قناری ها پرنده های زیبا و فرح بخش می باشند جثه ی این پرنده ها کوچک می باشد در ادامه تصاویر و جزئیات بیشتر انواع بیماری قناری ها را در سایت سماتک خواهید دید با ما همراه باشید.
گونه های مختلف از این پرنده ها در ایران وجود دارد قناری ها بسیار دوست داشتنی و زیبا می باشند رنگ پرهای آن ها از تنوع خاصی بر خورد دار هستند این پرنده ها اگر مواظبشان نباشید مریض شده و دچار مرگ و میر می شوند .
مشخصات پرنده بیمار
نشانه هائی که بیان کننده ی حالات غیر طبیعی و عدم سلامت این گونه پرندگان می باشد عبارتند از :
1- پف کردن پرنده و عدم تمایل به حرکت و خواب آلودگی
2- اختلال در وضعیت ارایش پرها و چسبیدن فضله به اطراف پرهای مخرج
3- نیمه باز شدن چشم ها و قی کردن آن
4- به گوش رسیدن صدای غیر عادی هنگام تنفس پرنده
5- دور نگهداشتن بالها از بدن
6- تغییرات در فضله
با مشاهده ی این حالات سریعا پرنده را از پرنده های دیگر جدا کنید و آن را در قفس مخصوص بیمار ها قرار دهید. باید توجه داشت که پرنده ی بیمار بسیار ترسو و مضطرب میشود پس سعی کنید زیاد به پرنده مریض نزدیک نشوید.
قفس مخصوص بیماری : قفسی که 3 طرف آن با چوب یا … پوشیده شده و فقط از یک طرف باز است و یک لامپ مادون قرمز دائما در آن روشن باشد .
آبله قناری
علائم : (یکی از بیماریهائی است که در فصل تابستان با این بیماری بسیار روبه رو هستیم) ظهور نقطه های سفید – قرمز یا زرد رنگ روی سر – سینه – بالها – وروی انگشتان، تنگی نفس، سستی.
علل احتمالی : ویروس آبله – واگیری از پرنده های تازه خریداری شده یا پرنده های آزاد.
مداوا : کمتر با موفقیت همراه است. تزریق واکسن آبله – تغذیه پرنده با دانه ها با طبیعت خنک – ضد عفونی اصولی قفس و محل نگهداری پرنده ها.
بيماری آسم:
علائم: اين بيماری تمامی علايم بيماری سرماخوردگی را دارد به اضافه تنفس سخت با دهان باز. گاهی نيز تنفس پرنده همراه با صدا می باشد.
درمان: دو قطره يد خوراكی را در 28 گرم آب نوشيدنی حل كرده و روزی سه مرتبه از آن به پرنده داده شود. جای پرنده بايد گرم باشد. می توان كمی بخار اكاليپتوس نيز در محل اتاق پرنده استفاده نمود اما اين بخار نبايد زياد باشد زيرا موجب خفگی پرنده خواهد شد. اين درمان بايد تا بهبودی كامل پرنده ادامه يابد. با افزايش آثار بهبودی بايد درمان نيز با فاصله انجام شود. تغذيه پرنده نيز بايد مقوی باشد.
به گزارش سماتک مخلوط شير با نان همراه با دو يا سه قطره روغن ماهی بسيار مفيد است. استفاده از سبزی تازه هم خوب است.
جذام پرنده
علائم : تنگی نفس – اسهال – تب – کم اشتهائی – گرفتگی عضلات – تورم پلک ها
علل احتمالی : ویروس
مداوا : هنوز برای این بیماری داروئی وجود ندارد. باید این پرنده را سریعا از پرنده های دیگر جدا کرد.
پای آهکی
علائم : ظهور پینه های سفید روی پا و انگشتان و خارش پای پرنده
علل احتمالی : میله نا مناسب – کثیف بودن میله و قفس
مداوا : پای پرنده را با صابون شسته و خشک کنید سپس پا را تا مچ در نفت فرو برده (باید متذکر شوم نفت نباید با پرهای پرنده برسد) بعد از 3 ثانیه آن را بیرون آورده خشک کنید سپس این عمل را دوباره تکرار کنید بعد از این امر پا را دوباره با صابون شسته و با پماد ویتامین آ-د چرب کنید این عمل را 3 روز متوالی انجام دهید.
میلبه
علائم : خواب نا آرام – تمیز کردن دائم پرنده – ضعیف شدن پرنده
علل احتمالی : واگیری از پرنده های آزاد یا پرنده تازه خریداری شده – تمیز نبودن قفس و عدم شستشوی قفس
مداوا : استفاده از حشره کش های مخصوص و شستشوی کامل قفس ها و مکان نگهداری و سم پاشی قفس و محل نگهداری و شکاف های دیوار و داخل میله نشیمن گاه پرنده
چاقی
علائم : کم تحرکی پرنده – اشتهای زیاد – تنگی نفس – مشکلات در امر پرریزان
علل احتمالی : تغذیه غلط – ارائه بیش از حد تخم مرغ و دانه های چرب به پرنده
مداوا : تغذیه با دانه معمولی و استفاده بیشتر از میوه و سبزیجات و اجازه پرواز دادن به پرنده به هیچ وجه توسط گرسنگی دادن با چاقی مبارزه نکنید چون ضرر آن بیشتر خواهد بود.
اسهال
علائم : فضله آبکی – کثیف بودن اطراف مخرج – بی تفاوتی نسبت به محیط اطراف – ضعیف شدن پرنده
علل احتمالی : ترس – تغیرات درجه حرارت – جریان هوا
مداوا : قرار دادن آن در قفس بیماری این بیماری سریعا بهبود می یابد فقط باید پرهای اطراف مخرج را کوتاه کرد که در فضله کردن پرنده دچار مشکل نشود.
یبوست
علائم : پرنده هنگام دفع مدفوع دچار مشکل می شود و هنگام فضله کردن دم می زند.
علل احتمالی : تغذیه نا مناسب – مسمومیت
مداوا : توسط قطره چکان چند قطره روغن کرچک به دهان پرنده بریزید و این امر را 8 ساعت بعد تکرار کنید. تغذیه معمولی همراه دادن میوه و سبزیجات آبدار.
بزرگ شدن بیش از حد منقار و ناخن ها
علائم : بزرگ شدن و کج شدن منقار و ناخن ها
علل احتمالی : کم یا زیاد بودن کلسیم بدن
مداوا : استفاده از سنگ آهک – شاخه درخت – کوتاه کردن منقار یا ناخن
بیماری درد چشم
اين بيماری مسری می باشد و بايد پرنده بيمار را از ساير پرندگان جدا كرد. چشم درد می تواند به علت سرماخوردگی و يا تماس چشم پرنده با چوب نشيمن كثيف يا چيزهای آلوده و يا به علت يک بی نظمی داخلی و وجود عفونت در خود چشم بوجود آمده باشد و نبايد نسبت به آن بی اعتنا بود.
علائم: جراحات پلک ها ، خارج شدن مايع و قی از چشم ها ، پلک های بهم چسبيده.
علل بيماری: جريان هوا، اتاق پر دود، ميكروب
مداوای بيماری: استفاده از قطره های شستشو دهنده چشم مانند : آب بور، محلول بابونه و پمادهای آنتی بيوتيک.
روش ديگر اينكه چشم پرنده را با استيد بوريكی كه برای چشم انسان تهيه كرده اند بشوييد سپس محلول 10% آرژيرول به داخل چشم بريزيد اين محلول بايد تازه و مطمئن باشد. می توان به جای آن نيز يک قطره روغن كرچک به چشم پرنده بريزيد كه جانشين خوبی برای آرژيرول می باشد.
روش ديگر : ابتدا چشم قناری را با يک قطعه پنبه استريل آغشته به اسيد بوريک شست و شو داده سپس روغن پنسيلين مخصوص چشم را به چشم پرنده بماليد. اين كار چند روز بايد ادامه يابد.
عفونت روده
علايم : پاشيده شدن فضله به بيرون در حاليكه به رنگ سبز می باشد.
مداوای بيماری : گرمای محيط نگهداری پرنده بيمار بين 30 تا 32 درجه باشد. تاباندن نور مادون قرمز، استفاده از چای معمولی، ذغال پرنده. در صورت وجود زخم های ويروسی، استفاده از آنتی بيوتيک ها يا سولفوناميد مؤثر است.
بی اشتهایی
بی اشتهايی مطلب مهمی نيست و اصولا به خاطر تغيير دانه و غذای روزانه قناری چنين اتفاقی رخ می دهد و پس از چند روزی نيز برطرف خواهد شد. در اين مدت بهتر است برای چند روز به قناری دانه آواز داده شود.
غده یا ورم جلدی
ورم زير جلدی در قناری به علت مسدود شدن يكی از روزنه های ترشحات طبيعی بدن اتفاق می افتد. اين روزنه ها كه كارشان بيرون دادن بعضی از ترشحات طبيعی و داخلی بدن پرنده است گاهی بسته شده و ترشحات راهی به بيرون نخواهند يافت در نتيجه در زير پوست پرنده جمع شده و بتدريج تراكم اين ماده زياد شده و تشكيل توموری را در بدن قناری می دهد.
درمان: همين كه تومور كاملا رشد كرده و بزرگ شد و پوست روی آن كشيده و نازک گرديد موقع آن رسيده كه آن را از زير پوست درآورند. پوست نازک شده را با يک تيغ تيز و استريل شده بشكافيد و ماده پنيری شكل داخل آن را بيرون بياوريد. سپس به سر يک چوب خلال دندان پنبه استريلی بپيچيد و زخم ايجاد شده را با آب استريل با دقت بشوييد. بعد از آن پرنده را در قفس و مكانی راحت و بی سر و صدا قرار دهيد و اطراف قفس را با پارچه ای بپوشانيد تا از جست و خيز و فعاليت های اضافی پرنده جلوگيری شود.
كنه قناری:
علایم برای پی بردن به وجود كنه در قناری بايد هر چند وقت يكبار تمام بدن قناری را از نزديک بررسی كرد. كنه پرنده های ضعيف را مورد حمله قرار می دهد. اين جانور بسيار ريز است و با آزمايش های سطحی نمی توان به وجود آن پی برد. در صورتی كه كنه خود را در زير بال های قناری پنهان كرده باشد با دست زدن به بدن پرنده، قناری ناراحت شده و عكس العمل شديدی از خود نشان می دهد.
كنه قناری فقط شب ها در موقع تاريكی قناری را راحت می گذارد و از بدن آن دور می شود. برای پی بردن به وجود آن در قناری، بايد شب هنگام يک پارچه سفيد بسيار تميز را روی قفس قناری بكشيد و صبح خيلی زود قبل از طلوع آفتاب آن را برداريد. زيرا كنه به محض روشن شدن هوا دوباره به بدن قناری حمله می كند و شروع به مكيدن خون قناری می نمايد. اگر اين پارچه سفيد را به دقت نگاه كنيد می توانيد كنه ها را كه به اندازه يک دهم ميلی متر هستند و به رنگ قرمز می باشند را ببينيد.
درمان: برای از بين بردن كنه ها از روی پارچه بايد آن را در محلول قوی كلراكس Chlorax فرو ببريد و يا با يک اتوی بسيار داغ روی پارچه را اتو كنيد. برای از بين بردن كنه روی بدن قناری بايد از داروی مخصوص ضد كنه يا داروی د.د.ت استفاده نماييد.
داروی ضد كنه يا ضد شپشه بايد با دقت به تمام بدن و زير بال های قناری ماليده شود و پرنده را به يک قفس تميز و ضد عفونی شده منتقل كرد و قفس آلوده را با آب بسيار داغ شستشو داده سپس با استفاده از داروی د.د.ت آنرا ضد عفونی كرد.
ضد عفونی كردن پرنده بايد صبح زود انجام شود تا در هنگام شب كه پرنده سر خود را بين بال ها قرار می دهد دچار مسموميتی نشود. ضد عفونی كردن قفس نيز بهتر است بعد از غروب آفتاب انجام شود تا اين حشرات موذی از مخفی گاه های خود بيرون آمده باشند.
منبع : parandeban.com