شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده بسیار مهم است و باید تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده کافی باشد تا نوزاد سیر شود. همچنین مدت زمان شیر خوردن نوزاد در هر وعده یکی از مهمترین چیزهایی است که مادران پس از زایمان باید بدانند.
دفعات شیر خوردن نوزادان بسیار مهم است و مادران باید اطلاعات کافی درباره تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده داشته باشند. اولین باری که نوزاد خود را در اتاق زایمان در آغوش میگیرید، زمان بسیار خوبی برای شروع اولین شیردهی به نوزاد تازه متولد شده است. در آغاز، بدن شما مقادیر کمی از شیر خاصی به نام آغوز تولید میکند که به محافظت از نوزاد در برابر عفونت کمک خواهد کرد. معدۀ نوزاد شما بسیار کوچک است، بنابراین او تنها به همین مقادیر کوچک برای سیر شدن نیاز دارد. با بزرگ شدن معدۀ او، نوع شیر شما تغییر خواهد کرد و میزان بیشتری شیر در سینۀ شما تولید میشود. در این مطلب سایت سماتک میتوانید با تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده تا یک سالگی و همچنین مدت زمان شیر خوردن نوزاد در هر وعده، تغذیه مادران شیرده و مشکلات احتمالی در دوران شیردهی آشنا شوید.
تعداد دفعات شیر خوردن در میان نوزادان بسیار متفاوت است. برخی از آنها دوست دارند حتی بدون گرسنگی و مداوم شیر بخورند، درحالیکه دیگر نوزادان فقط زمانی شیر میخورند که گرسنه شدهاند. تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده و سایر نوزادان چگونه است؟ در 24 ساعت اول زندگی نوزاد، او آنقدر خوابآلود است که ممکن است شیر زیادی نخورد. اما نوزادان معمولاً در ماه اول ممکن است هر دو تا سه ساعت، یک بار یعنی بین هشت تا 12 بار در هر دورۀ 24 ساعته شیر بخورند. این ممکن است خیلی زیاد به نظر برسد و شما را نگران کند که مبادا او در هر تغذیه به اندازۀ کافی شیر دریافت نمیکند، اما در نظر داشته باشید که شکم نوزاد شما کوچک است و نیاز به شیر دادن مکرر در دفعات دارد.
تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد
نوزادتان ممکن است در ماه دوم، هشت یا نه بار در روز و در ماه سوم، هفت یا هشت بار در روز شیر بخورد و در ماه چهارم به دفعات بیشتری شیر بخواهد. اما هر بار برای مدت کوتاهتری شیر میخورد، زیرا ذهن او بیشتر درگیر اطراف و از شیر خوردن منحرف میشود. پس از ماه چهارم، دوباره تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد شروع به کاهش میکند. به احتمال زیاد تا شش ماهگی، وعدههای تغذیۀ نوزاد در هر 24 ساعت به حدود پنج یا شش بار میرسد و احتمالاً تا پایان دوران شیر دادن به نوزاد در همین تعداد باقی خواهد ماند.
برای شروع یادگیری شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده، بهتر است تمام بدن کودک را خیلی آرام به سوی خود قرار دهید؛ در حالتی که نوزاد سینه به سینۀ شما قرار بگیرد. نوک سینۀ خود را روی لب بالای نوزاد بگذارید و هنگامی که او دهانش را کاملاً باز کرد، او را آرام به سمت سینۀ خود بکشید و سینه را برای راحتی نوزاد با دستتان نگه دارید. دهان او نه فقط نوک سینه، بلکه ناحیۀ آرئولا یعنی همان هالۀ رنگی اطراف نوک سینۀ شما را نیز هر اندازه که ممکن است بپوشاند. نحوه شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده بسیار مهم است.
اگر به نظر میرسد نوزاد تازه متولد شده در پیدا کردن نوک سینه یا نگه داشتن آن مشکل دارد، نگران نشوید، زیرا شیردهی به نوزاد تازه متولد شده به صبر و تمرین زیادی نیاز دارد. بهتر است از یک پرستار در بیمارستان بخواهید که بهترین روش شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده را به شما آموزش دهد. اگر نوزادتان زودرس است، ممکن است نتوانید شیردهی را بلافاصله شروع کنید، اما لازم پمپ کردن یا دوشیدن شیر خود را شروع کنید. نوزاد شما، تا زمانی که به اندازۀ کافی برای شیر خوردن از سینه قوی شود، این شیر دوشیدهشده را از طریق یک لوله یا یک شیشهشیر میخورد.
مدت زمان شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده در هر وعده خیلی مهم است، به ویژه در ماههای اول زندگی نوزاد میتواند تا 45 دقیقه طول بکشد. به همین دلیل، بهتر است یک نقطۀ دنج خانه را برای شیر خوردن نوزاد در هر وعده انتخاب کنید و نوزاد خود را در وضعیتی نگه دارید که دستها و پشتتان را اذیت نکند. میتوانید پشت سر نوزاد را به دستتان تکیه بدهید. در طول روز باید به دفعات زیاد به نوزاد شیر بدهید. هرچه بیشتر به نوزاد شیر بدهید، شیر بیشتری در سینۀ شما تولید خواهد شد. هشت تا ۱۲ وعده شیردهی در هر ۲۴ ساعت مناسب است. طبق نظر متخصصان، به جای این که شیردهی را طبق یک برنامۀ زمانی سفت و سخت انجام دهید، هر وقت که نوزاد نشانههای اولیۀ گرسنگی مثل افزایش هوشیاری یا فعالیت بیشتر، لمس هر چیزی، مکیدن دست خود یا جستوجوی سینه را نشان میدهد، لازم است به او شیر بدهید. در حالت ایدهآل، گریه یکی از آخرین نشانههای گرسنگی است، بنابراین شما باید تغذیۀ کودک را قبل از گریۀ او شروع کنید.
مدت زمان شیر خوردن نوزاد در هر وعده
انتخاب روش شیردهی مناسب به راحت بودن آن روش برای شما ارتباط دارد. اگر شیردهی را در حالت نشسته انجام میدهید، یک بالش شیردهی میتواند کمک بزرگی برای نگه داشتن و تکیه دادن نوزاد باشد. بسیاری از مادران نیز میگویند که یک زیرپایی یا چهارپایه، شیردهی را راحتتر میکند. هر وضعیتی که برای تغذیه انتخاب میکنید، هر بار تا زمانی که شما و نوزادتان در وضعیت راحتی قرار نگرفتهاید، وعدۀ شیردهی را شروع نکنید، زیرا مدت زمان زیادی را در آن وضعیت خواهید بود.
به یاد داشته باشید که وقتی شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده را شروع میکنید، این کار نباید دردناک باشد. دقت کنید که وقتی نوزاد سینه را به دهان میگیرد، چه احساسی در سینه دارید. دهان نوزاد باید بخش بزرگی از هالۀ اطراف سینه را در پایین نوک سینه بپوشاند و نوک سینه باید کاملاً در دهان کودک قرار گرفته باشد. اگر چفت شدن نوک سینه در دهان نوزاد تازه متولد شده برای شما دردناک است، مکیدن او را لحظهای با قرار دادن انگشت کوچکتان بین گوشۀ دهان نوزاد و نوک سینۀ خود قطع کنید و دوباره شیر دادن را امتحان کنید. وقتی نوزاد دهانش را درست چفت کند، بقیۀ کار را خودبهخود انجام خواهد داد.
در طول چند روز اول، ممکن است مجبور باشید کودک خود را برای تغذیه به آرامی از خواب بیدار کنید و او ممکن است در میانۀ شیر دادن دوباره به خواب برود. برای بیدار نگه داشتن او در طول شیر خوردن، میتوانید یک لایه از لباسهایش را درآورید و برای اینکه مطمئن باشید کودکتان به اندازۀ کافی شیر میخورد، بهتر است هر بار که چهار ساعت از آخرین وعدۀ شیردهی گذشته است، او را برای شیر خوردن مجدد بیدار کنید.
بیشتر نوزادان در یک ماه اول زندگی در هر وعده به ۷۴ تا ۸۹ میلیلیتر شیر مادر تا حدود هشت بار در روز نیاز دارند که در مجموع برابر با ۵۹۱ تا ۷۱۰ میلیلیتر در ۲۴ ساعت است. پس از آن، مقدار متوسط شیر مادر مورد نیاز کودک تا شش ماهگی در حدود ۷۶۹ تا ۸۲۸ میلیلیتر در ۲۴ ساعت است که بین شش تا هشت وعده تغذیه تقسیم میشود و اگر کودک، خوردن مواد غذایی جامد را زودتر از شش ماهگی آغاز کرده است، مقدار شیری که میخورد کاهش خواهد یافت. به خاطر داشته باشید که این فقط یک دستورالعمل کلی است و اگر کودک خودش نمیخواهد، لازم نیست سعی کنید هر روز ۸۲۸ میلیلیتر شیر به او بدهید. همچنین اگر کودک شما هنوز گرسنه به نظر میرسد، سینۀ خود را عقب نکشید، فقط به این دلیل که فکر میکنید مقدار مشخصی وجود دارد که او دیگر آن را خورده است.
تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد
در مورد نوزادی که با شیشهشیر یا شیر خشک تغذیه میشود، به راحتی ممکن است بیش از حد غذا بدهید. کودکی که از سینۀ مادر شیر میخورد، میتواند در عین آرامش گرفتن از مکیدن سینه، بسیار کم شیر بخورد یا فقط به اندازهای بخورد که تشنگی خود را رفع کند، اما کودکی که با شیشهشیر تغذیه میشود، این امکان را ندارد. کارشناسان میگویند کودکانی که با شیشهشیر تغذیه میشوند، حتی زمانی که فقط کمی شیر میخواهند، معمولاً بسیار بیشتر از آن میخورند، زیرا سرعت جریان شیر از شیشه زیاد است و متوقف کردن جریان آن نیز برای کودک سخت است.
برای اینکه کمک کنید کودکتان مقدار مناسبی شیر بخورد، او را به آرامی تغذیه کنید و در حین تغذیه به او استراحتهای کوتاهی بدهید، به این شکل که اگر به نظر میرسد کودک شیر مادر را به سرعت قورت میدهد، بعد از هر ۱۰ بار مکیدن، به او فرصت دهید تا نفس بگیرد. این کار، به ویژه در طول چند ماه اول که او یاد میگیرد سرعت شیر خوردن خود را تنظیم کند مهم است. اکثر نوزادان هفت تا ۱۱ ماهه، روزانه نیازمند خوردن دو یا سه وعده غذای جامد به علاوۀ میانوعدههای کوچک، همراه با چهار یا پنج وعده تغذیه از شیر مادر هستند.
هنگامی که نوزاد شما به اولین سالگرد تولد خود میرسد، میتوانید پس از مشورت با پزشک کودک در کنار شیر خودتان شیر گاو را نیز به مقدار کم به کودک بدهید. بهتر است از شیشهشیر یا لیوان مخصوص نوزاد استفاده کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که اگرچه شیر گاو به میزان کم برای کودک خوب است، اما نباید در خوردن آن زیادهروی شود، به شکلی که اشتهای او برای دیگر غذاهای سالم کم شود. در واقع، خوردن بیش از حد شیر گاو میتواند به کمخونی و فقر آهن منجر شود. معمولاً خوردن ۴۷۳ تا ۷۱۰ میلیلیتر شیر در روز برای کودکان در این سن مناسب است. همچنین اگر شما و کودک بخواهید، میتوانید تا دو سالگی کودک نیز به او شیر بدهید، زیرا اگرچه کودک نوپای شما بیشتر مواد مغذی مورد نیاز خود را از غذاهای جامد خواهد گرفت، اما شیر مادر هنوز هم میتواند کالری، آنتیبادیهای ارزشمند، ویتامینها و آنزیمها را فراهم کند.
یک رژیم غذایی سالم در دوران شیردهی مهمترین چیزی است که به آن نیاز دارید. هرچند حتی اگر تغذیۀ شما کیفیت کافی را نداشته باشد، باز هم بدن شما میتواند برای نوزاد شیر تولید کند، اما داشتن یک رژیم غذایی متعادل تضمین میکند که کمیت و کیفیت شیر به بهترین وجه ممکن است و باعث میشود شما نیز شادابتر باشید. پس به جای شمارش کالریها، احساس گرسنگی خود را معیار قرار دهید و در طول روز مایعات کافی بنوشید تا بدنتان آب کافی داشته باشد.
بسیاری از مادران در دوران شیردهی بیشتر گرسنه میشوند، زیرا بدن شما شبانهروز در تلاش برای تولید شیر است. خوردن وعدههای غذایی کمحجمتر به همراه میانوعدههای سالم در بین وعدههای اصلی، همان کاری که ممکن است در دوران بارداری انجام داده باشید، یک راه خوب برای کنترل گرسنگی و حفظ سطح بالای انرژی است. به عنوان یک قانون کلی، بیشتر مادران شیرده حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ کالری بیشتر از مادرانی نیاز دارند که به نوزاد شیر خودشان را نمیدهند.
مدت زمان شیر خوردن نوزاد در هر وعده
همچنین بیشتر نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، از خوردن غذاهای تند توسط مادر خود اذیت نمیشوند. در واقع، برخی کارشناسان معتقدند که نوزادان از تنوع در طعم شیر لذت میبرند. هیچ غذایی برای همۀ نوزادان مشکلساز نیست، بنابراین نیازی نیست که از همان ابتدا مواد غذایی مصرفی خود را محدود کنید. اما اگر کودک بعد از هر باری که شما یک غذای خاص مثل محصولات لبنی را میخورید، بیشتر نفخ میکند یا تحریکپذیر میشود، سعی کنید مدتی این غذاها را کنار بگذارید تا ببینید چه تغییری حاصل میشود و بهطورکلی نیز بهتر است مصرف کافئین در شیردهی و مشکلات احتمالی برخی از مواد غذایی و نوشیدنیهای مشکلساز در دوران شیردهی را مدیریت و کنترل کنید.
برخی از مادران به راحتی با شیردهی تطبیق پیدا میکنند و با موانع جسمی یا عاطفی عمدهای مواجه نمیشوند، اما یادگیری شیردهی برای بسیاری از تازهمادرها سخت است. اگر دلسرد شدهاید، بدانید که تنها شما نیستید که این احساس را دارید. طبیعی است که به خاطر نیازهای مداوم کودک و به دلیل کمبود خواب، احساس گیجی و فرسودگی کنید. اگرچه قرنهاست که مادران به نوزادان خود شیر میدهند، اما شیردهی همیشه راحت نیست. بسیاری از مادران در اوایل شیردهی با مشکلاتی روبهرو هستند. اگر هر کدام از موارد زیر را دارید که از مشکلات رایج شیردهی در شش هفتۀ اول پس از زایمان است، لازم است با پزشک خود تماس بگیرید:
احتقان پستان یا پُری و دردناکی بیش از حد سینه
زخم شدن یا ترک نوک سینه
التهاب پستان یا ماستیت؛ نوعی عفونت پستان
شیر خوردن نوزاد تازه متولد شده باید توسط مادر مرتب انجام شود در اینجا با تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده و همچنین مدت زمان شیر خوردن نوزاد در هر وعده آشنا شدید امیدواریم شما مادران شیرده همیشه موفق باشید.