یکی از پرطرفدارترین روش های انتقال وجه از طریق حواله پایا است که مزایای بسیار زیادی دارد. واریز حواله پایا هیچ گونه کارمزدی ندارد و ساعات واریز پایا در طول شبانه روز چندین بار است. در این پست ساعات واریز پایا به حساب مقصد آورده شده است.
طراحي «پايا» به صورت سامانهاي 24/7 صورت پذيرفته است و اين سامانه قادر است به صورت شبانهروزي و در تمامي روزها از بانكها دستور پرداخت دريافت نمايد. با اين حال با توجه به اين كه عمليات تسويه در «ساتنا» تنها در روزهاي كاري صورت ميگيرد، انجام دستور پرداختهاي «پايا» كه در خارج از ساعات كاري ارسال ميشوند در اولين فرصت (اولين چرخة اولين روز كاري) صورت ميگيرد. اين ويژگي به بانكها امكان ميدهد تا بتوانند در سامانههاي بانكداري اينترنتي، بانكداري همراه و نظاير آن خدمات حواله و انتقال وجه به مشتريان ارايه نمايند. همچنين با استفاده از امكانات اين سامانه بانكها ميتوانند ابزارهاي لازم را براي مشتريان عمدة خود به گونهاي طراحي و فراهم نمايند كه امكان صدور دستهاي دستور پرداخت (شامل هزاران دستور پرداخت به بانكهاي مختلف) از طرف اين مشتريان به شبكة بانكي ميسر گردد.
پایا مخفف سامانه پایاپای الکترونیکی است و چند سال بعد از ساتنا به منظور بهبود عملکرد نظام بانکداری کشور راه اندازی شد. شیوهای از انتقال وجه میباشد که در آن مشتری، بانک را مجاز مینماید که مبالغ مشخصی را در زمانهای تعیین شده از حسابهای اشخاص دیگر در بانکهای مختلف برداشت و به حساب وی واریز نماید. این امر با توافق قبلی طرفین (مشتریان بدهکار و بستانکار) صورت میپذیرد، به سایت سماتک همراه باشید.
پایا راه اندازی شد تا بتواند پرداخت های خرد را ساماندهی کند به همین دلیل انتقال وجه در این سیستم در فاصله زمانی 1 تا 2 ساعته انجام می گیرد. درغیر این صورت شکل واریز و نحوه اتصال سیستم با بانک ها با شتاب تفاوت چندانی ندارد.
بانک مبدا به سیستم بانک مرکزی متصل می شود. بانک بعد از تایید به بانک مقصد اطلاع رسانی می کند و انتقال وجه انجام می پذیرد.به این ترتیب پایا و ساتنا به هم متصل اند اما پایا برای پرداخت های مدت دار مثل پرداخت حقوق کارمند ها کاربردی تراست.
انتقال وجه بین بانکی پایا از طریق شماره شبا صورت می پذیرد.
از حدود 20 دقیقه به آخرین زمان پاسخگویی پایا ( 19:50 ) احتمال اینکه وجه شما در روز آتی بحساب مقصد واریز شود افزایش می یابد.
سقف انتقال وجه در هر بار مبلغ ٢۵٠,٠٠٠,٠٠٠ ریال می باشد.
سقف انتقال وجه در یک روز از هر حساب مبلغ ۵٠٠,٠٠٠,٠٠٠ ریال می باشد.
سقف مجموع برداشت های صورت پذیرفته از هر حساب در یک روز اعم انتقال وجه درون بانکی، انتقال وجه بین بانکی (ساتنا یا پایا) یا پرداخت اقساط تسهیلات مبلغ ١,۵٠٠,٠٠٠,٠٠٠ ریال می باشد.
لازم به ذکر است، مدت زمان عملیات واریز به حساب مقصد به عملکرد سیستم انتقال وجه بین بانکی ( پایا ) وابسته میباشد.
در صورتی که تاریخ موثر انتقال مصادف با یکی از ایام تعطیل باشد، انتقال در اولین روز کاری انجام خواهد شد.
درخواست انتقال وجه جاری در نزدیکترین سیکل ممکن انجام و در غیر اینصورت به سیکل بعدی موکول خواهد شد.
مطابق قوانین بانک مرکزی، سقف مجاز انتقال وجه در هر تراکنش پایا حداکثر مبلغ پانصد میلیون ریال است.
سقف مجاز تراکنش
سقف تراکنش روز جاری از همه حسابها: ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال
مجموع تراکنشها: ۵۰۰,۰۰۰ ریال
باقیمانده تراکنش مجاز: ۱۹,۵۰۰,۰۰۰ ریال
سقف تراکنش ماه جاری از همه حسابها: ۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال
مجموع تراکنشها: ۵۰۰,۰۰۰ ریال
باقیمانده تراکنش مجاز: ۱۹۹,۵۰۰,۰۰۰ ریال
مواردیکه در انتقال وجه پایا شما تایید می کنید:
1) مشتری با امضای این دستور پرداخت به بانک اجازه می دهد تا وجه مورد انتقال و کارمزدهای مربوط را از حساب وی برداشت نماید.
2) دستور پرداخت صادر شده پس از پذیرش آن توسط بانک قطعی و غیرقابل برگشت بوده و انجام آن جزء تعهدات بانک محسوب میشود.
3) استرداد وجه مورد انتقال پس از پذیرش دستور پرداخت توسط بانک به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
4) بانک متعهد است در تاریخ درخواست شده توسط مشتری (تاریخ مؤثر)، وجه را در صورت تکافوی موجودی حساب مشتری به بانک ذینفع ارسال نماید.
5) در صورتی که به هر دلیل تاریخ مؤثر انتقال با یکی از ایام تعطیل رسمی مصادف باشد، بانک انتقال را در اولین روز کاری بعد از تعطیل انجام می دهد.
6) مسؤولیت واریز وجه انتقال داده شده به حساب ذینفع (مقصد) در تاریخ مؤثر انتقال بر عهده بانک ذینفع (مقصد) است و لذا در این خصوص مسؤولیتی متوجه
بانک صادر کننده دستور پرداخت (مبداء) نیست.
7) نام دارنده حساب مقصد و وضعیت فعلی حساب مزبور باید توسط بانک مبداء از سامانه استعلام استخراج و به صورت چاپی به رویت و تایید مشتری برسد.
8) در صورت عدم ارسال درخواست استعلام به سامانه استعلام در بانک مبدا و وقوع هرگونه اشتباه واریزی، ریسک مربوطه بر عهده بانک مبدا خواهد بود.
9) در صورت ارسال درخواست استعلام و عدم دریافت پاسخ استعلام از بانک مقصد به هر دلیل، بانک مبدا موظف به اعلام موضوع به مشتری بوده و در صورت
تاکید وی بر ارسال دستور پرداخت و پذیرش مسئولیت مربوط، خدمت ارائه گردد. مسئولیت را میپذیرم.
10) مشتری مبدا و یا ذینفع دستور پرداخت میتواند با در دست داشتن شماره پیگیری نسبت به استعلام وضعیت انجام دستور پرداخت از بانک مبداء و بانک
مقصد اقدام نماید.
11) با توجه به قانون مبارزه با پولشوئی مصوب 1386/11/02 مجلس شورای اسلامی و آئین نامه و دستورالعمل های اجرایی آن، بدین وسیله متعهد و ملتزم می شوم/می شود، ضمن رعایت مواد قانون یاد شده و مقررات مربوطه از هرگونه اقدامی که منجر به پولشوئی گردد خودداری نموده و همچنین به اشخاص ثالث اجازه استفاده از حساب ها و خدمات بانکی و ابزارهای الکترونیکی خود را ندهم/ندهد و همچنین اعلام می نمایم/نماید، اطلاعات ارائه شده بر اساس آخرین تغییرات می باشد و بعلاوه متعهد و ملتزم می شوم/می شود، هرگونه تغییر در کد و نشانی پستی/ثبتی و سایر تغییرات را در کوتاه ترین زمان ممکن به مراجع قانونی ذیربط (ثبت احوال و یا ثبت اسناد املاک) اطلاع داده و مستندات تغییرات را به بانک ارائه نمایم/نماید.
پاياپاي الكترونيك (پايا) زيرساخت اصلي مبادلات پولي بين بانكي حسابي انبوه به شمار آمده و ستون فقرات حوالههاو انتقال وجه بين بانكي را در كشور تشكيل ميدهد. «پايا» به گونهاي طراحي شده كه ميتواند دستور پرداختهاي متعدد را از طرف بانكها دريافت، پردازش و براي انجام به بانكهاي مقصد ارسال نمايد. متناظراً بانكها نيز ميتوانند دستور پرداختهاي مشتريان خود را به صورت انفرادي يا انبوه دريافت و براي پاياپاي و انجام در بانكهاي مقصد به «پايا» ارسال كنند. سامانة پاياپاي الكترونيك در درون خود داراي دو هستة جداگانة «انتقال اعتبار» و «برداشت مستقيم» است كه ارايه خدمات ارزشافزوده را براي بانكها ميسر ميسازند.
هستة انتقال اعتبار يا انتقال مستقيم همانند يك سامانة حوالة بين بانكي عمل مينمايد، با اين تفاوت كه اين سامانة علاوه بر پذيرش حوالههاي انفرادي قادر خواهد بود تا حوالههاي انبوه شامل تعداد بسيار زيادي دستور پرداخت را نيز از بانكها و مشتريان آنها دريافت و پردازش نمايد. قابليتهاي «پايا» ارايه خدمات زير را در شبكة بانكي ميسر خواهد ساخت:
1. پرداخت الكترونيكي اقساط تسهيلات: بسياري از تسهيلات گيرندگان، دريافتيهاي مستمر خود را در بانكي غير از بانك تسهيلات دهنده دريافت ميكنند. بر اين مبنا استفاده از خدمات «پايا» امكان واريز وجه اقساط تسهيلات را بدون نياز به مراجعه به شعب دو بانك و انتقال فيزيكي اسكناس، ايران چك يا اسناد بانكي كاغذي ميسر خواهد ساخت.
2. پرداخت حقوق و مستمري: در حال حاضر سازمانها براي پرداخت حقوق يا مستمري كاركنان يا بازنشستگان ناچارند براي تمامي تابعان خود در يك بانك حساب افتتاح كنند. استفاده از امكانات «پايا» به سازمانها و كاركنان و بازنشستگان آنها امكان ميدهد تا بدون نياز به افتتاح حسابهاي متعدد در بانكهاي مختلف بتوانند حقوق يا مستمري خود را از طريق واريز به حسابي كه مد نظر كاركنان است دريافت كنند. اين ويژگي به صورت ضمني از تعدد حسابها در شبكة بانكي كشور خواهد كاست.
3. پرداخت سود سهام و اوراق بهادار: شركتهايي كه داراي تعداد انبوهي سهامدار هستند ميتوانند با استفاده از امكانات «پايا» بدون نياز به افتتاح حساب براي تك تك سهامداران، يا ارايه فيش براي دريافت سود سهام، وجوه را مستقيماً به حساب سهامداران واريز كنند.
با استفاده از هستة برداشت مستقيم (انتقال معكوس) «پايا»، براي اولين بار در كشور امكان ارايه خدمات بانكي مبتني بر دستور پرداختهاي پيشتاييد شده را به صورت بين بانكي ميسر ميسازد. هستة پردازشي برداشت مستقيم، طيف وسيعي از خدمات پرداخت بانكي انفرادي و انبوه، نظير پرداخت قبوض، پرداخت اجارهبها، اقساط تسهيلات و نظاير آن را به صورت بين بانكي امكانپذير خواهد ساخت. همچنين عملكرد خدمات مبتني بر هستة برداشت مستقيم همانند واگذاري چك در بانكهاي مقصد بوده و ميتواند جايگزين بخش بزرگي از پرداختهاي مبتني بر چك نيز گردد.
«پايا» زيرساخت مبادلة پيامهاي مالي مبتني بر شمارة حساب بانكي بوده و تسويه بين بانكي مبادلات انجام شده توسط اين سامانه از طريق «ساتنا» صورت خواهد گرفت. به اين منظور «پايا» مستقيماً به «ساتنا» متصل بوده و عمليات تسويه را در پايان هر چرخة پاياپاي به صورت خودكار انجام خواهد داد.