فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

فرق ساتنا با پایا چیست

پایا و ساتنا سیستم‌های تبادل اطلاعات بانکی هستند که بانک‌ها با این ابزارها، تمامی تبادلات بین بانکی مشتریان خود را به‌ صورت الکترونیکی انجام می‌دهند. کاربرد اصلی سامانه پایا، مکانیزه کردن پرداخت‌های خرد بین بانکی با تعداد انبوه برای مشتریان است. سامانه پایاپای الکترونیکی (پایا) از روش‌های الکترونیک برای پرداخت‌های خرد و سامانه تصفیه ناخالص آنی (ساتنا) برای پرداخت‌های کلان و حواله‌های فوری است.

 

برای انتقال وجه تا مبلغ یک میلیارد ریال از سامانه پایا استفاده می‌شود و برای انتقال‌ مبالغ بالاتر از سامانه ساتنا و این مهمترین فرق ساتنا با پایا است. از این رو بسیاری از فروشگاه‌های خرد از دستگاه پایانه فروش (POS) پایا برای دریافت وجه از مشتری استفاده می‌کنند. در گذشته هیچ کدام از این روش‌ها کارمزدی را برای مشتری در پی نداشته است.

 

فرق حواله پایا و ساتنا نیز در این است که در سیستم ساتنا عملیات طی نیم ساعت انجام می‌شد و در سیستم پایا با تاخیر یک یا دو ساعت بسته به بانک‌های مختلف، تصفیه صورت می‌گرفت.

فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

تفاوت حواله پایا و ساتنا

تفاوت های سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا RTGS) با سامانه پایاپای الکترونیک (پایا ACH) به شرح زیر است:

 

پایا

• مبالغ خرد

• تعداد زیاد

• واریز و برداشت مستقیم

• ارسال دستور پرداخت ها به صورت فایل

 

ساتنا

• مبالغ کلان

• تعداد کم و فوری

• صرفاً واریز (انتقال بستانکار)

• ارسال دستور پرداخت ها به صورت انفرادی و تک تک

فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

نکات مهم حواله بین بانکی ساتنا و پایا

• صادر کننده دستور پرداخت باید نزد یکی از شعب بانک ها دارای حساب باشد. تمامی حساب های قرض الحسنه پس انداز، قرض الحسنه جاری، سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت و حساب های کارت در بیشتر بانک ها قابل پذیرش است.

 

• ارائه شبای مقصد توسط مشتری درخواست کننده دستور پرداخت بین بانکی ساتنا و پایا ضروری است.

 

• کارمزد انجام خدمت ساتنا دو صدم درصد مبلغ انتقال وجه تا سقف 250.000 ریال است.

 

• کارمزد انجام خدمت پایا یک صدم درصد مبلغ انتقال وجه از 2000 ریال تا سقف 25.000 ریال است.

 

• دستور پرداخت های بین بانکی پایا محدودیت جغرافیایی نداشته و در تهران و شهرستان ها و یا بین شهرهای مختلف کشور، در تاریخ سررسید با سرعت یکسان ارسال می شود.

 

• استرداد وجه مورد انتقال پس از دستور پرداخت و صدور اسناد مربوطه به هیچ وجه امکان پذیر نیست.

 

• دستور پرداخت صادر شده پس از پذیرش آن توسط بانک قطعی و غیر قابل برگشت بوده و بانک متعهد است در تاریخ درخواست شده توسط مشتری (تاریخ موثر) وجه را به بانک ذینفع ارسال کند.

 

حواله پایا چیست

فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

پایا زیرساخت اصلی مبادلات پولی بین بانکی انبوه مبتنی بر حساب به شمار می رود. در دستور پرداخت پایا امکان انتقال الکترونیک وجوه خرد مبتنی بر حساب بین بانک ها برای مشتریان فراهم شده است. با بکارگیری این شیوه، افراد، شرکت ها، مؤسسات و سازمان‌ها می‌توانند پرداخت‌های انفرادی و گروهی نظیر پرداخت حقوق، پاداش، کارانه، سود سهام و … را بدون نیاز به صدور چک‌های متعدّد و یک جا سامان دهند.

 

در این حالت، مشتری با تمرکز وجوه خود نزد شعب بانک، مدیریت وجوه نقد خود را ارتقاء داده و در صورت نیاز به انتقال وجه به سایر بانک ها، می‌تواند در کمترین زمان ممکن اقدام کند. بنابراین صرفه‌ جویی چشم گیری در زمان و سایر هزینه‌های مرتبط را برای مشتریان ایجاد می‌نماید.

 

از دیگر ویژگی های منحصر به ‌فرد سامانه پایا، امکان صدور حواله به تاریخ آینده است. وجه حواله صادره در تاریخ سررسید (مؤثر) به‌ صورت مکانیزه، از حساب مشتری برداشت و به بانک مقصد جهت واریز به حساب ذینفع، ارسال می‌شود. بنابراین در تاریخ سررسید حواله به حضور مشتری در شعبه نیازی نیست.

 

هنگام استفاده از خدمات سامانه پایا ضروری است شماره حساب گیرنده (ذینفع) حواله بر مبنای شماره شبا (IBAN) ارائه شود. لازم به ذکر است که خدمات واریز مستقیم سامانه پایا راه‌اندازی شده لیکن خدمات برداشت مستقیم در آینده راه‌ اندازی خواهد شد.

 

حواله‌ های بین‌ بانکی پایا محدودیت جغرافیایی نداشته و در تهران و شهرستان ها و یا بین شهرهای مختلف کشور، در تاریخ سررسید، با یک سرعت ارسال می‌شوند.

 

سقف انتقال وجه پایا

شعب بانک: حداکثر انتقال وجه تا سقف 1 میلیارد ریال
بانکداری اینترنتی: سقف انتقال وجه 1 میلیارد ریال (سقف هر تراکنش 500 میلیون ریال)
همراه بانک: سقف انتقال وجه 1 میلیارد ریال (سقف هر تراکنش 500 میلیون ریال)

 

کارمزد حواله پایا

کارمزد صدور حواله پایا انفرادی در محیط غیر حضوری 0.1 درصد مبلغ تراکنش با کف 2.400 ریال و سقف 30.000 ریال و در محیط حضوری مبلغ 20.000 ریال به این کارمزد اضافه می گردد و کارمزد صدور حواله پایا به صورت گروهی 1.000 ریال به ازای هر واریز می باشد.

 

زمان واریز پایا

پایا در روزهای کاری (شنبه تا پنجشنبه) در چهار مرحله انجام خواهد شد. چرخه اول ساعت 3:45، چرخه دوم ساعت 10:45، چرخه سوم 13:45 و چرخه چهارم 18:45 است. همچنین چرخه زمانی عملیات پایا در برخی موارد خاص با اعلام بانک مرکزی ممکن است تغییر کند.

 

مزایای استفاده از حواله پایا (ACH)

• کاهش هزینه های خدمات بانکی برای سازمان‌ها و شرکت‌ها
• حذف هزینه‌‌ های مرتبط با جابه‌جایی پول (از قبیل هزینه‌های تحصیل داری و …)
• کاهش استفاده از چک، ایران چک و چک بین بانکی (رمزدار) و رفع مخاطرات جانبی
• امکان ابطال حواله بین بانکی قبل از تاریخ سررسید

 

حواله ساتنا چیست

فرق ساتنا با پایا چیست + تفاوت حواله پایا و ساتنا

ساتنا سامانه ای است که در آن پردازش و تسویه مبادلات بین بانکی مورد به مورد انجام می گیرد. بر این اساس همه دستور پرداخت های صادره در این سامانه دارای سررسید همان روز (Value Same day) بوده و با اختصاص شماره 16 رقمی به هر دستور پرداخت، امکان تکرار شدن آن در سطح کل شبکه بانکی غیر ممکن می شود.

 

خدمات ساتنا به منظور گسترش و توسعه اتوماسیون عملیات بین بانکی و همچنین ارتقاء سطح کیفی تبادلات و کاهش هزینه و زمان انجام مبادلات بین بانکی راه اندازی شد.

 

با آغاز بهره برداری از این سامانه انتقال الکترونیک وجوه بین بانکی مشتریان به حساب های سایر بانک ها بر مبنای مکانیسم صدور دستور پرداخت مشتری به مشتری (CtoC) ممکن شد.

 

این سامانه به منظور انتقال وجه مبتنی بر حساب با مبالغ کلان در شبکه بانکی کشور ایجاد شده است. حواله ساتنا جایگزینی برای چک های رمزدار بین بانکی است.

 

سقف انتقال وجه ساتنا

شعب بانک: حداقل مبلغ قابل انتقال از طریق ساتنا 500 میلیون ریال است.
بانکداری اینترنتی: حداقل مبلغ انتقال وجه 500 میلیون ریال و حداکثر 1 میلیارد ریال
​همراه بانک: حداقل مبلغ انتقال وجه 500 میلیون ریال و حداکثر 1 میلیارد ریال

 

توجه: لازم به ذکر است ارائه اسناد مثبته دال بر انجام معامله برای انجام تراکنش های بالای 2 میلیارد ریال اشخاص حقیقی و بالای 10 میلیارد ریال اشخاص حقوقی الزامی است. مشتریان دارای حساب نزد بانک ها می توانند فرم تقاضای انتقال وجه از طریق ساتنا را با ذکر نام بانک گیرنده، شماره حساب گیرنده (شماره شبای مقصد) و نام دریافت کننده وجه تکمیل کرده و بانک پس از تامین و واریز وجه توسط مشتری، دستور پرداخت را به ساتنا صادر می کند.

 

کارمزد حواله ساتنا

کارمزد انتقال وجه بین بانکی ساتنا (حضوری و غیر حضوری) 0.02 درصد مبلغ تراکنش تا سقف 250.000 ریال می باشد.

 

زمان واریز ساتنا

حواله ساتنا تنها در ساعت اداری شعب بانک ها انجام می شود. با توجه به ماهیت دستور پرداخت های ساتنا که دارای سررسید همان روز (Value Same Day) می باشند، در صورتی که حواله (در بانک مبداء) در محدوده ساعت کار عادی بانک ها صادر شده باشد، وجه مربوط در همان روز کاری در بانک مقصد به حساب ذینفع واریز می شود. در غیر این صورت وجه حواله در روز کاری بعد به حساب واریز خواهد شد.

 

مزایای استفاده از حواله ساتنا (RTGS)

از مزایای طراحی سامانه ساتنا برای مشتریان، می‌توان به کاهش حجم تبادل چک های رمزدار بین بانکی، کاهش جا به جایی وجه نقد و ایران چک، توسعه استفاده از ابزار های نوین پرداخت (نظیر بانکداری اینترنتی و …) اشاره کرد.

 

صدور دستور پرداخت بین بانکی ساتنا این امکان را به مشتریان دارای حساب در بانک ها می دهد تا با مراجعه به شعب بانک خود یا از طریق سایت بانکداری اینترنتی شان نسبت به انتقال وجه به حساب های سایر بانک ها اقدام نمایند.

 

لازم به ذکر است در این سامانه شماره حساب‌ گیرنده حواله (ذینفع) ‌باید بر اساس ساختار شماره حساب بانکی ایران (شبا) ارائه شود.

 

فرق حواله پایا و ساتنا را در این نوشتار برای شما کاربران عزیز بازگو کردیم و در صورتی که پول از حساب مبدا خارج شده و هنوز به حساب مقصد شما واریز نشده است می توانید مقاله علت واریز نشدن پایا را بخوانید.

جدیدترین مطالب