چاق نشدن افراد لاغر برایشان خیلی دردسر ساز است و سوال بعضی از افراد لاغر این است که چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم و وزن اضافه نمیکنم. در اینجا سعی کرده ایم به بهترین شکل علت غذا خوردن زیاد و چاق نشدن و همچنین دلیل بالا نرفتن وزن را توضیح دهیم.
بعضی افراد هرچی بیشتر غذا می خورند چاق نمیشوند و در اینجا به خوبی بیان شده است که چرا بعضی ها هرچی میخورن چاق نمیشن و چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم؟ واقعا چرا برخی افراد هر چی می خورن چاق نمیشن و دچار اضافه وزن نمیشن؟ احتمالاً شما افرادی را می شناسید که با توجه به تغذیه پر کالری و عدم فعالیت ورزشی باز هم لاغر هستند و هرچی میخورن چاق نمیشن. بسیاری از مطالعات در زمینه افزایش وزن و علت چاق نشدن بر روی آزمودنی هایی انجام شده اند که دارای افزایش وزن هستند. از یک زاویه متفاوت به چاقی نگاه کنید. یک تحقیق طولی با عنوان چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم انجام شد. در این تحقیق افرادی را انتخاب کردند که طبیعتاً لاغر بودند و آن ها را با کالری دریافتی بالا تغذیه کردند. آزمودنی ها برنامه و حجم غذایی مصرفی در طول تحقیق را قبلاً در طول زندگی تجربه نکرده بودند اما وزن آن ها برای سالیان متمادی ثابت و بدون تغییر ماند . مطالعات نشان داده است علت لاغری خیلی زیاد و چاق نشدن با وجود خوردن غذای زیاد، برخی در ژن هایشان وجود دارد، طوری که بسیاری از افراد می توانند بدون اراده قوی لاغر باقی بمانند. دانشمندان به رهبری دانشگاه کمبریج، مجموعه ای از ژن ها را شناسایی کرده اند که ممکن است متابولیسم فرد را تسریع کرده یا به آن ها کمک کند که به سرعت چربی را بسوزانند.
چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم
این ژن ها در بیش از 1600 نفر افراد لاغر اما سالم یافت شدند، از جمله زنان با سایز حدود هشت و مردان با دور کمر 88.در حدود دو سوم از این افراد، معتقد هستند که این ژن ها، آن ها را کم تر به غذا علاقه مند می کنند.با این حال، نتایج همچنین تایید می کنند که چه تعداد اندکی از افراد لاغر، مظنون هستند. در 40 درصد از گروه مطالعه، افراد لاغر اعلام کردند که غذا را دوست دارند ولی مرتب می گویند من هرچی میخورم چاق نمیشم. محققان اکنون بر این باورند که این افراد، ژن های خاص خود را دارند و در حال برنامه ریزی یک مطالعه جداگانه هستند تا ببینند چه اتفاقی در بدن آن ها می افتد که هرچی میخورن چاق نمیشن.
این می تواند منجر به ساخت داروهای جدید شود که اثرات این ژن ها را تقلید می کنند و برای کمک به افرادی که شانس کمتری در کاهش وزن دارند، به کار می رود.
پروفسور ساداف فاروقی، نویسنده ارشد این مطالعه از موسسه دانشگاه کمبریج، در مورد علت غذا خوردن زیاد و چاق نشدن گفت:” ما دریافتیم که افرادی هستند که علاقه ای به خوردن غذا ندارند، که ممکن است در ژن آن ها باشد. اما افراد دیگر به ما گفتند که آن ها واقعا غذا را دوست دارند و خیلی غذا می خورند اما وزن اضافه نمی کنند و هر چقدر بیشتر می خورند بیشتر لاغر می شوند! این اثبات می کند گروه هایی از مردمی وجود دارند که واقعا می توانند آنچه را که می خواهند بخورند و لاغر بمانند. این تحقیقات برای اولین بار نشان می دهد که این افراد لاغر و سالم عموما لاغر هستند زیرا بار پایینی از ژن ها دارند که احتمال اضافه وزن را بالا می برد نه به این دلیل که از نظر اخلاقی برتر هستند.
محققان برای بزرگ ترین مطالعه در مورد ژن های افراد لاغر و علت غذا خوردن زیاد و چاق نشدن آنها، افراد بریتانیایی را استخدام کردند که لاغر اما سالم و فاقد اختلالات تغذیه ای بودند. این افراد باید به طور طبیعی لاغر باشند، بنابراین هر کسی که بیش از سه بار در هفته ورزش می کرد، منتفی بود. شرکت کنندگان که اغلب در سنین 40 سالگی بودند نیز تمام عمر خود را لاغرند. دانشمندان نمونه های بزاق را برای توالی ژن های در1.622داوطلب لاغر تفسیر کردند، سپس آن ها را با بیش از 10000 فرد که از نظر وزن متوسط و تقریبا 2،000 نفر که به شدت چاق بودند، مقایسه کردند.
آن ها چهار ناحیه ژنتیکی جدید مرتبط با لاغری را یافتند و تایید کردند که دو منطقه دیگر هم اکنون در کشورهای آسیایی یافت می شوند.این مطالعه که در ژورنال ژنتیک منتشر شده است، نتیجه گیری می کند که 18 درصد از لاغری در دی ان ای ما نوشته شده است. توضیح می دهد که چرا افراد با دو والد که به طور طبیعی لاغر هستند ممکن است همان نوع بدن را داشته باشند.نویسندگان تایید کردند که دی ان ای افراد چاق و لاغراز پایگاه اطلاعاتی ژنتیکی بریتانیا براساس ژن های خود مهم است.
آن ها دریافتند که این امتیازها عموما به درستی اندازه بدن فرد را پیش بینی می کنند. پروفسور “تام ساندرز”، استاد تغذیه در کالج کینگ لندن گفت:” این یک مطالعه مهم و خوب است که تایید می کند که چاقی شدید اغلب به طور ژنتیکی تعیین می شود و به طور متقاعد کننده ای نشان می دهد که آن هایی که بسیار لاغر هستند از لحاظ ژنتیکی با جمعیت عمومی تفاوت دارند. با این حال، اغلب چاقی در زندگی بزرگسالان ایجاد می شود و با محیطی که در آن زندگی می کنیم ، سبک زندگی و غذاهایی که می خوریم بستگی دارد.
در دورانی که بسیاری از افراد برای کاهش وزن و لاغرتر شدن به دنبال هزاران راه از جمله انواع رژیم های سخت، باشگاه، قرص و داروی لاغری و … می گردند، افرادی نیز هستند که در به در دنبال پیداکردن لباسی هستند که کمی چاق تر نشان بدهد. این افراد اغلب از سوی اطرافیان مورد سرزنش قرار میگیرند و به بد غذایی و بهانه گیری و … محکوم می شوند در صورتی که چاق نشدن و لاغر ماندن مثل هر مشکل دیگری علل زیادی دارد و تشخیص درست آن درمان را برای فرد راحتتر و سریعتر ميکند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که علی رغم داشتن خورد و خوراک مناسب و عمل به توصیه اطرافیان، از کمبود وزن و لاغری رنج میبرید، راهحل شما پیش ماست؛ فقط نباید زود مایوس شوید!
چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم
– اشتها پایه و اساس ژنتیکی دارد. ژنتیک مانند تیپ بدنی:چه نوع تیپ بدنی دارید؟ اکتومرف، مزومرف یا اندومرف؟
– سن، وزن و رژیم غذایی مادر در طول دوران بارداری وزن کودک را تحت تأثیر قرار می دهند .
– عادت های غذایی در طول دوران کودکی به دوران بزرگسالی انتقال می یابد .
– ذاتاً افراد لاغر از دریافت کالری اضافی اجتناب می کنند .
– افراد یک وزن طبیعی ثابت دارند .
– میزان متابولیسم پایه نقش اساسی و تأثیر گذار در مصرف انرژی دارد .
– احساس گرسنگی به تعداد سلول های چربی وابسته است .
– تعداد سلول های چربی می توانند رشد کنند اما هیچ وقت از بین نمی روند .
بسیاری از افراد لاغر هستند که چرخوری می کنند اما هرگز چاق نمیشوند. علت پرخوری و چاق نشدن ژنتیک بدن شماست. اگر شما شکایت دارید که هرچی میخورید چاق نمیشود باید به دنبال علت پرخوری و چاق نشدن تان باشید. علم، یک توضیح برای علت پرخوری و چاق نشدن دارد دلیلش NEAT است. تحقیقات نشان میدهد افرادی که افزایش وزن پیدا نمیکنند، فعال ترین اشخاص هستند. آنها کالری بیشتری میسوزانند. این بدان معنا نیست که آنها زمان بیشتری را در باشگاه سپری میکنند. ایدهی پشت NEAT ساده است تمام فعالیتهای فیزیکی به حساب می آید. این افراد حتی با خوابیدن یا خوردن، کالری میسوزانند.
بدن افراد لاغر، صرفنظر از اینکه چه فعالیتی انجام میدهند،در سوزاندن کالری کارآمدتر است و این علت چاق نشدن شان است. به نقل از انجمن ورزش آمریکا، افرادی که این حالت را دارند می توانند ۵۰ درصد بیشتر از دیگران کالری بسوزانند، حتی اگر یک سبک زندگی بی تحرک داشته باشند. این بدان معناست که بعضی افراد ذاتا لاغر، میتوانند تا ۳۰۰۰ کالری در روز بسوزانند بعد با خود می گویند که چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم خوب معلومه دیگه عزیزم چجوری میخوای چاق بشی؟
متأسفانه برخی از افراد، لاغر متولد میشوند. افراد جوان معمولا سرعت سوخت و ساز تندتری دارند. با بالا رفتن سن ما، سرعت متابولیسممان تغییر میکند. اما بعضی از افراد خوش شانس، حتی در سالهای بعدی عمرشان نیز مانند یک ماشین کالری سوز باقی میمانند که همین علت پرخوری و چاق نشدن آنها است. آرایش بیولوژیکی آنها باعث میشود که در سوزاندن چربیها، کارآمدتر باشند. در واقع، بعضی از افراد لاغر اصلا نمیتوانند وزن اضافه کنند. اما بعضی دیگر در تمام طول عمرشان در رژیم هستند و هنوز هم به راحتی وزن اضافه میکنند. همانطور که بعضی افراد لاغر متولد میشوند، افرادی نیز وجود دارند که به صورت ژنتیکی مستعد چاقی هستند.
برای اینکه سریع تر به وزن دل خواه برسید باید در طول روز به مقدار زیادی خرده خواری کنید. حتما در طی روز از مواد غذایی نظیر نان سوخاری ، نان خشک ویفر و … به مقدار زیاد مصرف کنید. اما مواظب باشید و مواد قندی نظیر قند ، شکر ، خرما، چربی و روغن ها را … در حد متعادل مصرف کنید.
برخی لاغرها برای چاق شدن سراغ مواد غذایی پرخطر می روند مثلا میزان روغن غذای شان را زیاد می کنند یا شکر و شیرینی را در رژیم غذایی شان افزایش می دهند؛ در حالی که این نوع روشها به سلامت لاغرها آسیب میرساند و حتی احتمال دارد باعث بیماری های قلبی و عروقی شود!
بهتر است از غذاهای کم حجم و پرکالری مانند کره، عسل، خرما و مغز دانه ها استفاده کنید.
زیاد کردن وعده های غذایی یکی از راه های چاق شدن است، حتی اگر در هر وعده میزان غذای مصرفی تان کم باشد. خوردن آب با فاصله کمی از آغاز یا پایان وعده های غذایی، برای لاغرها ضرر دارد، چون شیره های گوارشی را رقیق می کند و غذا به درستی هضم نمی شود.
مقداری زمان می برد تا بدن خود را با تعداد وعده ها و غذاهای بیشتر تطبیق دهد، این طبیعی است. سعی خود را بکنید تا برنامه را کامل انجام دهید حتی اگر گرسنه نبودید . هر ۳ ساعت یک وعده میل کنید در این صورت شکمتان فرصت کافی برای انجام عملیات هضم هر وعده خواهد داشت. مثلا اگر میخواهید روزانه ۳ هزار و ۳۰۰ کیلوکالری انرژی دریافت کنید، ۳ وعده کامل که هر کدام حدود ۷۰۰ کیلوکالری دارند را در کنار ۳ وعده ۴۰۰ کیلوکالری برنامهریزی کنید.
اگر رژیم چاقی گرفتهاید و قصد چاق شدن دارید، حتما بعد از ناهار یا شام دسر میل کنید هر چند ناچار باشید ناهار و شام را کمتر از مقدار موجود در برنامه غذایی بخورید. در صورت تمایل می توانید دسرها را با هم جابجا کنید .
اگر میخواهید چاق شوید، پیاده روی را کاهش داده و از تحرک غیر ضروری خودداری کنید. در عوض روزانه یک ربع الی نیم ساعت نرمش سبک داشته باشید و پس از آن آب میوه بنوشید و خرده خواری کنید. این کار به افزایش وزن کمک می کند. انجام نرمش سبک و درازو نشست از بروز چاقی موضعی در دوران افزایش وزن جلوگیری می کند.
برای چاقی نیاز به مصرف غذاهای پرکالری در عین حال سالم است نه فقط غذاهایی که پر از کالری، چربی، شکر و … هستند. افرادی که استعداد چاقی ندارند هدف شان باید این باشد که غذاهای پر از ویتامین، مواد معدنی، مواد مغذی و در عین حال دارای کالری را انتخاب و مصرف نمایید. با غذاهای مغذی برای چاقی شروع کرده و سپس هر وقت توانستید، غذایتان را با خوراکیهای اضافی همچون ماست، میوه، آجیل و چربیهای سالم غنی نمایید.
1. نوشیدنیهای مقوی حاوی پروتئین، آب میوهها و یا شیر میل نمایید.
2. نان های سبوس دار و تشکیل شده از غلات کامل را انتخاب کرده و به همراه کره بادام زمینی، مربا، عسل و یا پنیر خامهای میل نمایید.
3. از سبزیجات نشاستهدار (سیب زمینی، نخود فرنگی، ذرت، هویج، کدو و چغندر) استفاده کرده و کمتر از سبزیجات پر آب (بروکلی، گل کلم، کدو سبز، لوبیا سبز و یا خیار) استفاده نمایید.
4. از میوههای سفت (موز، گلابی، سیب، آناناس و میوههای خشک) بیشتر از میوههای آبدار (پرتقال، هلو، آلو، انواع توتها و هندوانه) استفاده نمایید.
5. هنگام آشپزی از روغنهای سالم و با مقادیری بیشتر از قبل استفاده نمایید و از چربیهای ترانس اجتناب نمایید.
6. از خوراکیهای حاوی پروتئین همچون سویا، بادام زمینی یا کره بادام زمینی، گوشت استیکی، مرغ و یا ماهی تن استفاده نمایید.
چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم
باید توجه داشته باشید که کالری برای چاقی لازم است، اما مواد مغذی و مقوی نیز لازم هستند. برای چاق شدن سالم باید برروی غذاهای سالم تمرکز کرد؛ چراکه هرچند کالری بیشتر آدم را چاق میکند، اما تغذیه سالم و مقوی ضروریتر است. بسیاری از ادم هایی بوده اند که هرچی پرخوری می کرده اند کمتر چاق می شدند و همیشه در ذهن شان این بوده است که چرا من هرچی میخورم چاق نمیشم و حتی یک گرم هم وزن اضافه نمی کنند اما چاق نشدن افراد لاغر فقط با زیاد غذا خوردن درست نمی شود و نیازمند که برنامه منظم و صحیح زیر نظر پزشک تغذیه است.