه جنسی، رخ دهد به دلیل تغییرات دهانه رحم است. تا زمانی که عفونت وجود نداشته باشد، نیازی به این نگرانی پیرامون این خونریزی نیست.
اگر خونریزی در اثر سقط جنین باشد، با گرفتگی عضلات شکم همراه است و به مرور شدیدتر میشود. هنگام پریود شدن در حاملگی، حتی اگر خونریزی متوقف شود، مراجعه به متخصص زنان برای بررسی علت ضروری است.
پریود شدن شدید در ماه اول بارداری که دارای خونریزی زیاد باشد، میتواند نشانه مشکل جدی تری، مانند موارد زیر باشد:
حاملگی خارج رحمی
عفونت
بارداری مولار
Subchorionic hemorrhage، همچنین به عنوان خونریزی هماتوم (خونریزی بین جفت و دیواره رحم) شناخته میشود.
بیماری تروفوبلاست بارداری (GTD)، یک نوع نادر تومور است که از سلولهای تشکیل دهنده جفت بوجود میآید.
تمام موارد یاد شده، شرایط اورژانسی پزشکی هستند و بایستی سریعا توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرند.
خونریزی و پریود خفیف در سه ماهه دوم و سوم بارداری نیز امکان پذیر است، هرچند همانند سه ماهه اول حاملگی شایع نیست. خونریزی در سه ماهه دوم و سوم بارداری، ممکن است منجر به خاتمه بارداری شود! دلیل پریود در زمان بارداری ممکن است نشانگر این باشد که مشکلی در میان است. اگر از سه ماهه اول بارداری به بعد دچار خونریزی و پریود شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. دلایل احتمالی خونریزی و پریود در زمان بارداری به شرح زیر است. همچنین از آنجایی که اغلب پریودهای خفیف در زمان بارداری بیخطر هستند، بهطور معمول مشکلی برای سلامتی جنین ایجاد نمیکنند. بسیاری از بارداریها با وجود خونریزی اولیه، بهطور عادی ادامه پیدا میکنند.
داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری در سه ماهه دوم و سوم میتواند باعث خونریزی سبک و یا لکه بینی شبیه به پریود شود. دلیل آن افزایش حساسیت بافتهای گردن رحم و واژن در این زمان است.
اگر زایمان پیش از هفته ۳۷ بارداری رخ دهد به آن زایمان زودرس گویند و این موضوع به هر زایمانی که قبل از ۳۷ هفته اتفاق می افتد اشاره دارد. در فرایند زایمان انقباض گردن رحم و انقباضات رحمی به حرکت جنین در کانال زایمان کمک میکند. در حالی که ممکن است احساس درد و گرفتگی داشته باشید، زایمان زودرس نیز ممکن است باعث انقباضات شود. این انقباضها ممکن است منجر به پریود شدید در زمان بارداری شود. نشانههای دیگر زایمان زودرس عبارتند از: کمر درد، گرفتگی شکم، تغییرات در ترشحات واژن و احساس فشار در واژن.
اگر دچار پریود در دوران حاملگی شده اید ممکن است علت آن جفت سرراهی باشد. شرایطی که جفت در نزدیکی یا بالای دهانه رحم واقع شده یاشد را جفت سرراهی گویند. تنها نشانه آن پریود در بارداری است و میتواند زایمان را به تاخیر بیاندازد. این اتفاق زمانی می افتد که جفت در پایین رحم کاشته می شود و بسیار نزدیک به رحم یا پوشش دهانه رحم است. خونریزی متفاوت است اما نشانه های دیگری وجود ندارد. جفت سر راهی می تواند مانع از زایمان شود.
جدا شدن زودرس جفت یک شرایط اورژانسی است که جفت شروع به جدا شدن از رحم قبل از تولد نوزاد میکند. این شرایط موجب خونریزی سنگین واژینال و همچنین درد شدید و گرفتگی شکم و پریود در دوران بارداری میشود. داشتن فشار خون بالا در بارداری خطر جدا شدن جفت را افزایش میدهد. این اغلب در طول چند ماه آخر حاملگی اتفاق می افتد. جفت جدا از رحم است که معمولا باعث خونریزی شدید و احتمالا شدت گرفتن درد معده و گرفتگی در بدن می شود. شرایط خاصی از سلامتی مانند فشار خون بالا می تواند خطر انقباض جفتی را افزایش دهد.
پارگی رحم زمانی رخ میدهد که عضلات رحم در حین زایمان پاره یا جدا میشوند. این شرایط نیز یک اورژانس پزشکی است، زیرا ممکن است منجر به خونریزی واژینال کنترل نشده و پریود شدید در بارداری شود. بروز این شرایط بسیار نادر است و بیشتر در زنانی که سابقه عمل جراحی رحمی یا سزارین داشته اند، اتفاق میافتد.
علت پریود شدن در ماه اول بارداری را در این مطلب پاسخ دادیم همچنین برای اطلاع بیشتر شما خانم های باردار علت پریود در سه ماه اول، دوم و سوم بارداری هم بیان شد. باید بدانید که احتمال پریود شدن در ماه اول بارداری بسیار بیشتر از سایر ماه ها است و باید فورا به پزشک متخصص بارداری و زایمان مراجعه کنید.