همه چیز درباره رشته ریاضی محض | سختی رشته ریاضی محض

همه چیز درباره رشته ریاضی محض | سختی رشته ریاضی محض

رشته ریاضی محض یکی از سخت ترین دروس دانشگاهی است که در ادامه همه چیز درباره رشته ریاضی محض بیان خواهد شد. سختی رشته ریاضی محض چقدر است؟

 

همه چیز درباره رشته ریاضی محض

ریاضیات محض (به انگلیسی: Pure mathematics) آن بخش از فعالیت های ریاضی است که به آن فارغ از انگیزه های عملی و کاربردی پرداخته می شود. این نوع فعالیت در زمینه ریاضیات از قرن هجدهم میلادی رایج بوده است. در آن زمان این رشته که به «ریاضیات نظری» هم معروف بود، کاری به کاربردهای رایج ریاضیات مثل ناوبری و ستاره شناسی و فیزیک و مهندسی نداشت.

 

با آنکه ریاضی محض فارغ از مسائل کاربردی است ولی بسیاری از مسائل ریاضی محض ریشه در مسائل عملی و کاربردی دارد. در عین حال برخی مباحث نظری صرف و مجرد ریاضی که ظاهراً هیچ ربطی به مسائل عملی و کاربردی ندارد ناگهان به کار رشته های دیگر می آید. یکی از نمونه های معروف این امر کاربرد جبر ماتریسی توسط هایزنبرگ فیزیکدان آلمانی در کارهای مکانیک کوانتم است.

ریاضیات علم نظم است و موضوع آن یافتن، توصیف و درک نظمی است که در وضعیت های ظاهرا پیچیده‌ نهفته است و ابزارهای اصولی این علم، مفاهیمی هستند که ما را قادر می سازند تا این نظم را توصیف کنیم».

همه چیز درباره رشته ریاضی محض | سختی رشته ریاضی محض

گرایش های مختلف این رشته و اهداف آنها عبارتند از: 

ریاضی کاربردی:

هدف از این شاخه تربیت کارشناسی است که با اندوخته کافی از دانش ریاضی، توانایی تحلیل کمی از مسائل صنعتی، اقتصادی و برنامه ریزی را کسب نموده، توان ادامه تحصیل در سطوح بالاتر را داشته باشد. 

 

ریاضی محض:

هدف از این شاخه ریاضی، تربیت متخصصان جامع در علوم ریاضی است که آمادگی لازم برای ادامه تحصیل در جهت اشتغال به پژوهش و نیز انتقال علم ریاضی در سطوح دانشگاهی را داشته باشند. آشنایی با تجزیه و تحلیل مسائل در قالب ریاضی و مدل سازی ریاضی نیز از اهداف دیگر شاخه ریاضی محض است. 

 

ریاضی دبیری:

هدف از شاخه دبیری تربیت دبیران و کارشناسان متخصص آموزش ریاضی است که پاسخگوی نیازهای آموزش و پرورش کشور در سطوح پیش دانشگاهی باشند.

 

معرفی مختصری از دروس تخصصی ریاضی کاربردی

ریاضیات گسسته:

هدف از این درس، آشنایی با زمینه های مختلف ریاضیات گسسته و کاربردهای آن با تاکید بر اثبات و ارائه الگوریتم های مناسب است. سرفصل های این درس عبارتند از : معادله تفاضلی و رابطه بازگشتی، تابع مولد، اصل شمول و طرد، گراف و ماتریس، تطابق و دیگر کاربردهای گراف، جبربولو کاربردهای آن و آشنایی با طرح های بلوکی، مربع لاتین، صفحه های تصویری، کدگذاری و رمزنگاری.

 

برنامه سازی پیشرفته:

در این درس، دانشجویان به مباحثی همچون برنامه سازی صحیح،‌ مستند سازی برنامه ها، برنامه سازی ساخت یافته، آشنایی با زبان دوم برنامه سازی و مقایسه آن با زبان اول، اشکال زدایی و آزمایش برنامه، حصول اطمینان از صحت برنامه ها، الگوریتم های غیر عددی شامل : پردازش رشته ها، روش های جستجو و مرتب کردن، آشنایی مقدماتی با کامپایلرها و دیگر برنامه های مترجم، اجرای طرح های بزرگ و … می پردازند.

 

آنالیز عددی:

هدف از این درس، ارائه الگوریتم های عددی و بررسی خطاهای ایجاد شده از حل عددی مسائل است. در خصوص روش های تکراری، بررسی همگرایی و نرخ همگرایی نیز مورد تاکید می باشند. در این درس سرفصل های موجود عبارتند از : نمایش اعداد حقیقی، انواع مختلف خطاها، آنالیز خطاها، حل معادلات خطی، مشتق و انتگرال گیری عددی و حل معادلات دیفرانسیل عددی و … .

 

ساختمان داده ها:

در این درس، دانشجویان با آرایه ها، بردارها، ماتریس ها، صف ها و ردیف ها، لیست های پیوندی، خطی، حلقوی، روش نمایش و کاربرد لیست های پیوندی، درخت ها و پیمایش‌ آن ها، روش نمایش و کاربرد درخت ها، درخت های تصمیم گیری، گراف ها و نمایش آنها، تخصیص حافظه به صورت پویا و مسائل مربوط آشنا می شوند.

 

تحقیق در عملیات:

در این درس، دانشجویان با زمینه تحقیق در عملیات، انواع مدل ها و مدل های ریاضی، برنامه ریزی خطی، شبکه ها و مدل حمل و نقل، سایر مدل های مشابه، آشنایی با برنامه ریزی متغیرهای صحیح ،‌برنامه ریزی پویا، برنامه ریزی غیرخطی و مدل های احتمالی آشنا می گردند.

همه چیز درباره رشته ریاضی محض | سختی رشته ریاضی محض

شرایط ورود به رشته ریاضی

برای ورود به رشته ی ریاضی باید نمره ریاضی 14 و نمره علوم تجربی 13 باشد. نمرات دروس علوم تجربی و ریاضی در پایه هفتم و هشتم با ضریب یک و نهم با ضریب 3 محاسبه می گردد.

 

مجموع سه نمره بدست آورده در این دروس در پایه های هفتم و هشتم و نهم بدون ضریب در خرداد یا شهریور نباید کمتر از 42 باشد. مجموع نمرات کسب شده در سال هفتم و هشتم و نهم در دروسی که با رشته ی تجربی مرتبط اند. با درنظر گرفتن ضریب حداقل 252 باشد به عبارت دیگر معدل دانش آموز حداقل 14 باشد تا بتواند وارد رشته ی ریاضی شود.

 

درس های‌ این‌ رشته‌ در طول‌ تحصیل

دروس‌ مشترک‌ بین‌ گرایش های‌ ریاضی

ریاضی‌

آنالیز

جبر

مبانی‌ ریاضیات‌

آمار

معادلات‌ دیفرانسیل‌

جبر خطی‌

مبانی‌ هندسه‌

توابع‌ مختلط‌

آنالیز عددی‌

مبانی‌ کامپیوتر

گراف‌

نظریه‌ معادلات‌ دیفرانسیل‌

نظریه‌ اعداد

 

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ ریاضی‌ محض‌

جبر

آنالیز

هندسه‌ موضعی‌

توپولوژی‌

هندسه‌ دیفرانسیل‌

 

ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری

نظر به این که در مقاطع تحصیلات تکمیلی به جنبه‌های پژوهشی، تحقیقاتی و کاربردی با دیدی عمیقتر پرداخته می شود، فارغ التحصیلان این مقاطع دارای توانایی های علمی و تحقیقاتی و محاسباتی زیادی هستند و در کارهای اجرایی نقش مهم و ارزنده ای دارند.

 

در مقطع دکتری، دانشجویان ضمن افزایش مراتب علمی خود در یک زمینه خاص، قدرت، توان و صلاحیت خود را در جهت انجام طرحهای تحقیقاتی در سطح ملی و منطقه ای افزایش می دهند و قادر به توسعه مرزهای دانش و رفع معضلات علمی و اجرایی از طریق پژوهش می باشند.

 

فارغ التحصیلان مقاطع تحصیلات تکمیلی می توانند با توجه به تخصص ویژه خود، در مراکز علمی و پژوهشی، مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها و صنایع و مراکز آموزش عالی به عنوان عضو هیات علمی یا عضو پژوهشی جذب گردند.

 

خوشبختانه با رویکرد صنایع و موسسات به انجام امور تحقیقاتی، هم اکنون امکان جذب بسیاری از فارغ التحصیلان تحصیلات تکمیلی رشته های ریاضی، فراهم شده است.

 

توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه

این رشته نیازمند دانشجویانی است که از نظر ذهنی آمادگی جذب ایده های جدید را داشته باشند و بتوانند الگوها و نظم را درک کرده و مسائل غیرمتعارف را حل کنند. به عبارت دیگر یک روحیه علمی، تفکر انتقادی و توانایی تجزیه و تحلیل داشته باشند.

 

از آنجا که ریاضی ورود به عرصه‌های ناشناخته و کشف قوانین آن است، علاقمندی به مباحث ریاضی از همان دوران تحصیل در دبیرستان مشخص می شود. همین علاقمندی است که می تواند راه های بسیار سخت را برای دانشجوی این رشته هموار سازد.

 

یک ریاضیدان قبل از هرچیز باید جرات قدم گذاری در وادی ناشناخته ها را داشته باشد.

 

بازار کار در ایران

در بسیاری از علوم مختلف ریاضیات کاربرد دارد مثل آنالیز تابعی در مکانیک کوانتومی کاربرد زیادی دارد در خیلی از رشته های مهندسی معادله لاپلاس یکی از معادلات ریاضی استفاده می شود. به طور مثال در جامعه شناسی هم نظریه احتمال و نظریه گروه ها نقش مهمی دارد و باید بگوییم که در بیشتر صنایع زیرساختی ریاضی وجود دارد و به همین دلیل اگر به سایر رشته هایی که در زیر گروه ریاضی معرفی شده اند مراجعه کنید متوجه می شوید که لازم است موفقیت در بیشتر این رشته ها داشتن پایه ریاضی قوی است.

 

به همین دلیل در جامعه ما بیشتر شغل ها اگر جنبه علمی داشته باشند به ریاضیدانها احتیاج دارد این افراد می‌توانند مشکلات را به روش علمی حل کنند ولی خیلی فرصت شغلی مناسبی برای این افراد وجود ندارد مگر در مراکز تحقیقاتی صنعتی که از نظر علمی قوی هستند. یک‌ لیسانس‌ ریاضی‌ بخاطر نظم‌ فکری‌ و بینش‌ عمیقی‌ که‌ در طول تحصیل‌ به‌ دست‌ آورده، می تواند با مطالعه‌ و تلاش‌ شخصی‌ در بسیاری‌ از شغل ها، حتی‌ شغل هایی‌ که‌ در ظاهر ارتباطی‌ با ریاضی‌ ندارد موفق‌ شود.

 

درآمد و حقوق در رشته ریاضی محض

فردی که در این رشته به تحصیل مشغول است با توجه به نوع شغلی که اختیار می کند، حقوق متفاوتی خواهد داشت. اگر بتواند به معلمی بپردازد حقوق ثابت آموزش و پرورش را خواهد داشت و اگر در جاهای دیگری مشغول به کار شود طبق قانون کار با او برخورد خواهد شد. 

جدیدترین مطالب