آیا رابطه جنسی و نزدیکی با همسر در شب یا روز عاشورا اشکال شرعی دارد؟
نزديكي با همسر در شب يا روز عاشورا و ايام محرم و صفر اشكالي ندارد.احترام نگه دارد بهتر است. یکی از سوالات مطرح در خصوص عزاداری اینکه، نزدیکی با همسر در شب یا روز عاشورا چه حکمی دارد؟
پاسخ:
نزدیکی با همسر در شب يا روز عاشورا و ايام محرم و صفر اشكالي ندارد.احترام نگه دارد بهتر است.
سوال : سلام ، اگر شوهری در روز عاشورا از همسر خود بخواهد که با او هوآغوشی کند همسرش باید چه کند؟ آیا شوخی کردن با همسر در این روز گناه دارد ؟البته نه درحد جماع کردن. اگر از مردمایع منی بیرون آید؟ اگر گناه است برای جبران چه باید بکنند؟
پاسخ:
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
پرسشگر گرامي! گرچه طبق بعضى از روايات، مجامعت و نزديكى با همسران در ايام و ساعاتى نامناسب است و اين روايات در كتابهاى معتبره (حديثى و فقهى) شيعه موجود و در آنها حكمت و فلسفه اين دستورات تا حدودى تشريح شده است، اما بايد بدانيد كه اين مورد از آن موارد محسوب نمي شود؛ لذا مجامعت با همسر در غير از ايام حيض و نفاس و در حال احرام و روزه يا موارد ثانوي ديگر از نظر شرعي حرام نيست.
«مجامعت در ماه هاي محرم و صفر و ايام شهادت و سوگواري اهلبيت عليهم السلام حرمت شرعي ندارد، بلي اين يك نوع احترام به پيشوايان ديني محسوب مي شود، همچنان كه معمولاً افراد در مرگ عزيزانشان به احترام آنها مدتي از مجامعت كناره مي گيرند.»
– آداب عزاداري در ماه محرم:
درست است كه يكي از آداب در ماه عزا و غم اين است كه بايد مقدارى از لذائذ زندگى را كه از خوردن و نوشيدن، آميزش جنسي و حتي خوابيدن و گفتن بدست مىآيد، ترك نموده (مگر آن كه لازم باشد) و ديدار با برادران دينى را ترك كرده و آن روز را روز گريه و اندوه خود قرار دهد و مانند كسى باشند كه پدر يا فرزند خود را از دست داده است.
اما در هر صورت آنچه مهم است، اين است كه نبايد در اين ميان گناهي صورت بگيرد، مثلاً ممكن است انسان حتي در عاشورا نياز جنسي پيدا كند كه يك نياز طبيعي و مقدس در انسان است و عقل حكم مي كند: «معصومين(ع) فدا شدند تا ما از گناه دست برداريم، حال مبادا ما هم در اين روز به حرامي مبتلا نشويم!»
اما به هر حال در روايات نسبت به كساني كه در حالت طبيعي و عادي هستند و نياز جنسي شان فعال نشده است، توصيه شده است از مسايل دنيوي پرهيز كنند.امام صادق عليه السلام در اين زمينه مي فرمايند: «در روز (عاشورا) از كارهاي لذتبخش دوري شود و آداب و سنن سوگواري بر پا گردد و تا زوال خورشيد از خوردن و آشاميدن خودداري شود و بعد از آن همان غذايي خورده شود كه سوگواران مي خورند.»(1)
– نگاه شرعي به مسأله:
از نگاه شرعي هم بايد گفت: «ارتباط جنسي در ايام عزاداريها اشكالي ندارد.»(2)
– حاصل سخن اينكه:
1- نزديكي و آميزش با همسر در شب يا روز شهادت معصومين عليهم السلام حرام نيست. ولي در صورتي كه ضرورت ندارد، بهتراست احترام كنيد و اين كار را به زمان ديگري تأخير بيندازيد.
2- ماه محرم و دهه عاشورا كه به حضرت سيدالشهدا (ع) اختصاص دارد آغاز مى شود. در يكى از زيارت هاى امام حسين(ع) كه از امام صادق(ع) روايت شده است، آن حضرت با اشاره به قبر حضرت سيدالشهدا(ع) به درگاه خداى متعال عرض مى كنند: «وَ بَذَل مُهجَتَه فِيك لِيستَنقِذَ عِبادَك مِنَ الجَهالَة وحَيرَة الضَلالَة»(3) خون [قلب] خود را در راه تو داد تا بندگانت را از نادانى و سرگشتگى گمراهى برهاند. اين عبارت امام صادق(ع) به اين مطلب تصريح دارد كه هدف امام حسين(ع) از بذل جان اين بود تا بندگان خدا را از جهل و گمراهى نجات دهند.
اما در اين مسأله دقت داشته باشيد كه امام حسين(ع) براي اينكه بشر از جهالت خارج شود و مبتلا به گناه نشوند، خون قلب خود را به بشريت اهدا كرد. پس با توجه به اين نكته، هنگامي كه بين دو مساله ترديد داشتيم، بايد جانب حرمت را كنار گذاشت؛ در اينجا هم وقتي شوهر درخواست ارتباط زناشويي مي كند و ممكن است كه از نياز برخواسته باشد، واجب است به درخواست مشروع او پاسخ داد تا مبادا به گناه -كه موجب به درد آوردن قلب امام حسين ع مي شود- دچار شود. پس شما نه تنها كار حرامي مبتلا نشده ايد. بلكه هنگام درخواست شوهر عمل واجبي انجام داده ايد.
پي نوشت ها:
1. محمدي ري شهري، ميزان الحكمه، قم، انتشارات دارالحديث، ج8، ص3783.
2. سوال از دفتر رهبري به شماره 7743232.
3. مفاتيح الجنان، شيخ عباس قمي(ره)، زيارت اربعين.
موفق باشید.
منبع : پاسخگو