خواص آلو زرد در طب سنتی + موارد مصرف آلو زرد
تابستان بدون شک فصل خوش طعم ترین، شیرین ترین و رنگارنگ ترین میوه ها و آلوها است و تعداد کمی از میوه ها مانند آلو زرد، در واقع خواص مفیدی برای سلامتی بدن دارند و همچنین برای کسانی می خواهند از خواص آلو زرد در طب سنتی استفاده کنند ایده آل است. آلو زرد یک میوه هسته دار است که عموما کوچک، گرد یا بیضی شکل، با پوست و گوشت زرد هستند. آب این میوه غلیظ و شیرین است و یکی از محبوب ترین گزینه های میوه تازه در بازار فصل تابستان بوده که سالانه 12.7 میلیون تن آلو زرد در سراسر دنیا تولید و روانه بازار می شود.
خواص آلو زرد
اگرچه بسیاری از مردم وقتی صحبت از آلو می شود به رنگ قرمز یا بنفش این میوه فکر می کنند اما آلو زرد نیز در بسیاری از مناطق دنیا خصوصا ایران بسیار رایج تر است. به طور معمول، آلو زرد زمانی که رسیده شیرین است قند نسبتا بالایی دارد. چندین ویتامین و مواد معدنی مختلف مانند ویتامین A و پتاسیم در این میوه وجود دارد. می توان از آن در انواع مختلفی از دستور العمل ها، از شربت گرفته تا کنسرو استفاده کرد. بطور کلی خواص آلو زرد در طب سنتی و اسلامی بسیار است و با ما همراه باشید تا در ادامه شما را با فواید آلو زرد آشنا کنیم.
از آنجایی که بیشتر گونه ها و انواع آلو زرد حاوی مقدار نسبتاً بالایی قند طبیعی هستند، برای افرادی که سبک زندگی سالمی دارند عالی هستند. هنگامی که این میوه تابستانی به طور کامل می رسد، می توان به صورت خام مصرف کرد و مقدار زیادی کربوهیدرات برای افزایش سطح انرژی بدن فراهم می کند. همچنین سرشار از ویتامین A است، ویتامینی که برای پوست و چشم مفید است. علاوه بر این، این میوه حاوی ویتامین B است که به تجدید سلول های پوست کمک می کند و فیبر که به هضم غذا کمک می کند. آلو زرد همچنین حاوی بسیاری از مواد معدنی مختلف از جمله پتاسیم، سلنیوم و روی است که به دلیل خواص ضد سرطانی و ضد پیری خود کاملاً شناخته شده هستند.
موارد مصرف آلو زرد
آلو زرد میوه ای است به خوش طعمی آلو و دارای شکلی است شبیه لیمو که این میوه در ابتدا ترش است ولی وقتی کاملا می رسد، شیرین میشود. آلو زرد معمولا در فصل گرم سال تابستان در دسترس قرار میگیرد. آلو زرد به عنوان یکی از بهترین منابع برای ویتامین A و ویتامین C شناخته می شود. با اینکه این میوه دارای فواید بسیاری است، ولی دسترسی به این میوه در بسیاری از نقاط جهان محدود است. این میوه را می توان به صورت تازه نوش جان کرد، یا اینکه آن را در تهیه اسموتی ها یا سالادها به کار برد. آنتی اکسیدان موجود در این قبیل میوه ها بهترین گزینه برای بیماران و به ویژه افراد سیگاری است در نتیجه افراد با مصرف این میوه ها شادابی و نشاط خود را بازیابی می کنند. آلو زرد اکثراً به صورت تازه مصرف می شود؛ اما می توان آن را به کیک ها، سالادها و غذاها اضافه کرد یا به صورت کمپوت و مربا مصرف کرد. آلو زرد خشک شده، در جای خنک یا در یخچال به مدت 6 ماه قابل نگهداری است.
خواص آلو زرد در طب سنتی
خوردن آلو زرد در طب اسلامی بسیار توصیه شده است و آش آلوی زرد برای درمان اختلال حواس و دیابت مفید می باشد. همچنین شربت آلوی زرد برای مبتلایان به منژیت مفید است. ضماد آلوی زرد به همراه سرکه برای رفع کهیر مفید می باشد. از دیگر خواص آلو زرد در طب سنتی باید گفت که این میوه ملین ، صفرابر، مسکن عطش، دافع بلغم و تب بر است. مصرف این میوه برای اشخاصی که مبتلا به انگل معده، جوش های تازه و مترشح، گلودرد، ورم کلیه، سنگ کلیه، کم خونی، یبوست، خشکی معده، نقرس، اسید اوریک، چربی خون، تصلب شرائین، سرطان، جوش سیاه، اوره ، خارش پوست، سردرد، ترک لب و دهان و بدبوئی آن، آرتروز، تلخی دهان، ناراحتی های عصبی و کبدی، چسبندگی پلاکت های خون ، استسقاء و مسمومیت می باشند مفید است. در پایان به افرادی که بیشتر کارهای فکری می کنند و یا در زیر نور آفتاب کار میکنند توصیه شده است که از این میوه زرد رنگ بیشتر استفاده کنند.
بهبود سلامت دستگاه گوارش
فیبر موجود در آلو زرد بسیار بالا است و همین عامل به توانمند سازی دستگاه گوارش کمک میکند. مصرف آلو به پیشگیری از مشکلات معده و روده از قبیل نفخ و زخم معده کمک میکند. بهبود دستگاه گوارش به بهبود متابولیسم (سوخت و ساز) بدن منجر می شود.
درمان یبوست
آلو زرد خشک شده و آب آلو زرد به دلیل مقادیر بالای فیبر توانایی زیادی در رفع یبوست دارد. در تابستان به علت تعریق فراوان و از دست دادن آب؛ بدن بیشتر از قبل به مایعات نیاز دارد که این میوه نیز مانند دیگر میوه های تابستانی گزینه مناسبی برای درمان یبوست مزمن باشد. فیبر موجود در آلو زرد خشک نامحلول است، به این معنی که با آب مخلوط نمی شود و در جلوگیری از یبوست نقش مهمی دارد، علاوه بر این، آلو خشک و آب آلو زرد حاوی سوربیتول است که یک الکل قندی با اثرات ملین طبیعی است. در اینجا لازم به ذکر است که خوردن زیاد آلو خشک ممکن است منجر به اثرات نامطلوبی مانند اسهال شود، برای پیشگیری از این اتفاق بهتر است در مصرف روزانه آن زیاده روی نکنید.
آلو زرد برای سرماخوردگی
آنتیاکسیدان ها و ویتامین C موجود در آلو زرد می توانند با ویروس های عامل آنفولانزا و سرماخوردگی مبارزه کنند. همچنین، این آنتی اکسیدانها به سم زدایی از بدن نیز کمک میکنند. آلو زرد برای سرماخوردگی خوب است و با افزایش مصرف ویتامین C این میوه و آنتی اکسیدان ها به بدن کمک می کند در برابر هجوم ویروس سرماخوردگی مقاومت کند، و از این طریق بدن را از بیماری هایی همچون آنفولانزا دور نگه می دارد.
جوانسازی پوست
آلو زرد با تامین مواد مغذی مورد نیاز پوست، به جوانسازی پوست صورت و بدن کمک میکند. همچنین، این میوه باعث پاکسازی پوست می شود، و آن را همواره شاداب و جوان نگه می دارد. مصرف آلو زرد روش ارزانی برای حفظ درخشندگی پوست شماست که هیچ عارضهی جانبی نیز به همراه ندارد. این میوه حاوی مقادیر زیادی ویتامین A است که این ویتامین برای سلامتی و زیبایی پوست بسیار ضروری است. این میوه قادر است تشکیل میزان چین و چروک ها و تجمع رنگدانه ها را در بافت پوست کاهش دهد. بتا کاروتن که یکی از اشکال ویتامین A است، به عنوان عامل ضد پیری پوست عمل می کند و از پوست در برابر تمام عواملی که باعث پیری اش می شوند، محافظت می کند.
محافظت از پوست صورت
آلو زرد، علاوه بر اینکه به صافی و زیبایی پوست کمک میکند، به عنوان عاملی برای محافظت از پوست در برابر اشعه های آفتاب عمل میکند. مصرف مرتب آلو زرد میتواند از آسیب پذیری پوست در برابر اشعه های مضر آفتاب پیشگیری کند. با مصرف این میوه، حتی با قرار گرفتن در معرض آفتاب، درخشندگی پوست تان را حفظ کنید.
درمان آکنه و لکه های پوستی
آنتیاکسیدان های موجود در آلو زرد به کاهش گرفتگی های منافذ پوست می کنند؛ این گرفتگی ها به تشکیل آکنه منجر می شوند. به علاوه، از این آنتیاکسیدان ها جهت درمان لکه ها یا آسیب های ناشی از آکنه روی پوست استفاده می شود. آلو زرد همچنین به بازسازی بافت های آسیب دیدهی پوست نیز کمک میکند؛ به این ترتیب، با مصرف این میوه لکه ها و آسیب های پوستی درمان می شوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
آلو زرد به عنوان منبعی غنی برای ویتامین C به شمار میرود. ویتامین C به تقویت دستگاه ایمنی بدن، و در نتیجه به پیشگیری از حمله باکتری ها و سایر میکروب هایی کمک می کند که سعی دارند بدن را ضعیف کنند و به آن آسیب برسانند. آنتی اکسیدان موجود در این میوه تابستانی بهترین راه مقابله با رادیکال های آزاد بوده و موجب پاکسازی آنها از خون و تقویت دستگاه ایمنی بدن انسان می شود.
کمک به کاهش وزن
آلو زرد حاوی کالری اندکی است، و مصرف آن همزمان با رعایت رژیم های غذایی لاغری کاملا بی ضرر است. مصرف آلو زرد میتواند به تامین مواد مغذی مورد نیاز، بدون افزودن کالری های اضافه، به بدن کمک کند. همچنین با مصرف این میوه مدت بیشتری سیر خواهید بود و بنابراین از پرخوری جلوگیری کرده و به کاهش وزن تان کمک خواهد کرد.
سلامت چشم
آلو زرد منبعی عالی برای ویتامین A به شمار می رود و ویتامین A به درمان تمام مشکلات بینایی و سلامت چشم ها کمک می کند؛ با تامین این ویتامین برای بدن تان، شاید از مراجعات مکرر به چشم پزشکی بی نیاز شوید. مصرف آلو زرد باعث شفافیت دید چشم تان می شود، و همچنین به طور بالقوه میتواند شب کوری را درمان کند.
جلوگیری از ریزش مو
ویتامین C موجود در آلو زرد به درمان شوره های کف سر کمک می کند. همچنین، این ویتامین به رشد مو و درمان خارش و خشکی پوست سر کمک می کند. مصرف آلو زرد ریزش موی ناشی از شوره سر را کاهش می دهد. همچنین با مصرف این میوه می توانید آسیب های وارد شده بر موهایتان را درمان کنید. مصرف این میوه از بروز آسیب های اضافه به مو پیشگیری و به ترمیم موهای آسیب دیده کمک میکند. این میوه با مقابله با تمام عوامل بروز ریزش مو، به تقویت رشد موها کمک میکند.
تنظیم کلسترول خون
فیبر موجود در آلو زرد می تواند به طور موثر سطوح کلسترول بد خون را کاهش، و سطوح کلسترول خوب را در خون افزایش دهد. این مسئله به کاهش احتمال بروز سکته قلبی و سایر بیماری های قلبی و عروقی کمک میکند.
پیشگیری از بیماری های قلبی
مصرف آلو زرد به حفظ سلامتی قلب کمک خواهد کرد. مصرف آلو زرد و آلو خشک به طور منظم اثر محافظتی بر سلامت قلب دارد. این میوه توانایی بالایی در کاهش فشار خون بالا و سطح کلسترول دارد که از عوامل اصلی خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند.
دیابت
فیبر موجود در آلو زرد در خون حل میشود و این فیبر به حفظ سطوح مناسب گلوکز در خون کمک کرده و از بروز دیابت پیشگیری می کند. تنظیم سطوح گلوکز میتواند به پیشگیری از دیابت کمک کند. تنظیم سطوح گلوکز انرژی کافی را برای حفظ میزان فعالیت و تناسب اندام در تمام دوران زندگی فراهم میکند. خواص آلو زرد برای دیابت به اثبات رسیده است و می تواند به کاهش قند خون کمک کند. این میوه منبع خوبی از فیبر است و نشان داده شده است که سطح آدیپونکتین خون را کاهش داده و این ویژگی ها برای کنترل قند خون مفید است.
جذب بهتر آهن
میزان بالای ویتامین C در آلو زرد به افزایش جذب بهتر آهن در بدن کمک می کند. افزایش جذب آهن احتمال درمان کم خونی را افزایش میدهد، زیرا آهن میتواند میزان هموگلوبین خون را افزایش دهد.
پیشگیری از سرطان
آنتیاکسیدان های موجود در آلو زرد در مبارزه علیه رادیکال های آزاد به بدن کمک می کنند؛ رادیکالهای آزاد باعث بروز سرطان می شوند. آلو زرد خشک سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند که برای کاهش التهاب و محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد مفید بوده و از سرطان پیشگری می کند.
کمک به سلامت استخوان
آلو زرد دارای آنتی اکسیدان های پلی فنول است که تأثیرات مثبتی بر سلامت استخوان دارند. آلو زرد به ویژه خشک شده آن حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین K، فسفر، منیزیم و پتاسیم است که دارای اثرات محافظتی استخوان هستند. آلو زرد خشک شده نه تنها از ریزش استخوان جلوگیری می کند بلکه محتوای آنتی اکسیدانی و توانایی آن در کاهش التهابات استخوانی نقش مهمی دارد و باعث افزایش برخی از هورمون های خاص در تشکیل استخوان می شود.
خواص آلو زرد در بارداری
خوردن آلو زرد در بارداری مانع از زایمان زودرس می شود و همچنین باعث افزایش جذب آهن در زنان باردار می گردد. این میوه باعث جلوگیری از یبوست و هموروئید در زنان باردار می شود و همچنین مانع استرس، کم خوابی و خستگی در خانم های حامله می شود و همچنین باعث کنترل فشارخون و دیابت بارداری در زنان باردار می شود.
ارزش غذایی آلو زرد
آلو زرد یکی از انواع پرطرفدار آلو است که خواص و ارزش غذایی بیشماری برای سلامتی دارد. این آلو سرشار از مواد مغذی است و به عنوان یک میوه کم کالری و پرخاصیت شناخته میشود. این نوع آلو سرشار از آنتی اکسیدان و فیبر است. در یک عدد آلو زرد مقادیری از مواد معدنی مختلف از قبیل ویتامین k، ویتامین c، پتاسیم، مس و منگنز وجود دارد. یکی از مهمترین خواص آلو زرد، کمک به کاهش قندخون با پایین آوردن سطح آدیپونکتین است؛ بنابراین افراد دیابتی نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
ویتامین های موجود در آلو زرد
آلوزرد حاوی ویتامین های گروه آ- ب – ب۲- ب ۶ پ پ – ث و عناصری مثل کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن فلوئور و گوگرد میباشد. ویتامین های موجود در آلو زرد با جلوگیری از افزایش فشارخون، کنترل قندخون و پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی، سرطان، بیماری های گوارشی و کاهش چربی مورد استفاده در شیرینی پزی نقش بسزایی در سلامت انسان دارد. این میوه بومی اروپا و آسیا محسوب میشود و اولین بار در قرن ۱۹، گونه های متفاوت آن توسط مهاجرین از آسیا و اروپا به آمریکای شمالی برده شد. براساس شواهد موجود، در زمان باستان مردم آسیای میانه آلو زرد را خشک کرده و مصرف می کردند.
عوارض مصرف زیاد آلو زرد
هر میوه یا ماده غذایی در مقابل خواص زیادی که دارد، در صورت مصرف نادرست یا بیش از اندازه می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای سلامتی شود و در اینجا عوارض مصرف زیاد آلو زرد را بیان خواهیم کرد:
• آلو زرد مانند میوههایی شبیه پرتقال و نارنگی یک میوه اسیدی است و مصرف آن ممکن است برای معده برخی افراد مشکلاتی ایجاد کند.
• این میوه به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی از اگزالات، جذب کلسیم در بدن را افزایش میدهد و میتواند سبب بروز سنگ کلیه یا مثانه در افراد مستعد شود.
• این دست میوه ها به علت اینکه پوست آنها کنده نمیشود عامل دل درد در کودکان محسوب می شود، بنابراین تا حد ممکن از مصرف این میوه ها با پوست خودداری کنید.
• به علت اینکه بیشتر این میوه ها آلوده به انواع سموم هستند، حتی نمیتوان با شستشوی آنها از سلامت شان مطمئن شد که این میوه ها تمیز هستند در نتیجه مصرف آلو زرد و دیگر میوه های شبیه آن عامل مهمی در انتقال عفونت ویروسی به کودکان هستند.
اکنون که با خواص آلو زرد در طب اسلامی بیشتر آشنا شدید بهتر است طبق دستور پزشک طب سنتی هرز چند گاهی این میوه را برای حفظ سلامت بدن تان مصرف کنید.