شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

ماهی قرمز شب عید را هر خانواده ای برای عید نوروز می خرد و شرایط نگهداری ماهی قرمز عید به همراه بیماریهای ماهی قرمز عید نوروز و همچنین بهترین غذا برای ماهی قرمز عید نوروز را در ادامه بیان می کنیم.

 

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید

نگهداری ماهی قرمز عید نکته بسیار مهمی است که خیلی از افراد به آن توجه نمی کنند شرایط نگهداری ماهی قرمز عید باید به درستی مهیا باشد تا ماهی قرمز عید نوروز عمر بیشتری داشته باشد. با ورود به زمستان گویی با سرعت بیشتری به بهار و سال نو نزدیک می‌شویم و کم کم باید خود را برای آداب و سنت‌های نوروز مثل خرید ماهی قرمز عید آماده کنیم. خرید ماهی قرمز شب عید یکی از آداب نوروز است که عده‌ای از طرفداران محیط زیست به خاطر از بین رفتن سریع این موجودات در خانه‌ها آن را منع کرده‌اند اما به هرحال سنتی است که هنوز خیلی‌ها به آن گرایش دارند. علاوه بر توجه به غذای ماهی قرمز عید همچنین باید به عواملی نظير آب، مکان نگهداری، هوا و دمای مناسب ماهی‌ها توجه کرد تا هم ماهی سالم بماند و هم سلامتی شما را به مخاطره نيندازد.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

نحوه نگهداری ماهی قرمز عید نوروز

 

ماهی قرمز عید، در این روزها میهمان خانه‌ها می‌شود تا با ما تحویل سال نو را جشن بگیرد. خوب است که اگر می‌خواهیم بر سر سفره هفت سین خود ماهی قرمز داشته باشیم یا اگر در حوض یا آکواریوم از ماهی قرمز نگهداری می‌کنیم در مورد شرایط نگهداری ماهی قرمز عید نوروز بیشتر بدانیم. اما این ماهی‌های کوچک و زیبا، مانند هر حیوان دیگری نیاز به مراقب دارند. ما در این مقاله از سایت سماتک تصمیم گرفتیم طریقه نگهداری از ماهی قرمز عید را جمع آوری و ارائه کنیم. درصورتی که ماهی قرمز عید نوروز شما مرد، اولین کاری که باید بکنید این است که با استفاده از یک دستکش، آن را از آکواریوم یا تنگ خارج کنید و درون پلاستیک قرار دهید، یا خاک کنید و یا در سطل مخصوصی دور بیاندازید.

 

چگونه از ماهی قرمز عید نگهداری کنیم

ماهی قرمز عید نوروز بسیار زیباست و با نزدیک شدن به روز‌های نوروز ماهی های قرمز زیادی برای سفره هفت سین روانه بازار می‌شود، با این وجود چند سالی است بر سر خریدن یا نخریدن آن بحث است. رنگ سرخ ماهی به معنی مهر، پیروزی، شادی، سرزندگی و برکت است و به همین دلیل اگرچه از اجزای اصلی هفت سین ایرانی نیست، ولی گذاشتن آن بر سر سفره هفت سین بسیار رایج شده است. اما آیا می دانید که چگونه از ماهی قرمز عید نگهداری کنیم؟ زیستگاه اصلی ماهی قرمز معمولا در سیبری و جنوب شرقی آسیا است. اهلی‌سازی آن نزدیک به هزار سال پیش در چین صورت گرفت. انتشار این ماهی توسط انسان صورت گرفته و به این علت در رودخانه‌های اروپا دیده می‌شود. در قرن 17 این ماهی به عنوان ماهی زینتی وارد اروپا گردید و از آن هنگام پرورش این ماهی در ایتالیا، جنوب فرانسه و پرتغال معمول گشته‌است. در ایران نیز این ماهی در حوضه‌های دریای خزر، دریاچه ارومیه، هامون و رودخانه کارون یافت می‌شود.

 

نگهداری ماهی قرمز در تنگ

تنگی ماهی قرمز عید را طوری انتخاب کنید که فضای راحتی را برای ماهی فراهم کند. این موضوع به اینکه چه تعداد ماهی قرمز و با چه اندازه‌ای می‌خواهید داشته باشید بستگی دارد، باید به ازای یک ماهی ۷۵.۷ لیتر آب باید در تنگ ماهی قرمز عید باشد و با اضافه کردن هر ماهی، ۳۷.۸ لیتر دیگر آب نیاز است. بر این اساس، تنگ ماهی را به اندازه مناسبی خریداری کنید. کمتر از این مقدار برای ماهی خوب نیست. ماهی‌های قرمز، همواره در تنگ‌های کوچکی نگهداری می‌شوند و به همین خاطر زودتر می‌میرند. اما جالب است که بدانید، یک ماهی قرمز می‌تواند تا ۲۰ سال زندگی کند. اما بدون فیلتر کافی، آمونیاک در فضای کوچک تنگ‌های معمولی رسوب می‌کند و محیط زندگی ماهی سمی می‌شود. موضوع مهم دیگر این است که باید قبل از خرید ماهی، محل زندگی آن را مهیا کنید. قبل از اینکه ماهی را در تنگ یا آکواریوم بیاندازید، لازم است شرایط آب را بسنجید و این کار زمان‌بر است. ماهی از آن دسته موجوداتی است که با تغییر محیط دچار اضطراب می‌شود. در واقع تغییر محیط متوالی می‌تواند منجر به مرگ ماهی قرمز شود؛ بنابراین ماهی را مدام از یک تنگ به تنگ دیگر نیاندازید.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید

 

ماهی‌ها به اکسیژن موجود در آب احتیاج دارند و این اکسیژن از طریق سطح هوایی که با آب در تماس است وارد آب می‌شود، بنابراین سعی کنید تا آنجا که ممکن است از تنگ که دهانه گشاد دارند استفاده کنید. تنگ نگهداری ماهی قرمز عید باید هر دو هفته یکبار با فرمالین، نمک طعام و یا سایر مواد ضد عفونی کننده شسته شود. کف آکواریوم یا تنگ ماهی قرمز عید را از شن‌های درشت دانه‌ای که در گلوی ماهی گیر نمی‌کند پر کنید. چرا که ماهی قرمز بسیار علاقه دارد که درون شن و ماسه‌های کف به دنبال غذا بگردد. اطمینان حاصل کنید که شن‌ها را از قبل تمیز کرده اید تا ماده‌ی مضر برای ماهی قرمز، وارد آب نشود.

 

تنظیم نور روز و شب آکواریوم ماهی قرمز

درون مخزن نگهداری ماهی قرمز، کمی منظره و نورپردازی ایجاد کنید. می‌توانید یک چراغ بالای آن نصب کنید یا از چراغ‌های مخصوص درون آکواریوم استفاده کنید. ماهی قرمز، در طول روز فعال است و در طول شب می‌خوابد؛ بنابراین برای تنظیم روز و شب او باید از نور استفاده کنید. ماهی‌های قرمز نیاز به خواب دارند. درواقع آن‌ها حتی در زمان خواب هم چشمانشان باز است و در حال شنا هستند، اما بدنشان به خواب می‌رود. شما می‌توانید بر اساس تغییر رنگ جزئی و کاهش فعالیت آن‌ها متوجه این امر بشوید؛ بنابراین هر شب محیط اطراف آن‌ها را تاریک کنید و اجازه دهید استراحت کنند. همچنین ماهی قرمز در صورتی که نور خورشید دریافت نکند، نمی‌تواند بخوابد، رنگ خود را از دست می‌دهد و افسرده می‌شود. لازم است آکواریوم 8 تا 12 ساعت روشن و باقی ساعات تاریک باشد.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

چگونگی نگهداری ماهی قرمز عید

 

طریقه نگهداری ماهی قرمز در خانه

حالا که محیط زندگی ماهی قرمز عید نوروز آماده است می‌توانید تنگ یا آکواریوم را با آب پر کنید و بعد ماهی را به آن اضافه کنید اما از این به بعد باید طریقه نگهداری ماهی قرمز عید در خانه را بدانید و رعایت کنید. ماهی‌هایی که به آکواریوم اضافه می‌کنید باید به یک اندازه باشند چرا که ماهی قرمز، علاقه‌ی زیادی به خوردن ماهی‌های کوچکتر یا خوردن غذای آن‌ها دارد. اما اگر تعدادی از ماهی هایتان ضعیف‌تر هستند، درون آکورایوم را به دو قسمت تقسیم کنید و آن‌ها را جدا کنید تا ماهی‌های ضعیف‌تر هم شانسی برای غذا خوردن داشته باشند.

 

آب مناسب ماهی قرمز عید نوروز

استفاده از آب شهری مشکل خاصی برای ماهی قرمز عید ایجاد نمی‌کند. اما قبل از کنار گذاشتن آب برای ظرف ماهی، بگذارید چند ثانیه آب از شیر بیرون برود تا برخی مواد شیمایی که احتمالا در لوله رسوب کرده‌اند داخل ظرف نشود. سپس بگذارید که آب به مدت یک شبانه روز در ظرف بماند تا کلر آن از بین برود. هنگام تعویض آب دقت کنید که دمای آب تازه با دمای آبی که ماهی در آن است يکسان باشد يا تفاوت دمايی کمی با هم داشته باشند. همچنین در طول هفته یک یا دو بار آب ظرف ماهی‌ها را عوض کنید. میزان آب مورد نیاز برای هر ماهی قرمز حداقل یک لیتر می‌باشد.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

غذای ماهی قرمز چیست؟

 

اجازه دهید دمای آب متناسب با فصل‌ها تغییر کند. ماهی قرمز عید، در دمای بالای 24 درجه راحت نیست اما به نظر می‌رسد به تغییرات فصلی علاقه‌مند است. اما دقت کنید که ماهی قرمز در دمای کمتر از 10-14 درجه غذا نمی‌خورد. میزان اکسیژن موجود در آب را به طور متوالی اندازه‌گیری کنید. اگر می‌بینید که ماهی قرمز شما مدام به سطح آب می‌آید، احتمال این وجود دارد که میزان اکسیژن آب کم شده باشد. اما خبر خوب این است که با کاهش دما، سطح اکسیژن افزایش می‌یابد؛ بنابراین در چنین شرایطی دمای محیط را کمتر کنید.

 

فیلتر آب برای محل نگهداری ماهی قرمز عید

محل نگهداری ماهی قرمز عید به فیلتر آب نیاز دارد. یک فیلتر سه مرحله‌ای که در یک مرحله ذرات درشت؛ دانه مانند مدفوع ماهی را بگیرد، در یک مرحله مواد شیمیایی مثل آمونیاک را فیلتر کند و یک مرحله بیولوژیکی که با تجزیه مواد درون آب مواد مورد نیاز ماهی را ایجاد کند. از ایمنی محیط برای ماهی قرمز مطمئن شوید. برای تست کیفیت آب؛ مقداری آمونیاک به آب درون آکواریوم اضافه کنید و میزان تغییرات نیترات را پیگیری کنید. متاسفانه ماهی به محض ورود به آب حاوی نیترات و آمونیاک می‌میرد. همچنین در صورت استفاده از آب شیر کلر آن را تصفیه کنید. برای نگهداری بهتر از ماهی قرمز عیدتان، هر هفته یک‌بار آب درون تنگ یا آکواریوم را عوض کنید، حتی اگر از فیلتر آب استفاده می‌کنید. ماهی قرمز در یک محیط تمیز و سالم می‌تواند ده‌ها سال زندگی کند. اما دقت کنید که ظرف ماهی را با صابون نشویید چرا که صابون برای این موجودات کوچک مضر و کشنده است.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

بیماریهای ماهی قرمز عید

بیماری های ماهی قرمز عید را جدی بگیرید و اجازه دست زدن بچه ها به آب تنگ ماهی قرمز عید را ندهید. از بیماریهای شایع ماهی قرمز، این است که پولک آن‌ها دچار خال‌های سفید رنگ کوچکی می‌شود و در تنفس دچار مشکل می‌شوند. این یک انگل قابل درمان است، اما ماهی را از سایر موجودات زنده حتی گیاهان دورکنید. انگل دیگری نیز وجود دارد که در صورت ابتلا به آن، ماهی قرمز کمی سرخ می‌شود، خود را به سطوح می‌مالد و احتمالا شکمش ورم می‌کند. علامت دیگری که نشان از بیماری است، شنای غیرعادی ماهی قرمز عید به صورت جانبی یا حتی برعکس است.

با مشاهده‌ی هریک از این بیماریهای ماهی قرمز عید نوروز در صدد درمان ماهی قرمز برآیید. ماهی ‌های قرمز عید نوروز را از مراكز معتبرو تحت نظارت و كنترل دامپزشكی تهیه نمایید و ازخرید ماهیانی كه دارای علایمی مانند باله‌های تاخورده و جمع شده هستند، دراطراف دهان یا سطح بدن لكه‌های پنبه مانند دارند، روی سطح بدن آن‌ها زخم یا لكه‌های سفید متمایل به خاكستری یا قرمزمشاهده می‌شود، بدن رنگ پریده و لكه لكه شده دارند، لبه باله‌ها خورده و ساییده شده، ماهی حالت بی‌قراری دارد و بدون آن‌كه دریك جا قرارگیرد پیوسته بدن خود را به اطراف می‌مالد، چشم‌ها به صورت یكطرفه و یا دوطرفه بیرون زده‌اند و پولک ماهی ریخته است، خودداری نمایید.

 

سمی شدن آب تنگ ماهی

یکی از مهمترین بیماریهای ماهی قرمز در اثر سمی شدن آب تنگ به وجود می‌آید. افزایش مواد سمی مانند آمونیاک و نیتریت ناشی از متابولیسم ماهی از مهمترین عوامل مرگ ماهی‌های قرمز در تنگ هستند.

 

دمای نامناسب

به دلیل قرار دادن تنگ ماهی در داخل منزل دمای آب محل زندگی این ماهی بیش از حد گرم می‌شود و در نتیجه عاملی برای افزایش بیماری‌ های ماهی قرمز محسوب می‌شود. همچنین عده‌ای برای جلوگیری از این اتفاق تنگ را در داخل یخچال نگهداری می‌کنند. این کار نیز باعث به خواب رفتن ماهی و مرگ آن می‌شود. بهترین دما برای زندگی ماهی قرمز حدود ۱۰ – ۲۵ درجه سانتیگراد است. از قرار دادن تنگ ماهی جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شوفاژ یا داخل آشپزخانه خودداری کنید.

 

کمبود اکسیژن

کمبود اکسیژن آب مورد نیاز ماهی قرمز از دیگر دلایل خفگی و مرگ زود هنگام ماهی‌های قرمز در تنگ است. به این منظور توصیه می‌شود آب تنگ را روزانه عوض کنید و از قرار دادن چند ماهی در یک تنگ کوچک خودداری کنید.

 

تغذیه نامناسب

استفاده زیاد از غذای ماهی یا به طور کلی غذا ندادن به ماهی قرمز نیز از دیگر عوامل ایجاد کننده بیماریهای ماهی قرمز است. به این منظور توصیه می‌شود غذای مخصوص ماهی را از آکواریوم فروشی‌ها تهیه کنید و در حدی برای ماهی غذا بریزید که باقی مانده غذا در تنگ باقی نماند. اگرچه ماهی‌های قرمز می‌توانند تا سه هفته بدون غذا زنده بمانند با این وجود لازم است تغذیه ماهی ۲ بار در روز و با غذا‌های شناور که در آکواریوم فروشی‌ها موجود است، انجام گیرد. غذا دهی باید به اندازه‌ای باشد که ماهی در مدت ۱ الی ۲ دقیقه آن را مصرف کند، باقی ماندن بقای غذا در ظرف نگهداری ماهی باعث انباشته شدن مواد آلی و دفعی در آب شده و در نتیجه باعث مسموم شدن ماهی خواهد شد.

 

تغییر اسیدیته آب

ماهی قرمز نیاز به آب با اسیدیته خنثی دارد. اسیدی یا قلیایی شدن آب تنگ می‌تواند بر سلامت ماهی تاثیر منفی بگذارد. بهترین راه حل پیشگیری از تغییر اسیدیته آب، تعویض زود به زود آب تنگ است. همچنین اگر ماهی را در داخل آکواریوم نگهداری می‌کنید لازم است با دستگاه پ. هاش سنج همواره میزان پ‌هاش (PH) آب را کنترل کنید.

 

تکان‌های شدید و ضربه خوردن به سر ماهی قرمز

یکی دیگر از بیماری‌ های ماهی قرمز ضربه خوردن به سر در اثر تکان دادن تنگ ماهی یا جابه جا کردن آن است. ماهی‌های قرمز لرزش را احساس می‌کنند و ضربه زدن به دیواره تنگ می‌تواند باعث ترس این حیوان شود. همچنین بازی کردن کودکان با ماهی و دست زدن به بدن ماهی نیز علاوه بر اینکه احتمال انتقال بیماری از ماهی به کودک را دارد، باعث مرگ زودهنگام ماهی نیز می‌شود.

 

مسمویت در اثر کلر

ماهی قرمز عید نوروز برای زنده ماندن به آب بدون کلر نیاز دارد؛ بنابراین از آنجایی که در آب شهری کلر وجود دارد، لازم است از ریختن مستقیم آب شهر در داخل تنگ خودداری کنید. توصیه می‌شود برای تعادل گاز‌ها و خروج کلر قبل از مصرف حداقل به مدت ۴۸ ساعت آب را در ظروفی دهان‌گشاد نگهداری و ذخیره کنید.

 

بیماریهای میکروبی

بیماریهای ماهی قرمز در موارد زیادی توسط عوامل بیماریزای ویروسی، باکتریایی، قارچی و انگلی ایجاد می‌شود، بنابراین لازم است قبل از خرید از سالم بودن ماهی خود اطمینان حاصل کنید.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

مشخصات ماهی قرمز سالم برای شب عید

ماهی قرمز عید ظاهر و تحرک مناسب داشته باشد (از خرید ماهی قرمز سست و بی حال خودداری کنید).
ماهی قرمز عید باید شنای متعادل داشته باشد (به صورت افقی شنا کند نه عمودی).
بدن ماهی قرمز عید پوشیده از پولک باشد (از خرید ماهی‌هایی که قسمتی از بدنشان پولک ندارد، خودداری کنید).
باله‌ها به صورت تاخورده و جمع شده نباشند.
روی سطح بدن، زخم یا لکه‌های سفید متمایل به خاکستری یا قرمز مشاهده نشود.
از خرید ماهی قرمز عید بی قرار که یکجا ساکن نبوده و پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد، خودداری کنید.
ماهی قرمز عید که در آن‌ها چشم‌ها به صورت یک طرفه یا دو طرفه بیرون زده، بیمار هستند.
ماهی قرمز عید که دارای برآمدگی غیر طبیعی در محل آبشش یا شکم هستند، دچار بیماری‌اند.

شرایط نگهداری ماهی قرمز عید | بیماریها و بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

بیماری ماهی قرمز برای انسان

به منظور پیشگیری از انتقال بیماری‌ های ماهی قرمز به انسان، رعایت نکات زیر ضروری است:
۱- شستشوی کامل دست‌ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب تنگ یا ماهی قرمز
۲- عدم دستمالی چشمها، دست زدن به دهان و بینی بعد از دست زدن به آب ظرف نگهداری ماهی و دست زدن و لمس کردن بدن ماهی
۳- استفاده از دستکش برای تعویض آب
۴- تهیه ماهی قرمز از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل دامپزشکی و شهرداری

 

بهترین غذا برای ماهی قرمز عید

1. روزانه یک تا دو بار به ماهی غذا دهید. بهترین غذا برای ماهی قرمز عید چیست؟ مراقب باشید که در غذا دادن به ماهی قرمز عید زیاده روی نکنید چرا که ماهی قرمز عید نوروز ممکن است به سادگی بر اثر پرخوری بمیرد. در رابطه با ماهی قرمز، همواره کمتر غذا دادن بهتر از زیاده از حد غذا دادن است. اگر از غذای خشک استفاده می‌کنید، ابتدا آن را بخیسانید تا در آب فرو رود و ماهی برای خوردن آن به روی آب نیاید.

 

2. در حیات وحش، ماهی قرمز همه‌چیزخوار است و از سخت‌پوستان، حشرات و مواد گیاهی تغذیه می‌کند.

 

3. در قديم که خانه‌ها وسيع بودند و حوض‌های بزرگی در آنها وجود داشت، مردم ماهی قرمز عید را در طول سال در خانه‌های خود نگه می‌داشتند. اکثر اين حوض‌ها دارای آب راكد بودند که خود مرکزی برای توليد حشرات بود. این ماهی‌ها براساس ساختار زيستی‌شان به‌خوبی در آب‌های راکد می‌‌توانند زندگی کنند و غذای ماهی قرمز در این مکان‌ها تخم حشرات است.

 

4. اگر ماهی قرمز عید نوروز در تنگ یا آکواریوم نگهداری شود لازم است روزانه حداقل در دو وعده (صبح و شب)، به ماهی غذا بدهیم.

 

5. باید توجه نمود که تنها از یک نوع غذا برای ماهی قرمز عید استفاده نشود و تنوع غذایی بایستی در غذای آن رعایت شود زیرا نیازهای غذایی ماهی‌ها تنها از یک نوع غذا تامین نمی‌شود.

 

6. بهترين كار اين است كه از غذای مخصوص ماهی قرمز استفاده شود. در بازار غذای ماهی قرمز عید را می‌توان از آکواریوم‌ فروشی‌ها تهیه نمود.

 

7. توجه به تاريخ مصرف غذای ماهی قرمز، توجه کنید و از غذاهایی که تاريخ مصرف آن گذشته است هرگز برای تغذيه ماهی استفاده نکنيد.

 

8. غذای ماهی قرمز نيز بايد در ظروف كاملا دربسته و در جای خشک، خنک و تاريک نگهداری شود.

 

9. ماهى قرمز بايستى با غذاهاى کم پروتیين و سرشار از کربوهيدرات شناور در سطح آب تغذيه شود.

 

10. برای رعایت تنوع غذایی ماهی‌ قرمز عید می‌توان از دل و جگر خام و تازه گوسفند به مقدار بسیار کم یا سفیده تخم‌مرغ آب‌پز شده در بعضی از وعده‌ها به صورت بسیار ریز و قطعه قطعه شده استفاده نمود. افزودن میگوی آب شور به غذا نیز ممکن است برای ماهی‌های قرمز جوان سودمند باشد.

 

11. از خرده‌های ريز نان يا حبوبات پخته شده يا زرده تخم مرغ نیزمی‌توانند به‌عنوان غذای ماهی قرمز استفاده شوند. اما خرده نان غذايی ناقص بوده و نمی‌تواند که احتياجات بدنی ماهی را کاملا برآورده سازد.

 

12. مقدار غذای ماهی قرمز باید بگونه ای باشد که اضافه غذا در آب نماند و همه غذای داده شده بعد از 5 دقیقه تمام شود.

 

13. غذا دهى بيش از حد باعث انباشت مواد آلى و دفعى و در نتيجه مسموم شدن ماهى خواهد شد.

 

14. غذا دادن به ماهی قرمز بايد به مقداري ريخته شوند که حدودا در عرض پنج دقيقه خورده شوند،چنانچه ظرف نگهداری ماهی قرمز عید کوچک بوده يا شيشه‌ای نباشد باعث بی‌اشتهايی وسرانجام مرگ ماهی خواهد شد.

 

نگهداری ماهی قرمز عید بسیار مهمتر از خرید آن است به دلیل اینکه ماهی های قرمز موجودات بسیار ضعیفی هستند باید به شرایط نگهداری و نحوه غذا دادن به ماهی قرمز عید توجه نمود امیدواریم سال خوبی داشته باشید.

جدیدترین مطالب