تمیز کردن سیرابی گوسفند یکی از کارهایی است که آقایان باید در خانه انجام دهند و اگر می خواهید با طرز پاک کردن سیرابی در منزل آشنا شوید توصیه می کنیم با این مقاله از سایت سماتک همراه ما باشید. سیرابی یکی از ارزان ترین قسمت های گوسفند است که بسیار خوشمزه است اما باید طرز تمیز کردن سیرابی را بلد باشید تا در هنگام تمیز کردن سیرابی دچار مشکل نشوید.
برای پاک کردن سیرابی ابتدا نیاز به یک چاقوی تیز دارید تا بتوانید قسمت های اضافی را جدا کرده و دور بیاندازید و برای تمیز کردن سیرابی بهتر است ابتدا چند بار تمرین کنید تا سپس حرفه ای شوید و جالب است بدانید سیرابی تازه، راحت تر تمیز می شود . فصل بهار و تابستان برای خرید سیرابی بهتر است زیرا دام از علوف تازه تغذیه می کند، در نتیجه سیرابی به رنگ روشن است و همچنین تمیز کردن سیرابی بسیار آسان تر می باشد. سیرابی نباید بوی فاسد شدن داشته باشد ، با اینکه سیرابی نپخته بوی نامطبوعی دارد اما نباید بو و رنگ فاسد شدن داشته باشد. رنگ سبز سیرابی مربوط به کلروفیل موجود در علوفه دام است. برای این که غذای شما بوی خوبی داشته باشد می بایست با دقت و حوصله تمیز شود تا هیچ گونه ناخالصی روی آن باقی نماند.
برای تمیز کردن سیرابی ابتدا یک چاقوی تیز تهیه کنید. سیرابی یا شکمبه، نخستین بخش از معده نشخوارکنندگان است که گنجایش آن یک هفتم وزن بدن آنهاست. معده نشخوارکنندگان از چهار قسمت سیرابی، نگاری، شیردان و هزارلا تشکیل شده است و در این میان سیرابی نود درصد از حجم معده را تشکیل میدهد. ابتدای سیرابی به لوله مری متصل است و از آن پس نگاری، هزارلا و بالاخره شیردان قرار دارند. بوی نامطبوع و ناخشوایند سیرابی قبل از پاک کردن سیرابی ، کمی غیر قابل تحمل است و برای استفاده از آن ، باید به خوبی پاک شده و با دقت و حوصله زیاد شستشو داده شود. سیرابی در واقع محل تخمیر غذای جویده شده توسط دام بوده که حاوی میلیاردها باکتری است و در ایران و بعضی از کشورهای دیگر، جزء موارد خوراکی محسوب شده و به روشهای خاص هر منطقه طبخ و خورده میشود.
رنگ این قسمت از گوسفند قبل از تمیز کردن سیرابی ممکن است زرد یا سبز مایل به خاکستری یا قهوه ای باشد که مربوط به غذای دام است. رنگ سیرابی دامی که از علوفه سبز استفاده کرده، سبزتر و تیره تر از دامی است که از جو استفاده کرده است. سیرابی پاک نشده دارای بوی نامطبوع و ناخوشایندی بوده، به همین دلیل مصرف آن برای انسان نامناسب است و برای تهیه خوراک انسان از آن، باید کاملا شسته و با دقت و صرف حوصله فراوان تمیز گردد.
در این قسمت از مقاله به طور کامل طرز پاک کردن سیرابی را به شما علاقه مندان آموزش خواهیم داد و برای پاک کردن سیرابی به این شکل باید با کمک دو نفر انجام شود و به تنهایی غیر ممکن است، بنابراین ابتدا یک همراه مناسب انتخاب کنید. بنا به گفته متخصصان تغذیه، مصرف سه تا چهار بار سیرابی در ماه به همراه نان در وعده ناهار یا عصرانه محدودیتی ندارد. ارزش تغذیه ای سیرابی از نظر چربی و ریز مغذی ها، با گوشت کمی متفاوت است. پروتئین آن تقریبا مشابه گوشت قرمز و مرغ است، ولی در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند کالری و چربی کمتری دارد و تا حدودی مشابه انواع گوشت کمچرب در نظر گرفته میشود و به دلیل استفاده زیاد از این ماده غذایی ما در این مطلب از سماتک طرز پاک کردن سیرابی را برایتان بیان خواهیم کرد:
1. آب را در یک قابلمه نسبتا بزرگ که سیرابی در آن جا شود، به جوش آورید.
2. قسمت هزارلا و شیردان را از سیرابی جدا کنید.
3. سیرابی را با یک قیچی یا چاقوی تیز برش بزنید تا از حالت کیسه ای خارج شده و مانند یک پوسته ی صاف شود. برای راحتتر تمیز کردن سیرابی بایدآن را به چهار تکه تقسیم کنید.
4. وقتی آب به جوش آمد، آن را از روی حرارت برداشته و یکی از تکه های سیرابی را به مدت چند ثانیه در آن قرار دهید و بلافاصله از آب جوش خارج کنید.
5. دو طرف سیرابی را با دست محکم نگه داشته و بکشید تا سطح آن صاف شود، سپس با چاقو روی سیرابی را بخراشید تا پرزهای زرد رنگ روی آن جدا شوند و رنگ آن سفید مایل به صورتی روشن شود.
6. اگر همه پرزها جدا نشد، دوباره در آب جوش انداخته و مراحل قبلی را تکرار کنید تا کاملا تمیز شود.
7. برای پاک کردن سیرابی هر تکه، آن را کنار گذاشته و سپس مشغول تمیز کردن تکه بعدی شوید و مراحل فوق را برای سایر تکه ها نیز انجام دهید.
8. اگر آب سرد شده بود دوباره آن را گرم کنید، زیرا در غیر اینصورت پرزها به راحتی جدا نمی شوند.
9. پاک کردن سیرابی هزارلا هم به همین صورت عمل کنید، یعنی در آب جوش فرو کرده و سپس بین لایهها را یکی یکی با دست تمیز کنید.
یکی از بهترین روشهای تمیز کردن سیرابی استفاده از جوش شیرین است و به دلیل اینکه سیرابی رنگ زرد متمایل به کرم دارد و همین مساله سبب می شود هر کسی میل خوردن آن را نداشته باشد و بهتر است از روش پاک کردن سیرابی با جوش شیرین استفاده کنید. برای این کار مقداری آب جوش تهیه کرده و کمی پودر جوش شیرین به آن اضافه نمایید و هم بزنید تا کاملاً در آب حل شود. در ادامه تکه های سیرابی را درون محلول آب جوش و سیرابی انداخته و بلافاصله پرزها را از پوسته سیرابی جدا نمایید.
نکته قابل تامل در مورد پاک کردن سیرابی با جوش شیرین این است که این بار سیرابی شما شفاف و درخشنده تر از روش های قبلی است و همین روش توسط مغازه های سرو کله و پاچه و سیرابی مورد استفاده قرار می گیرد و نتیجه آن نیز درخشان است. به همین دلیل یکی از راهکارهای تمیز کردن سیرابی به گونه ای که رنگ زرد آن به سفید تبدیل شود و سیرابی خوردنی تر کند، پاک کردن سیرابی با جوش شیرین است.
این روش نیز مانند روش استفاده از جوش شیرین است اما به هیچ عنوان به شما توصیه نمیکنیم که از آن استفاده کنید چراکه نمی توان تضمین کرد که آثار آسپرین از روی سیرابی پاک شود. برای تمیز کردن سیرابی با آسپرین در یک ظرف آب چندین قرص آسپرین بریزید. آن را هم بزنید تا قرص ها به خوبی حل شوند. سپس سیرابی را در محلول آب و آسپرین بریزید و چند دقیقه صبر کنید. در ادامه سیرابی را از قابلمه بیرون آورده و شروع به جدا کردن پرزها از سیرابی کنید. در این حالت پرزها به راحتی و بدون هیچ گونه اعمال فشاری پاک خواهند شد. پس از تمیز شدن باید سیرابی را با دقت با آب سرد شست و شو دهید تا هیچ ذره آسپرینی بر روی آن باقی نماند.
سیرابی غذای کاملا خوشمزه و مقوی است و تمیز کردن پرز سیرابی برای تهیه آن از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر پرز سیرابی به خوبی تمیز نشود، نه تنها بوی بسیار بد و متعفنی دارد، بلکه خطر ابتلا به انواع بیماری ها را افزایش می دهد. پرز سیرابی را باید گرفت اما باید بدانید اگر سیرابی زیاد در آب داغ بماند، پخته شده و دیگر قابل تمیز کردن نیست، بنابراین در حد چند ثانیه کافی است.
پرزهای سیرابی را کاملا با حوصله از سیرابی جدا کنید. بوی بد سیرابی از همین پرزها است و باقی ماندن این پرزها باعث بوی بد سیرابی می شود. پس از تمیز کردن پرزهای رویی سیرابی نوبت به تمیز کردن لایه داخلی آن می رسد. برای این منظور: اگر جسم خارجی به لایه داخلی و پرز روی سیرابی چسبیده با یک چاقو از آن جدا کنید.
شیر آب سرد را خیلی کم باز کنید و هر تکه از سیرابی را زیر آب سرد بشویید، تا پرز داخل آن کاملا تمیز شود و ظاهری شبیه به یک حوله سفید پیدا کند.
برای شستن هزارلا هم، لایه ها را یکی یکی زیر آب باز کرده و با حوصله دست بکشید تا پرزها کاملا تمیز شود.
در اکثر مواقع سیرابی را با شیردان بفروش می رسانند. برای تمیز کردن شیردان از یک طرف آن را برش بزنید و تمام کثیفی های آن را دور بریزید و زیر آب آن ها را بشویید داخل شیردان به صورت لایه لایه می باشد با دست لایه ها را تکان بدهید و تمام اطراف آن را تمیز بشویید. بین پرزها کثیفی باقی نماند و بیرون آن را هم زیر آب کاملا تمیز بشویید.
اگر پرز روی سیرابی و شیردان تمیز شسته نشود هنگام پخته شدن بو و مزه ی بدی می گیرد. شیردان هم که دارای چین های زیادی است و روی سطح آن را ماده لزجی پوشانده و لیز است، نیازی به خراشیدن با چاقو ندارد و فقط باید زیر آب سرد، خوب شسته شود. با شستن این قسمت، لزجی روی سطح آن از بین نمی رود و فقط اگر ماده خارجی به آن چسبیده باشد جدا می شود.
بوی بد سیرابی را چگونه از بین ببریم؟ سیرابی را حتما از محل مطمئنی تهیه کنید که تازه باشد و اگر سیرابی را با دقت و حوصله تمیز کنید و پرزهای آن را کاملا جدا کنید بوی نامطبوع آن در هنگام پخت تا حدود زیادی کم میشود.
برای از بین بردن بوی سیرابی هنگام پخت بهتر است به ازای یک عدد سیرابی متوسط، یک پیمانه نخود که از قبل خیس کردهاید به آن اضافه کنید تا بوی نامطبوع آن گرفته شود.
همچنین بهتر است ابتدا یک عدد پیاز بزرگ را تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند، سپس قطعات سیرابی را به آن اضافه کرده و با پیاز تفت دهید، در اینصورت بوی بد سیرابی تا حد زیادی کم میشود.
افزودن مقداری آبلیموی تازه پس از پایان پخت، کمک زیادی در کاهش بوی سیرابی می کند.
چگونه بوی سیرابی را از دست ببریم؟ برای از بین بردن بوی بد دست بعد از تمیز کردن سیرابی به روش های زیر عمل کنید:
مالیدن دست به ظروف استیل
مالیدن دست ها با نمک
شستن دست ها با لیمو ترش یا آب لیمو
شستن دست ها با دهانشویه
شستن دست ها با سرکه سفید
مالیدن دست ها با دانه قهوه
بهترین روش تمیز کردن سیرابی که تقریبا کار مشکلی است را به شما در این مقاله آموزش دادیم و شما پس از چند بار تمرین می توانید مثل قصاب ها نسبت به پاک نمودن سیرابی اقدام کنید. حالا که طرز پاک کردن سیرابی در خانه را در بالا یاد گرفتید امیدواریم از این غذای خوشمزه بیشتر در سبد غذایی تان استفاده کنید.