دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست | درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست | درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

حالت تهوع بعد از غذا خوردن ممکن است در برخی از افراد اتفاق بیفتد که علت حالت تهوع بعد خوردن غذا در هر فرد متفاوت است اگر می خواهید بدانید که دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست در ادامه مهمترین علل حالت تهوع بعد از خوردن غذا بیان خواهد شد همچنین علت حالت تهوع بدون استفراغ بعد از خوردن غذا را شرح خواهیم داد.

 

دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا

حالت تهوع بعد از خوردن غذا باید خیلی فوری درمان شود و شما می توانید درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا خوردن را امتحان کنید اگر حالت تهوع بعد از خوردن غذا مشکلی جدید برای شما محسوب می شود که چند روز از آن می گذرد، احتمالا یک عفونت ویروسی معده دلیل آن است. برخی افراد از این موضوع شکایت می کنند که پس از خوردن هر غذایی با حالت تهوع مواجه می شوند. اگر شما نیز یکی از آنها هستید، نگران نشوید زیرا ممکن است این تنها نشانه ای از استرس بیش از حد یا مشکلی در عادات غذا خوردن شما باشد.

 

علائم حالت تهوع بعد از خوردن غذا

یک بار حالت تهوع بعد از غذا خوردن، زنگ هشدار نیست ولی اگر در طول هفته ادامه داشت باید با پزشک تماس بگیرید. در صورتی که هر کدام از علایم زیر را داشتید باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید:

 

– وجود خون در مدفوع یا استفراغ
– درد قفسه سینه
– گیجی
– اسهالی که بیشتر از چند روز طول بکشد.
– تشنگی شدید، تولید کم ادرار، ضعف یا سرگیجه، که نشانه های کم آبی بدن هستند.
– تب بالای 101.5 درجه فارنهایت یا 30 درجه سانتیگراد
– درد شدید در شکم
– ضربان قلب سریع
– استفراغ شدید یا مشکل در نگه داشتن غذا

 

در صورت مشاهده این علایم همراه حالت تهوع در کودکان زیر 6 سال به پزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید:

– استفراغی که بیش از چند ساعت طول بکشد.
– اگر متوجه علایم کم آبی بدن از قبیل خیس نشدن پوشک، عدم وجود اشک یا گونه های عرق کرده در کودک شدید.
– تب کودکان بالای 100 درجه فارنهایت یا 37.8 درجه سانتیگراد شده باشد.
– اسهالش از بین نمی رود.

در صورت مشاهده این علایم همراه حالت تهوع بعد از خوردن غذا در کودکان بالای 6 سال به پزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید:

– اسهال یا استفراغی که بیشتر از یک روز طول بکشد.
– متوجه علایم کم آبی شده اید، از قبیل این که کودکتان ادرار نمی کند یا اشک نمی ریزد، یا گونه های عرق کرده دارد.
– تب کودکتان بالا 102 درجه فارنهایت یا 38.9 درجه سانتیگراد باشد

 

علت حالت تهوع بدون استفراغ بعد از خوردن غذا

حالت تهوع پس از غذا خوردن ممکن است با نوع غذای مصرفی یا مساله ای در دستگاه گوارش که رابطه خوبی با برخی غذاها ندارد، پیوند خورده باشد. البته برخی شرایط پزشکی نیز ممکن است زمینه ساز این شرایط باشند، اما بهتر است ابتدا دلایل شایع‌تر مد نظر قرار بگیرند و سپس در پی دریافت کمک حرفه ای باشید، به ویژه اگر مشکل بر تغذیه و سلامت شما تاثیر گذاشته است.

دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست | درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

علت حالت تهوع بعد از غذا خوردن

1. احتمالات زیادی برای ایجاد حالت تهوع پس از غذا خوردن وجود دارد.
2 . تشخیص علت به شما و پزشکتان کمک خواهد کرد که درمان مناسب را پیدا کنید.
3 . در بسیاری از موارد تغییر شیوه زندگی و رژیم غذایی می تواند به درمان حالت تهوع و پیشگیری از بازگشت آن کمک کند.

 

شرایط زیادی وجود دارد که باعث حالت تهوع بعد از خوردن غذا می شود، از مسمومیت غذایی گرفته تا بارداری.

با نگاهی دقیق تر به سایر علایم می توانید دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا خود را مشخص کنید. به محض این که مشکل را تشخیص دادید، پزشکتان می تواند در پیدا کردن راه درمانی توقف ناراحتی معده شما کمک کند و از آن به بعد از خودن غذایتان بدون حالت تهوع لذت ببرید.

 

چرا پس از خوردن هر غذایی با حالت تهوع مواجه می شویم؟

آیا حین یا پس از خوردن برخی غذاها با حالت تهوع مواجه می شوید؟ یا حتی هنگامی که غذا نمی خورید نیز احساس بیماری دارید؟ دلایل مختلفی می توانند در پس حالت تهوع پایدار قرار داشته باشند که در ادامه با شایع‌ترین دلایل حالت تهوع بعد از خوردن غذا بیشتر آشنا می شویم.

 

ویروس معده

این مشکل رایج که گاهی به نام ” آنفولانزای معده stomach flu ” شناخته می شود، روده را آلوده کرده و باعث ایجاد علایمی در دستگاه گوارش از جمله تهوع ، استفراغ و اسهال می شود. با نزدیک شدن بیش از حد به افراد بیمار یا خودرن غذا یا نوشیدن آبی که در تماس با آلودگی بوده می توانید به این ویروس مبتلا شوید. اگر حالت تهوع مشکلی جدید برای شما محسوب می شود که چند روز از آن می گذرد، احتمالا یک عفونت ویروسی معده دلیل آن است. شما ممکن است با علائم دیگری مانند تب، معده درد، اسهال، و نشانه های تنفسی مواجه باشید.

یک نمونه در این زمینه گاستروانتریت (التهاب معده و روده) ویروسی است. گاستروانتریت ویروسی به طور معمول بی نیاز از درمان پزشکی بهبود می یابد، اما تامین آب مورد نیاز بدن را فراموش نکنید. اگر علائم بهبود نیافتند، برای پیشگیری از عوارض احتمالی به پزشک مراجعه کنید.

 

استرس

استرس نه تنها باعث عوارض روی احساساتتان می شود. روی سلامت جسمی شما هم تاثیر گذار است. یک طلاق سخت یا از دست دادن کار می تواند باعث شود اشتهایتان را از دست بدهید یا بعد از غذا خوردن احساس ناراحتی کنید. این نوع حالت تهوع بعد از خوردن غذا باید پس از این که استرس خود را تحت کنترل قرار دهید برطرف شود. استرس مزمن و اضطراب می توانند اثر چشمگیری بر عملکردهای بدن داشته باشند. استرس می تواند به تولید برخی مواد شیمیایی و هورمون ها منجر شود که ممکن است بر عملکرد دستگاه گوارش اثرگذار بوده و پس از غذا خوردن موجب حالت تهوع شوند.

 

دریازدگی

بعضی افراد نسبت به حرکت حساس هستند. اگر شما جزو آن ها باشید، حرکات یک وسیله نقلیه در حال حرکت می تواند باعث بد شدن حالتان شود. خوردن قبل یا بعد از سواری می تواند حالت تهوع تان را بدتر کند.

 

غذا خوردن نادرست

زمانی که با حالت تهوع پس از غذا خوردن مواجه می شوید باید به شرایط غذا خوردن خود توجه کنید. آیا پرخوری می کنید یا خیلی سریع غذا می خورید؟ ممکن است غذا را به درستی نجویده و قورت دهید. این می تواند موجب حالت تهوع بعد از خوردن غذا شده و ممکن است سوزش سردل و سوء هاضمه را در پی داشته باشد.

 

سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

IBS مجموعه ای از علایم بیماری های دستگاه گوارش را دارد که شامل درد شکمی، اسهال و یبوست می شوند. حالت تهوع بعد از خوردن غذا هم یکی از رایج ترین شکایات افراد مبتلا به IBS است.

 

سوء هاضمه

سوء هاضمه مزمن زمانی رخ می دهد که استرس بیش از حد به دستگاه گوارش شما وارد شده باشد. این شرایط با آروغ زدن مکرر، معده درد، گاز یا نفخ همراهی می شود.

 

رفلاکس اسیدی معده

احساس سوزش پشت جناق سینه که با عنوان سوزش سر دل هم شناخته می شود، نشانه مشخصی از بیماری دستگاه گوارش است، ولی این شرایط می تواند باعث ایجاد تهوع هم بشوند. بیماری رفلاکس اسید معده GERD زمانی اتفاق می افتند که دریچه عضلانی بین مری و معده دچار اختلال شود و اسید معده وارد مری شود.

دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست | درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

علت حالت تهوع بعد از خوردن غذا در بارداری

یکی از اولین نشانه های بارداری ناراحتی و احساس تهوع است که اغلب در ماه دومبارداری شروع می شود. تغییر سطح هورمونی عامل تهوع بارداری است. هر چند به طور رسمی به نام ” بیماری صبحگاهی morning sickness ” شناخته می شود، این حالت تهوع بعد از خوردن غذا ممکن است هر زمانی ایجاد شود از جمله موقع غذا خوردن. گاهی اوقات بو یا مزه غذایی خاص کافیست تا معده شما را به هم بپیچد. این احساس موقتی است و خطری برای جنین ندارد. در صورت حالت تهوع پایدار (بیماری صبحگاهی) برای بیش از یک هفته، این احتمال را بررسی کنید. شما ممکن است با نشانه های دیگری مانند عدم قاعدگی، افزایش وزن و حساسیت به لمس پستان نیز مواجه باشید.

 

بازگشت اسید معده به مری

این بیماری با استفراغ، سوزش سردل و دشواری در بلع همراه است. در این بیماری اسید معده که با غذای گوارش نشده ترکیب شده است به مری باز می گردد. از دیگر علائم آن می توان به سرفه های خشک، درد یا ناراحتی در گلو، و احساس سوزش در سینه اشاره کرد. در صورت مواجهه با این علائم به پزشک مراجعه کنید.

 

مسمومیت غذایی

غذاهایی که مدت زمان زیادی مانده اند یا به اندازه کافی سرد نشده اند، باکتریها، ویروس ها و انگل هایی را به خود جذب می کنند که منجر به بیماری شما می شود. علایم مسمومیت غذایی، تهوع ، استفراغ و اسهال است که معمولا در عرض چند ساعت پس از خوردن غذای آلوده شروع می شود.

 

زخم گوارشی

زخم گوارشی اغلب به واسطه باکتری هلیکوباکتر پیلوری که به معده حمله می کند، شکل می گیرد. همچنین، استفاده بلند مدت از داروهای مسکن که به دیواره داخلی معده آسیب می رساند، می تواند موجب بروز زخم گوارشی شود. نشانه مشخص زخم گوارشی درد سوزناک در قسمت بالایی شکم است که به ویژه هنگام خالی بودن معده رخ می دهد و ممکن است موجب حالت تهوع بعد از وعده های غذایی شود.

 

میگرن

برخی افراد که دارای سابقه سردردهای مزمن یا میگرن هستند، حالت تهوع و همچنین استفراغ و سرگیجه پس از وعده های غذایی را تجربه می کنند.

 

بیماری کیسه صفرا

کیسه صفرای شما اندامی است که در سمت راست بالای شکم قرار دارد. این اندام به هضم چربی ها در بدن کمک می کند. سنگ های صفراوی و دیگر بیماری های کیسه صفرا می توانند توانایی شما را برای هضم چربی ها تحت تاثیر قرار دهند. در نتیجه احساس ناراحتی در معده می کنید به خصوص بعد از خوردن یک وعده غذای چرب.

 

آلرژی غذایی

عدم تحمل و آلرژی های غذایی به واسطه واکنش سیستم ایمنی بدن به برخی مواد غذایی، مانند ماهی، نرم تنان صدفدار، بادام زمینی، گردو و تخم مرغ شکل می گیرند که می توانند موجب نشانه هایی مانند حالت تهوع و استفراغ شوند. بهترین روش برای درمان این شرایط پرهیز از غذاهایی است که موجب بروز علائم می شوند.

 

حساسیت غذایی

برخی از غذاها مانند: صدف، آجیل یا تخم مرغ می توانند باعث فریب سیستم ایمنی شده تا آن ها را به عنوان مهاجم مضر خارجی شناسایی کند. وقتی یکی از این مواد حساسیت زا را می خورید، سیستم ایمنی شما با مجموعه ای از رویدادها روبرو می شود که منجر به انتشار هیستامین و سایر مواد شیمیایی در بدن می شود. این مواد شیمیایی باعث ایجاد علایم حساسیت می شوند که شامل طیف وسیعی از مشکلات مانند: کهیر و تورم دهان و حالت تهوع می شود.

 

سندرم استفراغ دوره ای

این شرایط موجب می شود تا حالت تهوع و استفراغ را بدون علائمی دیگر برای مدتی طولانی تجربه کنید. این حملات ممکن است برای چند روز ادامه داشته باشند و به صورت دوره ای تکرار شوند.

 

آپاندیسیت

حالت تهوع بعد از خوردن غذا و استفراغ حاد ممکن است نشانه ای از آپاندیسیت باشد. این شرایط به طور معمول با درد شکمی شدید در قسمت پایین سمت راست همراه است. در صورت مواجهه با این شرایط به سرعت به پزشک مراجعه کنید زیرا آپاندیس ممکن است طی چند ساعت پاره شود و عوارض جدی به همراه داشته باشد.

 

شیمی درمانی سرطان

بعضی داروهای شیمی درمانی باعث تهوع بعد از خوردن غذا می شوند. این حالت تهوع پس از درمان به پایان می رسد.

 

سنگ کیسه صفرا

زمانی که غذایی چرب می خورید ممکن است حالت تهوع و معده درد در قسمت بالا سمت راست شکم شکل بگیرد. در صورت مواجهه با این شرایط برای بررسی ابتلا به سنگ کیسه صفرا به پزشک مراجعه کنید.

 

 آزمایشات تشخیص علت حالت تهوع بعد از خوردن غذا

بسته به شرایطی که پزشکتان به آن مشکوک است ممکن ست نیاز به انجام ازمایش داشته باشید، از جمله:

– آزمایش خون یا ادرار
– آزمایش پوست برای دیدن اینکه آیا شما آلرژی غذایی دارید.
-آندوسکوپی بالایی برای دیدن اینکه آیا مری شما متورم است و نشانه ای از GERD (رفلاکس معده) وجود دارد.
– سی تی اسکن، اشعه ایکس، یا اسکن اولتراسوند برای ارزیابی اندام شما برای علایم بیماری
– کولونوسکوپی colonoscopy، سیگموئیدوسکوپی قابل انعطاف flexible sigmoidoscopy یا بررسی قسمت بالایی یا پایینی دستگاه گوارش برای یافتن مشکلات گوارشی

 

درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

• عادات غذا خوردن خود را تعدیل کنید. وعده های غذایی کوچکتر مصرف کنید و غذا را به خوبی بجوید.

• رژیم غذایی خود را تغییر دهید. غذاهایی که موجب حالت تهوع بعد از خوردن غذا می شوند را از رژیم غذایی خود حذف کنید. از غذاهای بسیار تند یا چرب و غذاهایی که بیش از حد داغ یا سرد هستید، پرهیز کنید.

• مراجعه به روانکاو و تمرین تکنیک های آرام بخش مثل مدیتیشن و یوگا

• مصرف دارو برای دفع سنگ کیسه صفرا یا جراحی برداشته کیسه صفرا که به نام کولسیستکتومی cholecystectomy شناخته می شود.

• تن‌آرامی را مد نظر قرار دهید. استرس را تا حد امکان با انجام یوگا، مدیتیشن، یا فعالیت های کاهنده استرس دیگر کاهش دهید. مدیریت خشم و مدیریت زمان را تمرین کنید تا استرس را زیر کنترل خود درآورید. از غذا خوردن در اتاق های بیش از حد گرم یا شلوغ پرهیز کنید زیرا می تواند احساس کم آبی و حالت تهوع بعد از خوردن غذا را در بدن ایجاد کند.

• خوردن غذاهای ساده و آبپز و بخارپز و استراحت چند روزه برای خلاصی از عفونت

• مصرف غذاهای ساده مثل نان تست، *کراکر و پاستای ساده

• زمانی که سفر می کنید، جایی بنشینید که کمتری حرکت را احساس کنید، مثلا نزدیک جلوی قطار یا قسمت روی بال هواپیما، استفاده از دست بند یا پچ ضد تهوع سفر motion sickness wristband را هم فراموش نکنید

• اجتناب از مصرف غذاهای چرب و تند، کاهش وزن، مصرف آنتی اسید یا سایر داروهایی که ترشح اسید معده را کاهش می دهند.

• از محرک ها پرهیز کنید. از محیط های محرک که می توانند موجب حالت تهوع بعد از خوردن غذا شوند پرهیز کنید. از آن جمله می توان به روایح غذاها، عطرها، مواد شیمیایی، دود خودرو، دود سیگار و روایح محرک دیگر اشاره کرد. در اتاقی راحت و در وضعیتی مناسب غذا بخورید.

• اجتناب از غذاهایی که معده را اذیت می کنند

• حالت تهوع بعد از خوردن غذا را کنترل کنید. برخی غذاها می توانند به کنترل حالت تهوع بعد غذا کمک کنند و گوارش را بهبود ببخشند. چای نعناع یا چای بابونه برای تسکین دستگاه گوارش پس از وعده های غذایی مفید هستد. مصرف غلات، زنجبیل، سبزیجات برگدار سبز و میوه ها می تواند به بهبود حالت تهوع بعد از خوردن غذا کمک کند.

• اجتناب از مصرف خوراکی های حساسیت زا

• دارو مصرف کنید. از داروهای بدون نسخه ضد حالت تهوع و همچنین داروهای سوزش سردل و سوء هاضمه استفاده کنید. اگر با حالت تهوع پایدار مواجه هستید، با پزشک برای تجویز دارو و بهبود این ناراحتی صحبت کنید.

• مصرف داروی ضد تهوع که پزشکتان تجویز می کند، خوردن غذا در وعده های کوچکتر مانند عصاره گوشت، مرغ یا جو دوسر و طب سوزنی را هم امتحان کنید.

دلیل حالت تهوع بعد از خوردن غذا چیست | درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا

پیشگیری از حالت تهوع بعد غذا خوردن

برای اجتناب از حالت تهوع بعد از خوردن غذا ، این کارها را امتحان کنید:

– یک تکه یخ کوچک یا خرده یخ بمکید.
– از مصرف غذاهای چرب، سرخ کردنی و تند اجتناب کنید.
– غذاهای ساده مثل کراکر یا تست مصرف کنید.
– به جای سه وعده غذای مفصل ، غذایتان را در وعده های بیشتر با حجم کمتر بخورید.
– بعد از غذا خوردن آرامش داشته باشید تا غذای تان هضم شود.
– به آرامی بخورید و بیاشامید.
– اگر بوی غذا آزارتان می دهد، غذاها را به صورت سرد یا هم دما با اتاق بخورید.

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

علائم برای بیش از سه روز ادامه داشته اند.

علائم تشدید شده اند.

حالت تهوع و استفراغ پس از خوردن غذاهای دریایی یا قارچ شکل گرفته اند.

با تب شدید، استفراغ و تغییر در هوشیاری مواجه هستید.

با مدفوع خون آلود یا مدفوع سیاه و قیری مواجه هستید.

با کم آبی شدید به همراه خشکی دهان، خستگی، کاهش ادرار، ضربان سریع قلب و افزایش نرخ تنفس مواجه هستید.

 

حالت تهوع بعد از خوردن غذا را می توانید با داروهای شیمیایی یا روشهای خانگی درمان حالت تهوع برطرف کنید اگر در دوران حاملگی هستید باید بدانید که علت حالت تهوع بعد از خوردن غذا در بارداری است.

برچسب‌ها:

جدیدترین مطالب