مکمل بنزین برای خودرو مضراتی نیز دارد و بهتر است از بنزین سوپر با اکتان بالا در خودروهای سواری و وانت استفاده گردد مضرات مکمل بنزین برای خودرو را در ادامه توضیح خواهیم داد و در پایان با انواع مکمل اکتان بنزین آشنا خواهید شد. مکمل بنزین برای موتورهای بنزینی و دیزلی در بازار موجود است. براساس وعده سازندگان این مکمل اکتان بنزین، با استفاده از این محصولات مزایای زیادی نصیب صاحبان خودرو میشود که برای مثال میتوان به تمیز شدن سیستم انژکتور و حذف آب از سیستم سوخت خودرو اشاره کرد. برای بهبود عملکرد کاتالیزور خودرو و همچنین سیستم اگزوز، محصولات دیگری بهطور مخصوص توسعه داده شدهاند و در بازار برای خرید موجود هستند.
مضرات مکمل بنزین امروزه بر همه رانندگان آشکار شده است و بسیاری از کارشناسان همواره از مضرات مکمل بنزین برای خودروها می نویسند اگر به دنبال مضرات مکمل بنزین برای خودرو خود هستید در این بخش با ما همراه باشید. مکمل بنزین، از جمله فرآورده های سوختی هستند که حتما آنها را در جایگاه های عرضه سوخت به صورت قرص یا محلول دیده اید. این مکمل های اکتان بنزین آن طور که تولید کنندگان آنها می گویند، می توانند روان کنندگی و بازدهی سوخت را بالا ببرند، آلودگی ناشی از سوخت را کاهش دهند و از یخ زدن سوخت در دماهای پایین جلوگیری کنند، افزایش عمر موتور، پایداری سوخت، جدا شدن رسوبات و مواد زائد و روان کاری اجزای متحرک در سیستم سوخت رسانی و موتور از دیگر موارد ادعایی آنهاست و مضرات مکمل بنزین بسیار بیشتر است، این در شرایطی است که سازمان ملی استاندارد و ستاد بهینه سازی مصرف سوخت تا کنون استاندارد این مکمل های اکتان بنزین را تایید نکرده اند.
هیچ کدام از مواردی که به عنوان فواید این مکمل ها عنوان می شوند، برای سازمان ملی استاندارد اثبات نشده است و این مکمل ها تا کنون موفق به دریافت استاندارد از این سازمان نشده اند. اما اگر این مکمل ها آن طور که کاظمی می گوید محصولاتی غیر استاندارد هستند، چرا به وفور در جایگاه های سوخت به فروش می رسند؟ کاظمی در پاسخ به این سوال می گوید: به هر حال این طور هم نیست که هر کالایی که ما تایید نکنیم، در بازار به فروش نرسد. اما در کنار دو سازمان یاد شده، کارشناسان عقیده دارند این مکمل ها که یا وارداتی هستند یا در کارگاه هایی در داخل کشور بسته بندی می شوند، بر خلاف چیزهایی که در تبلیغات شان گفته می شود اصلا کارآیی ندارند و حتی برای خودرو و سیستم سوخت رسانی آن مضرات هم در پی دارند.
این مکمل ها برای خودرو فایده ای ندارند و مضرات مکمل بنزین دارد چراکه موادی که ادعا می شود در آنها به کار نرفته است. او در رابطه با یکی از ادعاهای این مکمل ها مبنی بر افزایش عدد اکتان سوخت عقیده دارد: اینکه می گویند این مکمل ها موادی دارند که باعث می شود بنزین بهتر بسوزد و از رسوب بنزین جلوگیری می کند، تبلیغی بیش نیست زیرا سوختی که در جایگاه ها عرضه می شود بعد از نظارت های فراوانی تولید و عرضه می شود که احتمال غیراستاندارد بودن آن را بسیار کاهش می دهد.
بر خلاف عقیده رایج این روزها که سوخت های موجود در جایگاه ها را غیراستاندارد می داند، سوختی که در جایگاه ها عرضه می شود را غیراستاندارد نمی داند و عقیده دارد این خودروها هستند که عملیات سوخت را کامل انجام نمی دهند و به اصطلاح خام سوزی دارند. برای مثال خودروهای فرسوده بخش زیادی از سوخت را نمی سوزانند بلکه آن را تبدیل به دود می کنند که همین موضوع هم باعث افزایش آلودگی هوا می شود. این کارشناس مسائل فنی خودرو عقیده دارد بسیاری از خودروهایی که صفر هستند هم همین مشکل را دارند و بخشی از سوخت را نمی سوزانند در حالیکه یک خودرو با استانداردهای روز دنیا همین سوخت را به صورت کامل و صحیح می سوزانند و باعث آلودگی هوا نیز نمی شوند. یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود سوخت به صورت کامل فرآیند احتراق را طی نکند آلودگی هوا است زیرا در شرایطی که اکسیژن هوا کم است، بنزین به درستی نمی سوزد این در حالی است که هیچ کدام از مکمل های بنزین تا کنون ادعای خود مبنی بر کاهش آلودگی هوا را عملی نکرده اند.
اما هرچند بسیاری از کارشناسان به طور کلی مصرف مکمل های بنزین را توصیه نمی کنند، اما برخی از صاحبان خودرو از مصرف مکمل ها راضی هستند و عده زیادی هم از این مکمل ها به عنوان مصادیق کلاهبرداری یاد می کنند کارشناسان تاکید دارند که این محصولات هم برای خودرو مضر است و هم برای محیط زیست. جالب است بدانید در رابطه با این موضوع هر دو طرف درست می گویند، اما توجه به یک نکته در چرایی راضی بودن و ناراضی بودن افراد از این مکمل ها ضروری است. اگر مصرف مکمل های بنزین را از خودرویی که صفر است و تا کنون هیچ مسافتی را نپیموده است آغاز کنید، مشکلی برای خودرویتان پیش نمی آید، اما اگر همین مکمل ها را در خودرویی که فرضا ۵ سال کار کرده و هیچ گاه هیچ مکملی هم به خود ندیده است استفاده کنید، خودرو دچار مشکل می شود و مکمل بنزین در رابطه با خودروهای کارکرده به نوعی نوش داروی پس از مرگ سهراب می شوند.
خودرویی که چند سال بدون هیچ مکمل اکتان بنزین کار کرده است قطعا رسوباتی در باک خود دارد که در جایی جمع شده اند و ساکن هستند، این در حالی است که استفاده از مکمل در این دست خودروها باعث می شود این رسوبات در داخل باک حل شود و در مسیر عبور بنزین، لوله های بنزین، پمپ بنزین و در نهایت سوزن انژکتورها حرکت کند و آنها را نیز کثیف کند و جرم ها را به آنجا نیز منتقل کند. بنابراین توصیه می شود اگر خودرویتان صفر است، از این مکمل ها در هر نوبت سوخت گیری اضافه کنید. اما نه تنها سازمان استاندارد و ستاد بهینه سازی مصرف سوخت استفاده از مکمل ها را توصیه نمی کنند؛ بلکه خودروسازان نیز در اطلاعیه های مختلف به مشتریان خود گوشزد می کنند که اضافه کردن انواع مکمل بنزین، شوینده انژکتور، روغن بنزین و تقویت کننده اکتان در هیچ کدام از محصولات تولیدیشان توصیه نمی شود و در این اطلاعیه ها آمده است که مصرف مواد نامبرده علاوه بر لغو گارانتی خودرو، احتمال غیر ایمن ساختن خودرو به ویژه اجزای سوخت رسانی را نیز فراهم می کند. جالب است بدانید تا کنون مواردی از بروز ایرادهای موتوری و سیستم سوخت رسانی نیز در اثر استفاده از این مواد گزارش شده است. اگر هم قصد استفاده از هر کدام از این مواد مکمل را دارید یا خودرو شما برای تنظیم سوخت رسانی و تمیز شدن این مسیر به این مواد احتیاج دارد، حتما آن را در نمایندگی های مجاز و زیر نظر پرسنل رسمی این نمایندگی ها به خودرو خود تزریق کنید.
براساس ادعا سازندگان این محصولات، در حالت کلی با استفاده از این مکملها باید خودرو عملکرد روانتری را از خود نشان دهد. علت این امر را باید در مصرف سوخت بهینهتر، بهبود عملکرد، کاهش انتشار گازهای سمی و افزایش عمر مفید موتور خودرو جستجو کرد.
استفاده از مکمل اکتان بنزین بسیار راحت است. برای آشنایی با نحوه استفاده از مکملها میتوانید دستورالعمل موجود بر روی بستهبندی آن ها را مطالعه کنید. در اغلب موارد مکمل بنزین مایع بوده و تنها نیاز است آنها را داخل باک خودرو بریزید، البته باک باید پر از بنزین یا گازوئیل باشد. مکمل باید با سوخت ترکیب شده و وارد سیستم سوخترسانی خودرو شود تا کارایی مناسبی از خود نشان دهد.
مکمل های بنزین متفاوتی در بازار وجود دارند که هر کدام برای کارایی خاصی توسعه یافتهاند. برخی از این مکمل اکتان بنزین برای خودروهای قدیمی تولید شدهاند. همانطور که میدانید تکنولوژی مورد استفاده در اتومبیلها در سالهای اخیر تغییرات زیادی داشته است، بنابراین مواد مورد استفاده در مکمل اکتان بنزین باید متفاوت باشد.
اگر در منطقهای سردسیر زندگی میکنید و خودرو شما دیزلی است، از مکمل اکتان بنزین برای جلوگیری از یخ زدن گازوئیل استفاده کنید. این کار از انسداد سیستم سوخت رسانی نیز جلوگیری میکند. اگر برای مدت طولانی در هوای سرد از اتومبیل خود استفاده نمیکنید و در پارکینگ برای مدتی خاموش باقی میماند، از دو مکمل اکتان بنزین استفاده کنید تا ماشین به راحتی روشن شود.
استفاده از مکمل اکتان بنزین برای خودرویی که مدت زمان زیادی خاموش بوده، باعث میشود که رسوبات سیستم سوخترسانی از بین برود و عملکرد روانتری داشته باشد.
افزایش عدد اکتان
تمیز کننده مدار سوخت
استفاده از این نوع مکمل اکتان بنزین در واقع باعث افزایش عدد اکتان سوخت میشود. این عدد در واقع مقیاسی است برای نشان دادن مقاومت بنزین یا دیگر سوختها در مقابل گرما، فشار و شروع احتراق خود بخود و یا به اصطلاح بدون جرقه.
قبل از هر چیز ابتدا باید با عملکرد موتور و نحوه احتراق سوخت آشنا شویم. به طور کلی موتورهای احتراق داخلی دارای چهار مرحله زیر هستند:
1) مرحله مکش
2) مرحله تراکم
3) مرحله قدرت
4) مرحله تخلیه
مرحله مهم در تعیین نوع سوخت، مرحله تراکم میباشد و زمانی روی میدهد که مخلوط هوا و بنزین توسط پیستون تا حد مشخصی متراکم میشود، مخلوط هوا و سوخت پس از پایان زمان تراکم، به وسیله جرقه توسط شمع محترق میشود، میزان تراکم انجام شده را با عددی به نام نسبت تراکم میسنجند که نسبت تراکم در خودروهای قدیمی 5:1 و در خودروهای جدید 12:1 است.
هنگامی که مخلوط سوخت و هوا که مادهای با قابلیت اشتعال بالاست به علت تراکم زودتر از جرقه شمع، محترق میشود، موتور دچار کوبش میشود چون قبل از اینکه پیستون به بالاترین نقطه خودش برسد وسط راه و با نیروی مخالف آن را به پایین میراند که دلیل این کوبش هم همین است یعنی عدد اکتان بنزین پایین است و این ضربههای مکرر میتواند صدماتی به قطعاتی از موتور از جمله گژنپین، پیستون، شاتون و … وارد کند.
بنابراین عدد اکتان یکی از فاکتورهای مهم در تعیین سوخت مناسب است. با توجه به کیفیت پایین سوخت در کشور ما و وجود ناخالصیها در سوخت میتواند به سیستم سوخت، انژکتور و در نهایت موتور آسیب وارد کند. بر اساس استاندارد اتحادیه اروپا از سال 2004 عدد اکتان بنزین نباید کمتر از 95 باشد و از این پس نیز استاندارد ملی ایران در رابطه با بنزین مطابق استاندارد اروپا خواهد شد. در حال حاضر در کشورمان، عدد اکتان بنزین معمولی 87 و بنزین سوپر بین 91 تا 95 است.
در بیشتر خودروها با تکنولوژی قدیمی استفاده از بنزین با عدد اکتان پایین مشکلی را ایجاد نمیکرد اما امرزه با پیشرفت تکنولوژی به خصوص پیشرفت سیستم سوخت رسانی در خودروهای مدرن مانند سیستم سوخت رسانی چند نقطهای (Multi Point Fuel Injection) و خودروهایی که از توربوشارژر یا سوپرشارژر بهرمند هستند، استفاده از بنزین با عدد اکتان پایین ممکن است باعث ایجاد آسیب به موتور شود.
بنزین وارد شده به باک خودرو همواره حاوی آلودگیها و روسوبات فراوانی است که میتواند سوزن انژکتور و مدار سوخت را مسدود کند. همچنین ذرات کربن و دوده پس از مدتی بر روی منافذ انژکتور و همچنین داخل محفظه احتراق مانند سوپاپها رسوب میکند و باعث اختلال در عملکرد موتور میشود که در نتیجه توان اندیکاتوری موتور کاهش مییابد. تمیز کننده مدار بنزین کلیه رسوبات به جا مانده از کربن و سایر آلودگیها را از سیستم انژکتور پاک میکند، که در نتیجه باعث بهبود عملکرد و کاهش مصرف بنزین در موتور میشود.
به طور کلی استفاده از مکمل بنزین (افزایش عدد اکتان و تمیز کننده مدار سوخت) با توجه به کیفیت پایین بنزین در کشور ما میتواند مزیتهای زیر را به دنبال داشته باشد:
• پاک سازی و افزایش عملکرد انژکتور
• کاهش قابل ملاحظه مصرف بنزین
• افزایش شتاب و جلوگیری از ضربه زدن موتور
• کاهش رسوبات تشکیل شده در محفظه احتراق
• کاهش گازهای خروجی از اگزوز مانند هیدروکربن و منواکسید کربن
• محافظت در برابر خوردگی
• جلوگیری از قفل شدن شیر انژکتور
1. نسبت استفاده از مکمل بنزین بطور معمول حدود 1 به 200 میباشد.
2. زمانی که بنزین خودرو به حدود 10 لیتر آخر رسید به نسبت مناسب مکمل اکتان بنزین را به باک اضافه نمایید.
3. باک ماشین را تا به طور کامل با بنزین بدون سرب پر نمایید.
در هنگام خرید مکمل اکتان بنزین بهتر است از برندهای معتبر و کالای مورد تایید استفاده کنید. مکمل اکتان بنزین تقلبی و بیکیفیت میتواند آسیبهای جدی به موتور خودرو بزند.
در ایران تقریبا همه ما حداقل یکبار این صدا را شنیده ایم…. این صدا که برخی مکانیک ها به آن صدای سوپاپ می گویند، در واقع صدای ناک زدن موتور خودرو است…. (در خودروهای توربو شارژ، موتور در دور موتورهای بالا و حین تخته گاز راندن نیز ناک میزند) زمانی که این صدا به گوش میرسد، خطراتی جدی موتور خودروی شمارا تهدید می کند، این پدیده در موتور های توربوشارژ اثر بسیار شدید تری دارد و بجز صدای مذکور، حالتی مثل تقه زدن و شتاب گیری منقطع را در آنها شاهد خواهیم بود.
به طور کل، راه حل این مشکل در استفاده از سوخت با اکتان بالاتر خلاصه میشد (تفاوت بنزین معمولی با سوپر، در عدد اکتان بالاتر آن است)، اما این روزها که بنزین سوپر در اکثر نقاط کشور نایاب شده است، تصمیم گرفتیم تا در این مطلب تمام اصطلاحات مرتبط را به طور کامل توضیح دهیم. در ادامه به توضیح نسبت تراکم، اکتان، ناک و تمام اصطلاحات مرتبط با این موضوع خواهیم پرداخت….!
زمانی که بنزین مصرفی اکتانی کمتر از میزان لازم برای موتور خودرو دارا باشد، هنگام بالارفتن از سربالایی ها یا حرکت با دور موتور پایین با دنده مرده، موتور شروع به تولید صدایی صدایی شبیه به برخورد آرام قاشق و چنگال به یکدیگر (چرق چرق) می کند، این صدا با برداشتن پا از روی پدال گاز قطع شده و هر زمان که پای خود را بروی پدال فشار دهید دوباره به گوش می رسد.
در حالت عمومی مکمل بنزین برای خودروهای قدیمی و یا اتومبیلهایی که کارکرد بالایی دارند، مناسب هستند چراکه سیستم بنزین رسانی آنها را تمیز میکنند. تقریبا میتوان گفت مکمل اکتان بنزین برای خودروهای نو و یا دستگاههایی که از آنها به خوبی مراقبت میشود، کارایی لازم را ندارد و استفاده از آنها بهبودی در عملکرد این ماشینها ایجاد نمیکند.
عوارض مکمل بنزین توسط تعمیر کاران امروزه به اثبات رسیده است در حالیکه مکمل بنزین در برخی مواقع و برای بعضی اتومبیلها مفید واقع میشوند ولی در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی کارایی چندانی ندارد و عوارض مکمل بنزین زیاد است. در حقیقت هزینهای که برای مکمل اکتان بنزین پرداخت میشود برابر با پول بنزینی است که به گفته تولیدکنندگان صرفهجویی میشود و این یکی از مضرات مکمل بنزین است. در حقیقت بهترین مکمل اکتان بنزین در دنیا نیز هزینهای بیشتر از پولی که در مصرف بنزین صرفهجویی میشود را از راننده طلب میکند.
برخلاف ادعای شرکتهای تولیدکننده مکمل بنزین، در بررسی صورت گرفته توسط یک گروه مشخص شد که مکمل اکتان بنزین باعث افزایش هزینه ۵۰ سنتی به ازای هر لیتر بنزین مصرفی میشود! درحالیکه اکثر تولیدکنندگان مکمل بنزین ادعا میکنند که محصولشان باعث افزایش اکتان بنزین میشود و کارکرد بهتر موتور را در پی دارند ولی استفاده از بنزین باکیفیت کارایی بهتری را برای موتور خودرو به ارمغان میآورد.
جایگزین مکمل بنزین را پیدا کنید. اگر عمر خودرو شما کمتر از ۱۰ سال بوده و همچنین در این مدت به خوبی از آن نگهداری کرده باشید، نیازی به استفاده از هیچ یک از مکمل اکتان بنزین موجود در بازار ندارید. خودرو شما بهترین کارایی را از نظر موتور و همچنین سیستمهای الکتریکی در اختیار شما قرار میدهد.
باتوجه به تبلیغات بالای سازندگان مکمل اکتان بنزین، پس چرا تولیدکنندگان خودرو استفاده از آن را به رانندگان پیشنهاد نمیکنند و یا چرا این محصولات در تمامی پمپ بنزینها در سراسر کشور موجود نیستند؟ جواب این سوالات ساده است، کارایی مکملها مطابق با ادعای سازندگان آنها نیست.
اگر احساس میکنید که خودروی شما تنبل شده و کارایی لازم را ندارد و برای بهبود دوباره عملکرد آن نیاز به محصولی جداگانه دارید، بهجای استفاده از مکمل بنزین، باک ماشین را با بنزین با اکتان بالا پر کنید. معمولا بنزین های موجود در بازار دارای اکتان ۹۵ هستند ولی در برخی پمپ بنزینها میتوان بنزین با اکتان ۹۹ نیز خریداری کرد.
اگرچه بنزین های با اکتان بالا برای خودروهای اسپرت بیشتر کارایی دارد ولی میتوانید هر چند وقت یکبار با استفاده از بنزین مجهز به اکتان، عملکرد اتومبیل خود را بهبود دهید. دفعه بعدی که وارد پمپ بنزین شدید، قبل از وسوسه شدن برای خریداری مکمل اکتان بنزین سعی کنید بنزین باکیفیت مصرف کنید.