صیغه موقت باید طبق اصول خاصی خوانده شود و شرایط و نحوه خواندن صیغه موقت باید رعایت شود در این نوشتار از سایت سماتک نحوه خواندن صیغه عقد موقت و شرایط خواندن صیغه عقد موقت بیان می شود.
صیغه عقد موقت یک متن دو بخشی است که توسط زوجین یا وکلای آنها قرائت میشود. خواندن صیغه عقد موقت شرایطی دارد. یکی از این شرایط درست خواندن صیغه عقد موقت است. ازدواج موقت چگونه است؟ خواندن صیغه عقد موقت با ازدواج دائم تفاوت دارد. شیوههای اجرای عقد موقت و احکام مربوط به آن را میتوانید در ادامه بخوانید.
ازدواج موقت یکی از راهکارهای اسلام برای افرادی است که توانایی ازدواج دائم را ندارند. این افراد میتوانند با بهره مندی از این حکم الهی با جنس مخالفشان ارتباط برقرار کنند، سطح ارتباط را خودشان مشخص کنند، هر دو نفر تحت پوشش قانون و حمایت قانونی باشند و از طرفی برای این باهم بودن هزینههای دائمی و سنگین ازدواج دائم را پرداخت نکنند.
برای ازدواج موقت باید متن صیغه عقد موقت خوانده شود. چگونگی انجام این امر دقیق در رساله احکام مراجع تقلید آمده است. در ادامه متن از کتاب توضیح المسائل آیت الله مکارم استفاده میکنیم تا شیوه خواندن متن صیغه محرمیت موقت را بیان کنیم.
اقسام عقد
“مساله ۲۰۲۴ ـ به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال میشوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در میآید «دائمه» گویند و ازدواج موقت که برای مدّت معیّنی عقد زناشوئی میبندند، خواه این مدّت کوتاه باشد یا طولانی و آن را «متعه» و «صیغه» نیز مینامند. ”
پس بدین صورت وقتی مدت عقد دو نفر یک مدت معین شده باشد و دائمی نباشد این عقد، ازدواج موقت نام دارد. فرقی ندارد مدت زمان معین شده ۲ روز باشد یا ۵۰ سال، در هر دو صورت ازدواج موقت است.
“مساله ۲۰۳۱ ـ برای خواندن صیغه عقد موقت کافی است بعد از آن که مدّت و مهر معیّن شد، زن بگوید: «زَوَّجْتُکَ نَفْسِی فِی الْمُدَّهِ الْمَعْلُومَهِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعْلُومِ» (من خودم را به همسری تو در مدّت معیّن با مهر معیّن درآوردم)
مرد در هنگام خواندن صیغه عقد موقت نیز بگوید: «قَبِلْتُ» (قبول کردم)
یا این که وکیل زن بگوید: «مَتَّعْتُ مُوَکِّلَتِی مُوَکِّلَکَ فِی الْمُدَّهِ الْمَعْلُومَهِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعْلُومِ» (موکّله خودم را به ازدواج موکّل تو در مدّت معیّن با مهر معیّن درآوردم) وکیل مرد نیز بگوید: «قَبِلْتُ لِمُوَکِّلِی هَکَذا» (قبول کردم برای موکّل خودم همین طور). ” توضیح اینکه طریقه خواندن صیغه عقد موقت به دو شکل است:
در این شیوه کسی که متن صیغه عقد موقت را میخواند همان کسی است که به یک طرف از عقد است. زوجین با علم به معانی متن صیغه عقد موقت، آن را خطاب به همسرشان میخوانند و در صورت قرائت صحیح پس از قرائت به یکدیگر محرم میشوند. تمام متن صیغه محرمیت موقت در این حالت با ضمائر متکلم و مخاطب است. یعنی متن صیغه محرمیت موقت گویی یک تعهدنامه است که افراد به زبان جاری میکنند و همین الفاظ برای هر دو نفر حقوق و تکالیفی در پی دارد.
وکیل گرفتن برای خواندن متن صیغه عقد موقت بیشتر برای اطمینان از صحت قرائت متن صیغه محرمیت موقت است. از آنجایی که فردی که صیغه محرمیت را میخواند باید الفاظ را دقیق و با تلفظ صحیح ادا کند، بسیاری ترجیح میدهند صیغه توسط وکیلی خوانده شود که تسلط کافی بر این مسئله داشته باشد. این احتیاط در گذر زمان تبدیل به یک سنت و فرهنگ شد و هم اکنون به منظور رسمی شدن ازدواج موقت و دائم، اجرای مراسم عقد در محضرهای رسمی و توسط کارشناسان این عرصه انجام میشود. متن صیغه عقد موقتی که وکیل باید به نیابت از افراد بخواند متفاوت است و معانی آن متناسب با تعهدهای زوجین تنظیم شده است. وکیل در این میان فقط یک شخص سوم است.
لزوم خواندن صیغه عقد موقت
“مساله ۲۰۲۵ ـ در عقد ازدواج خواه دائم باشد یا موقت ، خواندن صیغه لازم است و رضایت طرفین به تنهایی کافی نیست و صیغه عقد را طرفین یا وکیل آنها میتوانند بخوانند. “
به منظور صحت ازدواج، متن صیغه عقد موقت باید خوانده شود. چنانچه دو نفر تمام رضایتهای لازم در زمینه ازدواج راداشته باشند، خانوادهها از قصد ازدواج آنها باخبر باشند و مراسم جشن هم بگیرند، تا زمانی که متن صیغه عقد موقت را نخوانند به یکدیگر محرم نیستند و هرگونه ارتباطی بین آنها حرام است.
ازدواج موقت نیز درست مانند ازدواج دائم شرایط و قواعد مخصوص خودش را دارد. برخی از این شرایط نیز با ازدواج دائم مشترک است. رعایت این اصول و شرایط مستحب نیست و تمامی آنها واجب است. هر گونه خدشهای در این شرایط ممکن است باعث تعلیق حکم ازدواج شود. اکنون به ذکر این شرایط از کتاب توضیح المسائل میپردازیم:
1. صیغه عقد موقت به زبان عربی خوانده شود
احتیاط آن است که صیغه محرمیت آن به عربی صحیح خوانده شود، ولی در صورتی که مرد و زن نتوانند صیغه محرمیت موقت را به عربی بخوانند میتوانند به زبان خود بخوانند و گرفتن وکیل برای خواندن صیغه به زبان عربی واجب نیست، ولی باید لفظی بگویند که معنی همان صیغه محرمیت عربی را بفهماند.
2. متن صیغه محرمیت عقد موقت باید با نیت خوانده شود
کسی که صیغه محرمیت برای عقد موقت را میخواند باید قصد انشاء داشته باشد یعنی قصدشان این باشد که با گفتن این الفاظ همسری در میان آن دو برقرار گردد، زن خود را همسر مرد قرار دهد و مرد این معنی را قبول کند، وکیل نیز باید چنین قصدی را داشته باشد.
3. صحت و سلامت عقلی شرط خواندن صیغه محرمت موقت است
کسی که صیغه عقد و محرمیت را میخواند باید عاقل و احتیاطاً بالغ باشد هر چند از طرف دیگری وکیل باشد.
4. هدف خواننده صیغه ازدواج موقت باید دقیقا مشخص شود
ولی یا وکیل در اجرای صیغه عقد موقت باید زن و شوهر را معیّن کند، بنابراین اگر کسی چند دختر دارد، نمیتواند به مردی بگوید: «زَوَّجْتُکَ اِحْدی بَناتی» (یکی از دخترانم را به همسری تو درآوردم).
5. رضایت طرفین شرط صیغه عقد موقت است
زن و مرد باید از روی اختیار به ازدواج راضی باشند، ولی اگر یکی از آن دو ظاهراً با کراهت اجازه میدهد، امّا میدانیم قلباً راضی است عقد صحیح است.
6. صحیح خواندن متن صیغه عقد موقت شرط است
صیغه محرمیت موقت باید صحیح خوانده شود و اگر طوری غلط بخوانند که معنی آن را عوض کند عقد باطل است، امّا اگر معنی عوض نشود اشکالی ندارد.
اجازه پدر برای دختر باکره ای که قصد خواندن صیغه محرمیت موقت یا دائم دارد لازم است، بدین معنا که اگر پدر یا در صورت پدر نداشتن دختر، جد پدری دختر باکره اذن ازدواج او را ندهد، نمیتواند ازدواج کند و عقد باطل است. البته طبق نظر برخی از مراجع عظام تقلید، دختر رشیده ای که خوب و بد زندگی اش را تشخیص میدهد و امورات زندگی اش را مستقلانه به دست گفته است نیازی به اذن پدر ندارد. همچنین دختری که پرده بکارتش را به موجب نزدیکی از دست داده نیز نیازی به اذن پدر ندارد. این نکته نیز باید خاطر نشان شود که کسی که پرده بکارتش به موجب کاری غیر از نزدیکی (مانند پریدن از ارتفاع، ورزش و خودارضائی) از بین رفته است برای صیغه ازدواج موقت یا دائم نیازمند اذن پدر است.