قرص امپرازول 20 یکی از بهترین داروهای ضد ترش معده است که برای اسیدی شدن معده های ترش کرده مناسب است موارد مصرف قرص امپرازول 20 و بهترین جایگزین گیاهی قرص امپرازول در ادامه بیان شده است.
قرص امپرازول 20 (Omeperazole) موجب جلوگیری از زخم معده شده و در نتیجه به پیشگیری از سرطان مری کمک میکند. در واقع قرص امپرازول در مواردی که اسید معده سرکش شده و بیش از حد تولید میشود کاربرد دارد. این دارو با کاهش میزان اسید معده اثر می گذارد. قرص امپرازول 20 علائمی مانند سوزش سر دل، مشکل بلع و سرفه مداوم را برطرف می کند. به علاوه امپرازول آسیب های ناشی از اسید را (که به معده و مری وارد شده) بهبود می بخشد و می تواند از بروز سرطان مری پیشگیری کند. امپرازول به گروهی از داروها به نام مسدود کننده های پمپ پروتون تعلق دارد. همچنین از قرص امپرازول 20 برای رفع رفلکس معده و درمان هلیکوباکتر و یا برای کاهش عوارض گوارشی سایر داروها استفاده میشود. درمان بیماری ریفلاکس معده، درمان سوزش سردل، درمان سندرم ناشی از زیادی اسید معده، جلوگیری و یا درمان زخمهای مری از مهمترین خواص قرص امپرازول است.
میزان مصرف قرص امپرازول 20 برای هر فرد متفاوت بوده و حتما باید توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول برای درمان زخم معده در بزرگسالان مقدار 20 میلی گرم (یک کپسول) از راه خوراکی، یک بار در روز تجویز میشود. درمان باید به مدت چهار هفته ادامه یابد. بعضی از بیماران نیاز به یک دوره درمانی چهار هفتهای دیگر نیز دارند. قبل از شروع مصرف امپرازول اطلاعات دارویی را به طور کامل و دقیق مطالعه کنید. امپرازول داروی خوراکی است و باید درست طبق دستور پزشک مصرف شود. میزان مصرف و طول دوره مصرف قرص امپرازول 20 بر اساس شرایط بیمار و واکنش فرد به دارو تعیین می شود. در کودکان نیز میزان مصرف دارو بر اساس وزن کودک تعیین می شود.
دوز قرص امپرازول فراموش شده را بلافاصله بعد از یادآوری استفاده کنید ولی اگر زمان مصرف دوز بعدی رسیده است، دیگر نیازی به مصرف دوز فراموش شده نمیباشد.
قرص امپرازول بدون نسخه برای درمان سوزش سر دل مداوم (در صورتی که 2 بار یا بیشتر در هفته بروز می کند) استفاده می شود. امپرازول باید 1 تا 4 بار در روز مصرف شود تا به طور کامل تاثیر بگذارد، قرص امپرازول سوزش سر دل را بلافاصله درمان نمی کند.
از جویدن، شکستن یا خراش دادن قرص امپرازول اجتناب کنید. قرص باید به طور کامل و به همراه آب بلعیده شود. در صورت نیاز ممکن است داروی ضد اسید همراه با این قرص مصرف شود. اگر در حال مصرف سوکرالفت sucralfate هستید، امپرازول را حداقل 30 دقیقه قبل از مصرف سوکرالفت مصرف کنید. دوره مصرف دارو را کامل کنید، حتی اگر مدتی بعد از مصرف دارو احساس می کنید بهبود پیدا کرده اید. اگر قرص امپرازول را بدون نسخه مصرف می کنید، نباید بیشتر از 14 روز آن را مصرف کنید.
اگر با وجود مصرف امپرازول بیماری شما ادامه پیدا کرده یا بدتر شد، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر در حال مصرف امپرازول بدون نسخه هستید و سوزش سر دل شما بعد از 14 روز ادامه پیدا می کند یا اگر لازم است هر 4 ماه بیشتر از یک بار از این دارو مصرف کنید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
احتمال بروز عوارض جانبی قرص امپرازول 20 به مرور زمان بدتر می شود، بنابراین در مورد طول دوره مصرف دارو با پزشک مشورت کنید. اگر فکر می کنید دچار مشکل پزشکی جدی شده اید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
در زمان مصرف امپرازول ممکن است دچار سردرد یا دل درد شوید. اگر هر یک از این عوارض بدتر شده یا ادامه پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز هر گونه عارضه جدی به پزشک مراجعه کنید. برخی عوارض جدی امپرازول عبارتند از:
علائم کاهش سطح منیزیم در خون (مانند ضربان قلب سریع، آهسته یا نامنظم، اسپاسم عضلانی مداوم و تشنج)
علائم لوپوس (مانند جوش های پوستی روی بینی و گونه ها، درد مفاصل جدید یا بدتر شدن درد مفاصل)
تهوع، سردرد، ناراحتی معده، اسهال، شکستگی لگن، ستون فقرات و یا مچ دست (به ندرت)، کدر شدن ادرار، خستگی یا ضعف غیر عادی، واکنشهای پوستی؛
قرص امپرازول به ندرت منجر به بروز یک بیماری شدید در روده می شود که به نوع باکتری مرتبط است. در این شرایط داروی ضد اسهال یا داروهای مخدر مصرف نکنید چرا که داروها شرایط را بدتر می کنند. در صورت بروز اسهال مداوم، دل درد یا معده درد و گرفتگی عضلات شکم یا مشاهده خون یا مخاط در مدفوع به پزشک مراجعه کنید.
داروهای مهار کننده پمپ پروتون مانند امپرازول به ندرت منجر به کمبود ویتامین B12 می شوند. در صورت مصرف هر روز امپرازول به مدت طولانی (3 سال یا بیشتر) خطر بروز کمبود این ویتامین بیشتر خواهد شد. در صورت مشاهده علائم کمبود ویتامین b12 مانند ضعف غیر عادی، زخم شدن یا بی حسی زبان و یا سوزش دست ها و پاها) به پزشک مراجعه کنید.
کودکان به عوارض جانبی امپرازول واکنش بیشتری نشان می دهند و ممکن است دچار تب، سرفه و عفونت های بینی، گلو و مسیر هوایی شوند.
قبل از انجام هر گونه جراحی به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که در حال مصرف قرص امپرازول 20 یا هر داروی دیگری هستید.
واکنش حساسیتی شدید به امپرازول به ندرت بروز می کند. با این حال در صورت مشاهده هر گونه واکنش حساسیتی، از جمله جوش های پوستی، خارش و التهاب (به ویژه در صورت، زبان و گلو) ، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار) به پزشک مراجعه کنید.
داروهای مسدود کننده پمپ پروتون مانند امپرازول، خطر شکستگی استخوان را افزایش می دهند، به ویژه اگر مدت طولانی، به میزان زیاد و یا توسط سالمندان مصرف شود. در مورد روش های پیشگیری از شکستگی استخوان با پزشک مشورت کنید و مکمل های ویتامین D و کلسیم مصرف کنید.
اگر شما نمیتوانید کپسول بخورید، میتوانید کپسول را باز کنید و محتویات آن را در یک قاشق مربا خوری آب سیب ریخته و بخورید. فقط آن را نجوید و ببلعید. سپس یک لیوان آب سرد مصرف کنید.
قرص امپرازول 20 باید یک ساعت قبل از غذا مصرف شود و قبل از صبحانه بهترین زمان مصرف قرص امپرازول است.
اگر بعد از 14 روز از مصرف قرص امپرازول سوزش سر دل همچنان ادامه دارد با دکترتان سریعا مشورت کنید.
اگر همراه با قرص امپرازول 20،از داروی دیگری نیز استفاده میکنید حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.
در دوران بارداری امپرازول 20 تنها در صورت نیاز و زیر نظر پزشک مصرف می شود. در مورد عوارض و مزیت های مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
اگر بیماری کبدی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
از مصرف آبجو، شراب، و یا نوشیدنیهای مخلوط خودداری کنید.
اگر حامله هستید و یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتیکه شیردهی دارید با پزشک در میان بگذارید. امپرازول وارد شیر مادر می شود. تاثیرات آن بر روی نوزاد ناشناخه است، در مورد مصرف داروی امپرازول در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.
با توجه به این که متابولیسم دارو کبدی است (یعنی دارو در کبد تغییر میکند) در موارد نقص شدید کبدی با پزشک مشورت کنید.
قبل از شروع مصرف قرص معده امپرازول اگر به امپرازول یا هر داروی دیگری و یا داروهای مشابه (مانند اسومپرازول، لنسوپرازول، پانتوپرازول) حساسیت دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید. امپرازول ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعال باشد که می تواند منجر به بروز واکنش های حساسیتی یا سایر مشکلات دیگر شود. برای رفع این مشکل با پزشک مشورت کنید.
قبل از شروع مصرف امپرازول سوابق پزشکی خود را به اطلاع پزشک برسانید، به ویژه اگر دچار بیماری کبد یا لوپوس هستید.
برخی علائم در حقیقت ممکن است نشانه شرایط جدی تری باشند. در زمان مصرف امپرازول در صورت مشاهده هر یک از نشانه های زیر به پزشک مراجعه کنید:
سوزش سر دل با سبکی سر، تعریق و سرگیجه
درد در ناحیه قفسه سینه، فک، بازوها و شانه ها (به ویژه اگر با تنگی نفس و تعریق بیش از حد همراه باشد)
کاهش وزن بی دلیل
به علاوه قبل از خود درمانی با امپرازول در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
مشکل یا درد در هنگام بلع غذا
خون در استفراغ
بالا آوردن واده ای که شبیه به قهوه است
مدغوع خونی یا تیره
سوزش سر دل بیش از 3 ماه
درد مداوم در قفسه سینه
خس خس مداوم، به ویژه با سوزش سر دل
تهوع یا استفراغ
معده درد
قرص امپرازول 20 دارویی است که بیشتر برای درمان مشکلات گوارشی و همچنین پیشگیری از زخم معده تجویز میشود.
غلظت سرمی گاسترین در اکثر بیماران طی دو هفته اول درمان افزایش مییابد.
مصرف دراز مدت داروهای مهارکننده پمپ هیدروژن مانند امپرازول میتواند ریسک شکستگی استخوان را افزایش دهد.
پاسخ علامتی به درمان با امپرازول بدخیمی معده را برطرف نمیکند.
به بیمار بیاموزید تا اسهال شدید، هرگونه تغییر در دفع ادرار نظیر درد یا ناراحتی هنگام ادرار کردن را گزارش کرده زیرا ممکن است نیاز به قطع مصرف قرص امپرازول باشد.
در صورتی که دارو را بدون نسخه پزشک مصرف می کنید، دستورات مصرف قرص امپرازول را با دقت مطالعه کنید و اطمینان حاصل کنید که دارو مناسب شماست. ترکیبات دارو ممکن است متفاوت باشد، به علاوه محصولات با نام های تجاری مشابه نیز ممکن است حاوی ترکیبات متفاوتی باشند که با اهداف دیگری مصرف می شوند. مصرف داروی اشتباه پیامدهایی را در پی خواهد داشت.
دیازپام، فنی توئین، وارفارین، کتوکونازول، مشتقات آهن و استرهای آمپی سیلین از داروهای هستند که نباید همزمان باید داروی امپرازول استفاده گردند.
جایگزین امپرازول باید از فواید قرص امپرازول برخوردار باشد بهترین جایگزین گیاهی قرص امپرازول زرشک است برای درمان ترش معده شدید از جایگزین گیاهی قرص امپرازول استفاده کنید.
عدم پرخوری، کاهش وزن، عدم مصرف الکل، عدم نوشیدن قهوه، کاهش مصرف کربوهیدرات، عدم مصرف نوشیدنیهای گازدار و کاهش مصرف شکلات از مواردی است که میتواند سوزش و رفلاکس معده را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. علاوه بر داروهای ضد رفلاکس معده برخی از داروهای گیاهی جایگزین قرص امپرازول هم وجود دارند که میتوانند برای برطرف کردن این عارضه کمککننده باشند.
آلوئه ورا گیاهی بیساقه و بومی آفریقای شمالی است و جایگزین گیاهی قرص امپرازول 20 است که در بسیاری از کشورها هم به عنوان گیاه زینتی و هم به عنوان گیاه درمانی کشت میشود. برگهای این گیاه دراز، کلفت و گوشتی بوده و ژله شفاف و سفتی از قسمتهای داخلی آن ترشح میشود. آلوئه ورا خواص درمانی زیادی دارد. درمان زخمهای پوستی، رفع ریرش مو، کاهش قند خون، درمان آکنه و اگزما، تصفیه خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، دفع سنگ کلیه و… برخی از خواص این گیاه بی نظیر است. آلوئه ورا در درمان مشکلات گوارشی مانند یبوست، رفلاکس معده، زخم معده و ورم عثنی عشر مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه سوءهاضمه را برطرف میکند و بهترین جایگزین گیاهی قرص امپرازول برای ترش معده است.
شیرین بیان یکی دیگر از انواع جایگزین های گیاهی قرص امپرازول است که به صورت خودرو در اکثر نقاط ایران میروید و گلهای آن به رنگهای ارغوانی، زرد یا بنفش یا آبی مایل به سفید است. عصاره شیرین بیان به صورت طبیعی در درمان زخمهای دهان و دستگاه گوارشی مفید است. از زمانهای قدیم از شیرین بیان به عنوان بزرگترین داروی معالجه زخم معده و ترش معده استفاده میشده است و به عقیده پزشکان طب سنتی خواص شیرین جایگزین گیاهی داروی امپرازول میشود. از دیگر خواص این گیاه میتوان به درمان رفلاکس معده، نفخ معده، سوءهاضمه، ورم معده و درمان زخم اثنی عشر اشاره کرد. برای استفاده از این گیاه، ریشه شیرین بیان را کوبیده و به میزان دو قاشق سوپ خوری به همراه یک قاشق نعناع پودر شده، یک قاشق بابونه، یک قاشق پونه و یک قاشق زیره سبز مخلوط کرده و بعد از هر وعده غذا، یک قاشق مرباخوری از این ترکیب را با یک لیوان آب جوش ده دقیقه دم کرده به جای چای بنوشید.
زیره دانهای معطر و ضدنفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد دارد. زیره جایگزین گیاهی قرص امپرازول بوده به دو صورت “زیره سیاه” و “زیره سبز” وجود دارد. از آنجاییکه زیره درمانی برای رفع سوءهاضمه است؛ مصرف آن به کسانی که از سوءهاضمه رنج میبرند، توصیه میشود. علاوه بر این، از زیره برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی سیر و بوی پیاز هم استفاده میشود. بهترین زمان مصرف این گیاه برای برطرف کردن ناراحتیهای گوارشی، یک الی دو ساعت قبل و یا پس از وعده غذایی است. توجه داشته باشید که این گیاه، ممکن است قند خون را کاهش دهد و از این جهت مصرف زیاد آن برای افراد مبتلا به دیابت که از داروهای کاهنده قند خون استفاده میکنند، مناسب نیست.
یکی دیگر از جایگزین گیاهی امپرازول زرشک است. از ریشه تا ساقه و میوه زرشک، همگی در مصارف پزشکی به ویژه بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش به کار میروند. این گیاه بیاشتهایی را برطرف کرده، دستگاه گوارش را منظم میکند و سوء هاضمه را هم از بین میبرد. برگ درختچه زرشک اسهالهای مزمن را نیز درمان میکند. علاوه بر مفید بودن زرشک برای دستگاه گوارش، از آن برای سمزدایی کردن کبد و درمان کم خونی هم استفاده میشود. مصرف این دانههای قرمز رنگ میتواند یک جایگزین گیاهی برای امپرازول و ضد رفلاکس معده باشد.
نارون گیاهی سرد و خشک است که جایگزین گیاهی قرص امپرازول است. این گیاه میتواند به عنوان یک محافظ روی دستگاه گوارش را بپوشاند و مانع از آسیب رساندن اسید به دستگاه گوارش شود. قسمتهای مورد استفاده نارون، پوست درخت و برگ آن است. برگ نارون را معمولا مانند اسفناج میپزند و پخته آن را میخورند. از دیگر خواص درمانی این گیاه میتوان به تسکین درد مفاصل و روماتیسم مفصلی، درمان ناراحتیهای مجاری ادرار و تناسلی و درمان بواسیر اشاره کرد. برای استفاده بیشتر از خواص نارون از آن روغن و ضماد نیز تهیه میشود. روغن درخت نارون یکی از بهترین جایگزین های گیاهی امپرازول 20 است.