متادون در تست اعتیاد ازدواج مشخص نمی شود و افرادی که متادون مصرف می کنند متادون در تست اعتیاد ازدواج منفی نشان داده می شود بهترین آزمایش تشخیص اعتیاد به متادون را در ادامه این پست بیان خواهیم کرد.
اگرچه این ماده در میان مواد مخدر طبقه بندی میشود، ولی متادون در تست اعتیاد موجب مثبت شدن جواب آزمایش نمیگردد. برای مثال، هدف از تست اعتیاد ازدواج پیدا کردن مورفین در بدن شخص است، ولی مصرف متادون به تنهایی باعث مثبت شدن تست نواری ادرار مصرف مورفین نمیشود. متادون را باید با یک ماده دیگر مصرف کرد تا تست اعتیاد ازدواج جواب مثبت را نشان دهد.
متادون بخشی از گروهی از مواد به نام مخدر است. این دارو را آلمانیها در طول جنگ جهانی دوم درست کردند. وقتی که متادون به ایالات متحده رسید، برای درمان اشخاص دارای درد شدید به کار گرفته شد. امروزه احتمال دارد که پزشک شما آن را به عنوان بخشی از درمان اعتیاد به هروئین تجویز کند. چون یک داروی نگهدارنده به حساب میآید و بسیاری اوقات متادون در تست اعتیاد نشان داده نمیشود.
شیوه عمل متادون شباهت فراوانی با مورفین دارد. افراد میتوانند آن را به شکل قرص، پودر یا مایع مصرف کنند. البته این دارو را باید دکتر تجویز کند و افرادی که آن را به صورت غیر قانونی مصرف میکنند، غالباً به تزریق آن اقدام میکنند که آنها را در معرض ابتلای به بیماری ایدز قرار میدهد.
هرچند متادون در مقایسه با دیگر مخدرات ایمنتر است، اما پزشک باید از نزدیک شما را در مدت زمان استفاده از متادون تحت نظر بگیرد. چون مصرف آن میتواند موجب اعتیاد یا سوء مصرف شود.
متادون در تست اعتیاد ازدواج نشان داده نمی شود مگر اینکه از آزمایش تشخیص اعتیاد به متادون استفاده کنند انجام تست اعتیاد ازدواج و در بعضی مشاغل، در کشور ما مجاز شمرده شده است. در حال حاضر با توجه به پیشرفتهای زیاد در علوم آزمایشگاهی، تستهای مختلفی در آزمایشگاهها موجود است. این تستها شامل تست مورفین، حشیش و محرکها از جمله آمفتامین، شیشه، بنزودیازپینها، متادون در تست اعتیاد ازدواج، کدئین و… است.
گاهی افراد دست به ترقیق نمونه میزنند که به راحتی با بررسی کراتین و میزان اسیدیته ادرار قابل تشخیص است. بهطور کلی باید بگوییم که با انجام تستهای معتبرتر که در بعضی مراکز اختصاصی انجام میشود، این شیوهها نیز کمکی نخواهد کرد.
امروزه متأسفانه مصرف انواع مواد مخدر رواج پیدا کرده است. متادون نیز در صورتی که بدون برنامه درست و خودسرانه مصرف، میتواند وابستگی شدید را به دنبال داشته باشد. البته باید در نظر داشت که وابستگی جسمی متادون نسبت به دیگر مواد مخدر کمتر است. همچنین مصرف آن سرخوشی و نشئگی بسیار کمتری را نسبت به مواد مخدر دیگر به دنبال دارد.
تست اعتیاد به متادون
در حالی که چندی پیش گروهی از درمانگران اعتیاد به انجام تست متادون در آزمایشگاهها اعتراض کردند و آن را خلاف بخشنامه وزارت بهداشت دانستند، سیامک سمیعی، مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این اقدام را غیرقانونی نمیداند. این درمانگران اعتیاد گفته بودند که اعلام تست متادون مثبت میتواند باعث بروز مشکلات جبرانناپذیری برای بیماران شود و در این میان بیماران نیز از حقوق خود آگاه نیستند. زیرا بر اساس بخشنامه وزارت بهداشت وقتی از فردی گواهی عدم اعتیاد تقاضا میشود، منظور این است که فرد از نظر اعتیاد به «آلکالوییدهای تریاک»و «آمفتامین» و «متآمفتامین»بررسی شود اما آزمایشگاهها نتیجه آزمایش متادون را هم اعلام میکنند.
درمانگران به تست اعتیاد به متادون در آزمایشگاهها معترض هستند چون متادون را صرفا داروی درمان اعتیاد میدانند و به این نکته توجه ندارند که از این دارو میتوان برای پنهان کردن اعتیاد هم استفاده کرد. به این صورت که افرادی که اعتیاد دارند مدتی به جای مواد، از این دارو استفاده میکنند تا آثار مصرف مواد در آنها از بین بروند و بعد آزمایش میدهند. حالا اگر در آزمایشگاهها بررسی نشود که فرد متادون مصرف میکند یا خیر. این فرد به عنوان کسی که اعتیاد ندارد، شناخته میشود و بعد هم که آزمایش داد و نتیجه را دریافت کرد دوباره شروع به مصرف مواد میکند.
مصرف روانگردان های بسیار قوی چون آمفتامین و دیگر داروهایی چون متادون و بوپرنورفین که ترکیبات استخراج شده از تریاک هستند، باعث میشوند که نتیجه آزمایش اعتیاد به متادون مثبت نشان داده شود. طبیعتاً مصرف خود تریاک، کدئین بالا، مورفین و آپومورفین به خودی خود باعث مثبت شدن تست متادون میشوند. شیشه و کراک نیز تست خاص خود را دارند که اعتیاد اپتوتریاکی نبوده و اعتیاد گروه دیگری از داروها هستند.در مجموع میتوان گفت که این داروها به ۱۰ قلم میرسند.
تریاک و ترکیباتش مورفین و هروئین و ماندگاری متادون در ادرار به طور مستقیم تا 21 روز از سرم خون و ادرار افراد پاک نمیگردد. شاید طی 15 روز از ادرار پاک شود، اما از آنجا که از خون نیز آزمایش گرفته میشود، خود را در کروماتی گرافی نشان خواهد داد. گفتنی است، استامینوفن و کدئین نیز ظرف 48 ساعت از بدن دفع میگردند، چراکه جذب کبدی داشته و در بدن باقی نمیمانند.
البته باید گفت که نوع تست اعتیاد با توجه به شرایط فرد مراجعه کننده، از قبیل: وضعیت اقتصادی، عامل زمان و ماده مصرفی انتخاب میشود. همچنین باید در نظر داشت که هیچ تستی صد در صد نیست و گاهی اوقات خطاها و اشتباهاتی پیش میآید. اما در کل میتوان تستهای اعتیاد را به دو گروه تقسیم کرد:
آزمایشات تشخیص اعتیاد به متادون
این تست ها در آزمایشگاههای تست اعتیاد انجام میشوند. برای این منظور از ادرار، بزاق، خون یا موی فرد نمونه گیری میشود و آزمایش بر روی آن انجام میگردد. مزیت این روش عبارت است از دقت بالای تست، اما گران بودن و تأخیر در ارائه جواب (که میتواند تا ۵ روز هم طول بکشد) از معایب این گونه تستها هستند.
تست های غربالگری تشخیص اعتیاد به متادون
این نوع تست را با استفاده از کیتهای ارزان انجام میدهند. مزیت آن این است که میتوان در مدت زمان اندکی جواب را دریافت کرد (مشخص شدن جواب تست تنها چند دقیقه به طول میانجامد)، اما از سوی دیگر، باید عدم دقت کافی را در میان معایب این تست قرار داد. گاهی اوقات دقت تست به اندازهای پایین است که باید تستهای تأیید کننده دیگری انجام شوند.
در خطوط فوق اشاره کردیم که متادون در تست اعتیادی که به دنبال مورفین است، نتیجه را مثبت نمیکند. پس برای تشخیص اعتیاد به متادون باید چه کرد؟ در پاسخ باید گفت که برای این منظور میتوان به تست متادون متوسل شد. با انجام این تست در صورتی که فرد به مصرف متادون اعتیاد داشته باشد، نتیجه مصرف متادون در تست اعتیاد مثبت خواهد شد.
اما باید گفت که هیچ تست کاملی برای آزمایش وجود مواد مخدر در بدن شخص وجود ندارد. هریک از روشها دارای معایب و محاسن خاص خود هستند و روش تست را باید با توجه به نیاز فرد معین کرد.
آزمایش تشخیص اعتیاد به متادون یکی از مباحثی که در پیرامون متادون وجود دارد تاثیر این دارو روی آزمایش اعتیاد به متادون است که گویا برای بسیاری از افراد مهم است.ما در سایت سماتک با این پرسش مهم مواجه هستیم که آیا متادون آزمایش اعتیاد را منفی می کند یا خیر.
واقعیت این است که اگر شما ده سال پیش مصرف کننده متادون بودید و به یکی از آزمایشگاه های ایران مراجعه می کردید آزمایش اعتیادتان منفی می شد اما امروزه با وجود کیت های جدید شرایط کمی تغییر کرده است.
شما عزیزان باید بدانید که متادون در تست اعتیاد ازدواج و استخدامی و بیمه و موارد مشابه را مثبت اعلام نمیکند و دلیل این اتفاق هم این است که متادون مورفین (مرفین) ندارد،به همین دلیل اگر شما تحت آزمایش معمولی اعتیاد قرار بگیرید و مصرف کننده متادون باشید لازم نیست استرس به خود راه دهید.
از طرفی دیگر کیت های مخصوص تشخیص متادون در آزمایشگاه ها موجود است و اگر خانواده دختر خانم برای ازدواج یا یک کارفرما برای استخدام تقاضای آزمایش متادون کند متاسفانه متادون تست اعتیاد ازدواچ را مثبت میکند.
در نهایت لازم است بدانید که همه چیز بستگی به نوع تست اعتیاد ازدواج دارد اما در کل افرادی که قصد دارند تا از آزمون تست مورفین سر بلند بیرون بیایند می توانند مثلا تریاک خود را قطع کرده و به جای آن متادون مصرف کنند و به این صورت قانونی و شرعی آزمایش اعتیاد خود را منفی کنند اما لازم است بدانید که قبل از انجام این کار باید از درخواست کارفرما خود اطمینان حاصل کنید تا مبادا در آن روز دپار مشکل شوید.
تشخیص اعتیاد به متادون با آزمایش ادرار
برای تشخیص اعتیاد به متادون از شخص نمونه ادرار گرفته میشود. البته میتوان تست ادرار متادون را از طریق نوار کاغذی با سرعت انجام داد، ولی بهتر است فرآیند طولانی مدت آزمایشگاهی طی شود تا تست اعتیاد به متادون با کیفیت بالا انجام گردد. یکی از مشکلات این تست تقلب است، به صورتی که فرد در هنگام نمونه گیری ادرار جای خود را با شخص غیر معتادی عوض میکند. همچنین بعضی از افراد برای رقیق کردن ادرار خود مقدار بسیار فراوانی آب مینوشند، ولی در چنین مواردی، با توجه به شفافیت و رنگ نمونه ادرار، امکان اینکه نمونه پذیرفته نشود، وجود دارد. زمان تقریبی جواب متادون در تست اعتیاد با این روش تقریباً 3 روز است.
تشخیص اعتیاد به متادون با بزاق دهان
نمونههای بزاق را خود کارشناس جمع آوری میکند، پس دردسر این تست کمتر و امکان تقلب به حدأقل میرسد. آماده شدن جواب آزمایش تشخیص اعتیاد به متادون فقط چند دقیقه طول میکشد و نیازی به آزمایشگاه ندارد. همچنین میتوان به طور همزمان وجود چندین ماده در بزاق را شناسایی کرد. ردیابی وجود یا عدم وجود آثار متادون در تست اعتیاد بزاق حدود 24 ساعت طول میکشد.
تشخیص اعتیاد به متادون با تست مو
امکان شناسایی آثار مصرف متادون از طریق مو هم امکان پذیر است. هرچند این روش بسیار آسان و درصد تقلب در آن بسیار پایین است، اما معایب آن عبارتند از: مدت زمان طولانی 90 روز برای گرفتن جواب آزمایش، عدم قابلیت سنجش مصرف اخیر مواد مواد مخدر، نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی و صرف هزینه هزینه بیشتر نسبت به دیگر روش ها. در این آزمایش تشخیص اعتیاد به متادون هرچه تار مو بلندتر باشد تاریخچه طولانی تری از مصرف مواد مخدر نشان داده میشود (البته بهترین قسمت مو همان فاصله ۵/۲ تا ۴ سانتی متری است). یکی دیگر از خاصیتهای منحصر به فرد این آزمایش اعتیاد به متادون عبارت است از اینکه نه فقط وجود ماده مخدر در بدن فرد شناسایی میشود، بلکه مقدار ماده مصرف شده نیز نمایش داده میشود. مدت زمان تقریبی شناسایی متادون در تست اعتیاد مو، ۹۰ روز است.
نوار تست متادون
یک تست غربالگری ادرار که بدون استفاده از از وسایل آزمایشگاهی انجام میشود نوار تست متادون است. وقتی جواب اعتیاد به متادون در آزمایش ازدواج مثبت میشود که سطح متادون بیش از 300 نانوگرم در میلی لیتر باشد. شاید یکی از محاسن این تست اعتیاد به متادون عدم لزوم ناشتا بودن است. در این روش تشخیص اعتیاد به متادون نمونه ادرار در ظرف یک بار مصرف جمع آوری شده و آزمایش بر روی آن انجام میشود. هریک از نوارهای آزمایش متادون در تست اعتیاد یک بار مصرف هستند.
تشخیص اعتیاد به متادون با تست تعریق
روش انجام تست تشخیص اعتیاد به متادون برای ازدواج و استخدامی بسیار آسان است. مشکل اصلی در این آزمایش اعتیاد به متادون تعریق زیاد تعدادی از افراد است، چون امکان ارزیابی مواد را پایین آورده و ممکن است تا چند ماه نیز به طول انجامد. به طور میانگین میتوان مدت زمان چند هفته را برای شناسایی متادون در تست اعتیاد تعریق در نظر گرفت.
منفی شدن تست متادون آرزوی بسیاری از معتادان مصرف کننده متادون است منفی بودن تست اعتیاد به متادون به هیچ عنوان به معنی عدم اعتیاد به متادون نیست و راههای متعدد و سادهای برای منفی شدن تست اعتیاد به متادون به صورت کاذب وجود دارد که اغلب افراد سوء مصرفکننده مواد از آن آگاهی دارند. شاید یکی از دلایلی که خانوادهها دقت لازم و تلاش کافی در زمینه تحقیقات از افراد در هنگام ازدواج را نمیکنند اطمینان کاذب به پاسخ این آزمایش اعتیاد ازدواج باشد. بررسی اجمالی از نتایج تست اعتیاد به متادون قبل از ازدواج نشان میدهد که اولاً در تعداد اندکی از افراد تست مثبت گزارش شده که در این بین مواردی تست مثبت نیز ناشی از مصرف داروهای مجاز بوده است و ثانیاً به نظر نمیرسد تعداد قابل توجهی از افراد به دلیل مثبت بودن تست از ازدواج صرف نظر کرده باشند، در حالیکه شاهد هستیم بعد از طی مراحل ازدواج و علیرغم داشتن تست منفی، افرادی هستند که از قبل معتاد بودهاند. در بسیاری از داروهای ترک اعتیاد که در عطاریها تبلیغ میشود، متادون وجود دارد که خود اعتیادآور است؛ داروهای ترک اعتیاد که با تبلیغ ۱۰۰ درصد تضمینی ارائه میشود برای ترک اعتیاد مناسب نیست چرا که از چاله به چاه افتادن است.
اینکه با مصرف داروهایی بتوان نتیجه آزمایش اعتیاد به متادون را منفی کرد شایعهای بیش نیست. اما برخی خوراکیهای خاص را که تا حدی در این امر دخالت دارند را میتوان نام برد که آن نیز تاکید نمیگردد. اما ممکن است در فاصله زمانی که مصرف کرده و تست اعتیاد به متادون را انجام داد. ( حدود ۱۰ روز) از بدن وی دفع شده باشد.
هیچ تست تشخیصی عاری از خطا نیست و منفی شدن تست متادون ممکن است اتفاق بیفتد. به این معنی که میتواند مواردی را به اشتباه مثبت تشخیص دهد و مواردی را نیز گزارش نکند. در مورد تست اعتیاد به متادون برای ازدواج نیز چنین تداخلاتی وجود دارد. مصرف قرص ایبوبروفن میتواند به غلط تست حشیش را مثبت کند یا مصرف آنتی بیوتیکهایی خاص (از جمله آموکسیسیلین) با تست هروئین و کوکایین تداخل دارد و یا مصرف ضددردها، آنتیهیستامینها و آبنباتهای سرد (قرصهای مکیدنی برای سرماخوردگی) میتواند موجب مثبت شدن تست آمفتامین شود.