ترک هروئین در خانه را بسیاری از معتادان به هروئین ارجح می دانند اگر به هروئین اعتیاد دارید و به دنبال دستور ترک هروئین در خانه هستید ما در این بخش از سایت سماتک بهترین روش ترک اعتیاد به هروئین را برایتان بیان می کنیم.
ترک هروئین در خانه و بدون دارو بسیار زمان بر است و بهتر است برای ترک هروئین از داروهای ترک اعتیاد مثل متادون و بوپرنورفین استفاده کنید. اگر شما به هروئین معتاد هستید و به طور ناگهانی استفاده از آن را متوقف کنید و به دنبال دستور ترک هروئین در خانه هستید، علائم ترک اعتیاد به هروئین ظاهر خواهند شد. شدت علائم بستگی به مدت زمان مصرف هروئین و همچنین میزان دوز مصرفی دارد. علائم ترک اعتیاد به هروئین در منزل در برخی از افراد میتواند تا چند ماه ادامه داشته باشد. پس از قطع مصرف مواد مخدر در فرد معتاد به مواد در خانه، علائم گوناگونی بروز میکند که اصطلاحاً به آن سندرم محرومیت (Withdrawal Syndrome) یا علائم ترک هروئین در خانه گفته میشود. این سندرم شامل، درد عضلانی- استخوانی، بیخوابی، بیقراری، عطسه، آبریزش بینی، خمیازه، اسهال، تهوع و استفراغ، بی اشتهایی، ضعف و بیحالی، پرش اندامها، احساس سرما و گرما، لرز، تعریق، تپش قلب، ریزش اشک، شکم درد، هذیان گویی، پرخاشگری، وسوسه به مصرف مواد و… میباشد. شدت خماری و علائم فوق در افراد مختلف متفاوت است و تحمل درد خماری بدون مراقبتهای درمانی صحیح بسیار سخت و دشوار میباشد. این علائم مدتی بعد از ترک اعتیاد به هروئین در خانه از بین میرود.
به طور کلی روش پیشنهادی برای ترک اعتیاد به هروئین روش بلند مدت است و با کمترین مضرات جسمی و روانی، بیمار معتاد را به سمت ترک دائمی اعتیاد هدایت میکند به طوری که در نهایت، خود بیمار برای ترک عجله دارد و به نوعی نسبت به مواد مخدر تنفر پیدا میکند. هر یک از روش های ترک هروئین سهگانه دارای محاسن و معایبی است. بهعنوان مثال روش ترک هروئین سقوط آزاد برای کسانی که در ابتدای راه اعتیاد هستند و بهطور تفریحی و تفننی از مواد مخدر استفاده میکنند و هنوز سیستم تولیدکننده مواد شبه افیونی بدن آنان از کار نیفتاده است خوب جواب میدهد و چهبسا بهترین روش باشد، اما همین روش ترک اعتیاد برای آن دسته بیماران معتاد که سالیان بسیار به مصرف مواد مخدر با مقدار بالا مشغول هستند، نهتنها مؤثر نیست بلکه اغلب عوارض شدید و غیرقابل جبرانی بهجای خواهد گذاشت. بعلاوه برای بیمارانی که به کار دائم مشغول هستند، استفاده از روش سقوط آزاد میسر نیست چون تا ده ماه نمیتوانند کار کنند. یا در روش ترک اعتیاد شبه سقوط آزاد، اگرچه مصرف دارو سبب کاهش عوارض عکسالعملهای آشکار در بیمار خواهد شد اما همین ترکیبات دارویی بعضاً خطرناکتر از خود مواد مخدر میباشند و دستهای از آنها بسیار اعتیادآور هستند. مثال واضح آن هروئین است. این ماده مخدر بهعنوان دارو برای درمان اعتیاد اختراع و تولید شد اما در عمل خود به اعتیاد خطرناکتری بدل گردید و یا انواع و اقسام قرصهای آرامبخش و مسکن و همچنین قرصهای روانگردان و توهمزا که بدون نظر پزشک و مراقب مصرف میشود، باعث اعتیاد به قرص در بین بیماران و بهویژه جوانان شده است.
بی قراری و بی تابی
درد عضلات و استخوان
بی خوابی
اسهال
استفراغ
احساس گرما و سرما
پرش اندامها
بروز علائمی شبیه به آنفولانزا
اضطراب
گشاد شدن مردمکها
تعریق
ریزش اشک
علائم ترک هروئین میتوانند بسیار ناخوشایند باشند، اما مرگ آور و کشنده نیستند. خطری که این علائم ایجاد میکند این است که ناراحتی و رنج شدید ناشی از ترک میتواند شما را به مصرف دوباره هروئین سوق دهد.
اولین مرحله در روند درمان ترک هروئین، سم زدایی بدن است. در بسیاری از موارد، برای تثبیت وضعیت بهبود بیمار و درمان وابستگی به مواد مخدر از داروهایی مانند بوپرنورفین، سابوکسون یا متادون استفاده میکنند. پس از تثبیت، دوز این داروها به تدریج کاهش پیدا خواهند کرد. بدن به تدریج خود را با میزان پایین مسکنهای مخدر تنظیم کرده و در نتیجه، به لحاظ فیزیکی، وابستگی آن به مواد مخدر کمتر خواهد شد. در نهایت، بدن به جایی خواهد رسید که دیگر نیازی به دارو نخواهد داشت.
در این حالت، احتمالا علائم ترک اعتیاد خفیفتر شده یا کاملا از بین خواهند رفت. این روند معمولا اگر فرد در بیمارستان بستری شود، ۵ تا ۷ روز طول خواهد کشید. سم زدایی خارج از بیمارستان ممکن است بیشتر زمان ببرد.
برخی از افراد ممکن است تحمل داروهای جایگزین را نداشته باشند. بنابراین، در ابتدای روند سم زدایی، میزان کمی دارو به آنها داده خواهد شد تا علائم ترک اعتیاد تثبیت شوند. اگر علائم همچنان ادامه پیدا کنند، دوز بالاتری به آنها داده خواهد شد تا علائم کاملا از بین بروند. پس از اتمام سم زدایی، برای پیشگیری از بروز هر گونه عوارضی، باید برای مدت کوتاهی تحت نظارت پزشک قرار بگیرید. پس از اتمام دوره نظارت، برای درمان عوامل بروز اعتیاد، برنامه بازپروری ترک هروئین آغاز خواهد شد.
تقریباً 12 ساعت بعد از آخرین مصرف، حال فرد مبتلا بد میشود، احساس ضعف میکند و خمیازه میکشد، بدنش میلرزد و عرق میکند، از بینی و چشمهایش ترشحات زیادی خارج میشود. این علائم توام با حالت آشفتگی به مدت چند ساعت ادامه یافته و پس از آن معتاد به خوابی نا آرام فرو میرود. در موقع بیداری یعنی 18 تا 24 ساعت بعد از آخرین تزریق فرد معتاد وارد عمق جهنم زندگیاش میشود. خمیازهها خیلی شدید میشود. ترشحات بینی همچنان ادامه مییابد، موهای بدن سیخ میشود و انقباضات شدیدی در معده و رودهها پدید میآید که باعث ایجاد اسهال و استفراغ شدید میشود. حدود 36 ساعت بعد از آخرین استعمال، معتاد بدنش به شدت میلرزد و پاهایش بیاختیار دچار لرزشهای شدیدی میشود. به طوری که قادر به خوابیدن نیست، بلند میشود، راه میرود، روی زمین دراز میکشد و فریاد میزند. ریزش ترشحات از بینی همچنان ادامه مییابد و سرعت و میزان آن بسیار زیاد است، فقط تعریق او باعث خیس شدن لباسهایش میشود.
در این مرحله ضعف جسمانی به حدی است که فرد قادر به بلند کردن سر از روی بالش نمیباشد و گاهی متخصصان از ترس جان بیمار به او مقداری هروئین تزریق میکنند. تزریق مقدار کمی هروئین تقریباً تمام علائم را به سرعت از بین میبرد.
هنگامی که وابستگی به هروئین تثبیت شد، متوقف کردن مصرف آن بسیار مشکل است. افرادی که برای مدت طولانی از هروئین استفاده کردهاند، ممکن است اظهار کنند که دیگر از از این ماده مخدر لذتی نمیبرند. آنها تنها برای اجتنناب از علائم ترک هروئین و کنترل خماری ادامه به مصرف میدهند.
در مواردیکه بیمار تحت نظر پزشک و آزمایشات لازم برای ترک اعتیاد به هروئین قرار نگرفته و یا استاندارد مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود خطرناک است، در غیر اینصورت سمزدائی مانعی ندارد. سمزدائی هروئین از نظر علمی یعنی استفاده از روشهایی که به بیمار کمک میکند تا دوره ترک را با کمترین علائم و بهصورت کنترل شده و بیخطر پشت سر بگذارد.
هروئین یک داروی مخدر غیر قانونی و بسیار اعتیاد آور است که از مورفین تهیه شده و در مصرف کننده احساس لذت و خوشی را پدید میآورد. با وجود آنکه مصرف هروئین خطرات بسیاری دارد، اما همچنان میان معتادان از محبوبیت خاصی برخوردار است. بازپروری و ترک هروئین شامل برنامههای مختلفی مانند سم زدایی بدن، بستری در بیمارستان و مراقبتهای خارج از بیمارستان میشود. آشنایی با علائم اعتیاد، اولین قدم برای درمان و ترک مواد مخدر است.
برای اکثر افراد، ترک هروئین حداقل یک هفته زمان میبرد. برای کسانی که به طور مداوم هروئین مصرف کرده اند، احتمالا سه یا چهار هفته زمان نیاز خواهد بود. علائم ترک هروئین معمولا چهار ساعت پس از مصرف آخرین ماده مخدر شروع میشوند. کسانی که هروئین را برای مدت زمان طولانی مصرف کرده اند، ممکن است علائم در آنها دیرتر ظاهر شوند.
مرحله (۱) روزهای اول تا سوم
بیشتر علائم ترک اعتیاد، در ۲۴ ساعت اول پس از آخرین مصرف هروئین، شروع میشوند. علائم ترک اعتیاد میتوانند ناراحت کننده یا حتی دردناک باشند. هرچند، به یاد داشته باشید که این وضعیت موقتی است. برگشت و عود بیماری بیشتر در دو یا سه روز اول ترک روی میدهد. علائم ترک اعتیاد در مرحله اول عبارتند از:
پرخاشگری
سردرد
تحریک پذیری
درد عضلات
تعرق
مشکلات معده
بیخوابی
اضطراب
از دست دادن اشتها
وحشت زدگی یا حمله پانی
مرحله (۲) روزهای سوم تا پنجم
پس از اولین مرحله ترک هروئین، بیشتر علائم حاد و شدید کاهش پیدا خواهند کرد. در این مرحله، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:
گرفتگی معده
دردهای عضلانی خفیف
لرز
خستگی
هر فردی، سم زدایی و ترک اعتیاد را به طور متفاوتی تجربه خواهد کرد. علائم ترک ممکن است در برخی افراد طی ۵ روز از بین رفته و در برخی دیگر تا یک هفته طول بکشد. با این حال، تمرکز بر روی بهبودی و انجام ورزش و خوردن غذاهای سالم میتوانند تا حد زیادی به بهبود این وضعیت کمک کنند.
چهار روش متداول برای ترک اعتیاد به هروئین وجود دارد:
1-روش ترک اعتیاد به هروئین با استفاده از دارو
2- روش ترک اعتیاد به هروئین سنتی با کاهش تدریجی مصرف مواد مخدر یا سقوط آزاد
3- ترک اعتیاد به هروئین به صورت نیمه سریع
4- ترک تدریجی اعتیاد به هروئین
ترک هروئین به روش سنتی با بستن و زندانی کردن معتاد (روش سقوط آزاد یا به بیان بهتر یابو درمانی، زور درمانی، شلاق درمانی و طناب درمانی) صورت می گیرد. در این روش ترک اعتیاد، بیمار به یک باره مصرف مواد مخدر را قطع میکند بدون آنکه از دارو یا مواد جایگزین استفاده کند. به علت قطع یک باره مصرف مواد به دلیل ترک اعتیاد سقوط آزاد، عکس العملهای آشکار فرد، یکتا دو هفته طول میکشد و بسیار سخت و طاقتفرسا خواهد بود اما نشدنی نیست کسانی هستند که این درد را تحمل میکنند. ایراد اصلی این روش این است که شوک جسمی و روحی شدیدی به بیمار وارد میشود. که امروزه تقریبا منسوخ شده چرا که احتمال برگشت فرد به اعتیاد بسیار زیاد است و هر موقع فرد امکان استعمال مواد مخدر را پیدا کند، در مصرف آن درنگ نخواهد کرد، چون وابستگی جسمی و روانی فرد با استفاده از این روش از بین نمیرود. چنین روشهایی این بیماری بسیار نتیجه بخش نخواهد بود.
سم زدایی و برگشت اعضای بدن به حالت عادی حدود ده ماه زمان نیاز دارد. لذا پس از گذراندن سختیهای دو هفته اول، مشکلات بیخوابی، افسردگی، کمحوصلگی، گریه کردن، کند ذهنی، فراموشی تنبلی، عدم میل به زندگی و غیره در بیماران وجود داشته و طی این مدت شخص قادر به کار کردن نیست و یا بازدهی کاری مناسبی ندارد. حتی متخصصان ترک اعتیاد تجویز میکنند که در این دوره ده ماهه شخص را بیشتر تنها بگذارند و تخت خوابش را جدا کنند. در این مدت به علت عدم تعادل جسمی و روانی، بیمار نباید تصمیمات سرنوشت ساز بگیرد. شوک مخربی که در این روش ترک اعتیاد به بیمار وارد میشود، سبب میگردد که بعضی از قسمتهای تولیدکننده مواد شبه افیونی بدن چهبسا تا آخر عمر آسیب های شدیدی ببیند. کسانی که با روش سقوط آزاد ترک کردهاند بهندرت به مرحله تعادل پایدار میرسند و معمولاً دچار عدم تعادل در دراز مدت هستند و یا به مشکلات عصبی دچار میشوند. ترک اعتیاد به روش سقوط آزاد به دو حالت دیگر به صورت ترک نیمه سریع و ترک تدریجی نیز صورت می گیرد.
این روش ترک اعتیاد شبه سقوط آزاد است. بدین ترتیب که پس از قطع فوری مصرف مواد مخدر و در طول یک هفته اول، برای کاهش عوارض و دردهای بیمار از دارو استفاده میشود. به دلیل نادیده گرفتن زمان بازسازی سیستمهای تولید مواد شبه افیونی در بدن این روش فرق چندانی با روش سقوط آزاد و عوارض حاصل از آن ندارد. مثال علمی آن این است که درروش سقوط آزاد شخص از بالای ساختمان ده طبقه به پائین میپرد ولی در شبه سقوط آزاد کمی تخفیف داده و از یکی دوطبقه پائین تر سقوط میکند.
چهارمین روش ترک هروئین، کاهش تدریجی مصرف مواد است که به آن ترک سنتی گفته میشود و از زمانهای قدیم تاکنون مرسوم بوده است. در ترک تدریجی، هرروز مقداری از مصرف مواد مخدر کم میشود تا بهتدریج به صفر برسد. مثلاً مقداری تریاک یا شیره را در ظرف آبی حل کرده و سپس بهجای مصرف مواد، روزانه چند پیمانه مشخص از این شربت میخورند و بهجای مقدار خورده شده آب میریزند تا شربت رقیقتر شود. اگر مقدار مواد مخدر در شربت اولیه طوری انتخاب شود که ظرف حدود 15 روز مصرف مواد مخدر به صفر برسد. اگر با حجم و مقدار بیشتر شربت عمل کنند بهطوریکه بیش از 40 روز طول بکشد در این صورت نتیجه بهتری به دست آمده و عوارض کمتری بهجای خواهد گذاشت. عده بسیاری از بیماران معتاد، از روش ترک تدریجی برای ترک هروئین استفاده کرده و نتیجه گرفتهاند.
پرچ دار و مهم ترین دارویی که برای ترک اعتیاد به هروئین مورد استفاده قرار می گیرند متادون است که برای ترک مواد مخدر دیگری مانند تریاک و شیره، شیشه، مورفین و … نیز به کار گرفته می شود. مصرف متادون برای ترک اعتیاد به هروئین از آن جهت ارزشمند است که در ابتدا طول عمر نئشگی بیشتری دارد یعنی کسی که مصرف هروئین دارد یک تا دو ساعت بعد از مصرف طول می کشد که به حالت خوب خود برسد و بعد از دو تا سه ساعت نئشگی و حال خوب فرد افول می کند و فرد دوباره نیاز به مصرف دارد. به طوری که ممکن است فرد به مصرف دو تا سه بار در روز نیاز به مصرف هروئین داشته باشد ولی مصرف متادون چنین مشکلی را ندارند یعنی اگر فردی قرص یا شربت متادون را مصرف می کند تا فردای اون روز علائمی از خماری را ندارد. شاید فرد بخواد روزی ده بار متادون بخوره و نئشگی بیشتری تجربه کند ولی ربطی به خماری ندارد. متادون معمولا از زمان مصرف 4 ساعت طول می کشد که فرد به اوج نئشگی برسد و 24 تا 48 طول می کشد تا فرد خمار بشه. کنترل مصرف افراد و طول عمر بیشتر نئشگی متادون نسبت به هروئین از مهم ترین مزیت های دارو درمانی و مصرف متادون برای ترک اعتیاد به هروئین است. که همین امر سبب شده که متادون پرچم دار دارو ها برای ترک هروئین باشد. ترک هروئین به کمک متادون به این صورت است که فرد تحت نظر دارمانگر و پزشک متخصص شروع به مصرف متادون به جای هروئین می کند و به مرور مصرف خود را در مدت زمان نزدیک به شش ماه کاهش می دهد تا بتواند هروئین را کنار بگذارد. از مصرف خودسرانه متادون جدا خودداری کنید چرا که خوده دارو متادون بسیار اعتیاد آور است و ترک اعتیاد به متادون نیز یکی از سخت تر ین ترک ها می باشد.
زمانی که بدن سم زدایی میشود، برای مبارزه با اعتیاد نیاز به گزینههای درمانی دارد. سم زدایی زیر نظر پزشک، باعث میشود که این روند کمتر دردناک باشد و همچنین فرد تحت نظارت مستمر قرار بگیرد. علاوه بر این، از داروها برای تسکین علائم ترک هروئین استفاده میشود. برخی از این داروها که مورد تایید هستند، عبارتند از:
این داروی مخدر برای درمان دردهای شدید مورد استفاده قرار میگیرد. اما همچنین میتوان از آن برای درمان اعتیاد به مواد مخدر نیز استفاده کرد. این دارو را میتوان به صورت قرص و مایع مصرف و یا آن را تزریق کرد.
این دارو برای درمان ترک اعتیاد هروئین در خانه ایده آل است و میتوان از آن برای درمانهای نگهدارنده با بوپرنورفین نیز استفاده کرد. علاوه بر این، متادون و بوپرنورفین به گونهای عمل میکنند که هر گونه سوء استعمالی را از بین میبرند. بوپرنورفین یک داروی مسکن مخدر شبیه مورفین، کدئین و هروئین است. این دارو بیشتر برای درمان اعتیاد به مواد مخدر استفاده میشود، البته برای موارد درمانی دیگری نیز کاربرد دارد. استفاده نامناسب از بوپرنورفین منجر به بروز عوارض خطرناک و حتی مرگ میشود. در صورت استفاده از سایر مواد مخدر، عوارض جانبی بوپرنورفین بیشتر میشود. اکیداً توصیه میشود از شکستن قرص و حل نمودن آن در هر مایعی به منظور تزریق خودداری شود. این عمل میتواند باعث مرگ شود. این دارو را دقیقاً باید طبق دستور پزشک مصرف کرد.
نالتروکسانیک داروی تایید شده برای درمان اعتیاد به هروئین است. نالتروکسان به کاهش میل و هوس افراد در مصرف هروئین کمک کرده و مانع از عود و برگشت بیماری میشود. پس از آنکه فرد تحت سم زدایی قرار گرفت، توصیه میشود که در مرحله بعد از نالتروکسان استفاده کند. توجه داشته باشید که این دارو تنها باید پس از سم زدایی مورد استفاده قرار بگیرد.
این دارو برای درمان اعتیاد به هروئین در منزل نیست، اما میتواند به طور موقت اثرات مصرف هروئین را متوقف کند. اگر کسی بیش از حد نالوکسان مصرف کند، بسیار مهم است که قبل از آنکه دارو از بین برود، وی را به اورژانس منتقل کنیم.