سوغات ملایر چیست؟ سوغات معروف ملایر یکی از زیباترین شهرهای استان همدان را در ادامه معرفی میکنیم سوغاتی مشهور شهرستان ملایر چیست در این پست همراه ما باشید تا با سوغات شهر ملایر همدان بیشتر آشنا شوید.
از مهمترین سوغات محلی ملایر ترخینه است و خوشمزه ترین غذای سنتی شهر ملایر ترخینه است. این غذا نوعی آش محلی است که با کمی تفاوت در استانهای همدان، لرستان و کردستان و چند شهر دیگر کشور پخته میشود. ترخینه سوغات محلی ملایر انواع مختلفی دارد که بهترین آن نوع جامد است که از دوغ، گندم و جو تشکیل شده و آن را جلوی آفتاب میگذارند تا خشک شود و به همان صورت نگهداری میکنند. سپس زمانی که میخواهند آش ترخینه را بپزند، همین ترخینههای خشک را به همراه مقداری حبوبات پیازداغ، سبزی خشک و زردچوبه در آب ترکیب میکنند و با حرارت ملایم به سبک آش میپزند. معمولاً این غذا در زمستانها و هوای سرد این مناطق مورد استفاده قرار میگیرد. اگر در ملایر اقدام به خرید ترخینه خشک کردید حتما از زنان محلی دستور پخت ترخینه سوغات محلی ملایر بپرسید.
فرش سوغات معروف ملایر است بافت فرش نیز همچنان به روش دستی در بین مردم ملایر بخصوص بانوان روستای آن رونق فراوانی دارد و فرش را مهمترین سوغات معروف ملایر دانسته اند. عمدتاً افراد روستایی عضو تعاونیهایی هستند که اقدام به بافت فرش دست بافت با کمک یکدیگر میکنند و در نهایت در بازار آن را میفروشند. در روستاهای شمالی شهر ملایر بافت فرش به گره ترکی و طرح هراتی و ایلیاتی انجام میشود این در حالی است که در بخشهای جنوبی شهر، هنرمندان فرشها را به روش فارسی با گرههای نامتقارن میبافند؛ بنابراین میتوانید از هردو نمونه سوغات معروف ملایر دیدن کنید و بسته به سلیقهای که دارید یک نمونه از آنها را به عنوان یک سوغاتی نفیس ملایر خریداری کنید.
ملایر و روستاهای آنیکی از مهمترین مراکز تولید و بافت فرش دستباف که از سوغات معروف ملایر است. در بخشهای شمالی و شرقی ملایر مثل حسینآباد، جوکار بیشتر فرشهای یک پوده و با گره ترکی و در طرح شکسته با طرحهای هراتی و ایلیاتی که از نقشهای کردی و قفقاز سرچشمه میگیرند، بافته میشوند؛ درحالیکه بافندگان مناطق جنوبی ملایر سنتهای بافندگی مناطق فارسزبان ازجمله استفاده گره نامتقارن و کاربرد دو نخ پود و نقشههای رایج در فراهان و ساروق را پیروی اجرا میکنند. قرمز، آبی تیره و زرد کمرنگ بهصورت رنگهای غالب در فرشهای این ناحیه دیده میشود.
در میان مراکز بافندگی جنوب ملایر روستاهای جوزان، علمدار، میشن، مانیزان شهرت بیشتری دارند؛ در حسینآباد و جوکار فرشهایی با طرح هراتی میبافند. اشکال ترکیبدهنده نقش هراتی در این فرشها در ابعاد کوچکی طراحی میشوند. طراحان نقش قالی سوغات معروف ملایر این نوع طرح مینیاتور هراتی را بهاصطلاح ریزه ماهی میخوانند. فرشهای حسینآباد اغلب در اندازههای ذرع و نیم و دو ذرعی و همچنین کناره و اغلب با بافت متوسط به بازار عرضه میشوند. متن این فرشها اغلب به رنگ قرمز درخشان و حاشیه پهن آنها به رنگ سفید عاجی است.
گیوه سوغاتی مشهور ملایر است یکی دیگر از صنایعدستی رایج در منطقه همدان و بهخصوص شهر ملایر، گیوهبافی است که در بسیاری از روستاها رواج دارد و سوغاتی مشهور ملایر بشمار می رود. در منطقه غربی و جنوب غربی کشور بخاطر شرایط فرهنگی و جغرافیایی پوشیدن گیوه از قدیم رسم بوده است. گیوههایی که کار دست مردم هنرمند بومی است. در ملایر نیز همچنان گیوه دوزی پابرجاست و در بازارهای قدیمی شهر، تولیدیهای کوچکی را خواهید یافت که در آن مشغول درست کردن گیوه سوغات مشهور شهرستان ملایر هستند. اگر میخواهید در فصل تابستان یک کفش سبک، خنک و زیبا را پا کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که از ملایر چند جفت گیوه تهیه کنید. قیمت این گیوهها بسیار مناسب است و از دوام بالایی نیز برخوردار است و میتوانید به عنوان سوغات ملایر آن را از بازارهای سنتی این شهر تهیه کنید.
بازار مبل شهرستان ملایر معروف است دومین چیزی که نام ملایر با آن برده میشود مبلمان است. درواقع میتوان مبلمان را دومین سوغات ملایر بدانیم. گفته میشود حدود ۶۰ درصد تولید مبلمان ایران در ملایر انجام میشود و این صنعت از جایگاه خوبی در شهر ملایر برخوردار است. در تمام شهر میتوانید کارگاههای کوچک و بزرگ مبلسازی را ببینید. هر ساله در چندین نوبت نیز نمایشگاه مبلمان با تخفیفهای بسیار مناسب در ملایر برقرار میشود. همین تمرکز روی تولید مبلمان در ملایر باعث شده تا دیگر شغلهایی که مربوط به صنعت چوب مانند خراطی، نجاری و… هستند نیز رونق فراوانی پیدا کنند. تولید و تهیه انواع صنایعدستی پوبی مثل خراطی، ظریفکاری و منبتکاری از گذشته در ملایر رواج داشته است. بیش از ۶۳ درصد از مبل منبت کشور در ملایر تولید میشود و روستای دهنو آرزمان، حسینآباد شاملو از مهمترین روستاهای تولید و تهیه مبل هستند. پس شما میتوانید با سفر به ملایر ضمن بازدید از نمایشگاه های مبلمان، یک خرید خوب برای خانه خود داشته باشید.
شیره انگور سوغاتی مشهور شهرستان ملایر است و نیز یکی از پر طرفدارترین سوغاتی های شهرستان ملایر است. این محصول از جوشاندن شهد انگور به دست میآید. بهترین شیره انگور که سوغاتی مشهور شهرستان ملایر بشمار می رود را میتوانید در روستای مانیزان ملایر که حدود ۳۵ کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد تهیه کنید. بدون شک در شهری که انگور محبوبترین محصولش است، مشتقات آن هم بهوفور یافت میشود و بهعنوان سوغاتی مشهور ملایر شناخته میشود. شیره انگور محصولی شیرین و بسیار مقوی است که از شهد انگور گرفته میشود و تهیه آن کار بسیار سخت و زمانبری است. مهمترین مرکز تولید شیره انگور ملایر، روستای مانیزان در جنوب شرقی ملایر است. در روستاها مردم محلی هرساله در مراسم جالبی با کمک هم بهترین شیره انگور سوغاتی شهرستان ملایر را تولید میکنند. کشمش و سایهخشک دیگر سوغاتی خوشمزه ملایر است. همه میدانیم که انگور در معرض آفتاب به کشمش تبدیل میشود. اگر انگور را در سایهخشک کنند و در معرض مستقیم آفتاب نباشد، به کشمش سایهخشک تبدیل میشود. از دیگر سوغاتی خوراکی شهرستان ملایر میتوان به گردو و عسل اشاره کرد. در ضمن کشمش ملایر نیز بسیار معروف است. کیفیت این محصول سبب شده تا شهرت خاصی در کل کشور پیدا کند. پیشنهاد میکنیم که از شیره انگور و کشمش ملایر، کمی به عنوان سوغات شهرستان ملایر خریداری کرده و برای اقوام خود ببرید.
انگور مهمترین محصول باغی شهرستان ملایر است. سالانه حدود ۳۵۱ هزار تن انگور از ۶۳ هزار هکتار باغهای انگور این شهرستان برداشت میشود که از این نظر رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است. به همین دلیل اقتصاد مردم شهر نیز به شدت به انگور وابسته است. محبوبترین سوغاتی ملایر، انگور است، این شهر ۶۳ هزار هکتار باغ دارد که چیزی بیش از ۲۰ هزار هکتار از آن تاکستانهای انگور است و ملایر با تولید ۳۵۱ تن انگور در سال رتبه اول در کشور را دارد. ملایر ازنظر تعداد تاکستانهای انگور در رتبه ششم جهان قرار دارد. شما به محض اینکه وارد شهر ملایر شوید در تمام مسیر و داخل شهر فروشگاههای مختلف انگور را مشاهده میکنید. کیفیت این محصول فوق العاده بالاست و نمیتوانید بدون خرید انگور از ملایر خارج شوید، زیرا مهمترین سوغات ملایر همین انگور است.
باسلق مانیزان ملایر از دیگر محصولاتی است که انگور از مواد اولیه آن است. در تهیه باسلق از شهد انگور و نشاسته استفاده میشود. روش تولید باسلق شبیه به تولید حلوا است. ملایر یکی از شهرهای مهم تاریخی ایران واقع در استان همدان است. آب و هوای این شهر سرد و کوهستانی است و اگر میخواهید به ملایر سفر کنید بهتر است فصلهای گرم را برای این کار انتخاب کنید. آثار تاریخی نشان میدهد که ملایر در دوران ایلامی دارای حکومت مستقلی بوده و در دوران ساسانیان نیز بخشی از اکباتان به حساب میآمده است. نام این شهر روی سکههای قدیمی مربوط به آن دوران یافت شده است. جمعیت این شهر حدود ۲۰۰ هزار نفر است و بالغ بر ۹۰% آنها را قوم فارس تشکیل میدهند. ملایر، دومین شهر بزرگ استان همدان است که ۸ شهر تابع و ۲۲۰ روستا دارد. ملایر مساحتی برابر با ۳۴ کیلومترمربع دارد. ملایر در منابع تاریخی بهعنوان سرزمین آریاییها شناخته میشود؛ قدمت سکونت در ملایر به تمدن ایلام بازمیگردد. بعد از ایلامیها، مادها در ملایر ساکن شدند. همچنین بررسی تپه نوشیجان آتشکده و قلعهای باستانی در ۱۵ کیلومتری غرب ملایر با تلاشهای باستانشناسان در این تپه باستانی سهطبقه شناسایی شد که طبقه اول را به مادها، طبقه دوم را به هخامنشیان و طبقه سوم را به ساسانیان نسبت داده شده است.