طبع قهوه گرم است یا سرد | طبع قهوه در طب سنتی

طبع قهوه گرم است یا سرد | طبع قهوه در طب سنتی

طبع قهوه گرم است یا سرد

طبع قهوه چیست؟ قهوه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های جهان بوده که در ایران نیز به خوبی جای خود را در بین مردم باز کرده است. طبع قهوه آن را به یک نوشیدنی فوق‌ العاده دلچسب در فصل‌های سرد تبدیل کرده که البته این دانه خوش عطر دارای خواص دارویی شگفت‌انگیزی در طب سنتی است. قهوه نوشیدنی محبوبی است که با مصرف آن و استشمام عطر خوش و طعمش حالتان خوب می‌شود.

 

آیا می‌دانید طبع قهوه چیست؟ آیا طبع قهوه سرد است یا گرم؟ آیا طبع قهوه با طبع بدن شما هماهنگی دارد؟ برای متعادل نمودن قهوه آن را با چه ماده خوراکی دیگر باید همراه کرد؟ به عبارت دیگر مصلح قهوه چیست؟ در این مقاله قصد داریم شما را با طبع قهوه آشنا کرده و اطلاعاتتان را در این زمینه بالا ببریم. با ما همراه باشید. دو نوع قهوه در بازار موجود است؛‌ قهوه سبز یا خام و قهوه بو داده. این دو از نظر ترکیبات شیمیایی متفاوتند. از جمله مواد موجود در قهوه آب، مواد قندی، چربی، سلولز و کافئین است. در قهوه علاوه بر کافئین آلکالوئیدهای دیگری مانند آدنین، گزانتین، گوانین و هایپو گزانتین نیز وجود دارد.

طبع قهوه گرم است یا سرد | طبع قهوه در طب سنتی

طبع قهوه چیست

طبع قهوه سرد و خشک است. قهوه طبع را ملین و رطوبت را خشک می‌کند. طبع قهوه اسپرسو نیز سرد و خشک است. مصرف قهوه برای گرم مزاجان دارای فوایدی است. از جمله خواص قهوه برای گرم مزاجان می‌توان به جلوگیری از سوختن خون و صفرا، رقیق شدن خون، تسکین دردهای گرم و باز شدن انسدادها اشاره کرد. اگر قهوه به صورت افراطی مصرف شود، موجب زردی پوست، نفخ، بی خوابی، لاغر شدن بدن، کولیت روده، بواسیر و کاهش میل جنسی می‌شود.

 

طبع قهوه در طب سنتی

طبع قهوه در طب سنتی گرم و معتدل است و انواع مصلحات آن زعفران، گلاب، روغن پسته و زنجبیل معرفی شده است. یکی از سوالات افرادی که قهوه مینوشند یا اعتیاد به قهوه دارند اینه که طبع قهوه چیست؟؟ در کتاب های طب سنتی ایران طبع قهوه را سرد خشک یا گرم خشک بیان کرده اند. در طبع خشک بودن قهوه هیچ شکی نیست اما در گرم بودن و سرد بودن قهوه در کتب طب سنتی ایران اختلاف بوده است.

 

در کتب طب سنتی ایرانی قهوه اکثرا طبع قهوه را سرد و خشک بیان کرده اند اما برخی ها قهوه را در گرمی معتدل و خشکی زیاده بیان کرده اند. حکیم می رعماد الدین محمودشیرازى در آخر رساله افیونیه خود در بیان قهوه نوشته است که سرد و خشک در درجه دوم است. در طبع و مزاج قهوه بین حکما مقداری اختلاف است، حکیم میرعمادالدین محمود شیرازی در آخر رساله افیونه خود در بیان قهوه نوشته‌اند که سرد و خشک در درجه دوم است. میرزا قاضی در رساله خود نوشته‌اند که فقیر به تجربه یافته‌ام که سردی آن در درجه اول و خشکی آن در درجه دوم است.

 

حکیم میرمحمد مومن در کتاب تحفه نوشته که با مقایسه مشخص می‌گردد که در گرمی معتدل و خشکی بر آن غالب و قشر یا پوست آن گرم تر و خشک تر از آن باشد. اما حکیم عقیلی خراسانی در مورد مزاج قهوه گفته است که قهوه مرکب القوی است. خصوصاً دانه قهوه تازه، چرا که دارای دو جزء می‌باشد. یکی لطیف هوایی حار رطب و دیگری کثیف ارضی بارد یابس که به جزء اول افعال و آثار حرارت از تفریح و تلطیف و تفتیح و نضج و ادرار و تلیین و غیرها از آن صادر می گردد و به جزء دوم افعال و آثار برودت و یبوست از تسکین حرارت تشنگی و ثوران و غلیان دم و حدت صفرا و لذع آن و منع نوم و یبوست دماغ و غیر اینها از آن ظاهر می‌شود.

طبع قهوه گرم است یا سرد | طبع قهوه در طب سنتی

میرزا قاضى در رساله خود نوشته که سردى آن در درجه اول و خشکى آن در درجه دوم است و حکیم سالک الدین یزدى نوشته اند که بعضى از واقفان خواص ادویه بر آن رفته اند که برودت آن در اول درجه ثانیه و یبوست آن در ثالثه است. شیخ داود انطاکى گفته که گرم در اول و خشک در دوّم. حکیم میر محمد مؤمن در تحفه نوشته که به قیاس ظاهر مىگردد که در گرمى معتدل و خشکى بر آن غالب و قشر آن گرمتر و خشک تر از آن باشد. همانطور که گفتم در خشک بودن طبع قهوه هیچ شکی نیست اما طی تحقیقاتی که خودم انجام دادم و در کتب طب سنتی خوانده ام:

 

طب قهوه مرکب است و بستگی به نوع قهوه و درست کردن آن دارد. قهوه اگر سبز باشد و بو داده نباشد طبع آن سرد و خشک و به اصطلاح سودایی، اما اگر قهوه رست شده باشد و هرچقدر به تیرگی رفته باشد این قهوه طبع اش گرم. قهوه به دلیل اینکه باعث از بین رفتن خستگی میشود در درجه اول خشک است و سبب اینکه میشود شکم راه بیفتد و یوبوست را از بین میبرد و جنب و جوش ادم را بالا میبرد به این نیتجه میرسیم طبع قهوه اسپرسو گرم و خشک و به اصطلاح صفرایی است (نظر شخصی)

 

اما هرچه قهوه درست شده چه ساده و چه دم شده بماند و خنک شود مزاجش به سمت سودایی بودن میرود و سرد خشک است و بسیار مضر است.

طبع قهوه گرم است یا سرد | طبع قهوه در طب سنتی

مصلح قهوه چیست

مصرف قهوه برای سرد مزاجان مناسب نیست. در واقع کسانی که طبع سردی دارند با مصرف قهوه دچار مشکل شده و  بهتر است آن را با مصلح آن مصرف کنند. بهترین مصلح قهوه زعفران است. دم کردن قهوه با زعفران، علاوه بر خواصی که برای سرد مزاجاندارد، طعم و رایحه قهوه را نیز دلپذیرتر می‌کند. زعفران طبع سرد قهوه را متعادل می‌سازد. برای این منظور در حین دم کردن قهوه مقداری زعفران به آن اضافه کنید.

جدیدترین مطالب