سکسکه شدید بسیار دردآور و رنج بسیاری دارد اگر به سکسکه شدید دچار شده اید در اینجا درمان فوری سکسکه را بیان خواهیم کرد ابتدا علل بروز سکسکه را بخوانید و سپس راههای درمان فوری قطع سکسکه شدید را امتحان کنید.
سکسکه میتواند به طور کاملا ناگهانی شروع شود و خلاص شدن از شر آن همیشه آسان نیست. روشهای درمان سکسکه میتواند بسیار خلاقانه باشد و البته همهی آنها روی همهی آدمها تاثیرگذار نیست. برخی از این روشهای تنها یک بار روی یک فرد تاثیر میگذارند و بعد دیگر هیچ تاثیری ندارند. پس فرد مبتلا به سکسکه چه کار باید بکند؟ برای سکسکه هیچ جای نگرانی وجود ندارد اما اگر پشت سر هم، مداوم (بیشتر از سه ساعت طول بکشد) روی بدن اثراتی هم چون تغییر در الگوی خواب، تداخل در خوردن، پس زدن غذا از معده به مری کوتاهی نفس، بالا آوردن خون، یا احساس بسته شدن گلو را داشتید به پزشک مراجعه کنید.
سکسکه انقباض تشنجی و شدید ماهیچههای تنفسی است و با پایین رفتن غیر عادی دیافراگم و بسته شدن دهانه حنجره همراه است. انسداد دهانه حنجره باعث تولید صدای سکسکه میشود، این صدا در زمان عمل دم ایجاد میشود. سکسکه چیزی است که بی گمان همه در طول زندگی خود با آن مواجه شده اند، هق هق های بی امانی که در صورت تداوم، فرد را مستأصل می کند و در مواردی حالت بیماری به خود می گیرد.
در زبان لاتین به سکسکه Singultus اطلاق می شود که از لغت Singult به معنی تلاش برای نفس کشیدن در حین هق هق گریه مشتق شده است.سکسکه همچنان به عنوان یکی از اسرار پزشکی باقی مانده است و تا به حال، نقش و عملکرد مفیدی برای آن شناخته نشده است. در واقع سکسکه عبارت است از انقباضات ناخودآگاه و مکرر عضله دیافراگم و عضلات تنفسی بین دنده ای.
سکسکه یک علامت است و نه یک بیماری، در ایجاد سکسکه دیافراگم (عضله بزرگ و نازکی که قفسه سینه را از شکم جدا می کند) و عصب فرنیک (عصبی که دیافراگم را به مغز وصل می کند) نقش دارند.
سکسکه فشرده شدن ناگهانی و غیرارادی دیافراگم است. دیافراگم عضله اصلی تنفس است که در زیر ریهها قرار گرفته است. این عمل فشرده شدن، هوا را به سرعت به درون ریهها میکشد و دریچه واقع شده در بالای حنجره (glottis) با صدا بسته میشود. این بسته شدن سبب ایجاد صدای سکسکه میشود.
سکسکه به طور ناگهانی آغاز شده و معمولاً تنها چند دقیقه طول میکشد. شما ممکن است هر جایی به سکسکه مبتلا شوید و بین ۴ تا ۶۰ بار در دقیقه سکسکه کنید. سکسکه معمولاً خود به خود برطرف میشود.
سکسکه یک اثر واکنشی است، به این معنا که شما هیچ کنترلی بر روی آن ندارید. به نظر نمیرسد که سکسکه هیچ تاثیر سودمندی داشته باشد و بروز آن در بعد از ظهرها شایعتر است.
معمولاً در حین سکسکه، صدایی تند و سریع که در اثر حرکت غیرارادی عضلات دیافراگم و متعاقب آن بسته شدن سریع تارهای صوتی، پدید می آید،شنیده می شود.
تقریباً همه ممکن است دچار سکسکه شوند، حتی جنینی که در رحم مادر است، اما به طور کلی مردان به مراتب بیشتر از زنان دچار سکسکه می شوند. اما عملاً هر فردی از نوزادان گرفته تا افراد بزرگسال، آن را تجربه می کنند.
سکسکه معمولاً یک مشکل گذرا و خوش خیم است. با این حال، همین عارضه ساده، در صورتی که بیش از حد ادامه پیدا کند، می تواند آزار دهنده و ناتوان کننده باشد.
در ضایعات مغزی، ضربه و تومورهای مغزی و یا به دنبال بی هوشی ها نیز، امکان بروز سکسکه وجود دارد.
عموماً سکسکه با این علت، خود به خود بهبود یافته و غالباً در افراد مضطرب و دارای استرس بالا و یا متعاقب خبر خوشایند و غم انگیز تظاهر می کند و در برخی مواقع مصرف دارو و سموم نیز علت آن است.
تست های آزمایشگاهی
الکترولیت – هیپوناترمی، هیپوکالمی، هیپوکلسمی و قند خون
تستهای عملکرد کلیوی – ارومی
تست های عملکرد کبدی – هپاتیت
سطح آمیلاز و لیپاز – پانکراتیت
شمارش سلول های سفید خون ( WBC )
ادرار، خلط یا مایع مغزی نخاعی ( CSF ) – عفونت
روش تصویربرداری که ممکن است در بررسی ها مفید باشد
رادیوگرافی قفسه سینه
فلوروسکوپی حرکت دیافراگم
سی تی اسکن ( CT ) از سر، قفسه سینه و شکم
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ( MRI )
مطالعات دیگر که ممکن است مفید باشد شامل موارد زیر است:
الکتروکاردیوگرافی
مطالعات هدایت عصبی
آندوسکوپی و یا برونکوسکوپی
آزمون پرفیوژن اسید مری
سکسه انقباضات کوتاه و غیرارادی عضله دیافراگم است. در شرایط مختلف از جمله سریع غذا خوردن، جویدن ادامس، کشیدن سیگار، خوردن و آشامیدن بیش از حد، ضربههای ناگهانی و تومورهای مغزی، ضربههای مغزی، حساسیت به بعضی از داروها، دود و گازهای سمی، استرس و خشم تحریکات را ایجاد کرده و باعث سکسکه میشوند. در کودکان (درمان سکسکه کودکان) سکسکه همراه با گریه، سرفه میباشد.
تحریک اعصابی است که عضلات تنفسی، خصوصاً دیافراگم را تحریک می کنند، علت سکسکه کوتاه مدت معمولاً ناشناخته است اما در صورتی که سکسکه طولانی مدت باشد یا به شکل مکرر رخ دهد، امکان دارد به علل زیر ایجاد شده باشد.
خوردن یا آشامیدن غذا یا نوشیدنی داغ یا مواد تحریک کننده، بیماری پرده جنب (پرده ای که روی ریه را می پوشاند)، ذات الریه، اورمی (جمع شدن مواد زاید سمی در اثر نارسایی کلیه)، الکلی بودن، مصرف برخی از داروها، اختلالات معده، مری، روده یا لوزالمعده، حاملگی، تحریک مثانه، هپاتیت، سابقه عمل جراحی (خصوصاً جراحی روی شکم)، علل عاطفی، پربودن معده، خنده شدید یا احساسات قوی، تغییر در دمای محیط. چنانچه گفته شد، معده خیلی پر و انباشته نیز می تواند باعث حمله های سکسکه شود که به شکل غیرارادی بروز می کند و در شرایط زیر پیش می آید:
*خوردن بیش از حد غذا و با سرعت، به درون کشیدن هوای بیش از اندازه، تغییر ناگهانی در دمای معده؛ مثل نوشیدن مایعات سرد بلافاصله بعد از نوشیدن یک نوشیدنی داغ.
*کشیده شدن بدن پس از غذا خوردن و نوشیدن سریع مایعات، یا بلع هوا یا نوشیدنیهای گازدار
* سوء هاضمه معمولاً به واسطه خوردن غذاهای داغ و پر ادویه
* هیجانات احساسی، ناراحتی یا تعجب ناگهانی مانند خندیدن
* تغییر ناگهانی دمای هوا به عنوان مثال گرفتن دوش آب سرد
* خوردن غذاها یا آشامیدنی های خیلی داغ یا سرد
* نوشیدن الکل یا سیگار کشیدن مفرط
*در مواقع بسیار نادری علت زمینه سکسکه میتواند ناشی از یک بیماری جدی باشد، مانند:
* تحریک دیافراگم در اثر عفونت، گسترش سرطان به اعضاء دیگر یا فتق هیاتوس (هنگامی که بخشی از شکم به طرف دیافراگم رانده میشود)
* تحریک عصب فرنیک (عصب کنترل کننده دیافراگم) در اثر سرطان یا جراحی سینه
* عفونت یا تومور مغزی
* نارسایی شدید کبدی
* فعالیت بیش از حد غده تیروئید
* پنومونی (التهاب ریه ها)
* عفونت های عمومی شدید مانند مالاریا
* بیماری های سیستم اعصاب مرکزی مانند مولتیپل اسکلروزیس (یا ام اس)
* سکسکه ناشی از مصرف بی هوش کنندهها به عنوان مثال در طی جراحی شکمی یا پس از آن
* مشکلات مربوط به متابولیسم بدن مانند هایپرگلایسمی (بالا بودن قند خون)
* عوارض جانبی برخی داروها به عنوان مثال بنزودیازپینها که آرام بخش و خواب آور هستند.
اغلب اوقات سکسکه، بیش از ۴۸ ساعت طول نمی کشد ولی در فرم مداوم، فرد بیش از ۲ روز و کمتر از ۱ ماه مبتلاست و در موارد بیشتر یا در صورتی که با بیماری ها ی دیگری مثل مشکلات قلبی- ریوی همراه باشد، فرد نیاز به مراجعه به بیمارستان دارد.
اگر شما دچار سکسکه هایی می شوید که تا چند روز یا بیشتر ادامه پیدا می کنند، پزشک شما می تواند دستور انجام آزمایشاتی را تجویزکند که برای بررسی احتمال وجود یک مشکل جدی تر به کار می روند.
روش های درمان سکسکه متنوع هستند و درمان های غیردارویی معمولاً بر روش های تحریک ناحیه حلق و بینی مبتنی هستند. در زیر به مواردی اشاره می شود که شما می توانید در حین بروز مشکل، یک یا تعداد بیشتری از آنها را به کار بندید:
۱ – نفس خود را نگاه دارید و تا ۱۰ بشمارید.
۲ – داخل یک کیسه کاغذی تنفس کنید (کیسه پلاستیکی به دلیل احتمال چسبندگی آن به بینی و خصوصاً در اطفال به هیچ عنوان، توصیه نمی شود.)
۳ – انگشت شست خود را بین دندان ها و لب بالا قرار دهید، سپس لب بالا را با انگشت سبابه خود، درست در زیر سوراخ بینی سمت راست، فشار دهید.
۴ – یک لیوان آب را به سرعت بنوشید، باوری قدیمی وجود دارد مبنی بر اینکه نوشیدن هفت جرعه آب سکسکه را متوقف می کند.
۵ – نان خشک یا یخ خرد شده، قورت دهید.
۶ – زبان خود را به ملایمت بکشید.
۷ – یک قاشق چای خوری شکر خشک بخورید.
۸ – بازی پول من را تو برداشتی؟ را به منظور پرت کردن حواس فرد انجام دهید.
۹ – از کسی بخواهید که شما را غافل گیر کند تا از نظر ذهنی حواستان پرت شود.
۱۰ – در برخی متون به گذاشتن یخ و لیمو روی زبان برای متوقف کردن سکسکه، اشاره شده است.
۱۲ – بو کردن موادی که بوی نافذی دارند. ۱۱ – گذاشتن ژله انگور در زیر زبان
۱۳ – نوشیدن جرعه جرعه آب سرد یا جویدن یخ
۱۴ – غرغره کردن دهان با آب یا محلول شستشوی دهان
۱۵- گاز زدن لیمو یا خوردن یک تکه زنجبیل تازه
۱۶- بالا کشیدن زانوها به درون سینه
در بیماری که آیروفاژی علت سکسکه است، باید از صحبت حین صرف غذا، پرهیز کند، غذا را به خوبی جویده و با استرس و اضطراب صرف نکند. درمان سکسکه با علت رفلاکس، مصرف حجم کم غذا و پرهیز از خوابیدن پس از غذا خوردن است. غذای پر چرب، نوشابه های گازدار، پیاز خام، مرکبات و حتی سیگار کشیدن، سبب تشدید رفلاکس معده می شود.
داروهایی هم برای درمان سکسکه معرفی شده اند که سردسته داروهای مؤثر در درمان سکسکه کلروپرومازین است که هم به شکل قرص و هم به صورت آمپول وجود دارد؛ البته این دارو از انواع داروهای اعصاب است و ظاهراً به این دلیل تجویز می شود که سکسکه یک رفلکس عصبی است، اما باید به خاطر داشته باشید که درمان های دارویی را هرگز بدون تجویز پزشک، استفاده نکنید، چرا که عارضه جانبی دارد.
به طور کلی سکسکه معمولاً حالت خوش خیم داشته و با درمان های خانگی برطرف می شود، در مواردی هم که به طول بینجامد یا به درمان های معمول جواب ندهد معمولاً با دخالت پزشک برطرف خواهد شد.
زمانی که شخص سکسکه های بدون وقفه و طولانی (بیشتر از سه ساعت) و مشکلاتی در زمان خواب، مشکل در غذا خوردن و استفراغ داشت، حتما به پزشک مراجعه کند. سکسکهها به ندرت موارد اورژانسی هستند و نیاز به درمان خاصی ندارند.
«سکسکه برای کودک مفید است»، شاید شما هم این جمله را شنیده باشید و ممکن است که واقعا درست باشد. به هر حال، سکسکه حالتی جزئی و بدون درد و عارضه است.
سکسکه به خاطر ورود هوا به معده کودک، در هنگام شیرخوردن به وجود می آید. انبساط ناگهانی معده به خاطر حجم زیاد هوا، موجب انقباض دیافراگم می شود و سکسکه را در پی دارد.
این حالت در نوزادن زیاد دیده می شود و احتمالابه خاطر این است که پرده دیافراگم، هنوز به طور کامل رشد نکرده است. اما خود به خود و عموما در دو ماهگی کاهش می یابد.
شاید این حالت برای بدن کوچک نوزاد، حالتی عجیب و سخت باشد، اما در واقع این انقباضات، همراه درد نیست، مشکلی برای او به وجود نمی آورد و باعث گریه اش نمی شود. همچنین بد نیست بدانید که کودک در دوران جنینی نیز سکسکه می کند و این حالت چندان برایش عجیب نیست، با این تفاوت که سکسکه جنین به خاطر هوا نیست، بلکه مایع آمنیون، موجب سکسکه می شود.
بین سکسکه، باد گلو و سریع شیرخوردن نوزاد هیچ رابطه ای وجود ندارد، زیرا سکسکه اصلابه مشکلات گوارشی بستگی ندارد .
هیچ کار خاصی لازم نیست انجام دهید، فقط آرامش خود را حفظ کنید تا سکسکه برطرف شود. اگر سکسکه طول کشید، کودک را چند دقیقه به شکم صاف بخوابانید. همچنین می توانید مقداری آب به او بدهید. توجه داشته باشید که اگر کودک در حال سکسکه کردن است، بازهم می توانید با خیال راحت او را بخوابانید.
در هر صورت سکسکه بعد از چند دقیقه متوقف می شود. پس صبور باشید .
برای رفع سکسکه کودکان ، هرگز آنان را نترسانید.
در صورتی که سکسکه طولانیمدت باشد یا بهطور مکرر رخ دهد، امکان دارد به علل زیر ایجاد شده باشد:
خوردن یا آشامیدن غذا یا نوشیدنی داغ یا مواد تحریککننده
بیماریهای پرده جنب (پرده نازکی که روی ریهها را میپوشاند).
ذاتالریه
اورمی (جمع شدن مواد زاید سمی در اثر نارسایی کلیه)
الکلی بودن
مصرف بعضی از داروها
اختلالات معده، مری، روده یا لوزالعمده
حاملگی
تحریک مثانه
هپاتیت
گسترش سرطان از یک قسمت از بدن به کبد یا قسمتی از پرده جنب
سابقه عمل جراحی اخیر، خصوصاً جراحی روی شکم
علل عاطفی
انفارکتوس میوکارد
تومور مغزی
نارسایی کلیه
سرطان پروستات
جراحی بر روی شکم و غیره
پیشنهاد شده است که سکسکه یک نوع میوکلونوس است که در نتیجه فعالیت غیر طبیعی هسته تنفسی واحد (به انگلیسی: solitary inspiratory nucleus) در مغز ایجاد میشود.
شرح حال و معاینه فیزیکی
شرح حال و معاینه فیزیکی همراه با تستها تشخیصی مثل سونوگرافی شکم و سیتیاِسکَن قفسه سینه و مغز اغلب کمک کنندهاست.
زخم معده و دوازدهه، گاستریت و ریفلاکس مری پدیدههای شایعی در بیماران دارای سکسکه مزمن هستندبه همین دلیل بررسیهای دستگاه گوارش فوقانی مثل آندوسکوپی، مانومتری و …توصیه میشود.
عوامل افزایش دهنده خطر
وجود یک بیماری که سطح سلامت فرد را پایین آورده باشد.
سابقه عمل جراحی اخیر
مصرف داروها، خصوصاً آنهایی که معده را آزرده میسازند.
پربودن معده
خنده شدید یا احساسات قوی
تغییر در دمای محیط
مصرف الکل
پیشگیری
در حال حاضر نمیتوان از آن پیشگیری کرد.
کارهای تشخیصی :
استفاده از آزمایش خون جهت بررسی وضعیت الکترولیتها و عملکرد کلیه و کبد
در عکسبرداری سینه می توان عفونت یا ضایعات ریوی را تشخیص داد .
در صورت شک به ضایعات مغزی از سی تی اسکن و ام آر آی می توان استفاده کرد .
نوار قلب برای تشخیص بیماریهای قلبی عامل ایجاد کننده سکسکه استفاده می شود .
در صورت نیاز می توان اندوسکوپی ، فلورسکوپی نیز استفاده کرد .
عواقب مورد انتظار
سکسکه کوتاهمدت معمولاً نشاندهنده بیماری نیست. این نوع سکسکه بهطور خود به خودی یا غالباً با درمانی که شرح آن داده خواهد شد برطرف میشود. سکسکه مداوم فرد را مستأصل میکند و نیاز به انجام اقداماتی برای فهمیدن دلیل آن وجود دارد.
عارضهای وجود ندارد، مگر این که سکسکه طولانیمدت باشد و وجود یک بیماری جدی را مطرح کند.
عوارض سکسکه مداوم شامل تغییر در نظم ضربان قلب ( آریتمی ) و برگشت اسید معده ( ریفلاکس ) و اختلال در خواب می باشد .
در روشهای غیرداروئی جهت درمان از فاکتورهایی می توان استفاده کرد از جمله تحریک حلق از طریق خوردن شکر جامد ، کشیدن زبان به جلو ، غرغره کردن آب . برداشتن محتویات معده از طریق استفراغ یا تخلیه مواد معدی با لوله می تواند در درمان کمک کننده باشد . همچنین تحریک حلق با یک چوب حلقی معاینه و نیز بینی با یک لوله نیز می تواند کمک کننده باشد .
تحریک عصب واگ می تواند به رفع سکسکه کمک کند ولی فقط از یکی از روشهای فوق باید استفاده کرد . شستشوی معده با آب سرد ، ماساژ سینوس کاروتید ، فشار ملایم روی کره چشم ، نگه داشتن تنفس و تنفس در یک کیسه پلاستیکی می تواند کمک کننده باشد .
از داروهای مختلف نیز برای رفع این مشکل می توان استفاده کرد که بعهده پزشک می باشد .
درمانهای اتیولوژیک تا این لحظه در دسترس نیستند ولی استفاده از متوکلروپرامید، کلرپرومازین میتواند موثر باشد. اخیرا استفاده از باکلوفن نیز مجاز شناخته شده است. اسفاده از گاباپنتین (به انگلیسی: Gabapentin) نیز مفید است .
روشهایی که در این جا ذکر میشوند برای دورههای کوتاهمدت سکسکه هستند. سکسکه طولانیمدت باید تحت بررسی پزشکی قرار گیرد. یک یا تعداد بیشتری از روشهای زیر را به کار بندید تا بهترین آنها برای شما معلوم شود.
نفس خود را نگاه دارید و تا ۱۰ بشمارید.
داخل یک کیسه کاغذی تنفس کنید. از کیسه پلاستیکی استفاده نکنید زیرا ممکن است به سوراخ بینی بچسبد.
انگشت شست خود را بین دندانها و لب بالا قرار دهید. سپس لب بالا را با انگشت سبابه خود، درست در زیر سوراخ بینی سمت راست، فشار دهید.
انگشتان سبابه خود را حدود ۲۰ ثانیه داخل هر دو گوش فشاردهید.
یک لیوان آب را به سرعت بنوشید.
نان خشک یا یخ خرد شده قورت دهید.
زبان خود را به ملایمت بکشید.
چشمان خود را ببندید و فشار ملایمی را به کرههای چشم وارد کنید.
یک قاشق چایخوری شکر خشک بخورید.
داروها
معمولاً دارویی برای اختلال مورد نیاز نیست.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
محدودیتی برای آن وجود ندارد.
رژیم غذایی
رژیم خاصی توصیه نمیشود.
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر سکسکه بیش از ۸ ساعت طول بکشد.
اگر احتمال میدهید که دارویی باعث سکسکه شما شده است.
روشهای بسیاری برای رفع سکسه وجود دارد؛ در این درمانها کربن دی اکسید در اعصاب شبیه سازی میشود و سکسکه متوقف میشود. راهحل ها برای درمان سکسکه عبارت اند از:
محبوس کردن نفس
نوشیدن یک لیوان آب به طور سریع
ترسیدن یا سورپراز شدن
استفاده از داروهای استشمامی
قرار دادن نصف قاشق چایی خوری شکر به روی پشت زبان (انجام سه بار به صورت متوالی)
جویدن لیمو ترش (خواص لیمو ترش) یا چشیدن سرکه ترش
روش هایی دیگری مثل چسباندن شست دست به گوش، قورت دادن یک قاشق عسل جهت آرام شدن دیافراگم قابل توجه است روشهای استفاده از عسل و شکر برای نوزادان مناسب نمیباشد. درمانها به این بستگی دارد که سکسکهها چقدر جدی باشند، برای نوع سکسکهای که بسیار رایج است و معمولا خودبهخود متوقف میشود، روشهای خانگی برای درمان نشانههای آن موثر میباشد ولی برای سکسکههای بدون وقفه فرد باید به پزشک مراجعه نماید.
ایدهی پشت هر یک از این تکنیکها این است که فشار بیشتری روی حسهایتان وارد کنید و به این ترتیب بدنتان را از اسپاسمی که موجب سکسکه شدهاست، منحرف کنید.
۱. شکر
یک قاشق چایخوری شکر را پشت زبان خود قرار دهید و اجازه بدهید که همان جا ذوب شود. در برابر میل به بلعیدن تا زمانی که شکر کاملا حل شود، مقاومت کنید.
۲. لیمو
یک تکه لیمو را مک بزنید. این کار برای متوقف کردن سکسکه بسیار موثر است!
۳. آب نمک
با آب نمک قرقره کنید.
۴. شیرین بیان
یک تکه ریشه ی شیرین بیان را بجوید.
۵. سرکه
یک یا دو قاشق چایخوری آب ترشی یا سرکه سیب بخورید.
۶. کره ی مغزها
یک قاشق چایخوری کرهی بادام زمینی یا نوع دیگری از کرهی گرفته شده از مغز (بادام، بادام هندی، فندق و غیره) بخورید.
۷. آب یخ
مقداری آب یخ بخورید. برای بعضی از آدمها این روش تاثیر بهتری دارد اگر که به آرامی آن را بنوشند. برای بعضی دیگر بهتر این است که آب یخ به سرعت نوشیده شود. مراقب باشید که از شدت سرمای آب دچار سردرد نشوید!
۸. منیزیم
یک آنتی اسید حاوی منیزیم مصرف کنید.
همهی این ترفندها عمل سادهی آب نوشیدن را با انجام برخی کارهای فیزیکی غیر معمول ترکیب میکنند تا الگوی تنفسی شما دوباره تنظیم شود.
۹. آب با حرکات سر
سر خود را به سمت راست یا چپ کج کنید و با لیوان آب بخورید.
۱۰. آب و دولا شدن
به جلو خم شوید، لیوان را به حالت کج از خودتان دور کنید و از لبهی لیوان آب بنوشید.
۱۱. آب از دستمال
بالای لیوان را با یک حوله کاغذی بپوشانید و از طریق آن آب را بنوشید.
۱۲. آب با گیاه دارویی
کمی گیاه دارویی داخل آب بریزید. روی نوشیدن آب تمرکز کنید اما اجازه ندهید که هیچ یک از آن گیاهان وارد دهانتان شوند.
۱۳. آب گازدار
یک لیوان آب گازدار را به سرعت بخورید. سپس کلی آروغ بزنید. این روند را تکرار کنید تا زمانی که سکسکه را از بین ببرید، (یا تا زمانی که از آروغ زدن خسته شوید).
۱۴. آب با مداد
یک مداد را بین دندانهایتان را به صورت افقی قرار دهید و سعی کنید یک لیوان آب بخورید بدون اینکه مداد از لای دندانهایتان بیفتد.
برای درمان سکسکه عصب واگ خود را منحرف کنید!
روشهای خوبی برای درمان سکسکه وجود دارد که شامل تحریک عصب واگ به منظور منحرف کردن آن نیز میشود. با منحرف کردن آن میتوانیم امیدوارم باشیم که سکسکه متوقف خواهد شد!
۱۵. گوش پاک کن
سقف دهان خود را با یک گوش پاککن قلقلک بدهید.
۱۶. خلال دندان
به آرامی یک خلال دندان را در امتداد سقف دهان خود بکشید.
۱۷. گوش
انگشتان خود را در گوش خود قرار دهید و آنها را درون سوراخ گوش بچرخانید.
۱۸. نفس عمیق
تا آنجا که میتوانید عمیق نفس بکشید و آن را نگه دارید. سپس زبان خود را بیرون سر بدهید و آرام نفستان را خارج کنید.
۱۹. شیر غران
با انجام حرکت شیر غران در یوگا، عضلات صورت خود را کشش بدهید.
شش نقطهی فشاری وجود دارند که شما میتوانید برای جلوگیری از اسپاسمهای سکسکه از آنها استفاده کنید. فشار ملایمی را به هر یک از این نقاط در بدن اعمال کنید:
۲۰. فشار زیر گلو
فرورفتگی پایین گلو، بین استخوانهای ترقوه.
۲۱. فشار زیر ترقوه
زیر استخوانهای ترقوه تا هر طرفی از استخوان جناغ.
۲۲. فشار زیر بغل
حدود ۶ سانت بالا و سه سانت به داخل از ناحیهی زیر بغل. تو کشیدن بازویتان در نزدیکی بدن سبب میشود که عضلهای در این ناحیه منقبض شود.
۲۳. فشار زیر جناغ
فرورفتگی کوچک در حدود سه سانت یا کمی بیشتر از پایین استخوان جناغ.
۲۴. فشار قفسه سینه
در لبهی انتهاییِ قفسهی سینه، جایی که غضروف دندهی نهم به دندهی هشتم متصل میشود.
۲۵. فشار نرمه ی گوش
فرورفتگی کوچک درست پشت نرمهی گوش.
از این ترفندها برای تغییر الگوی تنفس خود استفاده کنید و دیافراگم خود را مجبور کنید تا گرفتگی عضلانی را متوقف کند.
۲۶. حبس نفس
تا آنجایی که میتوانید هوا را داخل بکشید، بعد دوباره کمی بیشتر نفس بکشید. تا جایی که میتوانید شکمتان را بیرون بدهید و نفس خود را تا حدود ۲۰ ثانیه نگه دارید. سپس به آرامی نفستان را بیرون بدهید و به صورت معکوس از ۲۰ بشمارید. این کار را سه یا چهار بار تکرار کنید.
۲۷. دهان باز
دهان خود را تا آنجا که ممکن است باز کنید و آن را دست کم به مدت بیست ثانیه به همین شکل نگه دارید. اگر به بلعیدن آب دهان نیاز دارید، سعی کنید این کار را بدون بستن دهان انجام دهید.
۲۸. نفس در کیسه
درون یک پاکت کاغذی کوچک به رنگ قهوهای نفس بکشید. افزایش دی اکسیدکربن در جریان خون شما میتواند به تنظیم مجدد تنفس و جلوگیری از سکسکه کمک کند.
۲۹. تنفس و شمارش
صاف روی یک صندلی بنشینید. به آرامی نفس بکشید و تا بیست بشمارید. پس از نفس کشیدن، روی صندلی رو به جلو خم شوید و نفستان را بیرون بدهید. این کار دیافراگم شما را تحت فشار میگذارد و آن را مجبور میکند که دست از انقباض بردارد.
۳۰. تکیه به دیوار بر روی زمین
در حالی که به یک دیوار تکیه دادهاید، روی زمین بنشینید. تا جایی که میتوانید نفس بکشید و بعد به آرامی نفستان را بیرون بدهید. زانوهای خود را بکشید و آنها را جلوی قفسهی سینهتان بغل کنید.
۳۱. تنفس با دستان باز
صاف بایستید و دستهایتان را به دو طرف تا جایی که میتوانید باز کنید. حالا به آرامی نفس بکشید و در حالی که دستتان را بالای سرتان میآورید تا ۲۰ بشمارید. دستتان را تا جایی که میتوانید بالا بکشید و بعد به آرامی نفستان را بیرون بدهید. بعد در حالی که دستهایتان را تا کنار بدنتان پایین میآورید، از بیست برعکس بشمارید. این روند را تا زمانی که سکسکه از بین برود، تکرار کنید.
۳۲. ورزش هوازی
برخی از تمرینات هوازی سریع مانند حرکت پروانه، اسکوات یا درازنشست انجام بدهید تا الگوی تنفس خود را تغییر بدهید.
ترفندها برای زمانی که کسی برای کمک کردن به شما هست
اگر به اندازهی کافی خوش شانس باشید، یک نفر را دارید که یکی دو تا از این تکنیکها را بر روی شما اجرا کنید.
۳۳. ترسانده شوید
از کسی بخواهید که شما را بترساند؟ در نظر داشته باشید که باید حسابی شما را بترساند وگرنه این روش چندان موثر نیست.
۳۴. قلقلک بشوید
از کسی بخواهید که شما را قلقلک بدهد. با فرض اینکه شما آدمی هستید که قلقلک را دوست دارید، این میتواند یک روش عالی برای منظم کردن ریتم تنفس شما باشد.
۳۵. بازی سکسکه
از آنها بخواهید با شما بازی یا برخورد کنند. به عنوان مثال، “هر بار که شما سکسکه میکنید، من نیشگونتان میگیرم.” پرت شدن حواستان به تنظیم مجدد دیافراگم کمک میکند.
سکسکه بیش از 48 ساعت را به سکسکه مداوم یا طولانی ( سکسکه بیش از 48 ساعت ) و سکسکه مقاوم به درمان ( سکسکه بیش از یک ماه ) تقسیم می کنند. سکسکه شایع است و بیشتر مردم در موقعی از زندگی خود دچار سکسکه می شوند و در هر سنی، از جمله نوزادان تاثیر می گذارد. زنان و مردان به میزان مساوی دچار سکسکه کوتاه مدت می شوند. با این حال، به دلایلی که هنوز روشن نیست، سکسکه مداوم و مقاوم در مردان رخ می دهد سکسکه مقاوم در بزرگسالان شایع تر است. این نوع سکسکه می تواند خسته کننده و ناراحت کننده است و باعث می شود که خوردن و نوشیدن دشوار شود. در 80٪ موارد سکسکه های پیوسته و لاعلاج، یک علت قابل شناسایی است 20 درصد موارد باقی مانده، معمولا یک علت روانی دارد.