ایا خودارضایی روزه را باطل میکند؟ خودارضایی (استمنا) در طول روزهداری در ماه رمضان یکی از مباحث حساس و مهم در دین مبین اسلام است. براساس نظر اکثریت فقها و مراجع تقلید، این عمل در صورت منجر شدن به انزال، روزه را باطل میکند و نیاز به قضا و در برخی موارد کفاره دارد. در ادامه به بررسی نظرات مختلف مراجع تقلید و شرایط مختلفی که ممکن است روزه را باطل کند، پرداخته میشود.
حضرت آیتالله خامنهای (مد ظله العالی)، آیتالله سیستانی، آیتالله مکارم شیرازی و دیگر فقهای اسلام معتقدند که خودارضایی کردن فرد روزهدار باعث باطل شدن روزه میشود و از گناهان کبیره محسوب میشود. طبق نظر اکثر مراجع تقلید و آیات عظام، اگر فرد در حال روزه به عمد خودارضایی کند و منی از او خارج شود، روزه او باطل شده و علاوه بر قضا، کفاره نیز بر او واجب میشود. این کفاره ممکن است به صورت روزه دو ماه متوالی یا اطعام شصت فقیر باشد
امام خامنهای رهبر انقلاب:
استمناء مطلقاً حرام است و اگر در حال روزه این عمل انجام شود و فرد بداند که روزه را باطل میکند، علاوه بر قضا، کفاره هم واجب است. اگر شخصی نمیدانسته که این عمل روزه را باطل میکند، تنها قضا بر او واجب میشود و نیازی به کفاره نیست.
آیتالله سیستانی:
اگر کسی در حال روزه خودارضایی کند و منی از او خارج شود، روزه او باطل است و باید قضا و کفاره بدهد. اگر فردی به اشتباه فکر میکرد که این عمل روزه را باطل نمیکند و این کار را انجام داد، اگر جاهل مقصر نباشد، روزهاش صحیح است.
آیت الله زنجانی:
در صورتی که فرد در حال روزه خودارضایی کند و منی از او خارج شود، روزه او باطل میشود. حتی اگر به قصد خروج منی خودارضایی کند و منی خارج نشود، بنابر احتیاط روزه باطل است و باید قضا شود.
اگر خودارضایی بدون انزال انجام شود، روزه باطل نمیشود. اما اگر به نیت انزال باشد یا شخص بهطور معمول از این عمل منی تولید کند، روزه باطل خواهد شد.
اگر کسی از حرمت خودارضایی در حین روزهداری بیاطلاع باشد و این عمل را انجام دهد، حکم به صحت روزه داده شده است، البته در صورتی که این جهل، معذوریت داشته باشد.
طبق نظر فقهی، روابط جنسی در حال روزهداری نیز مانند خودارضایی باعث بطلان روزه میشود. تفاوت خودارضایی روزهدار و رابطه جنسی با همسر در حین روزهداری، در نوع گناه و شرایط فقهی مرتبط با آنهاست. در هر دو حالت، علاوه بر قضا، کفاره نیز واجب است.
در مواردی که فرد عمداً روزه خود را با خودارضایی میشکند، علاوه بر قضا، کفاره نیز واجب میشود. کفاره شامل روزه گرفتن ۶۰ روز متوالی یا غذا دادن به ۶۰ فقیر است.
حکم خودارضایی برای زنان روزهدار نیز مشابه مردان در ماه مبارک رمضان است. اگر خودارضایی زن روزهدار منجر به خروج ترشحات جنسی شود، روزه باطل میشود و نیاز به قضا و کفاره دارد.
انجام عمل خودارضایی در هر زمانی، نه تنها در ماه رمضان، از دیدگاه اسلامی حرام بوده و گناه کبیره محسوب میشود. در صورتی که فردی مرتکب این عمل شده باشد، توصیه میشود که از خداوند طلب عفو و بخشش کند و تصمیم قطعی به ترک این عادت بگیرد تا خداوند رحمان هم انشالله این گناه کبیره او را ببخشد.
علاوه بر اینکه خودارضایی روزه را باطل میکند، میتواند تاثیرات منفی روحی و روانی بر روی فرد داشته باشد. احساس گناه و دوری از معنویت از جمله این تاثیرات است که میتواند فرد را از اهداف اصلی روزهداری دور کند. برای جلوگیری از افتادن در دام خودارضایی، اسلام بر رعایت حجاب، پرهیز از نگاههای حرام و کنترل افکار توصیه میکند. همچنین، ازدواج و انجام فعالیتهای معنوی نیز میتواند به کنترل نفس کمک کند
در نهایت، خودارضایی در ماه رمضان از نظر اکثریت فقها حرام و موجب باطل شدن روزه میشود. برای حفظ روزه و پرهیز از خودارضایی، توصیه میشود که افراد از هرگونه تحریک جنسی خودداری کنند و در صورت مواجهه با این وسوسهها، به عبادات و دعاها روی آورند. همچنین افراد باید با توبه و بازگشت به راه درست، روزههای از دست رفته را جبران کرده و تلاش کنند تا از این عمل پرهیز کنند.