لیست اماکن دیدنی شیراز با آدرس | ساعات بازدید از اماکن دیدنی شیراز
اماکن دیدنی شیراز همراه با آدرس
اماکن دیدنی شیراز با آدرس را در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد برای سفر به شیراز ابتدا باید لیست اماکن دیدنی شیراز با آدرس را تهیه کنید تا در حین بازدید از انها به مشکل برخورد نکنید اگر نمی دانید چند روز باید در شیراز بمانید توصیه ما 3 تا 7 روز است که بسته به بودجه شما سلیقه ای است ساعات بازدید از اماکن دیدنی شیراز تا از 8 صبح تا 10 شب می باشد و جمعه ها تا ساعت 7 شب فعالیت می کنند. شیراز شهر خوش نشینی، فرهنگ و ادب است. این شهر دارای باغهای بسیار فراوان و زیبایی است، گویی در عصر قدیم در هر نقطهای از شهر یک باغ و امارت زیبا خلق شده است و همین امر نشان از روحیه لطیف و شاعر گونه مردم این دیار دارد. باغ عفیف آباد نیز یکی از چندین باغ زیبای شهر شیراز است که به داشتن گلهای فراوان و درختان خود شهرت یافته است.
باغ عفیف آباد شیراز
اماکن دیدنی شیراز با آدرس طراحی امارت باغ نیز بر گرفته از همان مسیر همیشگی معماری ایرانی است. سر در ورودی دارای چهار ستون بلند و گچی است که به صورت 2 تایی کنار هم قرار گرفتهاند و در ساخت سر ستونهای آن از المانهای تخت جمشید الهام گرفته شده است، در ایوان آن نیز 2 ردیف ستون 4 تایی در هر طرف دیده میشود که شبیه به ستونهای بخش ورودی است. کل ساختمان مجموعه در 2 طبقه و 30 اتاق و تالار بنا شده است که دیوارهای داخلی آن دارای طرحهای زیبای گچ بری و منقس کاری است و در درب و پنجرههای آن از شیشههای رنگی معمول آن دوران استفاده شده است. سقف بیشتر اتاقها چوبی و از نقاشی، کاشی کاری و گچ بریهای ایرانی است که برای زیبا کردن آنها استفاده شده است و فضای دل نشین و آرامبخش را درون این امارت بوجود آورده تا ساکنین حس راحتی و آرامش را تجربه کنند. یک حوض بزرگ مستطیلی دارای فواره نیز درون حیاط و جلوی امارت وجود دارد که علاوه بر زیبا کردن مجموعه، نقش خنک کننده فضای باغ در فصول گرم را بر عهده داشته است.
اگر میخواهید به این باغ بروید باید ابتدا از هر نقطه شیراز که هستید خود را به خیابان قصر دشت برسانید و سپس از آنجا به خیابان عفیف آباد وارد شوید؛ این خیابان را تا انتها رفته و وارد خیابان ستارخان شوید تا به پارکینگ باغ دسترسی پیدا کنید و ماشین خود را پارک کنید. تاریخ احداث امارت این باغ به سال 1284 برمیگردد، دورانی که میرزا محمد علی خان قوام آن را بنا نمود. امروزه اداره آن در اختیار ارتش جمهوری اسلامی ایران است و آن را به یک موزه سلاح زیبا تبدیل کردهاند تا بازدید کنندگان ضمن لذت بردن از محیط زیبا و سرسبز باغ، از این موزه تماشایی و متفاوت نیز بازدید کنند. باغ این مجموعه در دوران صفویه خلق شده است و احتمالاً پادشاهان برای گشت و گزار و تفریح از آن استفاده میکردند، اما پس از آن و در زمان قاجار این باغ توسط قوام خریداری شد و یک عمارت زیبا درون آن ساخته شد. وسعت کل مجموعه چیزی حدود 127 هزار مترمربع است. داستان نام این باغ نیز این است که در اواخر دوران قاجار این باغ به دست عفیفه خانم، خواهرزاده بانی آن افتاد، از آنجا که این شخص در مرمت و گسترش آن نقش فراوانی ایجاد کرد و باعث رونق این باغ گردید در بین مردم این باغ به نام باغ عفیف آباد مشهور شد.
آدرس باغ عفیف آباد شیراز
منطقه ۱، خیابان ستاری، باغ عفیف آباد
ساعت بازدید باغ عفیف آباد شیراز
8صبح تا 12 / 15:30 تا 17:30
نارنجستان قوام شیراز
نارنجستان قوام از جمله بناهای تاریخی دوران قاجاریه است که بین سال هایی (1305 – 1290 ه.ق) توسط علی محمد خان قوام الملک دوم و فرزندش محمدرضا خان قوام الملک بنا در شهر شیراز گردید. این باغ که محل حکومت قوام الملک بوده به دلیل درخت های نارنج فراوانی که در آن کاشته شده به « نارنجستان » معروف است. ساختمان شمالی که عمارت اصلی و مهم نارنجستان و محل پذیرایی از میهمانان حکومتی بوده، از نظر هنری بسیار حائز اهمیت بوده است.
گچبری، آیینه کاری، نقاشی، کاشی کاری و آجر کاری و منبت کاری آن در نوع خود بی نظیر است. عمارت اصلی در قسمت جلو دارای درهای اُرُسی با شیشه های رنگی است. هلالی بین دو ایوان دو ستونی و شاه نشین هم شیشههای رنگی بسیار زیبائی دارد. این شیشه ها در دوره قاجاریه از اروپا به ایران آورده شده است. کلیه درهای عمارت از چوب گردو است خاتم کاری یا به سبک هندی منبت کاری شده و در آنجا صدف هایی بکار رفته که در آن زمان از خلیج فارس آوردهاند. این درها بسیار نفیس و کار استادان بزرگ این فن است.
در اواسط قرن سیزدهم هجری، قوام السلطنه، حاکم فارس بناهای مختلفی را در محله خود ساخت که به مجموعه باغ قوام شهرت یافت. درون باغ قوام، عمارتی با تزیینات فوق العاده دارد که یکی از زیباترین و ارزشمندترین آثار باقی مانده از دوره قاجار در شیراز است. باغ و عمارت در دوره قاجاریه بخش بیرونی خانه بنا بوده و این بنا مخصوص مراجعه رعیت و مردم و محل تشکیل جلسات بزرگان قاجار بوده؛ باغ قوام امروز مملو از درخت های نارنج است که به نارنجستان قوام شهرت یافته است.
زیرزمین این عمارت به موزه آثار باستانی و اشیای اهدایی پروفسور پوپ ( مورخ آمریکایی آثار هنری ایران ) اختصاص داده شده است. این ملک امروز در تملک دانشگاه شیراز می باشد.
آدرس نارنجستان قوام شیراز
خیابان لطفعلی خان زند – نرسیده به خیابان زینبیه (فلکه غدیر)
تلفن نارنجستان قوام شیراز : ۳۲۲۲۰۲۵۷
ساعت بازدید نارنجستان قوام شیراز
همه روزه از ۸صبح الی ۱۹
قیمت بلیط نارنجستان قوام شیراز
برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰ تومان می باشد.
عمارت باغ نارنجستان قوام
کل این منزل حدوداً دارای ۲۰ اتاق در طبقه اول و دوم میباشد که غیر از قسمت شرقی تمام اتاق ها به هم راه دارند و به آخرین اتاق قسمت غربی میرسند. زیرزمین کل بنا از قسمت جنوبی تا قسمت شمالی ادامه دارد. قسمت جنوبی زیرزمین به خاطر والی بودن آنها اسلحه خانه بوده است زیرا خودشان نیز دارای یک سرس سرباز بودهاند. در قسمت شمالی حبوبات، عرقیات و برنج نگهداری می کردهاند.
تقسیم بندی اتاقها به نحوی است که گروه هایی از مهمان ها به طور مجزا میتوانسته اند در آنجا اقامت کنند و بطور کلی این مجموعه مشتمل بر دو دستگاه شامل پنج اتاق، چهار دستگاه با دو تا سه اتاق و دو دستگاه هر کدام با دو اتاق و شش اتاق انفرادی است.
در وسط حیاط آب نمایی است که دو طرف آن باغچه گل کاری شده قرار داشته و درختان نارنج و نخل و سرو دو سوی محور میانی را احاطه کرده است. در انتهای مسیر، حوضی پر آب قرار دارد که نمای ایوان و عمارت در آن منعکس می شود.
این بنا در دهه 40 از سوی ابراهیم قوام به دانشگاه شیراز واگذار شد و مدت ها دفتر مؤسسه آسیایی دانشگاه شیراز به سرپرستی پروفسور آرتور آبرهام پوپ، ایران شناس آمریکایی بود. پوپ نیز با به نمایش گذاردن اشیاء و عتیقه جاتی که در سفرهای پژوهشی خود از سراسر ایران گردآورده بود، آن را به موزه نارنجستان قوام تقدیم کرد. محل این بنا در انتهای خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد و اردیبهشت ماه 1345 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد اتابک شیراز
مسجد جامع جدید یا مسجد اتابک معروف به مسجد نو دومین مسجد شیراز از نظر اهمیت تاریخی است. مسجد نو با بیست هزار متر مربع مساحت بزرگترین مسجد ایران است. در سالهای اخیر مسجد نو محل اقامه نماز جمعه شهر شیراز است. این مسجد در سال ۵۹۰ هجری قمری توسط اتابک سعدبن زنگی احداث شد و در روبروی بارگاه شاهچراغ در شیراز قرار دارد.
تاریخچه مسجد اتابک شیراز
بنای اولیه این مسجد در بین سالهای ۵۹۷ تا ۶۱۵ هجری قمری توسط اتابک سعد بن زنگی (پادشاه فارس) ساخته شده و در دوره های مختلف، بازسازی ها، تعمیرات و تزیینات زیادی در آن صورت گرفته است به نحوی که از بنای اتابکی آثار قابل توجهی بر جای نمانده و بنا صورت تازه ای به خود گرفته است. از جمله بازسازی ها و تعمیرات مسجد که در طول دوره های مختلف صورت گرفته است میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: در سال ۹۹۵ هجری قمری، خواجه سعد الدین شیرازی معروف به شاه نوازخان (وزیر دکن هندوستان) و در سال ۱۱۸۳ هجری قمری، صادق خان، برادر کریمخان زند، مسجد را تجدید و تعمیر کردند.
در سال ۱۲۶۹ هجری قمری، مسجد در اثر زلزله آسیب کلی دید. به طوری که جز طاق بزرگ رو به مغرب و کریاس متصل به آن و شبستان پشت به قبله، بقیه مسجد خراب شد و بین سال های ۱۲۷۱ تا ۱۲۷۳ توسط حاجی میرزا علی اکبر قوام الملک شیرازی بازسازی گردید. در سال ۱۳۰۱ هجری قمری، شبستان معروف به مقصودیه خراب شد که آن هم توسط فتحعلی خان (پسر میرزاعلی اکبر قوام الملک) دوباره ساخته شد.
در سال ۱۳۵۰ هجری قمری، معین الشریعه واعظ اصطهباناتی، از طرف حاجی محمد باقر بهبهانی، مسجد را تعمیر و سردر آن را که به کلی خراب شده بود، از نو ساخت. در دوره های اخیر، از طرف اداره باستان شناسی، تعمیرات و مرمت های ضروری در بنای مسجد صورت گرفته است.
معماری مسجد اتابک شیراز
بنای مسجد مشتمل بر صحن وسیع مرکزی، ایوان ها و رواقهای جانبی، شبستان های ستون دار جنوبی و ۴ ورودی است که در کل مساحتی حدود ۲۰ هزار مترمربع را می پوشاند. مسجد از جهات مختلف دارای چهار ورودی است که از طریق رواق ها و دالان هایی به صحن راه پیدا میکنند. ورودی ها از بیرون دارای تزیینات کاشی کاری هستند که عمدتاً مربوط به دوره های اخیر است. در میانه صحن میانی مسجد سه حوض آب و ردیفی از درختان کهن سال وجود دارد. این صحن از چهار جهت توسط رواق های یک طبقه و ایوان های چهارگانه محدود شده است.
در اطراف ایوان شمالی و جنوبی، به قرینه یکدیگر، ۲۴ دهانه و در اضلاع شرقی و غربی، ۱۲ دهنه رواق در اطراف ایوان ها ساخته شده است. جلوی بسیاری از دهنه ها و رواق ها با دیوار یا شبکه های چوبی مسدود شده است.به غیر از صحن مزبور، این مسجد دارای دو حیاط کوچک تر در طرف جنوبی بوده که یکی (معروف به باغچه) به دبستانی تبدیل شده و دیگری حیاط منجلاب مسجد است. در میانه ضلع جنوبی صحن، ایوان جنوبی به ارتفاع ۴۰ و عرض ۲۵ متر با رواق ها و غرفه های دو طبقه کناری و به قرینه آن در ضلع شمالی، ایوان دیگری است.بر پیشانی و زیر طاق این ایوان، مقداری کاشی کاری قدیمی دیده می شود و در پاکار طاق آن، کتیبه ای قرآنی به خط ثلث نوشته شده است.
جبهه ایوان با طاق نماهایی نماسازی شده است. پوشش نیم گنبد و طاق گهواره ای ایوان شمالی، در دوره نسبتاً جدید برداشته شده و با پوششی با مصالح جدید جایگزین شده است. پشت این ایوان، یکی از ورودی های مسجد قرار دارد که بر بقایای کاشی کاری نمای خارجی آن، نام ناصر الدین شاه ثبت شده است. ایوان غربی صحن نیز مختصر کاشی کاری معرق دارد. در پاکار طاق این ایوان، کتیبه ای قرآنی به خط ثلث نگاشته و در پایان آن، تاریخ ۱۲۷۵ هجری قمری قید شده است.
ایوان شرقی نیز تقریباً با همان خصوصیات در پاکار دارای کتیبه قرآنی به خط ثلث است و در پشت سر آن، یکی از ورودی های مسجد قرار دارد که به فلکه جلوی امامزاده شاه چراغ (ع) باز میشود. این سردر جدید است.در پشت ایوان جنوبی و ضلع جنوبی مسجد، دو شبستان ستون دار، یکی بزرگ و دیگری کوچک تر، واقع شده است. شبستان بزرگ مسجد دارای پوشش کوتاه طاق و گنبد است که بر روی ۲۴ ستون سنگی در ۴ ردیف ۶ تایی هر کدام به ارتفاع ۲٫۵ متر قرار گرفته است. شبستان کوچک تر در شرق شبستان بزرگ قرار دارد و ستون ها و طاق های آن از سنگ و گچ ساخته شده است.
شبستان مسجد دارای محرابی کاشی کاری و نفیس است که با نقوش هندسی و خطوط تزیینی از جنس کاشی معرق بهرنگ های سیاه و زرد و فیروزه ای زینت یافته و در میانه آن، لوحه ای واقع شده که به طور حتم از جای دیگری به اینجا منتقل شده است. بر روی این لوح، اسامی دوازده امام و عبارات دیگری نوشته شده است. شبستان های مسجد در دوره های مختلف مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته است.
دلیل نامگذاری مسجد اتابک شیراز
دلیل نامگذاری این مسجد به مسجد اتابک این است که به دستور اتابک سعد بن زنگی در سال های ۵۹۸ تا ۶۱۵ هجری قمری ساخته شد و علت شهرت یافتن به مسجد نو، این است که بنای آن طی قرون متمادی چندین بار بر اثر زلزله های شدید آسیب دیده و از نو مرمت شده است.
دروازه قرآن شیراز
اگر از سمت اصفهان وارد شیراز شوید، در مدخل ورودی شهر، طاقی بزرگ وجود دارد که باید ماشین ها از زیر آن عبور کنند. این بنای جالب به دروازه قرآن مشهور است و علت این نام، قرآنی است که در محفظه ی بالای به دستور عضدالوله دیلمی قرار داده شده تا مسافرین و میهمانان شیراز به سلامت گذر کنند. شیراز در گذشته شش دروازه داشته که امروز تنها همین “دروازه قرآن” باقی مانده؛ این دروازه به دستور عضدالوله دیلمی در مدخل تنگ الله اکبر ساخته شد. با گذشت زمان این دروازه رو به ویرانی تهاد تا اینکه در دوره کریم خان زند، بازسازی شده و قرآنی نفیس به خط سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در اطاقک بالای دروازه قرار دادند. این اثر تاریخی بار دیگر براساس بی درایتی شهردار شیراز در سال ۱۳۱۵ شمسی براثر انفجار دینامیت تخریب شد. یکی از بازرگانان شیراز در سال ۱۳۲۸شمسی دروازه قرآن رااز نو بنا کرد. قرآن دوره کریم خان مشهور به “هفده من” و قرآن دیگر در سال ۱۳۱۶ به موزه پارس شیراز منتقل شد. در گذشته تمامی شهرهای ایران دارای برج و دروازههایی بودند که امروزه از هیچ کدام آنها خبری نیست، شهر شیراز نیز دارای شش دروازه اصلی به نامهای دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه، دروازه کازرون و دروازه شاه داعی الی اله بوده که متأسفانه امروزه فقط دروازه قرآن باقی مانده و شاید علت آن متبرک شدن این ورودی زیبا به قرآن باشد.
دروازه قرآن شیراز که در قدیم به آن طاق قرآن نیز میگفتند واقع در ورودی شمالی شهر است جایی که مرودشت را به شیراز متصل میکند در تنگه الله اکبر قرار دارد. دروازه قرآن در میان کوههای چهل مقام و بابا کوهی قرار گرفته بوده، از همان ابتدا در بالایش قرآنی قرار گرفته بوده که بتواند مسافران ورودی و خروجی را متبرک کرده و در پناه قرآن به سلامت حفظ کند. سنتی که هنوز هم در خانوادههای ایرانی مرسوم است و مسافران خود را از زیر قرآن رد میکنند.
تنگه الله اکبر، در واقع شمالیترین نقطه شیراز است که از آن یک باره نمای کلی شهر دیده میشود و چون این تنگه تنها راهی بوده که مسافران و بازرگانان میتوانستند از طریق آن وارد شیراز شوند، دروازه قرآن را بر سر راه آن ساختهاند تا همه از زیر آن عبور کرده و متبرک شوند. علت نام گذاری این تنگه نیز داستان جالبی دارد، گفته میشود آن قدر شیراز زیبا و دل انگیز بوده که زمانی که مسافران به این تنگه میرسیدند و برای اولین بار نمای شهر را میدیدند، ناخدا گاه از عظمت و شکوه آن کلمه الله اکبر بر زبانشان جاری میشد و به همین دلیل نام این تنگه را تنگه الله اکبر گذاشتهاند.
این دروازه در حدود سالهای 983 میلادی در دوران حکومت آل بویه به دستور عضد الدوله دیلمی یکی از امرای این خاندان ساخته شد و قرآنی روی آن نصب گردید، و در دوران زندیه نیز یک بازسازی کامل شد و دو جلد قرآن جدید در آن قرار گرفت که به قرآن هفده من معروف شدند. اما گذر زمان داشت سرنوشت این دروازه را نیز مانند دیگر دروازههای شهر دچار میکرد تاجایی که در حدود سال 1315 به کلی تخریب شد. اما سالها بعد با همت چند تن از بازرگانان بزرگ مانند حسین ایگار، ساخت یک دروازه قرآن بزرگتر و باشکوهتر در نزدیکی محل قبلی آغاز گردید، این بار در این بنا یک بخش مستطیلی بالای دروازه اضافه شد تا محلی باشد برای قرار گرفتن قرآن در آن.
وقتی به نمای کلی دروازه قرآن نگاه میکنیم برایمان آشنا به نظر میرسد، پیروی از سبک معماری ساده ایرانی-اسلامی، دارای یک دهانه بزرگ قوسی برای عبور و مرور مردم و دو دهانه کوچک در سمت چپ و راست دروازه است. هم اکنون در بالای این دروازه 2 نسخه قرآن خطی قرار دارد که گفته میشود مربوط به ابراهیم سلطان است و قرآنی که در قدیم روی دروازه بوده به موزه پارس منتقل شده است.
دسترسی به دروازه قرآن شیراز
امروزه این دروازه در فلکه طاووسیه شیراز در نزدیکی باغ جهان نما و مقبره خواجو کرمانی قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید به آدرس زیر بروید:
آدرس دروازه قرآن شیراز
استان فارس، شیراز، منطقه ۳، آزادراه شیراز – مرودشت
اگر قصد دارید در همان ابتدای سفرتان از دروازه قرآن وارد شیراز شوید باید مسیری را انتخاب کنید که قبل از شیراز، شما را به مرودشت برساند و سپس از آزاد راه مرودشت-شیراز وارد شهر شوید.
تهران-اصفهان-شهرضا-آباده-مرودشت-شیراز (900 کیلومتر- حدود 10 ساعت)
آدرس دروازه قرآن شیراز
تنگه لله اکبر
باغ ارم شیراز
یکی از زیباترین و مشهورین باغ های شیراز، باغ ارم است که هرگردشگری، بی شک از آن بازدید می کند.این باغ مصفا از دوره سلجوقیان و در تمام دوره آل اینجو و آل مظفر برپا بوده است. سروهای بلند قامت، گل های متنوع و زیبا و درخت مشهور سروناز باغ ارم شهرتی جهانی دارد و دل از هر بازدید کننده ای می رباید. باغ ارم را اتابک قراچه حاکم فارس در زمان سنجر پسر ملکشاه سلجوقی احداث کرد.
عمارتی سه طبقه در وسط هسته مرکزی باغ وجود دارد که جالبترین بخش باغ ارم می باشد و در زمان ناصرالدین شاه قاجار بر روی عمارت قبلی ساخته شد. در طبقه ی دوم بنا ایوانی بزرگ با دو ستون بلند و در دوطرف این ایوان دو ایوان کوچکتر دیده می شود. تابلویی از تصاویر شاهنامه فروسی و نبرد شاهان قاجار در پیشانی بنا نقش شده و جلوه ای جالب و تماشایی به عمارت بخشبده است.
باغ ارم شیراز درپاییز سال۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی ایران و در سال ۲۰۱۱ در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
آدرس باغ ارم شیراز
بلوار ارم
تلفن باغ ارم شیراز
۰۷۱۶۲۷۳۶۴۷
ساعت بازدید باغ ارم شیراز
از ۸ صبح الی ۲۲:۳۰ یکسره آماده پذیرایی از گردشگران است. در ایام تعطیل نیز این باغ باز می باشد.
قیمت بلیط باغ ارم شیراز
برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰ تومان می باشد.
باغ جهان نما شیراز
باغ جهان نما، باغی است باصفا و زیبا از دوره ی آل مظفر و آل اینجو (قرن هشتم هجری قمری) در نزدیکی آرامگاه حافظ. این باغ را کهن ترین باغ شیراز می دانند و همانند باغ دلگشا و باغ ارم پیش از حمله تیمور گورکانی و نیز در دوره صفویه بسیار آباد و مورد توجه بوده؛ درون این باغ نیز عمارتی هشت ضلعی با نمای آجری وجود دارد. این کوشک توسط کریم خان زند در سال ۱۱۸۵ هجری قمری ساخته شد و تا امروز سالم باقی مانده است. مساحت این باغ چیزی در حدود 3 هکتار است که بخش اصلی آن را فضای سبزی تشکیل داده که پر از گل، بوتهها و درختان کهنی است که سر به فلک کشیدهاند. بخشهای مختلفی نیز چمن کاری شده که زیبایی بصری این باغ را دوچندان کرده است. از گیاهان و درختان موجود در باغ میتوان به سرو، داوودی، شمشاد، بنفشه و اطلسی اشاره کرد.
آدرس باغ جهان نما شیراز
چهارراه حافظیه. خیابان قرآن (حافظ)
شماره تلفن باغ جهان نما شیراز
۳۲۲۷۵۸۷۵
ساعت بازدید باغ جهان نما شیراز
۷:۳۰ صبح تا ساعت ۲۲ به صورت یکسره. روزهای جمعه این باغ تعطیل می باشد.
قیمت بلیط باغ جهان نما شیراز
برای گردشگران داخلی ۲۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵۰۰۰ تومان می باشد.
عمارت موجود در باغ یک ساختمان 8 ضلعی جالب است که در دو طبقه ساخته شده و دارای 4 شاه نشین است که احتمال ساخت آن به دوران زندیه باز میگردد. اگر امروز به این ساختمان نگاهی بیندازید هیچ گونه تزییناتی روی دیوارههای آن نمیبینید که این از معماری ایرانی بعید به نظر میآید و محتمل است که در طی مرور زمان از بین رفته باشد. پنجرههای عمارت همگی چوبی بودهاند که البته پس از مرمت، برخی از آنها با بیسلیقگی جای خود را به پنجرههای آهنی دادهاند که زیبنده این عمارت نیست!
طبق رسم تمامی باغهای ایرانی یک جوی زیبا از وسط باغ میگذرد که از آب رکن آباد سیراب میشود و فوارههای آن در صورت روشن بودن میتواند نسیم خنکی را در داخل باغ به جریان بیندازد و حس بودن در یک مکان فرح بخش و تاریخی را به بازدید کنندگان منتقل کند. بعد از دوران صفوی تا زمان نادرشاه افشار، این باغ در طی کشمکشهای مختلف و جنگها به ویرانهای تبدیل شد و پس از استقرار زندیه این باغ مجدد روی آرامش را به خود دید و آرام آرام با توجه حکومت، بازگشت به دوران با شکوه خود را آغاز کرد. حتی رونق باغ به حدی رسیده بود که در دوران قاجار برای مهمانیهای حکومتی و یا استقرار میهمانان خارجی از آن استفاده میکردند.
ژان شاردن جهان گرد و جواهر ساز معروف فرانسوی که علاقه فراوانی برای سفر به ایران داشته پس از بازدید خود در کتابش که در ایران به نام «سیاحتنامه شاردن» چاپ شده درباره این باغ چنین مینویسد:
“دروازه شهر به خیابان زیبایی میرسد كه بسیار طولانی و کم عرض است. درهای باغ از دو سو مقابل هم قرار گرفته و قرینه بودن آنها وضع جالبی به وجود آورده است. در وسط این خیابان حوض مربع شكلی است كه پهنای این حوض به اندازه خیابان است و برای این كه بتوان از دو طرف آن گذشت، سر در باغهای دو سو به اندازه سی پا عقب نشسته است.”
در حال حاضر درون این عمارت به عنوان یک موزه کوچک برای به نمایش گذاشتن برخی آثار تاریخی ایران قدیم مورد استفاده قرار میگیرد که قدیمیترین شی آن یک شاهنامه مصور به زبان اردو و مینیاتور بر روی استخوان است. اشیا دیگری نیز چون یک تفنگ قدیمی، قباله ازدواج، مدال ضرب شده توسط محمدعلی شاه قاجار، همچنین اوراق بهادار دوره قاجار مانند دسته چک و برات وجود دارد.
باغ دلگشا شیراز
در نزدیکی آرامگاه سعدی یکی دیگر از باغهای ایرانی زیبا قرار دارد که به آن باغ دلگشا میگویند. این باغ در شمال شرقی شهر، در نزدیک دامنه کوه و جنوب بستر آب خان شهر شیراز قرار دارد و تمام ویژگیهای یک باغ اصیل ایرانی را در خود جای داده است. اروپاییان جملهای به نام پرشین گاردن دارند که منظورشان باغهای ایرانی است. این باغها از 3 ویژگی اصلی برخوردارند: اول این که باغها همیشه در مسیر قناتها یا رودها ساخته میشوند و همیشه یک جوی از وسط آنها میگذرد، دوم اینکه باغها همیشه دور تا دور محصور هستند و سوم وجود یک عمارت زیبا و با شکوه درون آن است. باغ دلگشا را از این حیث میتوانیم یک باغ ایرانی واقعی بدانیم. مساحت این باغ حدود 7.5 هکتار است.
یکی از باغ های دیدنی و تاریخی شیراز، باغ دلگشاست که درختان مرکبات و فواره های زیبایش باعث شهرت آن شده است.
باغ دلگشا، باغی با مساحت حدود ۶ هکتار است که در واقع ترکیبی از باغ ارم و جهانما می باشد. باغ در زمینی مستطیل شکل به ابعاد۱۶۰×۳۶۰ متر و مسطح با شیب خیلی کم بنا شده و دارای یک محور طولی حرکتی اصلی در میانه ی باغ است که با ورودی و خیابان های عریض اطرفش و درختان بلند و آب نماها و کوشکی در میان باغ، فضای باغ دلگشا را می سازند. محور اصلی باغ به وسیله یک محور فرعی عمود بر آن به چهار قسمت مستطیل شکل تقسیم می شود و کوشک یا کلاه فرنگی در مرکز این تقاطع ساخته شده است.
ورودی های اصلی باغ در امتداد محور اصلی قرار دارند، اما در حال حاضر ورودی های دیگری در امتداد محور فرعی به آن اضافه شده است.
باغچه ای کوچک معروف به باغ طاووس با درختان سرو، کاج و نخل و نارنج در ضلع شمالی باغ می باشد که فاقد عمارت است.
در سراسر باغ درختان نارنج و تعدادی درخت پرتقال کاشته شده که در اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت با شکوفه های سفید و زیبا، باغ را مصفا و عطرآگین می کنند.
باغ دلگشا از آب چشمه قنات آرامگاه سعدی معروف به “گازاران” مشروب می شود. در مهرماه سال ۱۳۸۱ این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. باغ دلگشا در حال حاضر در مالکیت شهرداری شیراز می باشد. برای مطالعه بیشتر به باغ دلگشا شیراز | یادگاری از دوره ساسانی رجوع کنید. در مورد تاریخ پیدایش این باغ گفته میشود که به دوران پیش از اسلام و زمان حکومت ساسانیان باز میگردد؛ زمانی که تیمور گورگانی با کشتن شاه منصور موفق به فتح فارس میشود، این باغها وجود داشتهاند و او پس از دیدن آنها تصمیم میگیرد تا یک نمونه بزرگتر از باغ دلگشا را در سمرقند بسازد و نام آن را نیز دلگشا میگذارد. بحر حال این باغ در دوران مختلف تاریخی مثل صفویه و افشاریه همچنان از باغهای مهم و آباد دیار فارس تلقی میشده و گردشگران و جهان گردان معروف جهان نیز توجه خاصی به آن داشته و نامش را در سفرنامههای خود آوردهاند.
هرچند که متأسفانه در جریان جنگهایی مانند طغیان محمد خان شیرازی که به مبارزه با نادرشاه درآمد، این باغ طی محاصره و نبرد در شیراز صدمات جدی دیده است (تا جایی که گفته میشود پس از مرگ نادرشاه افشار تقریباً این باغ به طور کامل ویران شده است) اما این پایان سرنوشت باغ دلگشا نبود؛ بطوری که در سال 1205 هجری، در دوران قاجاریه شخصی به نام ابراهیم اعتماد الدوله شیرازی تصمیم به احیای مجدد باغ گرفته و شروع به احداث آن میکند. سپس مرحوم نواب رضا قلی میرزا در سال 1336 درون باغ امارت کلاه فرنگی را میسازد و بنای چنین عماراتی در باغهای ایرانی از او الهام گرفته شده است. در ادامه فرزندان وارثان باغ اقدام به آبادانی و ساخت بخشهای دیگر آن میکنند.
آدرس باغ دلگشا شیراز
دامنه کوه فهندژ. درنزدیکی آرامگاه سعدی
شماره تلفن باغ دلگشا شیراز
۳۷۳۰۹۸۹۹
ساعت بازدید باغ دلگشا شیراز
۸ صبح الی ۱۰ شب
قیمت بلیط باغ دلگشا شیراز
برای گردشگران داخلی ۲۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵۰۰۰ تومان می باشد.
حضور زیبایی در وسط باغ جلوی عمارت کلاه فرنگی و حوض دیگری نیز جلوی تالار قرار دارد و یک کانال کوچک از وسط باغ میگذرد. آب این باغ توسط قنات بند معروف به آب سعدی تأمین میشود تا از آن برای رشد درختان و پرورش گل و بوتهها استفاده کنند. عمارت کلاه فرنگی ساخته شده وسط باغ که 3 طبقه دارد خوشبختانه سالم مانده است. ای عمارت به صورت چهار شاه نشین و یک تالار به سبک معماری عمارت های ساسانی ساخته شده است. در ایوان آن دو ستون نگه دارنده وجود دارند. در تزیین این امارت از سبکهای زندیه و آیینه کاریهای ظریف، نقاشیهای زیبای رنگ روغن، سقفهای چوبی و گچ بریهای مرسوم آن دوران استفاده شده است. برای ورود به این عمارت میتوانید از 2 درب در دو طرف آن استفاده کنید.
باغ دلگشا آنقدر زیبا و دل انگیز است که چشم هر بیننده و گردشگری را به زیبایی این باغ و عمارت درون خود جلب میکند، اهمیت این باغ باعث شد تا در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۹۱۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. امروز از این باغ به عنوان یک موزه قدیمی برای نگهداری برخی اشیا مهم تاریخی استفاده میکنند. در موزه این باغ رادیوهای قدیمی، یک قرآن نفیس نوشته شده روی پوست آهو، تمبر، سکههای دوران مختلف نگهداری میشود که دیدن آنها خالی از لطف نیست. شما میتوانید همه روزه بین ساعت 8 صبح تا 10 شب از این باغ زیبا بازدید کنید. بلیط ورودی باغ 2000 تومان است که البته بلیط موزه نیز به صورت جداگانه و به مبلغ 3000 تومان باید پرداخت شود.
باغ جنت شیراز
باغی در جنوب شهر شیراز ، اول جاده بوشهر از دوره قاجار باقی مانده که دارای سروهای بلند قامت، آبنماهای سراسری،چمنکاری و گلکاری زیبایی است. در گذشته، بنایی زیبا متعلق به مشیرالملک در این باغ وجود داشته که امروز اثری از آن نیست.
بخشی از این باغ امروز محلی است برای اسکان مسافران نوروزی و همچنین فضایی برای دوچرخه سواران و تمرین های مربوط به این رشته ورزشی است.
مؤلف فارسنامه ناصری در توصیف باغ جنت این چنین می نویسد:
باغ جنت از بناهای حاج میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک است. در سال هزار و دویست و شصت و اند در صحرای کشن فرسخی مغربی شهر شیراز از حصاری از چینه کشد و انواع درختها را در آن کاشت و عمارتی لایق در کنار آن بساخت.
آدرس باغ جنت شیراز
ورودی غربی شیراز. بلوار امیر کبیر
قیمت بلیط باغ جنت شیراز
رایگان
باغ هنر شیراز
باغی به وسعت یک هکتار، شهرداری شیراز به هدف توسعه فرهنگ و هنر و استقبال شهروندان شیرازی به خصوص جوانان برپا شد. در این باغ آثاری از هنرمندان شیرازی در غرفه های مختلف به نمایش گذاشته شده است.
آدرس باغ هنر شیراز
خیابان خاتونک
ساعت بازدید باغ هنر شیراز
۱۷ صبح الی ۲۲
از ساعت۲۰:۳۰ الی ۲۳ هر شب اجرای برنامه های متنوع موسیقی سنتی
بلیط باغ هنر شیراز رایگان
باغ پرندگان شیراز
در شیراز باغی وجود دارد که برای علاقه مندان به دنیای جذاب پرندگان و کودکان و نوجوانان بسیار جالب و دوست داشتنی است. باغ پرندگان در بلوار دکتر حسابی دارای ۲ هزار پرنده با ۳۰۰ گونه مختلف از ۴۲ کشورآفریقایی، اروپایی و آسیایی است.
آدرس باغ پرندگان شیراز
بلوار دکتر محمود حسابی. روبروی گلدشت حافظ شیرازی. کوچه باغ پرندگان
تلفن باغ پرندگان شیراز : ۶۵۰۴۶۵۲
نمابر : ۶۵۰۴۶۵۲
ساعات بازدید باغ پرندگان شیراز
همه روزه از ساعت ۸صبح تا اذان مغرب. ایام سوگواری و تعطیل رسمی این پارک بسته می باشد.
باغ مینو شیراز
مرحوم ابوالقاسم مهندسي، معمار معروف شیرازی در دوره پهلوی باغی منحصر به فرد با یک عمارت به سبکی متفاوت و متاثر از معماری اروپایی را بنا کرد. با این وجود تمام عناصر معماری ایرانی در آن دیده می شود. بنیاد شهید این باغ را پس از انقلاب مصادره شد و مدرسه ای در آن ساختند؛ اما پس از بررسی دوباره باغ را به مالک آن (مرحوم محمد نمازي ) پس دادند. مرحوم نمازی نیز سعی کرد باغ و عمارت آن را مرمت کند؛ ولی تصمیم به فروش آن گرفت. باغ مینو در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
این باغ در سال ۱۳۸۸ توسط بخش خصوصی احداث شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
نکته : در سال ۱۳۹۲ تعدادی از پرندگان این باغ به دلیل سرما از بین رفتند و این باغ تعطیل شد. متاسفانه اطلاعات دقیقی از وضعیت کنونی این باغ دسترس نیست.
آدرس باغ مینو شیراز
بزرگراه دکتر حسابی، روبروی شهرک گلدشت حافظ، کوچه باغ پرندگان
عمارت شاپوری شیراز
عبدالصاحب شاپوری یکی از تاجران بزرگ شیرازی در سال های ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ باغی داشت که توسط یکی از معماران برجسته شیراز، ابوالقاسم مهندسی ساخته شده بود. خانواده شاپوری تا دهه هفتاد در این باغ زندگی می کردند، اما پس از آن متروکه شد و سازمان میراث فرهنگی در سال ۱۳۷۰ باغ را خریداری و به ثبت رساند. عمارت این باغ به سبک معماری قاجاری بنا شده و دارای خصوصیت منحصر به فردی می باشد.
آدرس عمارت شاپوری شیراز
خیابان انوری. روبروی خیابان اهلی
باغ سالاریان شیراز
حبیباللهخان، فرزند رضاخان قوامالملک معروف به “سالارالسلطان” باغی را در جنوب شرقی شیراز بنا کرد که بخش هایی از آن تخریب شده ودر حال حاضر در حال مرمت و بازسازی است.
در میانه باغ عمارتی چهار فصل دو طبقه وجود دارد که در دوره قاجار به باغ اضافه شد و نمونه ی خوبی از معماری قاجار است.
آدرس باغ سالاریان شیراز
جنوب شرقی شیراز، در ضلع شمالی بولوار سیبویه
باغ منشی باشی شیراز
این باغ نیز از باغ و عمارت آن از بناهای زیبای شیراز دوره قاجاریه بوده که در سال ۱۳۵۴ به ثبت ملی رسید. در حال حاضر شرکت مخابرات ایران آن را خریداری و از آن به عنوان ميهمان سرا و پاركينگ اختصاصی استفاده می شود.
آدرس باغ منشی باشی شیراز
خیابان فردوسی
ارگ کریم خانی شیراز
یکی از جاذبه های تاریخی و جالب شیراز، #ارگ کریم خانی است که در دوره زندیه با بهترین مصالح و دست برترین معماران عصر ساخته شد. این بنا مهمترین و بزرگترین ساختمان زندیه می باشد که در زمینی به گستردگي ۱۲۸۰۰متر مربع بنا شده؛ چون محل زندگی کریم خان بود ه ارگ کریم خانی شهرت یافت. این ارگ ترکیبی از معماری مسکونی و نظامی است و در دوره قاجار محل زندگی فرمانروایان محلی بوده؛ اما در دوره پهلوی به زندان مبدل شد و این تغییر کاربری نادرست، سبب آسیب های جدی این بنا شد. در حال حاضر ارگ کریم خان، موزه ای از مجسمه های جالب و تماشایی است و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره میشود .
در سال ۱۳۵۱ خورشيدي ارگ کریم خانی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
آدرس ارگ کریم خانی شیراز
میدان شهدا (شهرداری سابق)
شماره تلفن ارگ کریم خانی شیراز
۲۳۰۱۹۸۵
ساعات بازدید ارگ کریم خانی شیراز
در شش ماه اول سال از ساعت ۷:۳۰صبح تا ۲۱ و در شش ماه دوم از ساعت ۸صبح الی ۲۰.
قیمت بلیط ارگ کریم خانی شیراز
برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال.
بازار وکیل شیراز
درمیان تمام بناهای ساخته شده، مجموعه بی نظیر #بازار وکیل مانند گوهری می درخشید. شروع ساخت این مجموعه بزرگ حدودا از سال ۱۱۳۷ خورشیدی آغاز شد و تا سال ۱۱۵۶ توسعه و تکمیل آن به طول انجامید. در دوره های متفاوت تعمیرات و تغییرات اساسی در کالبد بازار صورت گرفته برای مثال در سال ۱۳۱۵ خورشیدی با احداث خیابان زند، ارتباط راسته شمالی با ادامه خود تا چهارسوق بزرگ بازار قطع شد و بخشی از راسته شمالی شامل ۸ طاق و کاروانسرای قوامی و قسمتی از کاروانسرای روغنی به ناچار تخریب شد.
چندی پیش نیز اسنادی تجاری که بیش از ۱۰۰ سال قدمت داشتند در بازار وکیل کشف شد در این اسناد لیست قیمت ها، خریدها و فروش ها و مواردی مربوط به بازار و تجارت وجود داشت.
بازار وکیل در ۱۷ام تیر سال ۱۳۵۱ ثبت ملی شد.
آدرس بازار وکیل شیراز
مرکز شهر شیراز.خیابان زند. میدان شهدا
حمام وکیل شیراز
یکی دیگر از بناهای دوره زندیه در شیراز #حمام وکیل می باشد که در کنار دیگر آثار این دوره مثل مسجد و بازار وکیل واقع شده است. این حمام به عنووام حمام عمومی شهر مورد استفاده بوده و بخشی را به عنوان شاه نشین (ویژه شاه) داشته، در دوره پهلوی قسمت هایی از آن را به حمام نمره تبدیل کردند و این تغییر وضعیت، سبب خارج شدن شکل معماری آن از حالت اصلی آن شده که اداره باستان شناسی در سال ۱۳۵۱ آن را مرمت کرد. پس از چند سال تبدیل به رستوران و سفره خانه و موزه فرش های دستباف (فروشگاه فرشهای دستباف) شد و در نهایت، امروز حمام وکیل موزه ای با ۳۰ مجسمه مومی در حالت های مختلف، می باشد.
این بنا در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
آدرس حمام وکیل شیراز
خیابان لطفعلی خان زند – خیابان طالقانی – جنب مسجد وکیل
شماره تلفن حمام وکیل شیراز
۳۲۲۴۷۶۴۶
ساعات بازدید حمام وکیل شیراز
در شش ماه اول سال از ساعت ۷:۳۰ صبح الی ۲۰ و در شش ماه دوم از ساعت ۸ صبح الی ۱۹
قیمت بلیط حمام وکیل شیراز
برای کردشگران داخلی ۲۵۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
خانه زینت الملوک شیراز
در خیابان لطفعلی خان زند شیراز در ضلع غربی نارنجستان قوام، بنایی زیبا و باشکوه قرار دارد که به پاس نیکی های مالکش، زینت الملک مشهور شده است. شروع ساخت این خانه قاجاری که در سال ۱۲۹۰ هجری قمری توسط علی محمد خان قوام الملک دوم و اتمام آن در سال ۱۳۰۲ هجری قمری توسط محمد رضا خان قوام الملک سوم صورت گرفت قرار دارد. ابتدا این خانه محل سکونت و زندگی (اندرونی) قوام ها و خانواده آن ها بوده که از طریق دری در زیرزمین به نارنجستان قوام راه می یابد. خانه زینت الملک بیش از بیست اتاق مزین به گچبری، نقاشی و آیینه کاری های بسیار نفیس و چشمگیر است. بنیاد فارس شناسی در سال ۱۳۷۳شمسی با همکاری میراث فرهنگی به بهسازی و مرمت این خانه تاریخی پرداخت و در سال بعد زیرزمین آن به نگارخانه ای برای نمایش آثار هنرمندان شیرازی و ایرانی تبدیل شد. سپس با همکاری سازمان ایرانگردی و جهانگردی پارس و بنیاد فارس شناسی از سال ۱۳۸۲شمسی به موزه گنجینه فارس تبدیل شد.
آدرس خانه زینت الملوک شیراز
خیابان لطفعلی خان زند – محله گود عربان
ساعات بازدید خانه زینت الملوک شیراز
از ۸.۰۰ تا ۱۹.۰۰
قیمت بلیط خانه زینت الملوک شیراز
برای کردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
عمارت دیوانخانه شیراز
در نزدیکی ارگ کریم خان، عمارتی وجود دارد که به دستور کریم خان در دوره ی حکومتش، ساخته شد. عمارت دیوانخانه، بنایی با پلان مستطیل و دو طبقه می باشد که به وسیله دو راه پله طبقات به هم مرتبط می شوند. این بنا، یک ایوان و دو تالار، شاه نشین دارد و مزین به کاسه سازی که نوعی مقرنس کاری است. مصالح آن آجر و سنگ می باشد که سنگ های مرمر آن را از تبریز و یزد به شیراز می آوردند.
عمارت دیوانخانه، در سال ۱۳۵۴ با شماره ی ۹۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
آدرس عمارت دیوانخانه شیراز
خیابان ۲۲ بهمن (جنب ارگ).
گهواره دید شیراز
برج دیده بانی و خبررسانی در سمت چپ تنگ الله اکبر واقع شده که در دوره دیلمیان برای فرستادن پیام های فوری در این بنا از آتش، تابش نور در آیینه، بوق و شیپور استفاده می کردند. در سال ۱۳۸۱ در کنار این بنا هشت شهید گمنام را به خاک سپرده و در آنجا صبح جمعه دعای ندبه می خوانند.
آدرس گهواره دید شیراز
ضلع شرقی دروازه قرآن
تخت جمشید شیراز
تخت جمشید نام یکی از شهرهای باستانی ایران است که با نام های دیگری همچون پارسه، پرسپولیس، پرسهپلیس، هزارستون، صدستون و یا چهلمنار نیز خوانده می شود و در سالیان دور برای مدتی طولانی به عنوان پایتخت باشکوه زمان امپراتوری هخامنشیان بوده است. در سال ۵۱۸ پیش از میلاد بنای تخت جمشید به عنوان پایتخت جدید هخامنشیان آغاز شد و بنیانگذار آن داریوش بزرگ بود. سپس پسر وی، خشایارشا و نوهاش اردشیر یکم، به گسترش این مجموعه پرداختند. یکی از بناهای این شهر شکوهمند، کاخ تخت جمشید می باشد که در دوران داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا گردید و تا ۲۰۰ سال مورد استفاده قرار گرفت.
سنگنبشتهها و فلزنوشتههای موجود در این بنا و حکاکی هایی که بر روی دیوارهها و لوحههای آن دیده می شود یکی از منابع مهم کارشناسان برای شناخت این دوره ی تاریخی می باشند. نشانه های تاریخی حکایت از این دارد که سردار یونانی، اسکندر مقدونی در سال ۳۳۰ پیش از میلاد، طی حمله به ایران، تخت جمشید را به آتش کشید و این مجموعه ی بی نظیر را تخریب نمود که در جریان آن بسیاری از کتابها، فرهنگ و هنر هخامنشی از بین رفت. بقایای این شهر هنوز هم در شمال شهرستان مرودشت، شمال استان فارس (شمال شرقی شیراز) به چشم می خورند و بسیاری را به سوی خود می کشانند.
اهمیت این مجموعه به حدی است که نام آن با شماره ی ۲۰ از تاریخ ۲۴ شهریور سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و از سال ۱۹۷۹ به عنوان یکی از آثار ثبت شده ی ایران در میراث جهانی یونسکو به شمار می رود.
برای تماشای این مجموعه در اوج زیبایی و شکوه می توانید به هنگام اجرای برنامه ی نور و صدا در ساعت ۲۰.۳۰ به این مجموعه مراجعه کنید. اما لازم است یک ساعت پیش از شروع برنامه با پرداخت ۳۰۰۰۰ ریال برای گردشگران داخلی و ۲۰۰۰۰۰ ریال برای گردشگران خارجی، بلیط این برنامه را تهیه نمایید.
آدرس تخت جمشید شیراز
۱۰ کیلومتری شمال مرودشت
شماره تلفن تخت جمشید شیراز
۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید تخت جمشید شیراز
از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
قیمت بلیط تخت جمشید شیراز
برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
نقش رستم شیراز
اگر شش و نیم کیلومتر از تخت جمشید فاصله بگیریم چشممان به محوطه ی باستانی دیگری خواهد افتاد که نقش رستم نام دارد و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی مورد توجه قرار داشته است. آرامگاههای شاهنشاهانی مانند داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم نیز در این محوطه به چشم می خورند. آرامگاه پنجمی هم در آن وجود دارد که احتمال می رود متعلق به داریوش سوم باشد. در کنار این آرامگاه ها، در این محوطه ی باستانی یادمانهایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان نیز خودنمایی می کنند. این محوطه از تاریخ ۲۴ شهریورماه سال ۱۳۱۰ با شماره ی ۲۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
کعبه زرتشت: یکی از بناهای مهم محوطه ی نقش رستم، کعبه زرتشت می باشد که با راز های سر به مهر خود درست روبه روی آرامگاه داریوش دوم قرار گرفته است. هنوز کسی راجع به کاربرد دقیق آن چیزی نمی داند اما دیدگاهها و تفسیرهای متفاوتی درباره ی آن وجود دارد. برخی معتقدند که این بنا یک آتشگاه و آتشکده و مکان روشن کردن آتش مقدس و محلی برای عبادت بودهاست. گروهی دیگر این بنا را به دلیل شباهتش به آرامگاه کورش بزرگ، آن را آرامگاه یکی از شاهان یا بزرگان هخامنشی تصور می کنند و در این میان برخی دیگر از ایرانشناسان این اتاقک سنگی را محلی برای نگهداری اسناد و کتابهای مقدس می دانند. البته نظریات دیگری همچون معبدی برای ایزد آناهیتا و یا تقویم آفتابی هم شنیده شده است که کمتر مورد توجه هستند.
آدرس نقش رستم شیراز
شهرستان مرودشت
شماره تلفن نقش رستم شیراز
۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید نقش رستم شیراز
از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
قیمت بلیط نقش رستم شیراز
برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
نقش رجب شیراز
از پادشاهان ساسانی نقش برجسته های بسیاری باقی مانده که اغلب آن ها در استان فارس قرار دارند. آن ها برای نمایش قدرت، بزرگداشت مراسمی چون غلبه بر دشمن، تاجگذاری و… دستور نَقر ( کوبیدن و یا حک کردن ) این صحنه ها بر دل صخره ها را صادر می کردند تا همگان بدانند و ببیند قدرت و مرتبه ی شهریاران ساسانی را. این نقوش بیشتر در حوالی تخت جمشید به تصویر در می آمد چون شاهان ابتدایی ساسانی از فارس برخاستند و در تلاش بودند تا خود را دودمان هخامنشی منسوب کنند.
یکی از مناطق حاوی این نقوش، نقش رجب در۵۶ کیلومتری شمال شرقی شیراز و در ۳ کیلومتری شمال تخت جمشید می باشد. این منطقه در مسیر تخت جمشید به استخر در سمت راست جاده قرار دارد؛ مسیری که در بیست و پنج قرن پیش شاهراه ارتباطی شوش به شهر سارد ( پایتخت لیدی ) بوده است.
نقش رجب در دامنه شمالی کوه رحمت، دارای سه صحنه ی حجاری شده از دیهیمبخشی (تاج گذاری) به اردشیر بابکان، دیهیمبخشی به شاپور اول، شاپور اول و درباریان و یک نقش تک از کرتیر موبد ساسانی است.
برای آشنایی با این اثر تاریخی شما را به خواندن مطلب نقش رجب فارس | یادگاری از صلابت پادشاهان ساسانی دعوت می کنیم.
آدرس نقش رجب شیراز
شهرستان مرودشت
شماره تلفن نقش رجب شیراز
۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید نقش رجب شیراز
از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
قیمت بلیط نقش رجب شیراز
برای گردشگران داخلی ۲۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۸۰۰۰۰ ریال
شاه چراغ شیراز
شهر دین، فرهنگ شعر و تاریخ ایران زمین، که در تمامی زمینهها آثار مهمی را در خود جای داده است و روایت گر تاریخی بینظیر و اتفاقات مهم افتاده در این سرزمین است. یکی از مهمترین حرمها و زیارتگاههای شیعیان در ایران را میتوانید شاه چراغ بدانیم که در آن دو فرد پاک مطهر به خاک سپرده شدهاند. یکی از آنها احمد بن موسی کاظم پسر بزرگ امام موسی کاظم (ع) و دیگری محمد بن موسی از برادران امام رضا (ع) است.
ساخت این بنا به سده ششم هجری قمری باز میگردد، که البته در سال 745 هجری مادر شیخ ابواسحاق که آن زمان پادشاه شیراز بوده است اقدام به گسترش این حرم میکند و در طول 5 سال یک آرامگاه بزرگ با گنبدی زیبا را بر سر آرامگاه قدیمی میسازد تا شکوه آن چند برابر شود. از آنجا که کلیه مردم و پادشاهان این منطقه ارادت فراوانی به این مکان مقدس داشتند، یک بار دیگر در سال 912 هجری قمری شاه اسماعیل صفوی اقدام به بهسازی این مکان مقدس میکند که البته متأسفانه سالها بعد بر اثر زلزله با آسیبهای فراوانی روبهرو میشود.
بازهم در سال 1142 این مکان توسط نادرشاه افشار تعمیر و مرمت میشود تا به حالت اولیه بازگردد. او ظاهراً نذر کرده بود که اگر بر افغانها پیروز شود و شهر را از چنگ آنان درآورد، بهسازی شایسته برای این مرقد مطهر انجام دهد که چنین هم شد. اما بار دیگر دست خشمگین طبیعت به سراغ شهر آمد و در سال 1239 با زلزلهای مهیب بیشتر حرم از بین رفت. اما سالها بعد دوباره حاکمان با کمک مردم و معماران برجسته دست به ساخت بنای عظیمتر زدند و این حرم را باشکوه فراوانترین از نو ساختند.
اگر بخواهیم از مشخصات سازه این مجموعه بگوییم چیزی که نظر ما را به خود جلب میکند آینه کاریهای بسیار زیبایی است که هنرمندانه درون مجموعه کار شده است. در چهار طرف حرم چهار شاه نشین قرار گرفته است و در سمت غربی نیز میتوانید یک مسجد را مشاهده کنید. شما از دو در اصلی حرم میتوانید وارد محوطه بزرگ حیاط شوید، اولین چیزی که نظر شما را جلب میکند وجود یک حوض بزرگ درون آن است که بخش جدای نشدنی از معماری ایرانی قدیم بوده است. در اطراف این حوض درختکاریهای فراوان و زیبایی صورت گرفته که باعث سرسبزی حرم شده است.
اولین ضریح این حرم در سال 1243 در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شد و چند بار بعد از آن تغییر یافت، اما ضریح کنونی تماماً نقره است که بالای آن با برگهای طلایی تزیین شده است، طول این ضریح حدود 3.5 متر، عرض آن 2.2 و ارتفاع آن حدود 3 متر است. ایوانهای مطهر این مجموعه به طول 38 متر و عرض 5.5 متر هستند و در آن 10 ستون به ارتفاع ده متری وجود دارد. سقف این ایوان توسط هنرمندان خبره به طرز فوقالعاده زیبایی با تزیین گردیده است. در جنوب ایوان نیز 3 رواق اضافه شده است تا به تواند هم به زائرین خدمات بهتری ارائه هد و هم بخش شمالی و جنوبی ایوان به صورت قرینه در آید. گلدستههای این حرم بسیار زیبا هستند و از بتن آرمه ساخته شدهاند که به طور قرینه شبیه به یکدیگر هستند. سر گلدستهها نیز با اسکلت فلزی و چوبی ساخته شده و از هشت ترک تشکیل و در هر ترک آن اسما الهی را با استفاده از میناکاری تزیین کردهاند. ارتفاع این گلدستهها حدود 20 متر است.
امروزه آستان مقدس شاهچراغ تصمیم به اجرای طرح ساماندهی و احیای این حرم گرفتهاند و قرار است این طرح در مساحتی حدود 55 هکتار اجرا شود تا علاوه بر ساخت زائر سرا، مجموعههای فرهنگی، مذهبی و … بتوانند این مکان را که در بافت فرسوده شهر مشهد نیز واقع شده است به دوران طلایی برسانند. شورای عالی انقلاب فرهنگی روز 24 شهریور را روز ملی شاه چراغ نامید و این مناسبت را در تاریخ رسمی کشور به ثبت رساند.
آدرس شاه چراغ شیراز
منطقه ۸، شیراز، 13364 -71387استان فارس