علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

تلخی دهان در صبح ناشتا را ممکن است هر کسی تجربه کند و در این مقاله به علت اصلی تلخی دهان در صبح ناشتا خواهیم پرداخت. برای خیلی از افراد پیش آمده است که صبح با دهانی بدمزه که ترش و تلخ است از خواب بیدار شوند. این تلخی ممکنه علت های مختلفی مثل تغذیه نامناسب، تکثیر باکتری ها، سینوزیت و یا مشکلات گوارشی مثل ریفلاکس معده باشد. بسیاری از دلایل مزه تلخی در دهان جدی نیستند و با خواندن این مطلب در سایت سماتک به سادگی می توان علت تلخی دهان در صبح ناشتا را پیدا کرد. هرچند علائم مزه تلخی ناراحت کننده است و با رژیم معمول و لذت های روزانه زندگی تداخل دارد. شرایطی که در ادامه ذکر شده است می تواند نشانه مزه تلخی دهان در صبح ناشتا باشد:

 

خشکی دهان

خشکی دهان یا xerostomia یکی از مهمترین دلایل تلخی دهان در صبح ناشتا است و زمانی رخ می دهد که دهان به قدر کافی بزاق تولید نکند. بزاق باعث می شود باکتری های موجود در دهان کاهش یابد و مزه تلخی در دهان کمتر شود و بنابراین بزاق کمتر به معنی باکتری بیشتر و مزه تلخی بیشتر در دهان می باشد. افراد مبتلا به خشکی دهان حس خشکی و چسبندگی در دهان دارند. خشکی دهان در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود از جمله داروها، بیماری ها یا مصرف تنباکو. همچنین در صورت گرفتگی بینی و تنفس از دهان، خشکی دهان اتفاق می افتد. افرادی که به طور مداوم دچار خشکی دهان می شوند باید با پزشک در خصوص درمان مناسب صحبت کنند تا بتوانند از این راه تلخی دهان در صبح را درمان کنند.

 

مشکلات دهان و دندان

بهداشت ضعیف دهان و دندان می تواند منجر به مزه تلخی در دهان به خصوص در صبح ناشتا شود. بهداشت ضعیف منجر به افزایش حفره ها، عفونت و بیماری لثه یا ورم لثه می شود. می توان از بسیاری از مشکلات دهان و دندان با مسواک زدن و نخ دندان منظم اجتناب کرد. همچنین با تمیز کردن زبان می توان از علائم دیگر جلوگیری کرد. استفاده از دهان شویه ضد باکتری بین وعده های مسواک به کاهش باکتری هایی که منجر به مزه تلخی در دهان می شوند کمک می کند.

علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

بارداری

تلخی دهان در صبح ممکن است به علت بارداری شما باشد. بسیاری از زنان باردار در صبح ناشتا دچار تلخی دهان می شوند و همچنین مزه فلزی در دهان یکی از شکایت های رایج در سه ماهه اول بارداری است. هورمون ها در بدن در طول بارداری نوسان می کنند و همین عامل تلخی دهان در صبح ناشتا است. این تغییرات می تواند بر روی حس ها اثر بگذارد. به همین خاطر در بارداری نسبت به برخی غذاها میل پیدا می کنید و نسبت به بوی برخی دیگر تنفر پیدا می کنید. در بسیاری از خانم ها در بارداری تلخی دهان در صبح ناشتا احساس می شود. این حس آزار دهنده است اما در اواخر بارداری یا پس از زایمان برطرف می شود.

 

سندرم سوزش دهان

یکی دیگر از مهمترین دلایل تلخی دهان در صبح ناشتا سندروم سوزش دهان است. سندرم سوزش دهان بیماری است که باعث احساس سوزش در دهان می شود و موجب تلخ شدن دهان افراد می گردد. این احساس در افراد مختلف متفاوت است اما بسیاری آن را به خوردن فلفل تند تشبیه می کنند. علاوه بر این برخی همراه با سوزش مزه تلخی یا ترشیدگی در دهان را تجربه می کنند. علائم سندرم سوزش دهان به صورت دوره ای ظاهر می شود اما می تواند مزمن باشد و برای مدت طولانی ادامه یابد. برخی از افراد مبتلا به این سندرم، مشکل خوردن و نوشیدن دارند اما سایرین از شر علائم خلاص می شوند.

 

یائسگی

برخی از خانم ها پس از رسیدن به دوران یائسگی ممکن است دچار تلخی دهان در صبح ناشتا شوند. به دلیل کاهش سطح استروژن در بدن خانم های یائسه، تلخی در دهان ایجاد می گردد و در برخی هم ممکن است سندروم سوزش دهان احساس شود که با تلخی دهان در صبح ناشتا همراه است.

 

ریفلاکس اسید معده

یکی از مهمترین دلایل تلخی دهان در صبح ناشتا بیماری ریفلاکس اسید معده است. ریفلاکس تطاهرات بالینی مختلفی دارد و همیشه به صورت احساس برگشت اسید نیست. یکی از علامت های آن احساس تلخی ته گلو است و همچنین علت دیگری برای تلخی ته گلو میتواند سینوزیت باشد. این بیماری زمانی رخ می دهد که عضلات یا دریچه های بالای معده ضعیف می شوند و به اسید یا صفرا اجازه می دهند بالا بروند و وارد لوله غذا شوند. ریفلاکس اسید لوله غذا را تحریک می کند و منجر به احساس سوزش در قفسه سینه و شکم می شود. ریفلاکس اسید باعث می شود مزه تلخی یا مزه نامطبوع وارد دهان شود و مانند سایر علائم به مدت طولانی دوام داشته باشد و این مشکل بیشتر در صبح ها و قبل از خوردن صبحانه احساس می شود.

 

سرطان

تلخی دهان نشانه سرطان نیست اما درمان سرطان باعث می شود در طول خوردن یا آشامیدن مزه تلخی در دهان به خصوص در صبح ناشتا احساس کنید. شیمی درمانی و پرتودرمانی باعث تحریک جوانه های چشایی می شوند به طوری که حتی چیزهای ساده مانند آب یا نان تست نیز مزه نامطلوب و تلخ دارد. بسیاری از افراد که قبلا سرطان داشتند و اکنون تحت شیمی درمانی قرار دارند احساس مزه تلخی در صبح ناشتا خواهند داشت.

 

یبوست

یبوست مزمن در برخی از افراد ممکن است باعث شود که در صبح ناشتا احساس تلخی در دهان خود داشته باشند. یکی از دلایل نه چندان اصلی تلخی دهان در صبح یبوست شدید است که باید با خوردن غذاهای ملین یبوست را درمان کنید.

علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

برفک دهانی

یکی دیگر مهمترین علل تلخی دهان در صبح ناشتا برفک دهانی است که باعث سفید شدن زبان می گردد و این عفونت دهانی منجر به ایجاد مزه تلخی دهان در صبح ناشتا می گردد و شما می توانید با درمان عفونت دهانی این مشکل را حل کنید.

 

استرس و نگرانی

استرس عامل بسیاری از بیماریها و همچنین باعث ایجاد مزه تلخی دهان در صبح ناشتا می گردد. بسیاری از افراد که استرس زیادی دارند و شب را با اضطراب و نگرانی چشم روی هم می گذرانند ممکن است تلخی دهان در صبح را احساس کنند. تغییر حس چشایی در افراد استرسی بیشتر از سایرین است و همچنین استرس منجر به خشکی دهان شده و خشکی دهان عامل ایجاد تلخی دهان در صبح ناشتا است.

 

آسیب عصبی

مانند سایر حواس، جوانه های چشایی به صورت مستقیم به اعصاب مغز متصل هستند و آسیب به اعصاب باعث تغییر حس چشایی و ایجاد مزه تلخی دهان در صبح ناشتا می شود. آسیب عصبی می تواند در اثر آسیب وارده به سر یا بیماری های دیگر ایجاد شود. این بیماری ها عبارتند از:

 

صرع
تصلب چندگانه (MS)
تومور مغزی
فلج بل
جنون

 

داروها و مکمل های خوراکی

مصرف برخی از داروهای شیمیایی و مکمل های خوراکی در افراد باعث احساس تلخی دهان در صبح می گردد. بسیاری از افراد پس از مراجعه به پزشک متوجه می شوند علت تلخی دهان در صبح ناشتا، مصرف مکمل های غذایی و داروها است. داروهای شیمیایی اکثرا تلخ هستند و وقتی شما آنها را در شب مصرف می کنید تا صبح در دهان تان مزه تلخی باقی می ماند و شما این مزه تلخی دهان را در صبح و پیش از خوردن صبحانه احساس خواهید کرد. در ادامه لیستی از داروهای شیمیایی که منجر به تلخی دهان در صبح می گردند بیان شده است:

 

آنتی بیوتیک های خاص
برخی داروهای قلب
ویتامین هایی که حاویی مواد معدنی یا فلزات هستند مانند مس، آهن یا روی
داروهای لیتیم

علت تلخی دهان در صبح ناشتا چیست

بیماری

گاهی اوقات وجود یک بیماری در بدن تان باعث تلخ شدن مزه دهان به خصوص در صبح ناشتا می گردد. آیا می دانید بیماری هایی مثل سرماخوردگی و عفونت سینوسی باعث ایجاد مزه تلخی در دهان می گردند؟ بله اگر شما مبتلا به برخی از بیماریها همچون سرماخوردگی شوید، صبح ها در دهان خود مزه تلخی را احساس خواهید کرد. همچنین باید بدانید برخی از انواع بیماری ها مانند نارسایی کلیه، نقص عملکرد کبدی، سرطان، دیابت و زردی و یرقان هم ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ دهان در صبح ناشتا شود. در طول این بیماری ها بدن پروتئین های التهابی را بیرون می فرستد تا سلول های آسیب دیده را بگیرند. این پروتئین ها بر جوانه های چشایی و زبان نیز تاثیر می گذارند و باعث می شوند مزه تلخی بیشتر از حالت طبیعی در دهان احساس شود.

 

مهمترین دلایل تلخی دهان در صبح ناشتا را در این مقاله از سایت سماتک برای شما کاربر گرامی بیان کردیم و حالا بهتر است برای رفع مزه تلخی در دهان تان همین الان بروید دندان هایتان را مسواک کرده و زبان تان را تمیز کنید.

جدیدترین مطالب