چشمه وقت ساعت شهرکرد یکی از زیبایی های طبیعی ایران است که در اینجا مسیر دسترسی به چشمه وقت ساعت شهرکرد و همچنین تصاویر چشمه وقت و ساعت هفشجان را مشاهده خواهید کرد.
چشمه وقت ساعت شهرکرد یکی از چشمه های واقع در دامنه کوه جهان بین هفشجان و در غرب روستای شمسآباد، شهرستان شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری است. این چشمه در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرکرد و ۱۰ کیلومتری شهر هفشجان قرار دارد. علت نامگذاری چشمه وقت ساعت شهرکرد به این دلیل است که آب این چشمه در طول روز ممکن است برای مدت ۲ تا ۳ ساعت قطع شود به گونهای که هیچ اثری از آب در دهانه چشمه مشاهده نمیشود ولی با گذشت مدت زمانی به یک باره آب از دهانه این چشمه شروع به جوشش میکند و منظره زیبایی را به وجود میآورد.
چشمه وقت و ساعت شهرکرد در سینه، پریز کوه شهرستان دورود واقع شدهاست، این چشمه اسرارآمیز به این جهت وقت ساعت نامیده میشود، که در فواصل زمانی خاص و به صورت کاملاً طبیعی قطع و وصل میگردد. یکی دیگر از زیبائیهای چشمه وقت ساعت قرار گرفتن آن در غاری است که بعد از روان شدن از دل غار مسیری راطی و سپس به دامنههای کوه پریز سرازیر شده و جریان مییابد. این پدیده طبیعی در طول سال به قوت خود باقی است، لذا مدت قطع و برقرای جریان آب چشمه در فصول سال متفاوت است، معمولاً فاصله هر قطع و وصل از نظر زمانی و با توجه به فصول سال، بین ۴۵ دقیقه تا یک ونیم ساعت در نوسان میباشد.
قدمت چشمه وقت و ساعت هفشجان به قبل از دوران چهارم میرسد و جز چشمههای کارستی است که آب آن به صورت تناوبی خشک و پرآب میشود. این چشمه در تاریخ ۱۳۸۹/۱۱/۲۰، با شماره ثبت ۱۰۹ در فهرست ثبت آثار طبیعی ملی ایران قرار گرفته است.
مسیر دسترسی به آبشار و چشمه وقت ساعت شهرکرد، حرکت از دورود به سمت جنوب، در امتداد ریل راهآهن است که پس از گذشتن از روستاهای چمچید، برآفتاب، چنار و ده کولیان و 3 ساعت کوه پیمایی به دهانه غار و آبشار خواهید رسید، مسیر دیگر استفاده از قطار محلی و پیاده شدن در ایستگاه چمچید است که البته در این مسیر بقیه راه را میبایست پیاده پیمود.
چشمه وقت و ساعت هفشجان؛ قطعا یکی از جالبترین جاذبههای طبیعی در شهرکرد، پدیدهای است طبیعی به نام «چشمه وقت ساعت شهرکرد» که باعث حیرت بسیاری از گردشگران و مسافران شده است. این اثر شگفتانگیز در روز، بین ۲ تا ۳ ساعت خشک شده و دوباره شروع به تراوش و جوشیدن میکند. البته اینکه هنوز دلیل قانع کنندهای برای این عملکرد یافت نشده است، خود بر جذابیت آن افزوده است. هر چند برخی از کارشناسان معتقدند که حضور سفرههای زیرزمینی خاص، باعث این خشک و پرآب شدن تناوبی چشمه میشود.
آبشار وقت ساعت شهرکرد در فاصله ۲۰ کیلومتری از جنوب شهرستان دورود قرار دارد. افرادی که میخواهند از این آبشار و چشمه که در نزدیکی دره نگار واقع شده است، بازدید کنند میتوانند با طی کردن مسافتی حدود ۲۰ کیلومتر و گذر از روستای برآفتاب به دهانه غار وقت ساعت برسند. ساختمان این غار از جنس آهک است. غار وقت ساعت شهرکرد ارتفاعی بالغ بر ۱۵ متر و عمقی بالغ بر ۵۰ متر دارد؛ بنابراین گزارش، در حقیقت چشمه وقت ساعت شهرکرد از دل غار شروع میشود و به کف غار میریزد و زمانی که از غار بیرون میآید، تبدیل به چشمه میشود.
امروزه این آبشار و چشمه وقت ساعت شهرکرد یکی از منحصر به فردترین جاذبههای گردشگری کشور است، زیرا پس از یک ساعت قطع آب، دوباره آب از درون آبشار به آهستگی و با سر و صدا جریان پیدا میکند و باعث میشود آبشار به اوج آبدهی خود برسد و با گذشت زمان معین میزان آبدهی کم شده و بار دیگر کامل قطع می شود.
شایان ذکر است؛ بر اساس آنچه در کتابهای مختلف طبیعت ایران ذکر شده، وجود یک چشمه بزرگ سیفونی در عمق زمین باعث خروش و توقف منظم چشمه وقت ساعت شهرکرد میشود.
گفتنی است؛ چشمه سیفونی به هر سراب با چشمه آب سرد گفته میشود که جریان خروجی آب آن به تناوب کم و زیاد یا کاملاً متوقف و مجدداً شروع میشود. براساس تحقیقات انجام شده برآورد میشود که ۱۰۰ عدد از این چشمهها در سطح جهان وجود داشته باشند. علت تناوب در جریان آب چشمههای سیفونی یا آهنگین شناخته شده نیست، اما در اوایل قرن ۱۸ نظریهای مطرح شد که بر مبنای آن به نظر میرسد عملکردی طبیعی شبیه سیفون منجر به پدیدار شدن چشمههای سیفونی میشود.
چشمه وقت ساعت شهرکرد به واسطه لزوم رعایت نظم در زندگی انسان امروزی، اهمیت بسزایی دارد و تقریباً هیچ انسانی نمیتواند بدون توجه به آن کیفیت مناسبی به زندگی خود بدهد. در این میان شاید برایتان عجیب باشد که بدانید یکی از آبشارهای کشورمان با نام آبشار وقت و ساعت شناخته میشود. این آبشار و چشمه وقت ساعت شهرکرد در فاصله 20 کیلومتری از جنوب شهرستان دورود و ایستگاه راه آهن چم چید قرار دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دورود، چشمه وقت ساعت دورود لرستان را یکی از جاذبههای طبیعی منحصر به فرد لرستان دانست و گفت: هر ساله و در ایام بهار و تابستان گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و جهان به این منطقه عزیمت میکنند به طوریکه در فصل گردشگری امسال بیش از ۲ هزار گردشگر از این آبشار بازدید کردند.
محمدباقر فهیم نیا با تاکید بر لزوم ثبت چشمه وقت و ساعت دورود لرستان به عنوان اثر طبیعی ملی افزود: ثبت این اثر نیازمند ایجاد زیرساختهای لازم در روستاهای مسیر دسترسی به آبشار است.
وی گفت: اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دورود پیشنهاداتی را برای آماده سازی محل آبشار جهت ثبت ملی ارائه داده که در صورت تأمین اعتبارات استانی عملیاتی خواهند شد.
از گونههای مختلف گیاهی اطراف غار وقت ساعت دورود لرستان میتوان به تاک، مو وحشی، تمشک و زرشک و از گونههای مهم جانوری این منطقه میتوان به کفتار، گرگ، خرس و انواع گربه سانان اشاره کرد.